Header Ads

Header ADS

NEYE İHTİYACIMIZ VAR?

Stalin

Şubatta askerler ve işçiler, Çarı devirdiler. Ne var ki, Çarın hakkından geldiklerinde, iktidarı kendi ellerine almaya hiç niyetleri yoktu. Kötü çobanlar olan Sosyal-Devrimciler ve Menşevikler tarafından yönetilen işçiler ve askerler, iktidarı gönüllü olarak çiftlik sahiplerinin ve kapitalistlerin temsilcilerine — Milyukovlara ve Lvovlara, Guçkovlara ve Konovalovlara devrettiler. 

Bu, zaferi kazananlar hesabına ölümcül bir hataydı. Ve bu hata yüzünden cephedeki askerler ve cephe gerisindeki işçiler ve köylüler, şimdi ağır bir bedel ödüyorlar. Çarı devirdiklerinde işçiler, ekmek ve iş elde edeceklerini düşündüler. Ama "elde ettikleri», pahalılık ve açlık, lokavtlar ve işsizlik olmuştur. Neden? Çünkü Hükümet’te, işçileri aç bırakarak yıpratmak isteyen kapitalistlerin ve spekülatörlerin temsilcileri oturmaktadır. . 

Çarı devirdikleri zaman köylüler, toprak elde edeceklerini düşündüler. Ama "elde ettikleri», temsilcilerinin tutuklanması ve cezalandırma seferleridir.

Neden? 

Çünkü Hükümet’te, toprakları hiçbir zaman köylülere devretmeyecek olan çiftlik sahiplerinin temsilcileri oturmaktadır. Çarı devirdiklerinde askerler, barış elde edeceklerini düşündüler. Ama "elde ettikleri», gelecek sonbahara kadar sürdürülmesi tasarlanan, uzayan bir savaştır. 

Neden? 

Çünkü Hükümet’te, İngiliz-Fransız bankerlerinin yardakçıları oturmaktadır; ve bunlar için savaşa "süratle"son verilmesi kârlı bir şey değildir, çünkü bunlar savaştan yağmacı kârlar elde etmektedirler. 

Çarı devirdiğinde halk, iki ya da üç ay içinde Kurucu Meclis’in toplanacağını düşündü. Ama Kurucu Meclis’in toplanması, daha şimdiden bir kez ertelenmiştir ve şimdi düşmanların onu tümüyle baltalamaya hazırlandıkları açıktır. 

Neden? 

Çünkü Hükümet’te, Kurucu Meclis’in hemen toplanmasından yalnızca kayba uğrayacak olan halk düşmanları oturmaktadır. 

Şubat Devrimi’nin zaferinden sonra, iktidar, çiftlik sahiplerinin ve kapitalistlerin, bankerlerin ve spekülatörlerin, tefecilerin ve çapulcuların elinde kaldı. İşçilerin ve askerlerin ölümcül hatası, işte burada yatıyordu; cephe gerisindeki ve cephedeki bugünkü felaketlerin nedeni budur. 

Bu yanlış derhal düzeltilmelidir. Bu işi daha fazla ertelemenin tüm devrim davası için felaket demek olduğu zaman gelip çatmıştır. Çiftlik sahiplerinin ve kapitalistlerin bugünkü hükümetinin yerine, yeni bir hükümet, bir İşçi-Köylü Hükümeti geçirilmelidir. 

Halk tarafından seçilmiş olmayan ve halka karşı sorumlu olmayan bugünkü gaspçı hükümetin yerine, halk tarafından tanınan, işçilerin, askerlerin ve köylülerin temsilcileri tarafından seçilen ve bu temsilcilere karşı sorumlu olan bir hükümet geçirilmelidir. 

Kişkin-Konovalov Hükümeti’nin yerine, İşçi, Asker ve Köylü Temsilcileri Sovyetleri hükümeti geçirilmelidir. Şubat’ta yapılmayan şey şimdi yapılmalıdır. Barış, ekmek, toprak ve özgürlük böyle ve ancak böyle kazanılabilir. İşçiler, askerler, köylüler, Kazaklar, tüm emekçiler! 

Çiftlik sahiplerinin ve kapitalistlerin bugünkü hükümetinin yerine yeni bir hükümetin, bir İşçi-Köylü Hükümetinin gelmesini istiyor musunuz? 

Rusya’nın yeni hükümetinin, köylülerin taleplerine uygun olarak, çiftlik sahiplerinin toprak üzerindeki haklarının kaldırmasını ve çiftlik sahiplerinin tüm topraklarını tazminatsız olarak Köylü Komitelerine devretmesini istiyor musunuz? 

Rusya’nın yeni hükümetinin, Çarın gizli anlaşmalarını yayınlamasını, bunların geçersiz olduğunu ilan etmesini ve bütün savaşan uluslara adil bir barış önermesini istiyor musunuz? Rusya’nm yeni hükümetinin, açlığı ve işsizliği, ekonomik yıkımı ve pahalılığı kasten teşvik eden lokavtçıların ve spekülatörlerin ilk ve son olarak defterini dürmesini istiyor musunuz? 

Eğer bunları istiyorsanız, o zaman bütün güçlerinizi bir ar aya toplayın, tek bir vücut gibi ortaya çıkın, toplantılar düzenleyin ve delegelerinizi seçin, ve bunlar aracılığıyla, taleplerinizi yarın Smolny’e başlayacak olan Sovyetler Kongresine iletin. 

Eğer sîzler, tek bir vücut gibi ve sebatlı davranırsanız, hiç kimse halkın iradesine karşı gelmeye cesaret edemeyecektir. Ortaya çıkışınız ne kadar kuvvetli, ne kadar örgütlü ve ne kadar güçlü olursa, eski hükümet o derecede barışçıl şekilde yerini yenisine bırakacaktır. Ve o zaman tüm ülke, cesaretle ve sebatla, halklara barış, köylülere toprak ve açlik çekenlere ekmek ve iş sağlamaya koyulacaktır. 

İktidar, İşçi, Asker ve Köylü Temsilcileri Sovyetlerine geçmelidir. 

Yeni bir hükümet, Sovyetler tarafından seçilen, Sovyetlerce azledilebilen ve Sovyetlere karşı sorumlu olan bir hükümet iktidara gelmelidir. 

Ancak böyle bir hükümet, Kurucu Meclis’in zamanında toplanmasını sağlayabilir. 

"Raboçi Put"(İşçi Yolu) No. 44, 

24 Ekim 1917. 

Başyazı.
Blogger tarafından desteklenmektedir.