Header Ads

Header ADS

SOVYETLER BİRLİĞİ KOMÜNİST PARTİSİNİN YAPISI

YABANCI DİLLER YAYINEVİ

l. BOLSHEVIK PARTİSİ TEK, MİLİTAN, İŞÇİ SINIFI ÖRGÜTÜDÜR

Militan Parti Örgütü'nün Önemi

Sovyetler Birliği Komünist Partisi (Bolşevikler)  sadece açık-net bir amacı olduğu ve doğru bir politika yürüttüğü için değil, aynı zamanda saflarının düzgün bir şekilde biçimlendirildiği ve iç yaşamının düzgün bir şekilde organize edildiği için görevlerini başarılı olarak yerine getiriyor. Bir partinin iyi bir programı ve doğru bir siyasi çizgisi olabilir, ancak bu program ve çizginin belirli bir örgüt sistemi tarafından pekiştirilmemesi durumunda, parti amaçlarına ulaşamaz.

Bolşevik Parti, bireylerin sıradan bir topluluğu değil, tek bir plana göre ve tek bir liderlik altında faaliyet gösteren yoğun bir örgüttür. Emekçilerin kapitalizmi devirme ve Sosyalizmi inşa etme mücadelesine öncülük etmesini sağlayan şey budur. Ve Sovyet sosyalist toplumun  iktidarının yöneticisi, yönlendiricisi olarak rolünü başarıyla yerine getirmesini sağlayan şey budur.



Bolşevikler her zaman örgütlenmeye büyük önem verdiler ve Menşevikler, Troçkistler, Buharinciler ve diğer hainlerin bu örgütü zayıflatma, Parti disiplinini sarsma, Parti birliğini bozma, Partiyi şekilsiz, dağınık hale getirme çeşitli grupların bir araya gelmesi, fraksiyonlar vb. çabalarına karşı kararlılıkla mücadele ettiler. Bu mücadelede Bolşevikler, Partinin herhangi bir şekilde zayıflamasının işçi sınıfının düşmanlarının lehine olduğu idrakiyle hareket ettiler.

Lenin ve Stalin, devrimci proleter parti öğretisi üzerine durdular ve bu öğretiyi düşmanlarına karşı mücadelede devam ettirdiler. Bu öğreti değişmez bir şekilde tüm pratik faaliyetlerinde Partimizin rehberi olarak hizmet eder. Parti, proleter sınıf örgütünün en yüksek biçimi olan işçi sınıfının örgütlü öncüsüdür. Her zaman geniş kitlelerle yakından bağlantılı, tek bir plana göre ve tek bir liderlik altında faaliyet gösteren tek, güçlü bir şekilde perçinlenmiş, disiplinli bir organizasyon olmalıdır.

Stalin Yoldaş, Partinin sadece yerel Parti örgütlerinin toplamı olmadığını belirtiyor.
"Parti, aynı zamanda, üst ve alt lider organları ile, resmi bir şekilde tek bir bütün içinde alaşımlası, azınlığın çoğunluğa tabi tutulması ile, tüm Parti üyelerini bağlayan pratik kararları ile bu örgütlerin tek bir sistemini temsil eder. Bu şartlar olmadan Parti, işçi sınıfının mücadelesinde sistematik ve organize liderlik yapabilen tek bir örgüt olamaz . " J. Stalin, Leninizmin Temelleri, Moskova 1950, s. 145.
Lenin ve Stalin, tüm Partinin,  azınlığın çoğunluğa boyun eğmesi gerektiği ve alt organların daha yüksek olanlara tabi olması gerektiği, bir bütün olarak, tek bir insan gibi hareket etmesi gerektiğini öğretir. Parti kongrelerinin kararları ve Merkez Komitesinin ve yerel lider Parti organlarının kararları, Parti organizasyonları ve her bir üye için kanun olmalıdır. Belirli bir görev düşünüldükten, tartışıldıktan ve karar alındıktan sonra, bu  kararı yerine getirmek her Parti örgütünün ve her Komünistin görevidir. Bu koşullar mevcut değilse, Parti işçi sınıfının tek ve organize öncüsü olamaz ve tüm işçi halkına önderlik edemez.

Parti Kuralları Parti Yaşamının Feshedilemez Bir Yasasıdır

Partinin Lenin-Stalin öğretisinin temel ilkeleri, kendisini Parti kurallarında ifade eder. Parti kuralları nelerdir ve programdan farkı nedir?. Parti programı, Parti'nin amaç ve hedeflerini tanımlar ve bilimsel olarak doğrular ve bunların nasıl gerçekleştirileceğini gösterir. Parti kuralları, Partinin pratik faaliyetlerini, yapısını ve içsel düzenlemelerini tanımlar. Parti kuralları programını takip eder ve program tarafından belirlenir. Parti, amaçlarına ulaşılmasını en iyi şekilde kolaylaştıracak iç sel düzenlemeler yapar. Bu amaçlara uygun olarak, CPSU (B.) kimlerin üyeliğe uygun olduğunu, üyelerin görev ve haklarını, Partinin yapısını, yüksek ve yerel organlarını, aralarındaki karşılıklı ilişkileri, yerel Parti örgütlerinin işlevlerini vb.tanımlar.

Bununla birlikte, örgütsel biçimler ve çalışma yöntemleri bir defada ve bütün zamanlar için sabit olarak kalmaz. Partinin yaşadığı ve mücadelesinde değişiklikler olduğu durumlarda, Parti yeni bir deneyim kazanır ve bu deneyimi göz önünde bulundurarak, Parti, aşamasını reforme eder. Doğal olarak, Çarlık döneminde, Parti şiddetli bir zulme maruz kaldığında, çalışma yöntemleri şu anda olanlardan, Sovyet devletinin başında ve yönetim partisi olduğundakinden farklıydı. Örneğin, o sırada Parti, şimdiki gibi seçim yöntemiyle lider organlarını oluşturamadı.

Parti kuralları, Partinin yaşadığı ve mücadele verdiği koşulları göz önünde bulundurur. Koşullar gerektirdiğinde, Parti kurallarında gerekli değişiklikleri yapar. Parti, değişen koşullara uygun olarak, yerel Parti örgütleri için yeni üyeleri, farklı organizasyon yapılarını ve farklı çalışma biçimlerini kabul etmeyi benimsemiştir. Ancak Parti kuralları ne kadar değişmiş olsa da, dayandıkları temel ilkeler değişmeden kalmıştır.

Partimizin organizasyon yapısını oluşturan bu temel ilkeler şunlardır: Parti örgütlerinin faaliyetlerinde en katı merkeziyetçilik, içsel bilinçli disiplin, irade ve eylem birliği, fraksiyonların ve grupların yasaklanması, yeni üyelerin kabulünde büyük fark gözetme, Partiyi oportünist küçük-burjuva unsurlardan koruma, Parti üyelerinin faaliyetlerini artırmak için sürekli ilgi ve Parti içi demokrasi ve eleştiri ve özeleştirinin geliştirilmesi '.

Kurallar, Parti yaşamının ve Parti gelişiminin sarsılmaz temelidir. Bu yüzden Parti, kuralların bütün noktalarına sıkı bir şekilde itaat edilmesinde ısrar eder. Partinin düşmanları - Troçkistler, Buharinciler ve burjuvazinin diğer hayranları-asalakları, kendilerini Parti üyesi olarak kamufle ederek, Parti disiplinini ve Parti birliğini bozmaya çalıştılar. Parti bu düşmanları söküp attı ve kendi saflarının birliğini güçlendirdi.

1922'de, Onikinci Parti Konferansı'nda kabul edilen ve RCP Merkez Komitesi (B.) tarafından kabul edilen Parti kuralları, yeni üyelerin (işçiler, köylüler, ofis çalışanları) kabulü için farklı kategoriler oluşturdu, ve her kategori için farklı deneme süreçleri belirledi. Sosyalizmin Sovyetler'deki zaferi Sovyet toplumunun sınıfsal yapısında bir değişiklik getirdi; kapitalist unsurlar ortadan kaldırıldı ve işçi sınıfı, köylülük ve aydınlar temel bir değişikliğe uğradı. İşçi sınıfı ile köylülük arasındaki ve bu sınıflar ile aydınlar arasındaki sınır çizgisi yok ediliyor. Sovyet toplumunun sağlam ahlaki ve politik birliği kuruldu. SSCB'nin yaşamındaki bu derin değişiklikler,  yapılan başvuranlarda,  sosyal statülerine uygun üyeliğinin farklı koşullarını belirleyen  kuralı kaldırmayı gerektirdi .

