Header Ads

Header ADS

Anna L. Strong - Stalin Üzerine, 1941

Yıllar önce, Başkan Roosevelt HG Wells ile görüştükten hemen sonra onunla  ilk öğle yemeğimi yediğimde, Sovyetler Birliği'nde onu en çok ilgilendiren konunun Stalin'in kişiliği ve özellikle de “Stalin'in yönetim” tekniği olduğunu gördüm. Bu  Bence çoğu Amerikalıyı  da ilgilendiren” Doğal bir ilgiydi. Stalin'in prestijinin yirmi yıl boyunca hem Sovyetler Birliği içinde hem de sınırlarının ötesindeki kesintisiz yükselişi, siyaset öğrencileri tarafından gerçekten dikkate değerdir.

Yine de Amerikan basınının çoğunluğu, sık sık “Kremlin'deki esrarengiz hükümdara” atıfta bulunarak Stalin hakkındaki cehaletiyle övünür. "Karikatürler ve imalar, "Bolşevizm" denilen bir şeyin kazanabilmesi için dünyayı savaşa ve kaosa dahil etmeye çalışan kurnaz, kana susamış bir diktatörün efsanesini yaratmak için kullanıldı. Bu akıl almaz derecede gülünç efsane yakında ortadan kalkacak. Çoğu Amerikalı editörün Sovyetler Birliği'ni gerçekten anlamayı göze alamayacağı ve Stalin'in kendisinin genellikle yabancı gazeteciler için erişilemez olduğu gerçeğine dayanıyordu. Winston Churchill, Adolf Hitler, Benito Mussolini, Franklin D. Roosevelt ve hatta Chiang Kai-shek ile dünya çapında yüksek noktalara ulaşan ve sıcacık sohbet eden adamlar, Josef Stalin'in onlara zaman ayırmaması karşısında sinirlendiler. İşin aslı, Stalin'in dış bağlantıların ve reklamın katkıda bulunmadığı bir çalışmayla meşgul olmasıydı. Onun işi, Demokratik Ulusal Başkanlık gibi görevi, iktidar partisini ve onun aracılığıyla ülkeyi örgütlemekti.

Alman-Sovyet savaşı başladığından beri, Stalin ordunun ve hükümetin başkanı olmuştu. Bu nedenle artık daha fazla yabancı ile görüşecekti. Harry Hopkins ve W. Averell Harriman ile görüşmelerle iyi bir başlangıç ​​yaptı. Bunlar oldukça etkilenmişe benziyorlar! Ben de Stalin ile tanıştığım için onların nasıl etkilendiklerini biliyorum. Önde gelen Amerikalıların ve Britanyalıların şimdi onun hakkında sahip olacağı izlenimlerin ışığında, esrarengiz diktatörün efsanesi yok olacak. Hatta Stalin'den söz edildiğinde, bir zamanlar bir Sovyet yazarının ondan bahsettiği gibi “dünyanın en büyük demokratı” tanımlamasını bile duyabiliriz!

Stalin'le tanıştığımda onu gizemli bulmadım. Onu hayatımda tanıştığım en kolay konuşulacak insan olarak buldum. Tecrübelerime göre en iyi komite başkanıdır. O herkesin görüşlerini ortaya çıkarabiliyor ve bu düşünceleri en kısa zamanda birleştirebiliyor.

Eğer Stalin yabancılar için ulaşılmaz olduysa -bunun bile istisnaları vardı- bu onun tek başına, bir tür Kremlin fildişi kulesinde yaşadığı anlamına gelmez. Onu meşgul eden 200.000.000'a yakın insan vardı. Onlardan çoğuyla görüşüyordu. Her zaman mutlaka parti liderleriyle değil; Sağım rekorunu kıran bir sütçü, atomu parçalayan bir bilim adamı, Amerika'ya uçan bir havacı, yeni bir iş süreci icat eden bir kömür madencisi, barınma zorluğu çeken bir işçi, yeni koşullara ayak uyduran bir mühendis - ya bir başarıyı ya da tipik bir sorunu temsil eden herhangi bir kişi, Stalin tarafından bu konuyu tartışmaya davet edilebiliyordu. Stalin verilerini bu şekilde elde ediyor ve ülkenin hareketiyle iletişim halinde kalıyordu.

