Header Ads

Header ADS

İŞÇİLERE KARŞI SÜREK AVI 1917

Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 2 2 , 28 Eylül 1917.
Stalin

Bir hafta önce burjuva basını, Donetz Havzası işçilerine karşı bir kışkırtma başlattı. «Anarşi», «tesisleri tahrip et­mek», büro personelini «tutuklamak ve tartaklam ak»— yoz burjuva gazetelerinin onlar üzerine yaymadığı hiçbir hayali itham kalmadı. Daha o zamaiıdan Donetz işçilerine karşı bir sürek avının planlanmakta olduğu ve Hükümetin bunun yo­lunu açmakta olduğu görülebilirdi. Ve gerçekten de Hükü­met, burjuvazinin uşaklarının ulumalarına «sağır kalma­dı». İşte bir. burjuva diktatörlüğü hükümeti bu işe yarar. Basında bildirildiğine göre, Geçici Hükümet’in Baş Ekono­mik Komitesi, kuşkusuz Kerenski’nin «iyiliksever rızasıyla», «Harkov ve Donetz Havzasına diktatörce yetkilerle donatıl­mış bir şahsiyetin... gönderilmesini amaca uygun gördü. Bu kişiye, sanayicilerin fabrikaların faaliyetini sürdürmele­rini teşvik etmesi ve işçi kütlesini teskin etmek amacıyla etkide bulunması yolunda talimat verilecektir. Hükümet oto­ritesinin hizmetindeki bütün cebir araçları bu kişinin em­rine verilecektir» («Torgovo-Promişlennaya Gazeta»t84!, 26 Eylül).

Dikkat edin: Bir «diktatör» ve elinde «cebir araçları»... Şimdilik ismi belli olmayan bu «diktatör» kime karşı yolla­nıyor? Üç aydır üretimi kasten kısan ve böylece işsizliği ca- niyane artıran ve şimdi açıkça ve herkesin önünde lokavtlar düzenleyip, ülkenin ekonomik yaşamını yıkımla tehdit eden Donetz işverenlerine karşı' mı?

Kuşkusuz, hayır!

Bas Ekonomik Komite, suçun işverenlerde' değil, tama­men «kötü niyetli tahrikçilerde» olduğunu açıktan söylüyor. Çünkü «eldeki bilgilere göre, aşırılıklar kötü niyetli tahrikçi gruplar tarafından kışkırtılmıştır» (aynı yerde).

Elinde «cebir araçları» olan «diktatör» her şeyden önce tam da bunlara karşı gönderilmektedir.
Ama bu hepsi değil. «Birjovka»ya göre, Fabrikatörlerin Harkov Konferansı şu kararlara varmıştır:

1 — «Büro personelinin ve işçilerin işe alınması ve iş­ten atılması yalnızca ve yalnızca işletmelere ait bir hak ilan edilecektir.»

2 — «İşçi ‘Temsilcileri Sovyetinin yönetime ve üretim üzerinde denetime müdahale etmesine izin verilemez.»

3 — «İşletmeler, İşçi Temsilcileri Sovyeti, onun yürüt­me komiteleri ve sendika üyelerinin bakım masraflarını ve ödeneklerini üstlenemezler.»

4 — «Hiçbir ücret artışı, işçilerin durumunu hafiflet­mez» («Birjeviye Vyedomosti», 27 Eylül).

Kısacası: Sanayiciler işçilere ve bunların örgütlerine sa­vaş ilan ediyorlar.

Söylemeye gerek yok ki, lokavtçı Konovalov’un Hükü­meti işçilere karşı bu mücadelenin başına geçme [fırsatını —ÇN] kaçırmayacaktır.

Ama işçiler savaşmadan teslim olmayacaklarına göre, elinde «cebir araçları» olan bir «diktatörse gereksinim var.

Bütün sır budur.

Savunma için çalışan işletmelerin askerileştirilmesi pro­jesini hazırladığından dolayı Savinkov’a karşı-devrimci den­mişti.

Kornilov, bu projenin pratikte gerçekleştirilmesini talep ettiği için ihanetle suçlanmıştı.

İşçi kitlelerine savaş açmak ve onların örgütlerini ezmek için Donetz Havzasına «kestirmeden» «tüm cebir araçlarıy­la» donatılmış, yetkileri sınırsız bir diktatör gönderen bir hükümete ne ad vereceğiz?

«Sosyalist» Bakan beyler buna ne diyecekler?

Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 2 2 , 28 Eylül 1917.
Blogger tarafından desteklenmektedir.