On sekizinci Parti Kongresi'nde kabul edilen SBKP (B) Kuralları, işçi sınıfına, köylüye veya aydınlara bağlı olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm başvuru sahipleri için aynı üyelik koşullarını ve aynı deneme süresini belirledi. On sekizinci Parti Kongresi, Parti üyeliği faaliyetindeki büyüme ve Parti içi demokrasinin daha da genişlemesi gerekliliği ile ortaya konan kurallarda bir dizi başka değişiklikler getirmiştir.

SBKP'nin(B.) Kuralları öncelikle Partimizin doğasını göze çarpıcı bir şekilde tanımlamaktadır. Kurallar Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin (Bolşevikler) "en yüksek sınıf örgütlenme biçimi olan SSCB işçi sınıfının örgütlü öncüsü olduğunu belirtir. Parti, çalışmalarında Marksizm-Leninizm teorisi ile  yönlendiriliyor.

"Parti, işçi sınıfı diktatörlüğünü güçlendirme,  sosyalist sistemi geliştirme ve Komünizmin zaferini sağlama mücadelesinde, işçi sınıfı, köylülük ve aydın - bütün Sovyet halkının  liderliğini yürütüyor.

"Parti, emekçi halkın, halkın ve devletin tüm emekçi örgütlerinin önde gelen çekirdeğidir ve komünist toplumun başarılı bir şekilde kurulmasını garantiye alır."

2. PARTİ ÜYELERİ, GÖREV VE HAKLARI

Kimler Parti Üyeliği İçin Uygundur?

Partinin mücadele verimliliği her şeyden önce üyeliğinin bileşimi ve üyelerinin aktivitesi ile belirlenir. Bu verimlilik, Partinin işçi sınıfının örgütlü öncü rolü oynamasına bağlıdır. Bu nedenle, Parti üyesi olmanın önemi ve üyelik koşulları, Partimizde her zaman vurgulanmıştır.

1903'e kadar, ilk Parti kurallarının kabul edildiği İkinci Parti Kongresi'nde, V.I. Lenin "Parti üyesi" unvanının sürekli olarak yüceltilmesi gerektiğini söyledi. Bugün de Parti, Lenin'in bu sözleri tarafından yönlendiriliyor.

Parti, safına katılmak isteyen herkesi kendi saflarında kabul edemez. Sadece işçi sınıfının ve emekçi halkın diğer katmanlarının siyasi olarak aydınlanmış ve aktif olan üyelerini kabul eder. Stalin Yoldaş Partimizin, kapıları sadece layık olanlar için, sadece denenmiş ve test edilmiş olanlar için açılan bir kale olduğunu söylemişti.

SBKP'nin (B.) Kurallarının ilk paragrafı, Parti üyeliği için kimlerin uygun olduğunu tanımlar. Paragraf şöyle diyor: "Bir Parti üyesi, Parti'nin programını kabul eden, parti örgütlenmelerinin birinde çalışan,  Parti  kararlarına uyan ve üyelik aidatlarını ödeyendir."

Bu nedenle, Parti üyeliğinin ilk şartı Parti programının kabulüdür. SBKP'nin (B.) gücü, tüm üyelerinin programda formüle edilen aynı görevler olan büyük hedefleri ile birleştirilmesi yönündeki görüşlerinin birliğindedir. Bununla birlikte, parti programını kabul etmenin tek başına bir partiyi üye olarak kabul etmek için yeterli olmadığını söylemeye gerek yoktur. Parti programını kabul etmeye hazır, ancak pratikte hiç bir şey yapamayan çenesi düşük-gevezeler bulunabilir. Partide böyle insanlara yer yoktur.

Bolşevik Parti, devrimci mücadelenin, devrimci eylemin bir partisidir. Parti sadece ulaşmak için büyük amaçlar öne sürmez, aynı zamanda kararlılıkla bu amaçları yerine getirmek için mücadele eder. Parti, Her Komünistten pratik talep eder, tüm bilgi, deneyim ve gücünü halkın mutluluğu için, Komünizm için mücadeleye adamasını talep eder.

Partinin programını kabul ederek, Komünist, programın yerine getirilmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya söz verir. Parti'nin programını bilmek, Partinin ne için mücadele ettiğini, Partinin hangi yoldan hedefine doğru ilerlediğini bilmenin Komünist'in görevi olduğu aşikardır. Parti programının uygulanmasını engelleyen,  tahrif  eden ya da Parti kararlarını ihlal edenlere karşı mücadele etmek bir komünistin görevidir.

Parti üyeleri, Parti programını sadece yoğunlaşmış  tek bir organizasyon olarak birleştiklerinde başarıyla yürütebilirler. Bu nedenle Parti kuralları, Parti üyeliğinin gerekli bir koşulunun, her üyenin Parti kuruluşlarından birinde çalışma yürütmesi ve Parti'nin bütün kararlarına uyması gerektiğini açıklar.

Komünistler, her biri kendi başına, herkes kendi başına gibi hareket etmez, üyelerinin faaliyetlerini yöneten ve denetleyen bir Parti organizasyonu içinde hareket ederler.  Fabrikalarda, kolhozlarda, ofislerde, eğitim kurumlarında  ve askeri birimlerde Komünistler Parti örgütlerinde bir araya getirilmiştir. Genel toplantılar ve bu örgütlerin Parti Büroları, Komünistlerin faaliyetleri ile ilişkili olarak  tüm sorunları tartışırlar ve yüksek Parti organlarından alınan talimatlara uygun olarak, bu kararları bildirirler ve görevleri belirlerler. Parti örgütleri aracılığıyla, Parti üyesi olmayanlara liderlik eden Parti üyeleri aracılığıyla, Parti, programını yürütür. Parti, tüm Komünistlerden, Parti disipliniyle yükümlü, tek bir birleşik  organ gibi çalışmalarını talep eder.

Parti üyeliğinin temel bir koşulu Parti aidatının düzenli ödenmesidir. Komünistin bu görevi büyük önem taşımaktadır. Aidatların düzenli olarak ödenmesi, Komünist disiplininin ve Parti örgütüyle olan ilişkisinin bir göstergesidir. Bir Komünist aidatlarını düzenli olarak ödemiyorsa, düşüncelerinin Parti ile olmadığını ve Parti'nin görevleri ile ilgili performansının gevşek olduğunu gösterir. Dahası, Parti aidatları, Partinin fon  kaynağıdır. Üç ay boyunca aidat ödeyemeyen bir Komünistin üyeliği,  sona ermiş olarak görülür.

Yeni Üyeleri Kabul Etme Yöntemi

CPS Kuralları. SBKP(B.) Parti üyeliğin, kendisini komünizmin davasına adamış, siyasi olarak aydınlanmış ve aktif işçilere, köylülere ve aydınlara açık olduğunu belirtmektedir. Üyeler sadece bireysel olarak kabul edilir.

Üyeleri bireysel olarak kabul etmek ne demektir? Her başvuru sahibinin kişisel değerlerini üyelik için dikkatle incelemek anlamına gelir. Başvurduğu kuruluş, çalışmasında nasıl davrandığını, sosyal yaşamda aktif bir rol alıp almadığını, Komünist yüce tanımına layık olup olmadığını bilmesi gerekir. Bireyin başvurusunun tartışıldığı toplantıda bulunan tüm üyeler, Partide yeni bir üyeyi kabul etmede kendilerine dayanan büyük sorumluluğun bilincinde olmalıdır. Ancak bu kurallara uyulması halinde, istenmeyen unsurların Partiye girmesi önlenebilir.

SBKP (B.) üyeliğine başvuranlar önce aday veya denetimli-aday olarak kabul edilir; bir yıllık denetimli adaylıktan sonra tam üye olarak kabul edilirler. Bu denetimli adaylık süresi boyunca, Parti organizasyonu yeni üyeyi test edebilir ve etmelidir, ve ayrıca partinin programı ve kurallarını tanımasını sağlar.

Denetimli adaylar, Parti'nin tam üyelerine uyguladığı kuralları yerine getirmelidir. Parti toplantılarına sözk hakkıyla katılabilirler ama oy hakkı yoktur. Bu tüm sorunların tartışılmasına katılabilirler, ama karar alınırken oy hakkına sahip değildirler; parti organlarının seçiminde oy kullanma veya bu seçimlere katılma hakları yoktur.

