Header Ads

Header ADS

“Milliyetçilik” Hakkında Biraz Daha - Lenin

Put Pravdy No. 17, 20 Şubat 1914
Lenin Collected Works, Volume 20, pages 109-110.

“Günümüzde”, başka bir Beilis davası sahnelenmeye çalışılırken, milliyetçilerin propagandası daha sık incelenmeye tabi tutulabilir.Bu propagandanın doğası, “Tüm Rusya Ulusal Birliği” temsilcilerinin son ikinci kongresinde çarpıcı bir netlikle ortaya çıktı. Rusya'nın her yerinden sadece 21 delege tarafından temsil edilen bu “Tüm Rusya Birliği”nin tamamı önemsiz ve hayali, sadece bir gölge olduğu için, bu propagandanın öneminin ihmal edilebilir olduğunu düşünmek oldukça yanlış olur. “Tüm Rusya Ulusal Birliği” önemsiz ve gölgedir, ancak propagandası sağın tüm tarafları ve tüm resmi kurumlar tarafından desteklenmektedir; propagandası her köy okulunda, her askeri kışlada ve her kilisede yapılıyor.

Aşağıdaki 2 Şubat'ta bu kongrede okunan bir tebliğin basında çıkan haberidir.

“Duma üyesi Savenko, milliyetçilerin jargonunda Ukrayna hareketi olarak adlandırılan 'Mazeppizm' üzerine bir makale okudu. Savenko, ayrılıkçı eğilimlerin [i. e., devletten ayrılmak için] Beyaz Ruslar ve Ukraynalılar arasında özellikle tehlikeli olduğu görüşünü dile getirdi. Ukrayna hareketi, Rusya'nın bütünlüğü için özellikle büyük ve gerçek bir tehdit oluşturuyordu. Ukraynalıların acil programı federalizm ve Ukrayna özerkliği idi.

“Ukraynalılar özerklik umutlarını Rusya'nın Avusturya-Macaristan ve Almanya ile gelecekteki bir savaşta yenilgisiyle bağlantıladı. Büyük Rusya'nın yıkıntıları üzerinde, Habsburgların egemenliği altında ve Avusturya-Macaristan sınırları içinde özerk bir Polonya ve özerk bir Ukrayna kurulacaktı.

“Ukraynalılar kendi 30.000.000'unu Rus halkından koparmayı gerçekten başarırlarsa, bu Büyük Rus İmparatorluğu'nun sonu anlamına gelir. (Alkış.)"

 Bu “federalizm” neden Amerika Birleşik Devletleri'nin veya İsviçre'nin bütünlüğüne engel değil? “Özerklik” neden Avusturya-Macaristan'ın bütünlüğüne engel değil? Neden “özerklik” İngiltere ile sömürgelerinin çoğu arasındaki bağları uzun bir süre daha sağlamlaştırdı?

Bay Savenko, kendi “milliyetçilik” sorununu o kadar gülünç bir hafiflikle sundu ki, bu onun fikirlerini çürütmeyi son derece kolaylaştırdı.

Rusya'nın bütünlüğü,hadi diyelim, Ukrayna'nın özerkliği tarafından “tehdit edilmektedir”, oysa Avusturya-Macaristan'ın bütünlüğü genel oy hakkı ve çeşitli bölgelerinin özerkliği ile sağlamlaştırılmıştır! Bu oldukça garip değil mi? Bu “milliyetçi” propagandayı okuyanların ve duyanların aklına, Ukrayna'ya özerklik vererek Rusya'nın bütünlüğünü sağlamlaştırmanın neden imkansız olduğunu sormak gelmeyecek mi?

Toprak ağası ve burjuva milliyetçileri, “tebaa halklara” zulmederek, işçi sınıfını daha iyi uyuşturabilmek için bölmeye ve yozlaştırmaya çalışıyorlar.

Sınıf bilinçli işçiler, pratikte tüm uluslardan işçiler için tam eşitlik ve birlik talep ederek misilleme yapıyorlar.

Milliyetçi seçkinler, Beyaz Rusyalıları ve Ukraynalıları "teba halklar" olarak ilan ederken, Büyük Rusların (Rusya'da "yabancı olmayan" tek halk) nüfusun yalnızca yüzde 43'ünü oluşturduğunu eklemeyi unutuyor. Dolayısıyla, “tebaa halklar” ın  çoğunlukta olduğunu ! Böyle bir durumda azınlık, çoğunluğa hiçbir fayda, siyasi özgürlük, ulusal eşitlik ve yerel ve bölgesel özerklik gibi faydalar sunmuyorsa, çoğunluğu nasıl elinde tutabilir?

Milliyetçiler, Ukraynalılara ve diğerlerine “bölücülükleri”, ayrılıkçı çabaları nedeniyle zulmederek, Büyük Rus toprak ağalarının ve Büyük Rus burjuvazisinin “kendi” devletlerine sahip olma ayrıcalığını destekliyorlar.

İşçi sınıfı tüm ayrıcalıklara karşıdır; bu nedenle ulusların kendi kaderini tayin hakkını savunur.

Sınıf bilincine sahip işçiler ayrılmayı savunmazlar.

Büyük devletlerin  ve geniş işçi kitlelerinin birleşmesinin avantajlarını biliyorlar. Ama büyük devletler ancak uluslar arasında tam bir eşitlik varsa demokratik olabilir; bu eşitlik ayrılma hakkını ima eder.

Ulusal baskıya ve ulusal ayrıcalıklara karşı mücadele, bu hakkın savunulmasına ayrılmaz bir şekilde bağlıdır.

Çeviri
Erdogan A
Ağustos 2021

Lenin "Ulusal Sorun ve Bundçular Üzerine" kitabının hazırlık çalışmalarından bir çeviri

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.