Sonradan anladım ki, Stalin beni bu yüzden görmüştü-görüşme isteğimi kabul etmişti. Neredeyse on yıl boyunca onun ülkesini sevdim ve orada başarılı olmaya çalıştım, neredeyse iki yıl boyunca Beş Yıllık Plan için çalışmaya gelen diğer Amerikalılar için haftalık küçük bir gazete düzenledim ve düzenlemeye çalıştım. Ve sansür, bürokrasi ve başka bir haftalık yayın rekabetinin gelişigüzel ortaya çıkması gibi görünen şeylerden vazgeçmek istedim. Genel yayın yönetmenim, istifa edersem itibarımı mahvedeceği konusunda resmen bana şantaj yapıyordu. Yorgun ve kızgın, kapana kısılmış gibi hissediyordum. Bir Rus arkadaşım, Stalin'e şikayet etmemi önerdi. Yaptım. Üç gün sonra ofisi beni aradı ve aşağı inip “bazı sorumlu yoldaşlarla” konuşmamı önerdi. Öneri o kadar sıradan bir şekilde yapıldı ki neredeyse reddediyordum, çünkü baş editör sonunda istifamı kabul etmişti ve ben "her şeyi sonuçlandırmıştım". Ama o mektubu gönderdikten sonra , görüşmeye gitmenin kibarlık olduğunu hissettim.

Parti merkezinde oldukça yüksek bir yetkili görmeyi bekliyordum ve araba doğrudan Kremlin'e gittiğinde ve özellikle büyük bir konferans odasına girdiğimde ve sadece Stalin'in değil, Kaganoviç ve Voroshilov'un da  beni selamlamak için ayağa kalktığını gördüğümde oldukça şaşırdım! Bu son derece orantısız görünüyordu. Daha sonra, onları asıl ilgilendiren şeyin benim küçük sorunum olmadığını anladım. Onları endişelendirmeye başlayan birkaç bin Amerikalıdan biriydim. Sovyetler Birliği'ne endüstrilerinde çalışmak için gelmiştik. Makul ölçüde dürüst ve verimliydik, ancak başarılı olamadık. Stalin, Sovyet endüstrisine uyum sağlamamızda sorunumuzun ne olduğunu bilmek istedi.  Sorunlarımı araştırarak, biz Amerikalıları Sovyet topraklarında neyin uyumladığını ya da daha sık uyumlamadığını öğrenecekti. Ama Amerikalıları benden öğrendiyse, ben de ondan eşit derecede önemli bir şey öğrendim: Sovyetler Birliği'nin nasıl bir araya getirildiğini ve Stalin'in nasıl çalıştığını.

Onunla ilgili ilk izlenimim belli belirsiz bir hayal kırıklığıydı. Haki renginde basit bir takım elbise içinde tıknaz bir figür, ilk kaygısı tartışmaya katılmak için Rusça'yı yeterince anlayıp anlamadığımı bilmek olan açık sözlü, alçakgönüllü bir insan. Bu kadar büyük bir adam için çok heybetli değil, diye düşündüm. Sonra oldukça rahat oturduk ve Stalin masanın başında bile oturan değildi; masa başında oturan Voroshilov'du. Stalin hepimizin yüzlerini görebileceği bir yere oturdu ve şikayet ettiğim adama yönelttiği bir soruyla konuşmaya başladı. Bundan sonra Stalin, diğerlerinin yorumlarının devam ettiği bir tür arka plan haline geldi. Kaganoviç'in parlak zekası, Voroshilov'un neşeli gülüşleri, danışmaya çağrılan daha alt düzeydeki insanların özellikleri, birdenbire göze çarpıyordu. Hepsini anlamaya ve sevmeye başladım; Şikayet ettiğim editörü bile anlamaya başladım. Aniden ben kendim konuşuyor ve gerçekleri hayatımda hiç olmadığı kadar hızlı ve net bir şekilde ortaya koyuyordum. Onlar benimle aynı fikirde gibiydi. Her şey çok hızlı ve sorunsuz bir şekilde sonuca geldi, Stalin herkesten daha az şey söyledi.