Denetimli adaylarının hakları sınırlıdır, çünkü Parti onları test etmek ve SBKP (B.) üyesi olmaya layık olduklarından emin olmak istemektedir ve adayın testi geçip geçmeyecekleri kendilerine bağlıdır.

SBKP (B.)ye üye olmak için her başvuru sahibi, Parti organizasyonuna üç Parti üyesinden tavsiye (teminat) mektubu sunmak zorundadır.

Yeni bir üye tavsiye etmek ciddi bir konudur. Sadece iyi bir Parti duruşu olan ve başvuranı iyi tanıyan Parti üyeleri yeni üyeler önerebilirler. SBKP (B.)Kurallarına göre sadece  üyeliği üç yıldan az olmayan üyelerin, yeni üyeler önerme hakkı vardır ve önerdikleri başvuru sahibi üyelerin kendileriyle bir yıldan az olmamak üzere, beraber çalışmış olmaları gereklidir.

Parti, üyelerini, yeni üye önerilerinden sorumlu tutar. Parti organizasyonu verilen tavsiyelerin doğruluğunu kontrol eder, tavsiyeyi veren kişinin başvuru sahibiyle nerede, ne zaman ve ne kadar süreyle çalıştığını ve güvence verdiği kişiyi gerçekten iyi tanıyıp tanımadığını tespit eder.

Üyelik için başvurular, başvurunun yapıldığı yerel Parti örgütünün genel toplantısında görüşülür ve kararlaştırılır ve nihayet Bölge Parti Komitesi tarafından onaylandıktan sonra kabul edilir; ilçelere bölünmemiş kasabalarda, İlçe Parti Komitesi tarafından onay verilir.

SBKP (B.) Sekizinci Kongresinde Stalin Yoldaş Parti önüne şu görevi koymuştu:
Partinin bileşimini sistematik olarak iyileştirmek. Üyeliğin ideolojik seviyesini yükseltmek ve bireysel seçim işlemi ile saflarına kabul etmek, sadece Komünizmin  davasına sadık denenmiş ve test edilmiş yoldaşlar. "* J. Stalin. CPS.U.(B.) Sekizinci Kongresine verilen rapor. Merkez Komitesinin Çalışması, s. 98-99.
Komünistin Görevleri

Bolşevik Parti üyesi olmak büyük bir onurdur. Stalin Yoldaş şöyle demişti:
 "... biz komünistler özel bir kalıptan insanlarız. Biz özel bir şeyden yapılmışız. Biz büyük proleter stratejicisi,  Lenin Yoldaşın ordusunu oluşturanlarız. Bu orduya ait olmadan daha yüksek onurlu bir şey yoktur. Kurucusu ve lideri Yoldaş Lenin olan Parti'nin üyeliğinden daha yüksek bir ünvan yoktur. "*  J. Stalin, Lenin, Moskova 1950, s. 25.
Lenin ve Stalin in partisin üyeliğini onurla taşımak demek, her şeyden önce, SBKP (B) kuralları çerçevesinde her Komünist üyeye verilen görevleri bilinçli bir şekilde yerine getirmek demektir.,..

SBKP'nin (B.) Kuralları, her Komünist'e, Parti ve ülkenin siyasi yaşamında aktif rol alma ve Partinin politikasını ve Parti organlarının kararlarını uygulamaya koyma görevini getirmektedir. Ancak, komünist toplumun gelişmiş, aktif bir kurucusu olmak, Parti'nin politikasını pratiğe uygulamak ve bu politikayı emekçi halka açıklamak için, Parti üyesi, Partinin amaçlarını ve bu amaçlara ulaşma yollarını açıkça anlamalıdır. Parti, politikası, Marksist-Leninist teorilerle yönlendirilir. Partinin değerli bir üyesi olmak, politikasını daha iyi anlamak için, Parti üyesi Marksizm-Leninizm'in ilkeleri hakkındaki bilgi ve anlayışını geliştirmek için sürekli olarak eğitim çalışması yapmalıdır.

SSCB'deki emekçilerin siyasi aydınlığı ve faaliyetleri günden güne artıyor. Komünist, ancak bilgisini sürekli geliştirir ve zihnini zenginleştirirse, sürekli olarak devrimci teori üzerinde çalışırsa, bir lider olabilir, Partili olmayan kitlelerin önünde olabilir. Siyasi çalışmalarını ihmal eden bir Parti üyesi geride kalır.

Çarlık altında Marksist-Leninist teori incelemesi muazzam zorluklarla doluydu. Çarlık hükümeti devrimci yazılı eserlerin yayınlanmasını yasakladı ve okuyanlara zulmetti. Birçok devrimci, Marks ve Lenin'in bütün kitaplarını,onları inceleyebilmek için  nasıl elle yazdıklarını hatırlarlar. Şu anda Marksist Leninist teoriyi incelemek için en geniş fırsatlar mevcuttur. Ülkemizde Marks, Engels, Lenin ve Stalin'in eserleri ve diğer siyasi kitaplar ile broşürler milyonlarca kopya halinde yayınlanmaktadır; çok sayıda okul ve çevre vardır -veya bu teorinin incelenmesi ve bu konuda kamuya açık konferanslar verilmektedir. Milyonlarca Komünist, Genç Komünist Birliği üyeleri ve Parti üyesi olmayanlar bu fırsatlardan yararlanıyorlar.

Marksist-Leninist teoriyi incelemek her Komünistin sürekli görevidir. Parti, bir Komünist'in eğitim çalışması yapıp yapmadığı konusuna kayıtsız kalamaz. Parti kuralları tüm Komünistlere Marksizm-Leninizm'in ilkeleri hakkındaki bilgi ve anlayışlarını sürekli olarak geliştirme görevini üstlendirir.

Parti kuralları her Komünistten en katı Parti disiplinini talep eder.

Parti disiplini, her Komünistin Parti içinde oluşturulan düzene, Parti'nin programına, kurallarına ve Parti organlarının kararlarına sıkı sıkıya bağlı olması anlamına gelir. Disiplin, Partinin tek bir hedefe doğru çabalayan tek ve yoğunlaştırılmış-sıkı bir örgüt olarak varlığının temelini teşkil eder. Partimiz, sanayi işçilerinin ve tüm emekçilerin mücadelesine başarıyla öncülük ediyor, çünkü tek bir plana göre hareket eder ve tek bir irade ile birbirine perçinlenmiştir. Partinin temel amaçlarına ulaşması her Komünistin disiplinine bağlıdır. Demir disiplini olmasaydı, Parti büyük zaferlerini kazanamazdı.

Sovyet Cumhuriyeti'nin iç düşmanları atıldı ve tasfiye edildi ve ülkemizin dış düşmanlar tarafından işgali, esasen işçilerin ve köylülerin mücadelesine yol açan Bolşevik Partinin en katı disiplinli olması nedeniyle geri püskürtüldü; çünkü Parti Merkez Komitesinin çağrısına yanıt olarak yüzlerce, binlerce ve milyonlarca Sovyet insan mücadelenin en önemli bölümlerine gitti. Sosyalist kalkınmanın son derece zor görevleri, ülkemizde öncelikle Bolşevik Partisinin dayanışması ve disiplini nedeniyle başarıyla gerçekleştirildi. Partinin talimatları üzerine Komünistler, zorlukların üstesinden gelmek için kararlı bir mücadele yürütmek için yükseldi. Bolşeviklerin dayanışma ve disiplinleri, beraberlikleriyle ele geçiremedikleri hiçbir kale yoktu.

Lenin ve Stalin, devrimci  proleter partisinin disiplininin, öncelikle Parti üyelerinin görev duygusu, Komünizm davasına olan bağlılıkları, metanetleri, özveri ve kahramanlıklarına göre test edildiğini ve güçlendirildiğini öğretir. Stalin Yoldaş, "Proleter Sınıfı ve Proleter Partisi" başlıklı makalesinde, "sadece... kendi isteklerini Parti'nin istekleri ile birleştirmeyi ve Parti ile birlikte hareket etmeyi görev olarak görenlerin Parti'nin üyeleri olarak kabul edilebileceklerini" yazdı.  " J. Stalin, Collected Works, Russ. ed., Cilt. Ben, s. 66.

