Header Ads

Header ADS

Ya o Ya bu - İkisinden biri

Stalin
Prawda No. 18 
26 Mart 1917
(Stalin in 25 Ağustos 1917 tarihli " Çıkış Yolu Nedir"  başlıklı yazısından bir bölüm , "Ya O Ya Bu" başlığıyla yayınlanmıştır. Değindikleri konu farklıdır. E.A)

Dışişleri Bakanı Sayın Miljukow, 23 Mart tarihli röportajında bu günkü savaşın amaçlarıyla ilgili "programını" açıkladı. Okurlarımız, Pravdanın dünki sayısından bunların emperya­list amaçlar hedeflediğini bilirler: Istanbul'un ele geçirilmesi, Emenistan'ın ele geçirilmesi, Avusturya ve Türkiye'nin paylaşılması - taksim edilmesi, Kuzey İran'ın ele geçirilmesi. 

Görünüyorki satılık burjuva basının bizi ikna etmeğe çalıştığı gibi , Rus askerleri savaş alanlarında kanlarını, yurdun savunması uğruna dökmüyorlar  - aksine bir avuç emperyalist grubun yararına yabancı ülkelerin ele geçirilmesi için kanlarını döküyorlar.

Bu, en azından,  Milyukov un söylediği.

Bütün bunları kitleye dönük bu kadar açıklıkla ki­min adına söylüyor acaba Sayın Miljukow? 

Şüphesizki, ki Rus halkı adına değil. Çünkü Rus halkı, - Rus işçileri, köylüleri ve askerleri, yabancı toprakların ele geçirilmesine ve ulusların ihlal edilmesine  karşıdırlar. Bu Rus halkının yönetiminin sözcüsü olan işçi ve asker mil­letvekilleri Petrograd sovyetinin "çağrısı"nda ikna edici , açık bir  şekilde belirtilmiştir.. 

O zaman,  kimin düşüncesini dile getiriyor Sayın Milju­kow.

Acaba Geçici Hümetin bir bütünlük içinde olan düşüncesini mi?

Ancak, dünkü "Wetscheriıeje Wremya" şunları söylüyordu konuyla ilgili olarak;
"23 Mart tarihli Petrograd gazetelerinde  Dışişleri Bakanı Miljukow'un mülakatıyla ilgili olarak Adalet Bakanı Kerenski,  Adalet Bakanlığı Basın Enformasyon Bü­rosunu  -mülakattaki bu günkü savaşta Rus dış politikasının amaçlarına ilişkin ifadelerin Milju­kow'un kişisel düşüncesi olduğunun, fakat hiç bir suret­le Geçici Hükümetin görüşlerini temsil etmediğinin  açıklamasını yapmaya yetki vermiştir"
Bu yüzden, eğer Kerensky'e inanılacaksa, Sayın Miljukow, savaşın amaçları ana sorununda Geçici Hükümetin dü­şüncesini dile getirmiyor .

Kısaca, bütün dünyaya bu günkü savaşın amaçlarının ilhakcı olduğunu söylediğinde, Dışişleri Bakanı Sayın Milyukow, sadece Rus halkının iradesine karşı de­ğil, aynı zamanda üyesi olduğu Geçici Hükümete karşı gelmiş  oluyor. 

Çarlık dönemlerinde sayın Miljukow, ba­kanların halka karşı sorumluluğunu savunuyordu. Bakanların halka karşı sorumlu ol­maları ve ona hesap vermekle yükümlü bulunmaları ko­nusunda onunla aynı fikirdeyiz. Soruyoruz: Sayın Milyukow bakanların sorumluluğu ilkesini bu günde hala kabul ediyormu? Eğer  ka­bul ediyorsa, öyleyse neden istifa etmiyor?

Yoksa aceba Kerenski'nin bildirisi mi doğru değil? 

İkisinden biri: 

Ya Kerenski'nin bildirisi doğru değil, ki bu durumda devrimci halk Geçici Hükümeti toplantıya çağırıp onu (Milyukow), (hükümetin) iradesini tanımaya zorlamalıdır.

Ya da Kerenski doğrudur, ki bu durumda, artık Mil­yukowun Geçici Hükümette yeri yoktur, istifa etmelidir. Orta bir yol olamaz.

"Prawda" .No. 18 
26 Mart 1917

Çeviri EA
Kaynak
Either - Or 
Blogger tarafından desteklenmektedir.