Daha sonra, iyice düşündüğümde, Stalin'in dinleme dehasının her birimizin kendimizi ifade etmemize ve diğerlerini anlamamıza nasıl yardımcı olduğunu anladım. Bir kelimemi ya sorgulayıcı bir tonlamayla ya da hafif bir vurguyla tekrarlama taktiğini hatırladım, bu birdenbire bana ya konuyu tam olarak anlamadığımı ya da belki de abarttığımı hissettirdi ve beni daha açık hale getirmeye zorladı. Bunu başkalarına da nasıl uyguladığını hatırladım. O zaman onun dinlemesinin dinamik bir güç olduğunu anladım.

Bu dinleme alışkanlığı, devrimci kariyerinin ilk günlerine kadar uzanıyor. Tecrübeli bir Bolşevik bana, "Partimizin ilk günlerinden onu çok iyi hatırlıyorum," dedi. “Komisyonun kenarında oturan, neredeyse hiçbir şey söylemeyen, ancak çok fazla dinleyen sessiz bir genç. Toplantı sonlarına doğru, bazen sadece soru olarak birkaç yorum yapardı. Yavaş yavaş, Stalin'in ortak düşüncemizi her zaman en iyi şekilde özetlediğini görmeye başladık.

Bu açıklama, Stalin ile tanışan herkes tarafından kabullenilecektir. Herhangi bir grupta genellikle fikrini en son o söyler. Önce -kolayca yapabileceği - kendisi konuşarak  başkalarının bütün ifadesini engellemek istemez. Bunun yanında, sürekli dinleyerek öğreniyor. Bir Sovyet vatandaşı bana “Stalin çimlerin nasıl büyüdüğünü bile dinliyor” demişti.

Bu şekilde toparladığı veriler üzerinde Stalin, Emil Ludwig'in Mussolini'nin tarzı olduğunu söylediği "gecede yalnız" başına değil, konferans ve tartışma yoluyla sonuçlar çıkarıyor.

Stalin, Röportajlarda bile, görüşmeciyi nadiren yalnız kabul eder; Molotov, Voroshilov veya Kaganovich'in röportajda olması büyük olasılıktır.  Muhtemelen en yakın arkadaşlarıyla görüşmeden bir röportaj bile vermiyor. Bu onun çok erken edindiği bir alışkanlık. Yeraltı devrimci hareketi günlerinde, birbirlerinin hayatlarını ellerinde tutan yoldaşlarla yakın ekip çalışmasına alışkanlığı. Hayatta kalabilmek için hızlı ve oybirliğiyle anlaşmayı, birbirlerinin içgüdülerini hissetmeyi, uzaktan bile olsa birbirlerinin beyinlerini tahmin etmeyi öğrenmeleri gerekir.  “Çelik Olan, Stalin”- onunla doğduğu isim değil -Partideki adını böyle bir grup içinde aldı.

Eğer Stalin'i politikacılara açıklamam gerekirse, ona son derece iyi bir komite üyesi demeliyim. Bu 200.000.000 kişinin lideri için fazla yavan bir terim mi? Onun yerine ileri görüşlü bir devlet adamı diyebilirim; bu da doğrudur. Stalin'in dehasından daha önemli olan şey, bunun iyi bir komite çalışmasıyla ifade edilmesidir. Kollektif hareketindeki yeteneği, onun dünya için bir harika olduğu gerçeğinden daha önemlidir.

Sovyet halkının, Amerikalılara oldukça tuhaf gelen bir ifade tarzı var. “Stalin bireysel düşünmüyor”, onun düşüncesi  “Sağlam bireyci” idealin tam tersidir diyorlar. Ama bunu en yüksek iltifat olarak kastediyorlar. Bunlar, Stalin'in yalnızca kendi beyniyle değil, aynı zamanda Bilim Akademisi'nin, sanayi şeflerinin, Sendikalar Kongresi'nin, Parti liderlerinin beyinleriyle tartışma- fikir alışverişi içinde de düşündüğü anlamına geliyor.  Bilim adamları bu düşünce tarzını kullanırlar; iyi sendikacılar da öyle. “Bireysel düşünmezler”; tek bir beynin sonuçlarına dayanmazlar. Bu son derece yararlı bir özelliktir, çünkü günümüzde hiçbir insan beyni dünyanın karmaşık sorunlarına karar verecek kadar büyük değildir. Sadece birlikte düşünen, çatışan değil, işbirliği içinde düşünen birçok beynin birleşimi, günümüzün sorunlarını güvenle halledebilir.

