Header Ads

Header ADS

Vekhi Katkıcıları ve Milliyetçilik - Lenin

Prosveshcheniye No. 4, Nisan 1913

Sıkıcı bir dergi, şu Russkaya Mysl.Ama onunla ilgili tek bir ilginç şey var. Yazarları arasında Vekhi'ye katkıda bulunan ve destekleyen liberaller var. Vekhi, dünün özgürlük şampiyonlarının kitlelerin özgürlük mücadelesine çamur ve pislik attığı kötü şöhretli dönek kitabı, ayrıca tüm Kara-Yüz (siz faşist anlayın E.A) destekçileri tarafından eski bir taktik olarak kullanılan, demokratik işçi ve köylü kitlelerinin "aydınlar" tarafından yönetilen bir "sürü" olarak tasvir edildiği bir kitap.

Rus liberal “eğitimli toplumunun” devrime ve demokrasiye karşı döneklik yapması sadece bir tesadüf değildi; 1905'ten sonra bu kaçınılmazdı.

Burjuvazi, işçilerin bağımsız eyleminden ve köylülerin uyanmasından korkuyordu. Burjuvazi, özellikle de onun zengin kesimi, sömürücü konumunu korumak için can atarken, gericiliğin devrimden daha iyi olduğuna karar verdi.

Liberaller arasında yaygın ve derinlere inen bu karşı-devrimci eğilimin ortaya çıkmasına neden olan, para babalarının bu bencil sınıf çıkarlarıydı. Bu ortaya çıkan, demokrasiye karşı, her türlü emperyalizmi, milliyetçiliği ve şovenizmi savunan, her türlü gericiliği savunan bir eğilimdi.

Sınıf bilincine sahip işçiler, bu dönekliğe, bu ilticaya şaşırmıyorlar, çünkü işçiler hiçbir zaman liberaller hakkında çok yüksek bir görüşe sahip olmadılar.

Bununla birlikte, liberal döneklerin ne vaaz ettiklerini ve genel olarak demokrasiye ve özel olarak sosyal-demokrasiye karşı hangi fikirler ile savaşmayı umdukları incelemeye değer.  

"Rus entelektüel toplumu " diye yazıyor Sayın Izgoyev, Russkaya Mysl'de, "Avrupa yaşamının temel sorununun proletaryanın burjuvaziye karşı sosyalizm mücadelesi olduğuna inanıyordu ve hala da kitleler arasında buna inanılıyor..."

Sayın İzgoyev, bu fikrin “önyargılı ve hatalı” olduğunu söylüyor; Almanya'da vatandaşlıklarını korumak için mücadele eden Polonyalılar arasında yeni bir orta tabakanın yaratıldığına ve büyüdüğüne dikkat çekiyor - “demokratik bir orta sınıf”.

Gerçekte İzgoyev “aydınlardan” bahsettiğinde  sosyalistleri ve demokratları kastediyor.

Liberal, proletaryanın burjuvaziye karşı mücadelesinin temel sorun olarak görülmesinden hoşnut değil.

Liberal, dikkatleri demokrasi ve sosyalizmin ciddi sorunlarından uzaklaştırmak için ulusal mücadelenin alevlerini tutuşturmaya ve körüklemeye çalışır.

Sosyalizm aslında “Avrupa yaşamının sorunları” arasında birinci sırada yer alır ve ulusal mücadele dokuzuncu sırada yer alır ve ayrıca ulusal mücadele demokrasi işlevleri ne kadar tutarlıysa o kadar zayıf ve daha az zararlı hale gelir.

Bir dünya fenomeni olan sosyalizm için proletaryanın mücadelesini, Doğu Avrupa'nın ezilen uluslarından birinin, kendisini ezen gerici burjuvaziye karşı mücadelesiyle karşılaştırmak bile gülünçtür. (ve Polonya burjuvazisi, kendisine uygun olan her durumda proletaryaya karşı Alman burjuvazisiyle güçlerini gönüllü olarak birleştirir).

Çeviri

Erdogan A

Ağustos 2021

Lenin "Ulusal Sorun ve Bundçular Üzerine" kitabının hazırlık çalışmalarından bir çeviri

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.