Header Ads

Header ADS

ENVER HOJA WORKS

16 Ekim 1908 -11 Nisan 1985

16 Ekim 1908'de doğan Enver Hoca, Fransa'da eğitim gördükten sonra Arnavutluk'ta öğretmenlik yapmaya başladı.

Enver Hoca, Arnavut komünist güçlerinin birliği için yoğun bir mücadele verdi ve 1941'de Arnavutluk Komünist Partisi Enver Hoca önderliğinde kuruldu.

 Enver Hoca, İtalyan ve Alman faşist işgalcilerine ve onların yerli işbirlikçilerine karşı Arnavutluk Komünist Partisinin bütün antifaşist ve yurtsever güçleri örgütleyerek sürdürdüğü mücadeleye önderlik etti. Arnavutluk'ta 1944 yılında devrimin gerçekleştirilmesi ve sosyalizmin inşa edilmesi Enver Hoca önderliğinde olmuştur.

 1940'lı yılların ikinci yarısından itibaren Amerikan ve İngiliz emperyalistlerinin güdümünde Marksizm-Leninizm'e ve büyük önder Stalin'e, sosyalizmin kalesi Sovyetler Birliği'ne ve dünya komünist hareketine karşı Tito revizyonistlerinin başlattığı saldırıya karşı mücadelenin ön safında yer alanların başında Enver Hoca gelmekteydi. Tito revizyonizmine karşı mücadele Enver Hoca'nın yaşamı boyunca sürdürdüğü bir mücadele oldu.

 SBKP XX. Kongresinde siyasi iktidarı gasp eden ve Sovyetler Birliği'nde kapitalist restorasyonun yolunu açan Kruşçev revizyonizmine, daha genel anlamda ifade edersek Sovyet modern revizyonizmine karşı mücadeleyi ilk açan Enver Hoca önderliğinde Arnavutluk Emek Partisi oldu.
Daha sonraki dönemde Mao Zedong Düşüncelerine ve Çin revizyonizmine karşı mücadelenin başında Enver Hoca önderliğinde Arnavutluk Emek Partisi yer aldı.

Arnavutluk'ta antifaşist ulusal kurtuluş mücadelesi ve sosyalizmin inşası Komünist partisi ve Enver Hoca ismiyle özdeşleştirilmiştir.

 Enver Hoca, sadece büyük bir devlet adamı, sadece seçkin bir diplomat, sadece yetenekli bir asker, komutan, sadece seçkin bir siyasi analizci ve örgütleyici değildi, O aynı zamanda ulusal bir kahramandı.

Onun adı, Arnavutluk'ta sosyalizmin inşasıyla, Marksizm-Leninizm için sarsılmaz mücadeleyle, Stalin'in savunulması mücadelesiyle özdeşleşmiştir.

 Onun adı, Arnavutluk'ta komünist partisinin kurulmasıyla ve önderliğiyle özdeşleşmiştir.
Onun adı İtalyan ve Alman faşist işgalcilerine karşı antifaşist ulusal kurtuluş mücadelesiyle, ülkenin bağımsızlığa kavuşmasıyla özdeşleşmiştir.

 Onun adı, Arnavutluğu ilhak etmeyi amaçlayan, uluslararası komünist hareketi parçalamaya çalışan Tito revizyomnizmine karşı mücadele ile özdeşleşmiştir.

 Onun adı Sovyet modern revizyonizmine ve Çin revizyonizmine karşı mücadele ile özdeşleşmiştir.
MLKP SITESINDEN ALINMISTIR



Blogger tarafından desteklenmektedir.