Stalin'in kendisi bunu röportaj yaptığı çeşitli görüşmecilere defalarca söyledi. Stalin'in kendisi bunu çeşitli görüşmecilere defalarca söyledi. Emil Ludwig ve daha sonra Roy Howard, “büyük diktatörün kararını nasıl verdiğini” öğrenmeye çalıştıklarında, Stalin onlara şunları söyledi:

“Bireyler tek başına karar veremez. Deneyimler bize, başkaları tarafından düzeltilmeyen bireysel kararların büyük oranda hata içerdiğini göstermiştir.”

Sovyet halkı hiç bir zaman “Stalin'in iradesinden” veya “Stalin'in emirlerinden” bahsetmez; kolektif olarak üretilen kararlar olan “hükümet emirleri” ve “Parti çizgisinden” bahsederler. Ancak “Stalin'in yönteminden” herkesin öğrenmesi gereken bir yöntem olarak oldukça sık söz ederler.  Bu, birçok insanın beyninden (faydalanarak)  hızlı kararlar alma yöntemidir, iyi-doğru komite çalışması yöntemidir. Bu yöntem, Sovyetler Birliği'nde siyasete giren parlak genç insanlar tarafından dikkatle incelenir.

İlk konferansı takip eden günlerde, yöntem benim için bir kez daha vurgulandı. Bana öyle geliyordu ki, Stalin, Voroshilov, Kaganovich ve diğer herkes belirli bir pratik-yöntem üzerinde anlaşmışlardı. Sonra günler geçti ve köpürme oldu, ta ki konferans neredeyse bir rüya gibi görünene kadar. Endişemi bir Rus tanıdığına anlattım. Tanıdık buna güldü. “Bu bizim 'korkunç demokrasimiz'” dedi bana. “Elbette, meseleniz gerçekten çözüldü, ancak teknik olarak, bazıları Kafkasya'da ve bazıları Leningrad'da bulunan Siyasi Büro'nun tüm üyeleri tarafından onaylanması gerekiyor. Pek çok başka kararla birlikte rutin olarak gidecek ve hiçbiri sorunuzla ilgilenmeyecek çünkü bu konuda hiçbir şey bilmiyorlar. Ancak bu, bazı kararlarda bir şeyler eklemek veya değiştirmek isteyebilecek üyelerden herhangi biri için olağan korunmamızdır. Bu karar daha sonra herkes tatmin olduktan sonra komiteye geri dönecek.”

Stalin, bu ortak kararlara bazı önemli nitelikler getiriyor. Onunla tanışanlar, öncelikle onun doğrudanlığı ve sadeliğinden, hızlı yaklaşımından etkilenirler. Ardından, soruları ele almadaki netliğini ve nesnelliğini fark ederler. Onun yaklaşımı, Hitler'in duygusal histerisinden ve Mussolini'nin kendini beğenmiş iddiasından tamamen yoksundur; kendini resmin içine sokmaz. Yavaş yavaş insan onun keskin analizinin, onun muazzam bilgisi, dünya siyasetine hâkimiyeti, gerçeklerle yüzleşme isteği, ve özellikle, sorunu tarihe sığdıran, yalnızca onun doğrudan faktörlerini değil, aynı zamanda geçmişini ve geleceğini de değerlendiren uzun-detaylı görüşünün farkına varır.

Stalin'in iktidara yükselişi oldukça yavaş oldu. Onun türünün yükselişi yavaş ve kesindir. Bu yükseliş,  insanlık tarihi ve özellikle devrimler tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla çok eski zamanlarda başladı. Başkan Roosevelt, H. G. Wells ile yaptığı konuşmada görüldüğü gibi, Stalin'in Britanya'daki Cromwell Devrimi hakkındaki bilgisi hakkında bana şaşkınlıkla yorum yaptı. Ama Stalin gayet doğal olarak hem İngiliz hem de Amerikan tarihsel devrimlerini İngiliz ve Amerikan politikacılarından çok daha yakından inceledi.

Çarlık Rusyası bir devrime hazırdı. Stalin bu devrim içinde olmayı ve ona şekil vermesine yardım etmeyi amaçladı. Kendisini Marksist bakış açısından tarih süreci konusunda tam bir bilim adamı yaptı: insan yığınları nasıl yaşar, endüstriyel teknikleri ve toplumsal biçimleri nasıl gelişir, toplumsal sınıflar nasıl ortaya çıkar ve nasıl mücadele eder, nasıl başarılı olurlar. Stalin tüm geçmiş devrimleri analiz etti ve karşılaştırdı. Onlar hakkında birçok kitap yazdı. Ama o sadece bir bilim insanı olarak kalmadı, bunu pratiğe aktif uyguladı. Devrimin ilk günlerinde, Stalin'in adı Parti dışında pek bilinmiyordu.