Komünist, Partide kurulan düzene  bağlı kalır, resmi gereklilikten değil, çünkü kendisi de bunun gerekli olduğuna ikna olmuş olmasından. Bu, görev duygusunun, Bolşevik Partisi'ni ve sosyalist devleti sürekli olarak güçlendirmek için ateşli arzusunun pratiğe yansımasıdır. Bolşevik Parti disiplininin gücü, Komünistlerin görev duygusunda yatmaktadır.

Parti, parti disiplinini ihlal edilmesine göz yumamaz. Üyeler ve denetimli üyeler, Komünist kişiliğine aykırı herhangi bir pratiğin içine girmemeleri, her bir üyesinin davranışlarından sorumlu olan Parti örgütlerine karşı sorumlu olduklarını her zaman akıllarında tutmalıdırlar. Lenin, "... Partinin her üyesinin Partiden sorumlu olduğunu ve Partinin üyelerinin her birinden sorumlu olduğunu unutmamak gerekir." * VI Lenin, Collected Works Vol 6,  4th. Russ. ed., s. 458.

SBKP'nin (B.) Kuralları: "Parti, Parti'nin tüm üyeleri için aynı derecede zorunlu olan bilinçli bir disipline bağlı, tek, militan bir örgüttür. Partinin gücü ,  hizipçi gruplaşmalar ve iki yüzlülükle  Parti disiplininin ihlal edilmesiyle,  program ve kurallardan sapmalara karşı olan, onun dayanışma, irade birliği eylem birliğine dayanır. Parti, saflarını Parti programını, Parti kurallarını ve Parti disiplinini ihlal edenlerden temizler. "

Parti organlarının kararları derhal ve A dan Z ye yaşama uygulanmalıdır. Parti disiplini ihlalleri ile ilgili olarak SBKP (B.) Kuralları cezaları; uyarma, eleştirme, kınama ve son olarak, en yüksek parti cezası, ihraç edilme olarak  açıkça belirtilmiştir. 

Komünist, iktidar partisinin üyesidir. Bu nedenle, sadece Parti disiplini için değil, aynı zamanda sivil disiplin için de mücadele etmek onun görevidir. Parti devlete rehberlik eder. Bu, her Parti örgütü ve her Komünist için büyük sorumluluklar getirir. Fabrikalarda, Komünistler üretim planlarının yerine getirilmesinden; kolkhozs içinde üretimi artırmak için ve tahıl ve diğer tarımsal ürünlerin durumu ve teslimatı için planların zamanında yerine getirilmesinden sorumludurlar.

SBKP (B.) Kuralları Komünistlere emek ve yurttaşlık disiplininde örnek olma, işlerinde yüksek beceri sahibi olma ve yeterliklerini sürekli olarak geliştirme görevini üstlendirir.

Kendi emeklerinin verimliliğini arttırmak ve diğer işçileri de  aynı şeyi yapmaya teşvik etmek, sanayi, tarım veya transit hizmetleriyle uğraşan Komünistlerin görevidir. Bu nedenle sanayide çalışan Stakhanovites'in ön saflarında olmak ve kolhozes , sovkhrize ve makine ve traktör istasyonlarında yüksek mahsul verimine sahip yetenekli üreticiler olmak onların görevidir. Kamusal, sosyalist mülkiyeti korumaları gerekir. Kendi örneklikleriyle, işçi arkadaşlarını fedakar-emeğe teşvik etmelidirler. Sosyalist devletin savunma gücünü güçlendirmek için her türlü çabayı göstermelidirler .

Komünistler her zamaemekçilerin ön saflarında yer alırlar ve bu nedenle Parti-dışı insanlar arasında muazzam bir etki gösterirler. Sovyet halkının geniş kitleleri Partimizi kendi partileri olarak görüyor; Parti onlar için yakın ve değerlidir; onu güçlendirmenin kendi hayati çıkarları içinde olduğunu biliyorlar; onlar partinin liderliğini kabul ediyorlar ve kaderlerini gönüllü olarak Partinin ellerine bırakıyorlar. Komünist Parti bütün Sovyet halkının sevgisine ve güvenine sahiptir. Parti bu güvenin değerini bilir ve ona değer verir.

SBKP (B.) Kuralları, tüm Komünistlere kitlelerle ilişkilerini sürekli olarak güçlendirme, emekçilerin gereksinimlerine ve ihtiyaçlarına anında cevap verme ve Parti politikasını ve kararlarını Parti dışı halka açıklama görevini yükler. Parti dışı insanlarla bağlarını güçlendirmek ve kitleler arasında sürekli çalışmak tüm Parti örgütlerinin ve tüm Komünistlerin en önemli görevidir.

Stalin Yoldaş şöyle diyor:
"Biz Bolşevikler, Parti için milyonlarca parti dışı işçi ve köylülerin güvenini kazanmasaydık, bugün elde ettiğimiz başarılara asla ulaşamazdık. Ve bunun için ne gerekiyor? Parti kendisini Parti dışı insanlardan soyutlamamaları gerekir. Parti üyelerinin Parti kabuğu içine  çekilmemeleri için, Partiye ait olma konusunda kendini-beğenmiş olmamaları, aynı zamanda Parti dışı halkın sesini dinlemeleri için; Parti olmayan insanlara öğretmek, aynı zamanda onlardan öğrenmesi gerekir. " J . Stalin Speech Delivered at the First All-Union Congress of Collective-Farm Shock Workers, Moscow 19 50, pp. 27-28.
Parti, Komünistlerin Parti dışındaki insanlara hükmetmemelerini, ancak Parti'nin kararlarını kendilerine açıklamalarını talep eder. Komünistler, emekçilerin ihtiyaçlarına özenli ve duyarlı olmalıdır. Kibir ve övünme bir Komüniste yakışmayan tavırlardır Alçakgönüllülük, Bolşevik'in ayırt edici özelliğidir.

Parti Merkez Komitesi ve bizzat  Stalin Yoldaşın kendisi, Parti kadrolarını geniş kitlelerin görüşüne önem vermeye ve deneyimlerini dikkate almaya çağırıyor. Stalin Yoldaş başkanlığında SBKP(B.) Merkez Komitesi Siyasi Bürosunun bütün üyeleri, Stakhanovites All-Union Konferansı'nda hazır bulundular, ve sadece konferansta konuşmakla kalmadılar, aynı zamanda diğer bütün konuşmacıları  yakından dinlediler. Konferansın sonunda Stalin Yoldaş şunları söyledi:
"... biz Parti ve Hüküment liderleri sadece işçilere öğretmekle kalmamalıyız, aynı zamanda onlardan da öğrenmeliyiz. Bu konferansta, siz, mevcut konferans üyelerinin bu Hükümetimizin liderlerinden bir şeyler öğrendiğini reddetmiyeceğim, ancak biz Hükümet liderleri olarak sizden, Stakhanovites'lerden, bu konferansın üyelerinden çok şey öğrendiğimiz de reddedilemez.  Evet yoldaşlar, ders için teşekkür ederiz, çok teşekkürler! J. S talin, Speech at the First All-Union Conference of Staklza­novites, Moscow I950, pp. 34-35.
Komünistler, kitlelerin ruh hallerine hassasiyetle kulak verirler, ancak kendilerinin gerici öğelerin ruh hallerinden etkilenmesine izin vermezler. Geri kalmış insanlara, mızmızlanan ve zorluklardan şikayet eden kişilere yağ yakmak, Bolşevizmin ruhuna aykırıdır. Komünistler zorluk çıkaran sorulardan kaçınmaya çalışmazlar, fakat onlara doğrudan cevaplar verirler. Onlar Partinin politikasını açıklarlar, Partinin sosyalist devlet ve halkın refahını artırmak için hiç dinlenmeden zorluklarla nasıl mücadele ettiğini gösterirler. Parti dışı insanları, Parti politikasını uygulama amacıyla örgütlerler.

Lenin ve Stalin, Bolşeviklere hedefe giden yolun önünde duran tüm zorlukların ve engellerin üstesinden gelmeyi ve onlara teslim olmamayı, durumlara teslim olmamayı öğretirler. Stalin Yoldaşzorlukların, üstesinden gelmek için var olduğunu söyledi. Bir çoğunuz, Stalin Yoldaş'ın cesur savaşçıların muhteşem karakterizasyonunu ve yaklaşmakta olan bir fırtınayla karşı karşıya kalan balıkçıların davranışları hakkında çizdiği mızmız panik kışkırtıcılarının  eleştirisini okudu.

