Header Ads

Header ADS

RUS KÖYLÜLERİ VE MANKAFALAR PARTİSİ

Stalin

Kısa süre önce, Sosyal-Devrimciler Partisi içinde, Hükümetin Sovyetlere karşı mücadelesi temel sorununda kesin bir fikirbirliği olmadığım yazmıştık. Sosyal-Devrimcilerin sağ kanadı "anarşist" Sovyetlerin (Taşkent’i anımsayın!) paramparça edilmesini talep eder ve cezalandırma seferleri örgütlerken, Sol kanat ise Sovyetleri desteklerken, Hamlet’vari kuşkulara düşen Çernovcu Merkezin kendine ait herhangi bir fikri yoktu ve "tarafsızlık" gözetmeyi yeğledi. Doğru, Merkez sonradan "akimı başına toplayıp", Sosyal-Devrimci Parti üyelerini Taşkent Sovyetinden geri çağırdı ve böylece cezalandırma seferi siyasetini destekledi. Fakat bu geri çağırmanın yalnızca Sosyal-Devrimci Partinin gözden düşüşünü gösterdiğini kim bilmiyor? Sosyâl-Devrimcilerin Taşkent Sovyetini terketmediği, Sovyet’in "eylemenin, değil, Kerenski Hükümeti ve uşaklarının eylemlerinin "karşı-devrimci" olduğu görülmedi mi?... 


Fakat Sosyal-Devrimciler kendilerini bu "iş"ten güç bela kurtarırken, bir’ başka hatta daha da adi bir "iş"in içine sürüklendiler: Onların sözümona Ön Parlamento’da toprak sorunundaki oylarını kastediyoruz. 

Ön Parlamento’da 14 Ağustos Deklarasyonu konusundaki tartışma sırasında Sol Sosyal-Devrimciler bütün çiftlik topraklarının Köylü Komitelerinin yönetimine verilmesini önerdiler. Bu önerinin desteklenmesinin demokratların görevi olduğunu söylemeye gerek var mı? Ya da toprak meselesinin devrimimizin temel meselesi olduğunu söylemeye gerek var mı? Ve ne görüyoruz? Bolşevikler ve Sol Sosyal-Devrimciler toprakların köylülere devredilmesini önerirken ve Sağ Sosyal-Devrimciler ve Liberdanlar ise bu öneriye karşı çıkarken, Çernovcu Merkezin yine "kendi fikri" yoktu ve çekimser kaldı! 

"Köylü Bakanı" Çernov, çiftlik topraklarının köylülere devredilmesinden yana olmaya cesaret edemeyip, sorunun karara bağlanmasını, köylülerin iradesini tahrif edenlere bıraktı. 

Rus devriminin kritik bir anında, Sosyal-Devrimciler Partisi, "tarım devrimi"nin ve "tam sosyalizm"in partisi, köylülerin temel sorununda hiçbir kesin fikre sahip olmadığını kanıtladı! 

Gerçekten de atıp tutan bir mankafalar partisi! 

Zavallı Rus köylüleri... 

"'Raboçi Put" (İşçi Yolu) No. 21, 

27 Eylül 1917. 

İmzasız makale.
Blogger tarafından desteklenmektedir.