1923'te, Lenin'in son hastalığı sırasında, yargılarına güvendiğim adamlar bana Stalin'in “gelecek adamımız” olduğunu söylediler. Bunu, onun siyasi güçler hakkındaki keskin bilgisine ve Komünist Parti sekreteri olarak siyasi örgütlenmeye olan yakın ilgisine dayandırdılar. Ayrıca bunu, onun hızlı eylemin doğru zamanlamasına dayandırdılar ve Devrim'de şimdiye kadar bir kez bile yanlış tahminde bulunmadığını söylediler. “Sorumlu Parti adamlarının” düşündüklerini en açık şekilde ifade etmek için başvurdukları adam olduğunu söylediler. O günlerde Troçki, Partideki "en ortalama adam" olarak Stalin'le alay etmişti. Bir anlamda doğruydu. Stalin “averaj adama” yakın duruyordu; “averaj insan” siyasetin malzemesidir.  Ama Stalin bunu averajdan çok uzak bir dehayla yapıyordu.

"Liderlik sanatı" demişti Stalin bir keresinde, "ciddi bir meseledir. Hareketin gerisinde kalmamak gerekir, çünkü bunu yapmak kitlelerden soyutlanmak demektir. Ama acele etmemek gerekir, çünkü bu kitlelerle teması kaybetmek demektir.” Bunla Stalin, Yoldaşlarına nasıl lider olunacağını anlatıyordu; aynı zamanda çok etkili bir şekilde uyguladığı kendi idealini de ifade ediyordu.

Yirmi yıl önce Rus iç savaşında, Stalin'in sıradan insanların duygularına yönelik içgüdüsü, Sovyet ordularının zafere ulaşmasına birçok kez yardımcı oldu. Bu anların en iyi bilineni, Stalin ile Troçki arasındaki Kuzey Kafkasya'da ilerleme konusunda anlaşmazlıktı. Troçki en kısa askeri yolu kullanmak istedi. Stalin, bu kestirmenin Kazakların dost olmayan topraklarında uzandığına ve sonunda daha uzun ve daha kanlı olacağına dikkat çekti. Sıradan insanların Kızıl Ordulara karşı çıkmak yerine onlara yardım etmek için ayağa kalktığı, işçi sınıfı şehirleri ve dostane tarım bölgeleri arasında biraz dolambaçlı bir yol seçti.  Zıtlık tipikti; o zamandan beri yirmi yıllık tarih tarafından ortaya serilmiştir.

Stalin, bugün Alman Ordularının gerisinde bir “halk savaşı” için yaptığı çağrının gösterdiği gibi, sosyal güçlerin idaresinde tamamen yerindedir. Öfkeli bir halkın korkunç gücünü nasıl uyandıracağını, nasıl örgütleyeceğini ve insanların arzularını kazanmak için nasıl salıvereceğini biliyor.

Dış dünya, ilk Beş Yıllık Plan öncesindeki tartışmalarda Stalin'i duymaya başladı. (Yaklaşık beş yıl önce, Lenin'in halefi olarak yükselişini öngören bir makale yazdım, ancak makale fark edilmedi; birkaç yıl çok erken oldu.) Komünist Parti dışındaki Rus işçileri, Sovyet endüstrisinin ilk muhteşem genişlemesi sırasında liderleri olarak Stalin'i düşünmeye başladılar. İlk olarak 1930 Mart'ında, çiftlik kolektivizasyonunda meydana gelen suistimalleri kontrol ettiği “Başarıdan Baş Dönmesi” adlı ünlü makalesiyle köylüler arasında lider oldu. Kırsal bölgeler üzerindeki etkisini önceki bölümde anlatmıştım. Walter Duranty'nin o yazıyı bana gönderme yaptığını ve "Nihayet bu topraklarda bir lider var!" dediğini hatırlıyorum.

