Ya o Ya bu - İkisinden biri
26 Mart 1917
(Stalin in 25 Ağustos 1917 tarihli " Çıkış Yolu Nedir" başlıklı yazısından bir bölüm , "Ya O Ya Bu" başlığıyla yayınlanmıştır. Değindikleri konu farklıdır. E.A)
Dışişleri Bakanı Sayın Miljukow, 23 Mart tarihli röportajında bu günkü savaşın amaçlarıyla ilgili "programını" açıkladı. Okurlarımız, Pravdanın dünki sayısından bunların emperyalist amaçlar hedeflediğini bilirler: Istanbul'un ele geçirilmesi, Emenistan'ın ele geçirilmesi, Avusturya ve Türkiye'nin paylaşılması - taksim edilmesi, Kuzey İran'ın ele geçirilmesi.
Görünüyorki satılık burjuva basının bizi ikna etmeğe çalıştığı gibi , Rus askerleri savaş alanlarında kanlarını, yurdun savunması uğruna dökmüyorlar - aksine bir avuç emperyalist grubun yararına yabancı ülkelerin ele geçirilmesi için kanlarını döküyorlar.
Bütün bunları kitleye dönük bu kadar açıklıkla kimin adına söylüyor acaba Sayın Miljukow?
Şüphesizki, ki Rus halkı adına değil. Çünkü Rus halkı, - Rus işçileri, köylüleri ve askerleri, yabancı toprakların ele geçirilmesine ve ulusların ihlal edilmesine karşıdırlar. Bu Rus halkının yönetiminin sözcüsü olan işçi ve asker milletvekilleri Petrograd sovyetinin "çağrısı"nda ikna edici , açık bir şekilde belirtilmiştir..
O zaman, kimin düşüncesini dile getiriyor Sayın Miljukow.
Acaba Geçici Hümetin bir bütünlük içinde olan düşüncesini mi?
Ancak, dünkü "Wetscheriıeje Wremya" şunları söylüyordu konuyla ilgili olarak;
Ancak, dünkü "Wetscheriıeje Wremya" şunları söylüyordu konuyla ilgili olarak;
"23 Mart tarihli Petrograd gazetelerinde Dışişleri Bakanı Miljukow'un mülakatıyla ilgili olarak Adalet Bakanı Kerenski, Adalet Bakanlığı Basın Enformasyon Bürosunu -mülakattaki bu günkü savaşta Rus dış politikasının amaçlarına ilişkin ifadelerin Miljukow'un kişisel düşüncesi olduğunun, fakat hiç bir suretle Geçici Hükümetin görüşlerini temsil etmediğinin açıklamasını yapmaya yetki vermiştir"
Bu yüzden, eğer Kerensky'e inanılacaksa, Sayın Miljukow, savaşın amaçları ana sorununda Geçici Hükümetin düşüncesini dile getirmiyor .
Kısaca, bütün dünyaya bu günkü savaşın amaçlarının ilhakcı olduğunu söylediğinde, Dışişleri Bakanı Sayın Milyukow, sadece Rus halkının iradesine karşı değil, aynı zamanda üyesi olduğu Geçici Hükümete karşı gelmiş oluyor.
Çarlık dönemlerinde sayın Miljukow, bakanların halka karşı sorumluluğunu savunuyordu. Bakanların halka karşı sorumlu olmaları ve ona hesap vermekle yükümlü bulunmaları konusunda onunla aynı fikirdeyiz. Soruyoruz: Sayın Milyukow bakanların sorumluluğu ilkesini bu günde hala kabul ediyormu? Eğer kabul ediyorsa, öyleyse neden istifa etmiyor?
İkisinden biri:
Ya Kerenski'nin bildirisi doğru değil, ki bu durumda devrimci halk Geçici Hükümeti toplantıya çağırıp onu (Milyukow), (hükümetin) iradesini tanımaya zorlamalıdır.
Ya da Kerenski doğrudur, ki bu durumda, artık Milyukowun Geçici Hükümette yeri yoktur, istifa etmelidir. Orta bir yol olamaz.
"Prawda" .No. 18
26 Mart 1917