Header Ads

Header ADS

KAĞITTAN BİR KOALİSYON 1917

Stalin
Rahoçi Put (İşçi Yolu) No. 24, 30 Eylül 1917

Ekonomik yıkımdan söz ediliyor. Ekonomik yıkım üze­rine yazılıp çiziliyor. Sık sık «anarşist» zihniyetli işçilere işaret edilerek, ekonomik yıkım hayaletiyle şantaj yapılı­yor. Fakat hiç kimse yıkıma, çoğunlukla, fabrikaları kapa­tan ve işçileri işsizliğe mahkûm eden kapitalistler tarafın­dan sebebiyet verildiğini ve onun kasten şiddetlendirildiği- ni açıkça kabul etmek istemiyor. «Birjovka» bu konuda bazı ilginç haberlere sahip:
«Moskova ili Pavlovski Posad’da Rus-Fransız Pamuk Dokuma Anonim Şirketinin fabrikasında, Bakan Prokopo- viç’in başkanlığında, Orekhovo-Zuyevo bölgesi komisyonu tarafından yapılan sözleşmenin yerine getirilmemesi üze­rine bir anlaşmazlık ortaya çıktı. Bu fabrikada yaklaşık 4000 işçi çalışıyor. İşçi Komitesi. Çalışma Bakanlığı’nın dik­katini, işverenin hakem mahkemesinin kararına uymayı reddetmesi ve emek üretkenliğini kasten düşürmesi yü­zünden çok ciddi bir durumun ortaya çıktığına çekti. Dört ay boyunca görüşme yapıldı ve şimdi işletmenin ka­patılması tehlikesi had safhaya vardı. Bununla aynı sıra­da Rus-Fransız; firmasının yönetimi, bir yazıyla Fransız Büyükelçiliği’ne başvurarak, işçilerin hakem mahkemesinin kararma uymayı reddettiklerini ve aşırdıklar ve mülkü harap etme tehdidinde bulunduklarını açıkladı. Fransız Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığı’ndan, anlaşmazlığın çö­zülmesine yardımcı olmasını rica etti.»
Ve sonra? Sonra anlaşıldı ki, gerek «fabrika yönetimi» gerekse «Fransız Büyükelçiliği», lokavtçı kapitalistleri akla­mak için işçilere iftira etmişlerdir.

Dinleyin:
«Durum, Çalışma Bakanlığı Moskova Komiserinin bil­gisine sunuldu, ve o, anlaşmazlığı yerinde inceledikten sonra Çalışma Bakanlığı’na, fabrika yönetiminin sistema­tik olarak hakem mahkemesi kararlarını yerine getirmek­ten kaçındığını bildirdi. Çalışma Bakanlığı Moskova Ko­miserinin raporu, Dışişleri Bakanlığı’na iletildi.»
Görüldüğü gibi, karşı-devrim Bakanlığının komiseri bi­le işçilerin haklı olduğunu kabul etmek zorunda kalmıştır.

Ama hepsi bu değil. Aynı «Birjovka», bir başka, daha da ilginç bir olayı yazıyor:
«Çalışma Bakanlığına Moskova’dan ulaşan bilgiye gö­re, A. V. Smirnov fabrikasının yönetimi, üç bin işçi çalış­tıran tesisin hammadde ve yakıt yokluğu ve zorunlu hale gelen bir genel tamirat nedeniyle kapatılacağım açıkla­mıştı. Moskova Yakıt Dairesi ve Moskova İşletme Kon­feransı temsilcilerinden oluşan bir komisyon, fabrikanın işçi komitesiyle birlikte bir soruşturma yaptı ve çalışma­nın sürmesi için yeterli hammadde olduğundan ve fabri­kanın onarımı çalışmaya ara vermeden sonuçlandınlabi- leceğinden dolayı, fabrikanın kapatılması için gösterilen nedenlerin asılsız olduğunu gördü. Bunun üzerine işçiler fabrika sahibini tutukladılar. Zerristvo Meclisi fabrikaya el koyulmasını salık verdi. Pokrovski Yürütme Komitesi ve Geçici Hükümet’in kaza komiseri, anlaşmazlığın halledil­mesine yardım ediyorlar.»
Olgular bunlardır.

Sosyal-Devrimci ve Menşevik uzlaşmacılar, ülkenin «yi­ğit güçleri» yle bir koalisyon zorunludur diye var güçleriyle bağırıyorlar ve açıkça Moskova sanayicilerini gösteriyorlar.

Ve anlatmak istedikleri şeyin, Kışlık Saray’da bir sözlü ko­alisyon değil, tersine ülkede gerçek bir koalisyon olduğunu sürekli vurguluyorlar...

Soruyoruz:

İşsizliği kasten artıran fabrikatörlerle, bunları Geçici Hükümet’in komiserlerinin hayırhahı yardımlarıyla bu yüz­den tutuklayan işçiler arasında herhangi bir gerçek koalis­yon olabilir mi?

Bıkıp usanmadan lokavt suçlularıyla yapılacak bir ko­alisyona övgüler düzen «devrimci» gevezelerin aptallıkları­nın bir sınırı var mıdır?

Bu gülünç koalisyon borazancıları, şimdi, kağıt üzerin­de yapılmış, Kışlık Saray’ın duvarları ardında kararlaştı­rılmış ve peşinen yenilgiye mahkûm bir koalisyon dışında bir koalisyonun imkansız olduğunu anlamıyorlar mı?

Rahoçi Put (İşçi Yolu) No. 24, 30 Eylül 1917

Blogger tarafından desteklenmektedir.