Stalin'in tüm Sovyet halkının lideri olarak ilk ortaya çıktığı büyük an, Anayasa Komisyonu Başkanı olarak Sosyalist Devletin yeni Anayasasını sunduğu zamandı. Ülkenin en yetenekli tarihçilerinden, ekonomistlerinden ve siyaset bilimcilerinden seçilen otuz bir kişiden oluşan bir komisyona, “halkın iradesini” elde etmek için tasarlanmış, henüz tasarlanmış en doğru mekanizmayla “dünyanın en demokratik anayasasını” yaratma talimatı verilmişti. Sadece hükümetlerin değil, sendikaların ve gönüllü toplumların da dünyadaki tüm geçmiş anayasalarını ayrıntılı bir şekilde incelemek için bir buçuk yıl harcadılar. Hazırladıkları taslak daha sonra Sovyet halkı tarafından 36.500.000 kişinin katıldığı yarım milyondan fazla toplantıda aylarca tartışıldı. Yapılan popüler tartışmalar sonucunda Anayasa Komisyonu'na ulaşan değişiklik önerisi sayısı 154.000'dir. Stalin'in kendisinin on binlerce halkın mektubunu okuduğu biliniyor.

Stalin, Sovyetler Kongresi'ne raporunu sunduğunda, Kremlin Sarayı'nın büyük beyaz salonunda iki bin kişi oturuyordu. Gazeteciler kulübesinde oturduğum ana katın altı, Kongre milletvekilleriyle doluydu; çevremde, kütüklerde yabancı diplomatik birlikler oturuyordu; arkamda, derin bir galeride vatandaş-ziyaretçiler vardı. Salonun dışında, Orta Asya'nın güneyindeki pamuk tarlalarından Kuzey Kutbu kıyısındaki bilim istasyonlarına kadar on milyonlarca insan radyo yayınını dinledi. Sovyet tarihinin  yüksek bir noktasıydı. Ama Stalin'in sözleri doğrudan ve basitti ve sanki bir şöminenin yanında oturmuş birkaç arkadaşıyla konuşuyormuş gibi gayri resmiydi. Stalin Anayasa'nın önemini açıkladı, önerilen değişiklikleri ele aldı, bunların çoğunu çeşitli yasama organlarına havale etti ve en önemlilerini kendisi tartıştı. Bu 154.000 önerinin her birinin bir yerde sınıflandırıldığını ve bir şeyleri etkileyeceğini açıkça belirtti.

Stalin'in kişisel olarak tartıştığı bir düzine veya daha fazla değişiklik arasında, demokratik ifadeyi kolaylaştıranları onayladı ve demokrasiyi sınırlayanları onaylamadı. Örneğin bazıları, farklı kurucu cumhuriyetlere Sovyetler Birliği'nden ayrılma hakkının verilmemesi gerektiğini savundular; Stalin, muhtemelen ayrılmak istemeyecekleri halde, bunu yapma haklarının bir demokrasi ilkesi olarak anayasal olarak güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Oldukça fazla sayıda insan, siyaseti gereğinden fazla etkilemesinler diye rahiplerin siyasi haklarını reddetmek istedi. Stalin, Sovyet halkının artık kendi aklını kullanabilecek kadar olgun olduğunu savunarak, “Sınırsız genel oy hakkını getirmenin zamanı geldi” dedi. 

Bugün bizim için anayasal biçimlerden, hatta bunların nasıl çalıştığı sorusundan daha önemli olan, Stalin'in konuşmasındaki çok önemli bir nottu. Konuşması, Avrupa'da büyüyen Nazi tehdidine doğrudan bir meydan okumayla sona erdi. 25 Kasım 1936'da, Hitlerizme herhangi bir Avrupa hükümeti tarafından ciddi şekilde karşı çıkılmadan önce konuşan Stalin, yeni Sovyet Anayasasını "Faşizme karşı bir iddianame, Sosyalizm ve Demokrasinin yenilmez olduğunu söyleyen bir iddianame" olarak nitelendirdi. Anayasa Kongresi'nden bu yana geçen yıllarda, Stalin'in kendi kişiliği daha yaygın olarak bilinmeye başladı. Onun resmi ve sloganları Sovyetler Birliği'nde o kadar öne çıktı ki, yabancılar bu “putperestliği” zorlama ve samimiyetsiz buldular. Gerçekte, tanıdığım çoğu Sovyet halkı, ülkelerini kuran ve başarıya götüren adam olarak Stalin'e gerçekten büyük bir bağlılık hissediyordu. Hatta seçim gününden hemen önce, kendi bölgelerinden daha az heyecan verici aday yerine doğrudan Stalin'in aday olduğu bölgede oy kullanma şansına sahip olmak için geçici bir ikamet değişikliği yapan insanlar bile tanıyorum.