Stalin Yoldaş şöyle demişdi:
"Yenisei denilen büyük bir nehirde bir fırtına kopmaya başladığında balıkçıları hiç gördünüz mü? Onları defalarca gördüm. Bir grup balıkçı fırtına karşısında tüm güçlerini toplayacak, arkadaşlarını cesaretlendirecek ve fırtınayı karşılamak için cesurca tekneyi yönlendirecektir: 'Neşelenin, delikanlılar, dümen yekesine sıkı tutunun, dalgaları kesin, biz bundan başarıyla çıkacağız!' Ama başka bir balıkçı türü var - bir fırtınayı hisseder etmez,  umudunu kaybeden, kendi saflarını ağlayıp sızlandıran ve moral bozukluğu yaratmaya başlayanlar: 'Ne talihsizlik, bir fırtına gelmekte: yatın, çocuklar, teknenin dibinde, kapatın gözlerinizi, bir şekilde sahile ulaşacağımızı umut edelim. ' " J. Stalin, Problems of Leninism. Moscow 1947, p. 243.
Lenin ve Stalin'in mirasını takip ederek Komünistler, hiçbir zorluğun onları korkutmasına müsaade etmezler; zorlukları aşmak için cesurca yola çıkarlar. Tüm güçlerini çalışmalarında yoğunlaştırırlar , elde edilenlerle asla  yetinmezler, her zaman ileriye doğru giderler ve tüm halkı etrafında toplarlar.

Komünistler, Sovyet halkının en iyi kalitelerini kişileştirirler-temsi ederler; halkın davasına bağlılığın, verimliliğin, çalışmada, anlayış ve organizasyonda  özverinin örneğini teşkil ederler.

Parti Üyesinin Hakları

Parti üyeleri, Parti yaşamında aktif rol almalarını sağlayan geniş haklara sahiptir. SBKP'nin 18. Kongresi  Parti kurallarını Parti üyelerinin haklarına ilişkin bir madde ile destekledi.

SBKP (B.) Kurallarına göre, Partinin her üyesinin şu hakları vardır:

a) Parti toplantılarında veya Parti basınında, Partinin politikasının pratik sorularıyla ilgili  açık ve ciddi tartışmalarına katılmak

b) Parti toplantılarında herhangi bir Parti yetkilisini eleştirmek;

c) Parti organlarının seçiminde yer almak ve  Parti organlarına seçilmek;

d) kendi faaliyetleri veya davranışları ile ilgili her kararın tartışılmasında kendisinin yer almasını talep etmek;

e) SBKP(B.) Merkez Komitesine  dahil olmak üzere, herhangi bir Parti organına istediği soru veya açıklamayı sunmak.

Parti üyeleri Parti çalışmalarında aktif rol almadığı sürece parti örgütleri var olamaz ve gelişemezler. Milyonlarca üyeliğe sahip olan Partimizin tüm üyeleri tarafından Parti politikası ile ilgili pratik sorunların özgür ve ciddi olarak tartışılması, onun gücünün bir göstergesidir. Lenin ve Stalin, rütbe ve dosyadan öğrenmenin gerekliliğine, görüşlerine dikkat etmeleri çağrısında bulundu. Stalin Yoldaş şunları söyledi:
"Doğru bir şekilde önderlik edebilmek için, liderlerin deneyimi, Parti'nin  üyelerinin deneyimi, işçi sınıfının deneyimi, emekçilerin deneyimi, 'küçük insanlar' denilenlerin deneyimi ile güçlendirilmelidir . "J. Stalin, Concerning Defects in Party , and Measures for Liquidationist Trotskyite and Other and Reply to Debate at the Plenum of the Central Committee of the C. P.S. U.( B.), March 3-5, 1937.
Lenin, Bolşevik Partinin militan ve savaşçı bir parti olduğunu söyledi. Lenin ve Stalin in Parti üyeleri olan Bolşevikler, militan, cesur ve azimlidirler. Umursamazlıkla, hataları göz ardı edemezler; gözlerini hatalara kapamaya hakları yoktur. Bolşevikler için halkın çıkarları her şeyden önce gelir.

Yoldaş Stalin bize, eğer kadroları eğitmek ve çelikleştirmek istiyorsak, insanları gücendirici olmaktan korkmamanın gerektiğini öğretir - doğru, cesur ve dürüst eleştiriden  korkmamak gerekir. Eleştiri olmazsa, hatalar göz ardı edilir, gizlenir ve sonradan bu hatalarla savaşmak daha zor olur. Sadece cesur ve samimi eleştiri insanlarımızın gelişmesine, kendilerini mükemmelleştirmesine yardımcı olur; onları ilerlemeye ve çalışmalarındaki kusurları ortadan kaldırmaya teşvik eder. Eleştirinin olmadığı yerde mıymıntılık-durgunluk vardır, ilerleme yapılmaz

Parti kuralları Parti üyelerinin haklarını korur. Amaçları, her Komünist'e Parti politikası ile ilgili pratik soruların tartışılmasında aktif rol alma, bir Komünisti, eleştiri yaptığı için sıkıntı verenlere engelleyici olma, Parti organlarını bir Komünistin davranışlarını o yokken tartışmayı engelleme,  ve hiç kimsenin Komünistlerin haklarına tecavüz etmesini önlemektir.

Bütün bu kurallar üyelerin faaliyetlerini arttırmaları, Partinin çalışmalarında her Komünistin sorumluluğunu arttırmak açısından çok büyük önem taşımaktadır.Komünistler bireyler arasındaki kibir ve ön yargılıkla mücadele etmek, liderler ile üyeler arasındaki bağları güçlendirmek ve Parti ve devletin tüm çalışmalarını iyileştirmek için güçlü silahlardır .

Partinin Yapısında Yol Gösterici İlke

Partinin örgütsel yapısındaki yol gösterici ilke (kural) demokratik merkeziyetçiliktir. Bu partimizde merkeziyetçilik ve demokrasinin birbirini tamamladığı anlamına gelir. Bir yandan, tüm Parti çalışmaları bir merkezden yönlendirilir; alt Parti organları yüksek olanlara bağlıdır; Partide en katı disiplin hüküm sürer. Öte yandan, tüm Parti organları seçilir ve Parti organizasyonlarına rapor vermek zorundadır.

Demokratik merkeziyetçilik:

ilk olarak, aşağıdan yukarıya doğru tüm önde gelen Parti organları seçimle belirlenmesi;

ikincisi, Parti organları Parti örgütlerine periyodik olarak rapor vermesi ;

üçüncü olarak, sıkı Parti disiplini ve azınlığın çoğunluğa tabi kılınması;

dördüncü olarak, yüksek organların kararları alt organlar üzerinde kesinlikle bağlayıcı olmasıdır.

Demokratik merkeziyetçiliğin tüm bu ilkeleri, Parti'nin örgütlenmesini ve kompaktlığını, üyeleri adına faaliyet ve girişimlerini birleştirmeyi mümkün kılar.

Demokratik merkeziyetçilik, Parti'nin irade ve eylem birliğini sağlar. Bu, Parti'nin tüm çalışmalarını tek bir hedefe yönlendirmeyi, politikasını ve pratik çalışmalarını tek bir yöne yönlendirmeyi mümkün kılar.

Partinin demokratik merkeziyetçilik temelinde inşa edilmiş olması, her an saflarında reform yapmasını, güçlerini yeniden dağıtmasını, onları yeni görevlerin yerine getirilmesinde odaklanmasını sağlar.

Partimiz çok sayıda kasaba, ilçe, fabrika, kolhoz ve diğer Parti organizasyonlarından oluşmaktadır. Faaliyetlerini tek bir amaca yönlendirmek için, tüm yerel Parti organizasyonlarının rehberliğinde tek bir Parti organizasyonunda birleştirilen, tek bir merkezi Parti Merkez Komitesine sahibiz.

Partinin liderliğinde ve yapısında demokratik merkeziyetçilik, onun örgütlenmesinin ve mücadele verimliliğinin temelidir.

Üretim ve Alan Hatlarında Organizasyon

Komünistler her şeyden önce çalıştıkları yerlerde birincil Parti örgütlerinde birleşirler: fabrika, kolhoz, ofis. Bu şekilde fabrika, kolhoz, ofis ve diğer parti organizasyonları oluşturulur. Böylece, alt ya da birincil Parti organizasyonları üretim hatları üzerine kurulur.

