Header Ads

Header ADS

ZİNCİR HAZIRLIYORLAR 1917

Stalin
Raboçİ Put (İşçi Yolu) No. 19, 24 Eylül 1917.
Uzlaşma mekanizması harekete geçmiştir. Kışlık Saray, bu siyasi randevuevi, müşterilerle doludur. Kimler yok ki! MoskovalI Kornilovcular ve Petrogradlı Savinkovcular, Kor- nilovcu «Bakan» Nabokov ve silahsızlandırma şampiyonu Tsereteli, Sovyetlerin can düşmanı Kişkin ve kötü ünlü lo- kavtçı Konovalov, Siyasi Firariler Partisi’nin (Kadetler!) temsilcileri ve Berkenheim cinsinden kooperatif ağaları, Ce­zalandırma Seferi Partisi’nin (Sosyal-Devrimciler!) temsil­cileri ve Duşeçkin tipinden sağcı Zemstvocular, Direktuvar’ dan siyasi pezevenkler ve «kamu şahsiyetleri» çevrelerinden bilinen parababaları — işte sayın müşteriler bunlar.

Bir yanda Kadetler ve sanayiciler.

Diğer yanda «anavatan savunucuları» ve kooperatifçiler.

Orada destek olarak sanayiciler ve Kadetİerin ordusu.

Burada destek olarak kooperatifçiler ve «anavatan savunucuları»nın ordusu, çünkü «anavatan savunucuları» Sovyetleri kaybettikten sonra, eski mevkilerine, kooperatif­çiliğe geri çekilmek zorunda kaldılar.

«Kendinizle Bolşevikler araşma, sınır çizgisi çekin», ve zaman «burjuvazi ve demokrasi ortak bir cepheye sahip olacaktır», diyor Kişkin «anavatan savunucuları»na.

Emriniz başüstüne—, diye yanıt veriyor Avksentyev, — ama önce bir «devlet adamı tavrı» saptayalım.

«Burjuvazi en az demokrasi kadar, Bolşevizmin büyü­mesini hesaba katmalıdır ve bir koalisyon hükümeti kur­maya çalışmalıdır» diye sufle veriyor Berkenheim Avksentyev’e.

Emriniz başüstüne diye yanıt veriyor Avksentyev.

Duyuyor musunuz: Demek ki koalisyon hükümetine Bolşevizme karşı, yani Sovyetlere, yani işçilere ve askerlere karşı mücadele etmek için gerek var.

— Ön Parlamento bir «danışma- organı» olmalıdır, ve hükümet ondan «bağımsız» olmalıdır—, diyor Nabokov.

— Emriniz başüstüne—, diye yanıt veriyor Tsereteli, çünkü o, «Geçici Hükümet’in... Ön Parlamento’ya resmen sorumlu olmaması»nı kabul ediyor («Reç»),

— Hükümeti kuracak olan Ön Parlamento değildir, ter­sine Hükümet, «onun bileşimini, yetkilerini ve iç tüzüğünü saptayarak» Ön Parlamentoyu kuracaktır-—, deniyor Ka- detlerin deklarasyonunda.

— Kabulümüzdür —, diye yanıtlıyor Tsereteli, «Hükü­met bu kurumu onaylamalıdır» («Novaya Jizn») ve «yapı­sını» kararlaştırmalıdır («Reç»),

Ve Bay Kerenski, Kışlık Saray’daki bu namuslu tellal, otoriter bir şekilde sesini yükseltiyor:

1 _ «Devlet iktidarını örgütleme ve kabineyi [geniş­leterek —ÇN1 tamamlama hakkı şimdi yalnızca Geçici Hü- kümet’e aittir.»

2 — «Bu Konferans» (Ön Parlamento), «bir parlamen­tonun fonksiyonlarına ve haklarına sahip olamaz.»

3 — «Geçici Hükümet bu Konferansa karşı sorumlu olamaz» («Reç»).

Kısacası, Kerenski Kadetlerle «tamamıyla uyuşmakta­dır», ve «anavatan savunucuları» «Emriniz başüstüne» de­mektedirler — daha ne istiyorsunuz?

Kışlık Saray’dan çıkarken Prokopoviç boşuna şunu açık­lamadı: «Anlaşmaya varıldığı söylenebilir.»

Daha dün Konferansın Kadetlerle koalisyona karşı ol­duğunu ilan ettiği doğrudur. Ama müzmin uzlaşmacılar bu­nu dert ediyorlar mı?Müzmin uzlaşmacılar, onların bir Sov-yetler Kongresi yerine bir Konferans toplayarak devrimci demokrasinin iradesini tahrif etmeye karar vermiş oldukla­rını gördüklerine göre, niçin Konferansın kendisinin irade­sini tahrif etmesinler? Zor olan yalnızca ilk adımdır.

Daha dün Konferansın, Ön Parlamento’nun hükümeti «kuracağı» ve hükümetin Ön Parlamento’ya karşı «sorum­lu» olacağı yolunda bir kararı uygulamaya koyduğu doğru­dur. Ama koalisyon serpildiği sürece, müzmin uzlaşmacılar bunu dert ederler mi — ve Konferans kararlarına gelince, koalisyon aleyhine ağır bastıkları zaman bunların ne yararı var?

Zavallı «Demokratik Konferans»!
Zavallı saf ve güvenen delegeler!
Önderlerinin tam ihanet yolunu tutacağını bekleyebi­ lirler miydi?

Partimiz, güçlerini kitlelerin devrimci hareketinden de­ğil burjuva siyasetçilerinin uzlaşmacı kombinezonlarından alan küçük-burjuva Sosyal-Devr imciler in ve Menşe viklerin bağımsız bir siyaset izleyemeyeceklerini iddia ederken hak­lıydı.

Partimiz, uzlaşma siyasetinin mutlaka devrimin çıkar­larına ihanet etmeye götüreceğini söylerken haklıydı.

Şimdi herkes, «anavatan savunucuları» kampından bu siyasi müflislerin, devrim düşmanlarını sevindirmek ama­cıyla Rusya halkları için kendi elleriyle zincir hazırladıkla­rını anlıyor.

Kadetlerin hoşnut olmaları ve zafer ümidiyle ellerini ovuşturmaları boşuna değildir.

Uzlaşmacı beylerin yüzlerinde suçlu bir ifadeyle «kır­baçlanmış itler gibi» dolaşmaları boşuna değildir.
Kerenski’nin. bildirilerinde bir zafer havasının duyul­ması boşuna değildir.

Evet, onlar zafer havasındalar.

Ama «zaferleri» güvenilmezdir ve zafer havaları geçi­cidir, çünkü evsahibini, yani halkı hesaba katmadan hare­ket ediyorlar.

Aldatılan işçilerin ve askerlerin nihayet son sözlerini söyleyecekleri ve onların düzmece «zafer»ini iskambil şato­su gibi yıkacakları saat yakındır.

Ve ondan sonra eğer koalisyon hurdasının artıklarıyla birlikte kendi «anavatan savunucusu» süprüntüleri havaya uçurulursa, uzlaşmacı efendiler kızmak için kendilerinden başka kimseyi bulamayacaklardır.

Raboçİ Put (İşçi Yolu) No. 19, 24 Eylül 1917.
Blogger tarafından desteklenmektedir.