Sovyet gazetelerinde Stalin'in özel hayatı hakkında hiçbir bilgi basılmaz. Rus geleneğine göre, herkes, hatta bir siyasi lider bile kişisel hayatının mahremiyetine sahiptir. Bu çok hassas çizgi, özel hayatı kamu işlerinden ayırır. Stalin'in karısı öldüğünde, gazetedeki kara kenarlı ölüm ilanlarında, o Stalin'e ait olmayan kendi adıyla anılıyordu, çalışmaları ve çeşitli kamu kuruluşlarıyla bağlantısı ve “Stalin'in arkadaşı ve yoldaşı” olduğu belirtiliyordu. ” Karısı olduğundan bahsetmediler. Onunla çalıştığı ve bir yoldaş olarak kararlarını etkileyebileceği gerçeği kamuya açık bir konuydu; onunla evli olması onların kendi meselesiydi. Bir süre sonra tekrar evlendiği biliniyordu, ancak basın bundan hiç bahsetmedi.

Stalin'in kişisel ilişkilerine dair ilk bakışlar, esas olarak Sovyet tarihinin yapılmasına yardımcı olan resmedilmeye değer şahsiyetlerle olan temasları aracılığıyla gelir. Moskova'dan Amerika'ya Kuzey Kutbu'nu geçen ilk uçuşu yapan parlak havacı Valery Chkalov, Stalin'in yazlık evinde saat dörtten gece yarısına kadar geçirdiği bir öğleden sonrasını anlattı. 

Stalin birçok Volga şarkısı söyledi, gençlerin dans etmesi için gramofon kayıtları koydu ve genellikle ailesinin arasında-kalbinde dinlenen normal bir insan gibi davrandı. Sibirya sürgününde şarkı söylemekten başka yapacak pek bir şey olmadığında şarkıları öğrendiğini söyledi.

Moskova'dan Uzak Doğu'ya yaptıkları muhteşem uçuşla kadınlar arasında tüm dünya rekorlarını kıran üç kadın havacı daha sonra Kremlin'de onurlarına bir akşam partisinde ağırlandı. Bu kadınlardan birisi, Raskova, daha sonra, Stalin'in, kadınların insan toplumunu yönettiği tarih öncesi günlerle ilgili olarak onlarla nasıl şakalaştığını anlattı. Stalin insan gelişiminin ilk günlerinde kadınların toplum ve ilerleme için bir temel olarak tarımı yarattığını, erkeklerin ise “sadece avlanıp savaşa gittiğini” söyledi. Sonraki yüzyıllarda kadın köleliğine atıfta bulunan Stalin, “Şimdi bu üç kadın, yüzyıllarca süren kadınların ezilmesinin intikamını almak için geliyor” diye ekledi.

Bence en iyi hikaye Marie Demchenko hakkındadır, çünkü Stalin'in önderler hakkındaki fikrini ve onların nasıl üretildiklerini gösterir. Marie, Moskova'daki bir çiftlik kongresine gelen ve daha sonra platformda oturan Stalin'e, kadın tugayının o yıl dönüm başına yirmi ton pancar üreteceğine dair kişisel bir söz veren köylü bir kadındı. Ukrayna'daki ortalama verim yaklaşık beş ton olduğu için bu muhteşem bir vaatti. Marie'nin meydan okuması, Ukraynalı şeker pancarı yetiştiricileri arasında bir rekabet başlattı; Sovyet basınında yer aldı. Bütün ülke, Marie'nin bir güve zararlısına karşı savaşını büyük bir heyecanla izledi. Ülke, yerel itfaiyenin kuraklığı yenmek için tarlaya yirmi bin kova su getirmesini izledi. Bu kadın grubunun tarlaları dokuz kez ot, sekiz kez de böcek temizlediğini gördüler. Marie sonunda dönüm başına yirmi bir ton alırken, rakiplerinin en iyisi yirmi üç ton aldı.