Birincil Parti örgütleri yerel bölge örgütlerini oluşturur. İlçelerde, Okrugs, Yöreler, Bölgeler ve Cumhuriyetlerde ilgili alanlarına karşılık gelen kuruluşlar oluşturulur. Kendi bölgelerindeki tüm birincil Parti organizasyonlarını birleştirirler. Partimizin yapısındaki bölge ilkesi budur.

Bolşevik Parti, başlangıcından beri üretim ve alan hatları üzerine inşa edildi. Devrimden önce, bu, Parti'nin Lenin'in belirlediği görevi başarıyla yerine getirebilmesini, yani  her fabrikayı bir Bolşevik kalesine dönüştürebilmeyi sağladı. Sosyalizmin inşası döneminde, üretim ve alan prensibi, Parti'nin üretim faaliyetleri yaklaşımını yaklaşık belirlemeyi, her sanayi kuruluşunun, kolhozun ve ofisinin çalışmalarının ayrıntılarına girebilmesini sağladı.

Organizasyonun üretim ve alan ilkesi, Partinin üretim planlarını yürütme mücadelesinde işçilerin, kolhozniklerin ve ofis çalışanlarının örgütlenmesine yardımcı olur. Komünistlerin üretim hatlarında birincil örgütlerde  örgütlenmiş olması, Partinin kendi güçlerini emekçilerin kitleleri arasında doğrudan çalışabilecek ve sanayi işletmeleri, kolhozlar ve ofislerdeki çalışmalarını etkileyebilecek şekilde konuşlandırmasını sağlar .

Parti örgütleri ülkenin idari bölümüne (İlçe, Okrug, Yöre, Bölge, Cumhuriyet) uygun olarak oluşturulur. Bu, partinin tüm devlet iktidar organlarını ve ekonomik ve kültürel gelişmenin tüm dallarını başarılı bir şekilde yönetmesini sağlar.

Yüksek Parti Organları

Partinin en yüksek organı SBKP(B) nin kongresidir. Kongre, SBKP (B.) Merkez Komitesinin ve Merkez Denetim Komitesinin raporlarını dinler ve onaylar, Partinin programını ve kurallarını gözden geçirir ve değiştirir, mevcut politikanın temel sorularında Partinin taktiklerini (eylem tarzını) belirler, ve SBKP(B) Merkez Komitesini ve Merkezi Denetim Komitesini seçer. 

SBKP(B) kongresi delegeleri Yöre ve Bölge konferanslarında ve Birlik Cumhuriyetlerinin Komünist Partilerinin kongrelerinde seçilir. SBKP (B.) Kongresi kararları tüm Partiyi bağlayıcıdır.

SBKP(B) nin her kongresi, Parti ve tüm ülkenin hayatında büyük bir etkinliktir. SBKP (B.) Kongresinin kararları, bütün Partinin  iradesini ifade eder. Tüm Parti kongreye hazırlanır. Merkez Komitesi, toplantıdan altı hafta önce kongrenin gündemini açıklar. Bu, Komünistlerin kongre önünde getirilmesi gereken son derece önemli sorunların önceden tartışabilmeleri için yapılır.

Kongreler arasındaki aralıklarda SBKP Merkez Komitesi  yerel Parti örgütlerinin temsilcilerinin Tüm Birlik Parti konferanslarını toplar. Tüm Birlik Parti konferanslarında Parti politikasının acil sorunları ele alınmaktadır.

Tüm Birlik Parti konferansı, SBKP(B) Merkez Komitesinin üyelerinden bazılarını değiştirme, yani görevlerini yerine getiremeyenlerin yerine başkalarını seçme hakkına sahiptir. Ancak böyle bir değişiklik, Parti kongresi tarafından seçilen SBKP Merkez Komitesi'nin  toplam üye sayısının beşte birinden fazlasını etkilememelidir. Tüm Birlik konferansı, Parti kongresi tarafından seçilen yedek üyeler arasından SBKP(B) Merkez Komitesini seçer ve onların yerine ilgili sayıda yeni yedek üye seçer.

Tüm Birlik konferanslarının kararları, Merkez Komite üyelerini değiştirme ve yeni yedek üyeler seçme kararları hariç, SBKP(B) Merkez Komitesi tarafından onaylanır; MK üyelerini değiştirme ve yeni yedek üyeler seçme kararlarının SBKP(B) Merkez Komitesi tarafından onaylanması gerekmez .

SBKP Merkez Komitesi Tarafından onaylanan Tüm Birlik konferanslarının kararları bütün Parti organizasyonlarını bağlayıcıdır.

Partilerin kongreler arasındaki dönemdeki en üst organı SBKP(B.) Merkez Komitesidir. Merkez Komite'sine parti içinden, ekonomik ve askeri konularda, bilim ve kültürde en iyi, en deneyimli Bolşeviklerin seçkin işçileri seçilir. Merkez Komitesi kendi içimizde Partimizin bilgeliğine odaklanır. Partinin önde gelen çekirdeğidir.

Stalin Yoldaş başkanlığındaki SBKP(B.) Merkez Komitesi, Partinin siyasi, ideolojik ve organize merkezidir.

SBKP(B.) Merkez Komitesi, diğer taraflar, kuruluşlar ve kurumlarla ilişkilerde Partiyi temsil eder. Yerel Parti örgütlerinin liderliğini yürütür. Partinin çeşitli kurumlarını organize eder ve faaliyetlerini yönlendirir. Partinin gözetiminde çalışan merkez organlarının (gazeteler ve dergiler) editör kadrosunu atar ve büyük yerel kuruluşların Parti organlarının editör kadrosunu onaylar. Partinin güçlerini ve fonlarını dağıtır ve merkezi Sovyet ve kamu kuruluşlarının çalışmalarını yönetir.

Önemli siyasi ve örgütsel sorunlar, SBKP (B.) Merkez Komitesinin genel kurullarında, yani tüm üyeler ve yedek üyeler tarafından tartışılır.

SBKP(B.) Merkez Komitesi, siyasi çalışmayı yönlendiren bir Sİyasi Büro kurar; organizasyon çalışmasını yönlendiren bir Organizasyon Bürosu ve mevcut çalışmalar için organizasyonel yönetici niteliğindeki  bir Sekreterlik kurar. 

SBKP (B.) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu'nun şimdiki üyeleri olan Yoldaşlar;

JV Stalin, VM Molotov, GM Malenkov, LP Beria, KE Voroshilov, LM Kaganovich , AI Mikoyan, AA Andreyev, NS Khrushchev, NA Bulganin ve AN Kosygin. Yoldaş N M. Shvernik Siyasi Büro'nun yedek üyesidir.

SBKP(B.) Merkez Komitesi'nin mevcut Sekreterleri, Yoldaş JV Stalin (Genel Sekreter), GM Malenkov, PK Ponomarenko , MA Suslov ve NS Kruşchov'dur. Stalin Yoldaş Lenin'in 1922'deki teklifi üzerine SBKP (B.) Merkez Komitesi Genel Sekreteri seçildi ve o zamandan beri bu sıfatla hareket etti.

Yerel Parti Organları

Birlik Cumhuriyetlerinin Komünist Partilerinin yüksek organları Parti kongreleridir; Yerel, Bölgesel, kasaba ve İlçe örgütlerinin en üst organları Parti konferanslarıdır. Parti Komitelerinin raporlarını dinler ve onaylar, Parti, Sovyet, ekonomi, sendika ve Genç Komünist Lig çalışmalarıyla ilgili sorunları tartışırlar,  üst Parti örgütleri tarafından  konferanslara çağrılan veya SBKP (B.) Kongresine çağrılan Parti Komiteleri, Denetim Komiteleri ve delegeleri seçerler.

Kongre veya konferanslar arasındaki aralıklarda, yerel örgütlerin üst organları Birlik Cumhuriyetleri Komünist Partilerinin Merkez Komiteleri ile Yerel, Bölgesel, Okrug, kasaba ve İlçe Parti Komiteleri'dir.

SBKP(B.) Yerel, Kasaba, Okrug, Bölgesel ve ilçe Komiteleri ve Birlik Cumhuriyetlerinin Komünist Partilerinin Merkez Komiteleri mevcut çalışmaları yürütmek için bürolar ve sekreterler seçerler.

Parti organları kollektif liderlik organlarıdır. Bütün temel sorunlar kollektif olarak ele alınır ve çözülür. Herhangi bir önemli sorun tartışıldığında, sözü geçen organın her üyesinin görüşü ve deneyimi dikkate alınır.

Kollektif liderlik, Parti çalışmalarının temel yöntemidir. Stalin Yoldaşın öğrettiği gibi;
 "Kollektif olarak hareket etme yeteneği, birey yoldaşların kollektif bedenin iradesinei kabul etmeye hazır olmaları, işte bu tam olarak gerçek Bolşevik cesaret dediğimiz şeydir. Çünkü böyle bir cesaret olmadan, kişinin gururunu aşma yeteneği olmadan, ve kişinin kendi iradesini kolektif organın iradesine boyun eğmeden -  bu nitelikler olmadan kolektif bir organ olmaz, kolektif liderlik olmaz, komünizm olmaz ”. J. Stalin, The Right-Wing Factionalists in the American Communist Party, Gosizdat 1930, p. 43.
SBKP(B.) yüksek organlarının talimatlarını kayıtsız bir şekilde ve harfi harfine uygulamak yerel kuruluşların görevidir.

Yerel Parti organları, alt Parti organizasyonlarının çalışmalarına rehberlik eder.

Yerel Parti organları, Sovyet, sendika, Genç Komünist Birliği ve diğer örgütlerin faaliyetlerini yönlendirir ve çalışmalarından sorumludur. Bu elbette Parti Komitelerinin bu kuruluşların işlerini yapmaları ve onlar için her şeye karar vermeleri gerektiği anlamına gelmez. Yerel Parti organları, Sovyet organlarının ve ekonomik örgütlerinin işlevlerini gasp etmemeli ve onları arka plana itmemeli, sürekli olarak onlara yardım etmeli, onları güçlendirmeli ve ekonomik ve kültürel gelişmeleri yönlendirmelidirler.

Birincil Parti Örgütleri

Birincil (temel) Parti örgütleri, Partinin temelini oluşturur.

Birincil Parti örgütleri,  Fabrikalarda, sovkhozlarda, makine ve traktör istasyonlarında ve diğer ekonomik işletmelerde, kolhozlarda, Sovyet ordusu ve deniz birliklerinde, köylerde, ofislerde ve üç Komünistten az olmayan eğitim kurumlarında oluşturulurlar. Bu örgütler Partinin önderliğinin  işçi, köylü ve aydın kitleleriyle bağlantısını sağlarlar.

Birincil Parti kuruluşlarının işlevleri çok yönlüdür.

Onlar, İşçiler, kolhoznikler ve ofis çalışanları kitleleri arasında ajitasyon ve örgütsel çalışmalar yürütürler, partinin politikasını açıklar ve partinin kararlarını yerine getirirler.

Partiye yeni üyeler alırlar ve üyelerin siyasi eğitimlerini organize ederler. Parti üyelerinin Bolşevik eğitimi, birincil Parti örgütlerinin en önemli işlevlerinden biridir. Bu amaçla Komünistler için siyasi okullar ve çevreler düzenler, Marksist-Leninist teoriyi bağımsız olarak inceleyen yoldaşlar için konferanslar ve istişareler düzenlerler ve Komünistlerin çalışmalarını denetlerler.

Parti üyeleri pratik çalışmalar sürecinde eğitilirler. Birincil Parti kuruluşu, her üyeye yerine getirmesi için, belirlenmiş Parti görevlerini verir. Bu görevleri yerine getirme sürecinde Komünistler deneyim geliştirir ve deneyim kazanırlar. Parti örgütünün tüm çalışmalarına katılarak, pratik faaliyetlerde eğitim alırlar ve zorluklarla mücadelede çelikleşirler.

Birincil Parti örgütleri Bölge (veya İlçe) Komitesine pratik çalışmalarında yardımcı olur. Her birincil Parti Örgütü, Bölge (veya Kasaba) Parti kuruluşunun bir parçasıdır. İlçe (veya İlçe) Komitesi tarafından verilen tüm görevleri harfi harfine yerine getirmeli ve ilçedeki (veya kasabadaki) genel Parti toplantısına katılmalıdır .

Birincil Parti örgütleri, üretim planlarını yerine getirmek, emek disiplinini güçlendirmek ve sosyalist öykünme ve Stakhanov hareketini geliştirmek amacıyla işçi, kolhoznik ve ofis emekçisi kitlelerini bir araya getirir. Fabrikalarda, sohokozlarda ve kolhozlarda gevşeklik ve kötü yönetimle mücadele ederler ve sürekli olarak işçilerin, ofis işçilerinin ve kolhozniklerin kültürel ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini denetlerler.

Parti, üretimin devam ettiği tüm işletmelerde birincil Parti kuruluşlarının rolünü arttırmaya çalışmaktadır. Bu amaçla, sanayi işletmelerinde, sovkhozes , kolhozes ve makine ve traktör  istasyonlarındaki birincil parti örgütleri işletmelerin yönetim faaliyetlerini denetleme hakkına sahiptir. Bu tür işletmelerin yöneticilerini Parti toplantılarındaki faaliyetleri hakkında rapor vermeye, çalışmalarındaki kusurları eleştirmeye ve bu kusurları ortadan kaldırmak için kararlar almaya çağırırlar. Üretim yöneticilerinin çalışmalarını denetleme hakkı, Komünistlerin söz konusu kuruluştaki çalışmaların durumu konusunda sorumluluk duygusunu arttırır.

Sovyet idari ofislerindeki birincil Parti örgütlerinin, bu ofislerin yöneticilerinin çalışmalarını denetleme hakkı yoktur. Neden? Çünkü Merkez, Bölge, İlçe ve Kasaba Sovyet idari ofislerinin çalışmalarının denetimi ilgili Parti organları tarafından gerçekleştirilir. Tüm Sovyetler Birliği'ni kapsayan idari büroların çalışmaları SBKP(B.) Merkez Komitesi tarafından denetlenir; Bölgesel ofisler Bölgesel Parti Komiteleri tarafından denetlenir. Ancak, bu tür ofislerdeki birincil Parti örgütlerinin denetim hakkına sahip olmaması, bu ofislerin ve yöneticilerinin çalışmalarındaki kötü yönetimi ve kusurları göz ardı edebilecekleri anlamına gelmez. Bu tür kusurları üst Parti organına bildirmek onların görevidir.

Deneyimler gösteriyor ki, birincil Parti örgütleri, Partinin siyasi çalışmalarını, verili bir fabrika, kolhoz veya ofisin yüzleşmek zorunda olduğu görevleri yerine getirme mücadelesi ile doğru bir şekilde birleştirdiklerinde başarı elde ederler.

Parti İçi Demokrasi

Tüm Parti örgütlerinin çalışmalarının önemli bir temeli Parti içi demokrasidir. Lenin. “... tüm partinin işleri, doğrudan veya temsilciler aracılığıyla, tüm parti üyeleri tarafından, istisnasız, eşit şartlarda yürütülür ...."demişti.  VI Lenin, Collected Works, Cilt. 11, 4. Russ. ed., s. 396.

Parti içi demokrasi her şeyden önce, önde gelen parti örgütlerinden Parti Merkez Komitesinin bürolarına kadar,  aşağıdan yukarıya doğru seçilmesinde kendi ifadesini bulur. Parti üyelerinin iradesinin en kesin ifadeyi bulabilmesi için , SBKP (B.) Kuralları adayları  listeye göre  oylamayı yasaklamıştır. Her aday ayrı ayrı oylanmalıdır. Ayrıca, her Parti üyesinin bir adaylığa itiraz etme ve adayları eleştirme hakkı vardır. Adayların oyları gizli oyla yapılır.

Partimizdeki demokrasi demokratik seçimlerle sınırlı değildir. Bolşevik Parti'nin tüm çalışmaları demokratik pratiğe dayanır, bu da tüm üyelerin sorunlara karar verdiği ve bu kararlar üzerinde harekete geçtiği anlamına gelir. Stalin Yoldaş, gerçek demokrasinin, Parti örgütlerinin üyelerinin faaliyette olması gerektiğine, Parti üyelerinin Parti ve genel pratik sorunlara karar vermesi gerektiğine, Parti üyeliğinin kararlarını geçirmesi ve ilgili örgütleri bunları yerine getirmeye zorlaması gerektiğine işaret eder.

Parti organları kendilerini seçen kuruluşlara rapor vermek zorundadır. Parti organlarının raporlarını dinleyerek ve tartışarak, Parti üyeleri seçtikleri önde gelen organların çalışmalarını kontrol eder ve onlar üzerinde kontrol sahibi olurlar.