Bu hasat ulusal bir olaydı. Böylece, Marie'nin bütün çetesi, sonbahar kutlamalarında Stalin'i ziyaret etmek için Moskova'ya gitti. Gazeteler onlara film yıldızları gibi davrandı ve konuşmalarına yer verdi. Stalin, Marie'ye kendi iyi sicili ve diğer tüm şeker pancarı yetiştiricilerini heyecanlandırdığı için bir ödül olarak en çok ne istediğini sordu. Marie, en çok Moskova'ya gelip "liderleri" görmeyi istediğini söyledi. Stalin, Marie'ye, "Ama şimdi siz kendiniz lidersiniz," dedi. "Şey, evet," dedi Marie, "ama yine de seni görmek istedik." Kabul edilen son isteği bir tarım üniversitesinde okumaktı.

Sovyetler Birliği'ne karşı Alman savaşı başlatıldığında, birçok yabancı, Stalin'in halkı hemen harekete geçirecek bir konuşma yapmamasına şaşırdı. Daha sansasyonel gazetelerimizden bazıları, Stalin'in kaçtığını varsaydılar! Sovyet halkı, Stalin'in işlerini yapmaları konusunda onlara güvendiğini ve durumu netleştiği anda onlar için özetleyeceğini biliyorlardı. Bunu 3 Temmuz'da bir radyo konuşmasında şafakta yaptı. Başladığı sözler çok anlamlıydı.

Sık sık söylediği gibi “Yoldaşlar! Vatandaşlar!” dedi. Devamında, "Kardeşler!" diye ekledi. Bu, Stalin'in bu yakın aile sözlerini kamuoyunda ilk kez kullanışıydı. Onları duyan herkes için bu sözler, durumun çok ciddi olduğunu, şimdi nihai sınavı birlikte karşılamaları gerektiğini ve birbirlerine her zamankinden daha yakın ve daha sevgili olmaları gerektiği anlamına geliyordu. Bu, Stalin'in omuzlarına bir destek kolu koymak ve onlara yapmaları gereken görev için güç vermek istediği anlamına geliyordu. Bu görev, tarihin en cehennem saldırısının şokunu kendi bedenlerinde kabullenmekten, ona direnmekten, onu kırmaktan ve onu kırarak dünyayı kurtarmaktan başka bir şey değildi. Bunu yapmaları gerektiğini biliyorlardı ve Stalin onların bunu yapacaklarını biliyordu.

Stalin, tehlikenin ciddi olduğunu, Alman ordularının Baltık devletlerinin çoğunu ele geçirdiğini, mücadelenin çok maliyetli olacağını ve meselelerin “özgürlük ya da kölelik, Sovyet Devleti için yaşam ya da ölüm” arasında olduğunu açıkça ortaya koydu. Onlara şöyle dedi:

 “Düşman zalim ve amansızdır. Bizim terimizle sulanmış topraklarımızı ele geçirmek. . . halklarımızı Alman prenslerinin ve baronlarının kölesi haline getirmek için yola çıktı ”

Stalin  kendisinin yirmi yıldan fazla bir süredir yaratılmasına yardım ettiği “halkımızın doğasında bulunan cesur inisiyatif ve zekaya” başvurdu. Her biri kendi bölgesinde izlemeleri gereken acı yolu biraz ayrıntılı olarak özetledi ve dünyanın özgürlük düşkünü halkları arasında müttefikler bulacaklarını söyledi. Devamında onları “ileriye, zafere” çağırdı.

O şafak vakti Moskova'dan haber veren Erskine Caldwell, şehir meydanlarında muazzam kalabalığın hoparlörleri dinlediğini söylüyordu, ve "nefeslerini öyle derin bir sessizlikte tuttular ki, insan Stalin'in sesinin her tonunu duyabiliyordu" dedi. Konuşma sırasında iki kez, Stalin içmeyi bıraktığında bardağa dökülen suyun sesi bile duyulabiliyordu.

Stalin konuşmasını bitirdikten birkaç dakika sonra sessizlik devam etti. Sonra anne gibi görünen bir kadın, “O kadar çok çalışıyor ki, ne zaman uyumaya vakit buluyor merak ediyorum. Sağlığından endişe ediyorum” dedi.

Stalin, Sovyet halkını savaş sınavına böyle soktu.

Anna L. Strong - Stalin,  1941

Çeviri; Erdogan A

9 Aralık 2021

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.