Stalin Yoldaş şöyle demişdi:
 "Bazı yoldaşlar, liderler  liderlik ettikleri kişilerin çalışmalarının sonuçlarına bakarak kontrol ettiklerinde, sadece yukarıdan aşağı insanları kontrol etmenin mümkün olduğunu düşünüyorlar. Bu yanlış. İnsanları kontrol etmek ve görevlerin yerine getirilmesi için etkili bir önlem olarak, yukarıdan aşağıya kontrol edilmesi elbetteki gereklidir. Ama yukarıdan aşağıya kontrol etmek tek kontrol şekli olmaktan çok uzaktır. Diğer bir kontrol şekli vardır, aşağıdan yukarı kontrol, kitleleri kontrol eden liderler in , hatalarına işaret eden ve bunları düzeltmenin yolunu belirten kontrol. Bu tür bir kontrol, insanları kontrol etmenin en etkili yöntemlerinden biridir. "
J. Stalin, Concerning Defects in Party Work and Measures for liquidating Trolskyite and Other Doubledea/er.,. Report and Reply lo Debate at the Plenum of the Central Committee of the C.P.S .U.( B.) , March 3-5, 1937.
Parti içi demokrasisi, her Komünistin, Partinin yaşamına aktif katılımını sağlar. Parti üyeliği, Parti politikası ve günlük pratik çalışmalarla ilgili en önemli sorunları tartışır ve karara bağlar. Parti  kuralları şunu söyler: "tek tek Parti organizasyonlarında veya bir bütün olarak Parti içinde, Parti politikasının sorularının serbest ve ciddi bir şekilde  tartışılması, Partinin parti-içi  demokrasiden kaynaklanan, her bir üyesinin vazgeçilemez bir hakkıdır. ."

Birincil Parti örgütünün bir üyesi olarak her Komünist, söz konusu örgütten önce gelen tüm sorunların tartışılmasına katılır ve bunlar hakkında önerilerde bulunabilir. Bir karar alındığında, çoğunluğa boyun eğmek ve bu kararı uygulamak her Komünist'in görevidir.

Parti içi demokrasinin önemli bir göstergesi Bolşevik eleştiri ve özeleştiridir. Bir Komünist, kendi çalışmalarında ya da diğer yoldaşların çalışmalarında ki hata ve kusurlarını kapatamaz ya da gizleyemez. Eleştiri ve özeleştiri yoksa, Parti gelişemez ve ilerleme kaydedemez.

Genellikle kamu görevlerini dürüstçe yerine getiren bir adamın, diğer insanların anti-sosyal davranışlarına gözlerini kapatmasının "müsaade edililebilir" - hoş görülebilir olduğu düşünülür. Biri "hoşnutsuzluğa neden olmak istemez"; bir diğeri bir arkadaşını gücendirmenin doğru olmadığını düşünür. Bu nedenle, bu tür insanlara göre, bir arkadaşını gücendirme yerine devletin ve halkın çıkarlarını feda etmek daha iyidir. Ama bu, bir Bolşevik , Sovyet bakış açısı değildir ... Bu şekilde düşünen her kimse, ciddi bir politik hata yapar.

Bir Bolşevik sadece başkalarını eleştirmez ; ayni zamanda kendi çalışmasını da eleştirel olarak değerlendirmelidir. Stalin Yoldaş, gelişmemiz için en önemli koşulun, her Sovyet vatandaşının işini günlük olarak özetlemesi ve korkusuzca kendisine şunları sorması gerektiğine dikkat çekti: "Bugün yapabileceğim her şeyi yaptım mı? Herhangi bir şeyi göz ardı ettim mi? Yarın daha iyi çalışabilmek ve devlet, toplum, Parti için daha fazlasını yapabilmek için ne yapmalıyım? " Cesurca ve gerçekçi bir şekilde, çalışmalarını bu şekilde tam olarak değerlendirip eleştiren, daima ileriye gidecektir.

Büyük başarılar elde ettik. Ancak çoğu zaman başarı, kişisel tatmin, kibir ve övünme doğurur. Eleştiri ve özeleştirmenin amacı tam da bu tür kötülüklerle mücadele etmekiçindir. Eleştiri ve özeleştiri Partinin kusurlarını gidermesine, başarılarını pekiştirmesine ve yeni başarılar kazanmasına yardımcı olur.

Parti, eleştiri ve parti içi demokrasiyi susturma-tıkama girişimlerine karşı güçlü önlemler alır. Sağlıklı eleştirilerle ortaya çıkan -gelen ve kusurların giderilmesini sağlamak isteyen her Komünist veya Parti dışı emekçi birey, yoldaşlarının organize desteğine sahip olduğunu hissetmeli ve kusurları gidermek için etkili önlemler alınacağından emin olmalıdır.

Bolşevik eğitimi için önemli bir okul, Parti toplantılarıdır. Parti toplantılarında, yerel siyasi ve parti hayatının yanı sıra, genel siyasi ve parti hayatının en önemli görevlerinin tümü tartışılmaktadır. Parti toplantıları parti eğitimi ve Parti üyelerinin sorumluluk duygusu yükseltmek için, eleştiri ve özeleştiri pratiğini geliştirmek için, komünistler aktivitesini arttırmak için, okul olarak hizmet vermektedir. Parti toplantıları, bu en önemli rolü, ancak bunlar için dikkatli hazırlıklar yapılırsa ve kendilerine verilen kararların yerine getirilmesi sistematik olarak doğrulanırsa oynayabilir.

Parti içi demokrasi ve Bolşevik eleştiri ve öz eleştiri, bilinçli Parti disiplinini güçlendirmenin ve Parti üyelerinin faaliyetlerini artırmanın önemli araçlarıdır; tüm çalışmalarımızı ve Parti kadrolarının ve bir bütün olarak Parti üyeliğinin Bolşevik eğitiminin sürekli iyileştirilmesi için önemli araçlardır.

KISA ÖZET

Bolşevik Partisi, tek bir plana göre ve tek bir liderlik altında faaliyet gösteren tek,sağlam bir şekilde perçinleşmiş bir örgütdür.

Partinin kuralları, Partinin yapısını ve temel iç düzenlemelerini tanımlar. SBKP(B.) 'nin Kuralları, Lenin ve Stalin tarafından hazırlanan Bolşevizmin örgütsel ilkelerine dayanmaktadır. Partinin programını ve kurallarını yürütmek ve Parti örgütlerinden birinde aktif olarak çalışmak Komünistlerin görevidir.

Komünistler, siyasi anlayışlarını geliştirmek ve Marksizm-Leninizm ilkelerine hakim olmak için sürekli çalışmalıdırlar. En katı Parti disiplinini korumak ve Parti ile ülkenin siyasi yaşamında aktif rol almak onların görevidir.

Emek ve yurttaşlık disiplinine örnek olmak ve işlerinde yetkin - becerili, uzman olmak Komünistlerin görevidir. SBKP(B.) Kuralları, Komünistlere kitlelerle ilişkilerini sürekli olarak güçlendirme görev ve sorumluluğunu verir. Komünistler, Partili olmayan insanlara örnek olmalı ve onların Parti ve Sovyet Hükümeti'nin kararlarını yerine getirmelerinde, komünistlerin liderliklerini takip etmelerini sağlamalıdır.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi (Bolşevikler), örgütlenmesinin ve mücadele verimliliğinin bir koşulu olan demokratik merkeziyetçilik ilkesi üzerinde inşa olmuştur.

Parti, üretim ve alan prensibi üzerine örgütlenmiştir. Partinin temeli birincil Parti organizasyonlarıdır.

Parti örgütlerinin önemli bir işlevi, Parti içi demokrasiyi geliştirmektir. Parti içi demokrasisi ve eleştiri ve öz eleştiri faaliyetlerini artırarak ve parti çalışmalarının bütününü iyileştirmek için, Parti üyelerinin Bolşevik eğitimi için, bilinçli Parti disiplinini güçlendirmek için araçlardır .

Siyasal Eğitim Serisi

THE STRUCTURE OF THE COMMUNIST PARTY OF THE SOVIET UNION (BOLSHEVIKS)
FOREIGN LANGUAGES PUBLISHING HOUSE
Moscow 1951

Çeviri; Erdoğan A
Mayıs 2020

PDF olarak tamamını indir
Blogger tarafından desteklenmektedir.