Header Ads

Header ADS

Stalin - RCP (b) Merkez Komitesi'nin "dini kuruluşlara karşı tutum" üzerine 30 numaralı genelge mektubu . 16 Ağustos 1923

Source: Kremlin archives. In 2 books. / Book. 1. Politburo and Church. 1922-1925- M.- Novosibirsk, "Russian Political Encyclopedia" (ROSSPEN), "Siberian Chronograph", 1997, pp. 414-418

Archive: APRF, f. 3, op. 60, d.12

No. 12-56

Kesinlikle- Gizli kopya

Tüm GUBKOMLARA, OBKOMLARA, KRAYEV'LERE [OMIT] NATS [IONAL] CC ve BURO CC.

RCP No. 30 Merkez Komitesinin Genelgesi

(Dini kuruluşlara yönelik tutum hakkında).

Merkez Komitesi, tüm parti örgütlerini, din karşıtı propaganda alanında ve genel olarak inananlara ve onların kitlelerine yönelik tutumlar alanında bazı kuruluşlar tarafından işlenen bir dizi ciddi ihlale en ciddi dikkati göstermeye davet eder.

Parti programı şöyle diyor: "Sadece dini fanatizmin pekişmesine yol açacak şekilde, inananların duygularına hakaretten dikkatlice kaçınmak gerekiyor." XII-inci Parti Kongresinin din karşıtı ajitasyon ve propaganda konusundaki kararı, "genellikle merkezde ve mahallerde kasıtlı olarak uygulanan kaba yöntemlerin, ciddi analiz ve açıklama yerine, inanç nesneleriyle ve ibadetle alay etmenin, işçi kitlelerinin dinsel önyargılardan kurtulmasını hızlandırmadığını, tam tersine zorlaştırdığını” doğrulamaktadır... "

Bu arada yerel örgütlerimizden bazıları, Parti programının ve Parti Kongresinin bu açık ve kesin direktiflerini sistematik olarak ihlal ediyor.

Irkutsk Eyalet İcra Komitesi tek bir kalem darbesiyle Eyaletteki tüm Baptist cemaatlerinin varlığını durdu ve "siyasi nedenlerle" ibadet evlerini kapattı. Oryol İl İcra Kurulu, kayıt süresinin gecikmiş olması gerçeğine rağmen, idari emirlere uyulmaması nedeniyle, kayıt yapılmaması nedeniyle il genelindeki kiliseleri ve ibadethaneleri kapattı. 

Klyuchinskaya cam fabrikasında Tver vilayetinde ve "komünist öncünün" bir fabrikasında (6 Sobinka) Vladimir Gubernii genel toplantılarda oylama ile kiliselerin, ibadet odalarının  durumu konusunda karar aldı ve bu karar yerel yetkililerin kiliseleri kapatmasının temelini oluşturdu ve devamında durum, inanan işçilerle komünistler ve Komsomol üyeleri arasında silahlı bir çatışmaya geldi. 

Mtsensk icra komitesi (Oryol eyaleti), kaba bir şekilde her kilisenin 100 ila 500 ruble altın arasında vergilendirilmesini kilise konseylerinin temsilcilerine duyurdu. Kaydolmama ve vergiyi vermeme cezası tutuklama tehdidini ve devamında tutuklamayı izledi. Transkafkasya boyunca, özellikle Gürcistan'da, parti direktiflerine aykırı olarak düzinelerce kilise tamamen yasadışı olarak kapatılıyor, halk arasında karışıklık ve hoşnutsuzluk yaratılıyor. Minsk (Beyaz Rusya), Kharkiv (Ukrayna), Poltava (Ukrayna), Kremenchug (Ukrayna), Loev (Rechitsa bölgesi, Gomel eyaleti), Birzula (Odessa eyaleti, Ukrayna), Simferopol (Kırım) ve güneydeki diğer birçok şehirde ve SSCB'nin güneybatısındaki Yahudi ibadethaneleri yerel yetkililer tarafından kapatıldı. 

Bu ve yeterli canlılığa sahip çok sayıda benzer örnekler, Parti'nin bazı yerel örgütlerinin ve yerel makamların dini inanç özgürlüğü gibi bu kadar önemli bir konuyu ne kadar dikkatsizce, ciddiye almadan ve hafife alarak ele aldığına tanıklık etmektedir. Görünüşe göre, bu örgütler ve hükümet organları, nüfusun büyük çoğunluğunu temsil eden inananlara karşı kaba ve düşüncesiz eylemleriyle Sovyet rejimine ne kadar büyük derecede zarar verdiklerini ve Partinin kilise yolsuzluğu alanındaki başarılarını boşa çıkartma tehlikesi oluşturduklarını ve karşı-devrimin eline oynadıklarını anlamıyorlar.

Yukarıdakilere dayanarak, Merkez Komitesi şu kararları verir:

1) idari kayıt emirlerine uyulmaması gerekçesiyle kiliselerin, ibadethanelerin ve sinagogların kapatılmasının yasaklanması ve bu tür kapatmaların olduğu yerlerde, bu kararın derhal iptal edilmesi;

2) bir ibadet yeri veya bina için bir sözleşmeye giren inananlar grubuna ait ibadet odalarının, binaların vb., inanmayanların veya diğer grupların katılımıyla yapılan toplantılarda oy kullanarak, tasfiye edilmesinin- kapatılmasının yasaklanması;

3) NKYu 1918, madde 11 53'ün talimatına tamamıyla uygun bir şekilde bu tür bir tasfiyenin kabul edilmediğinden, vergilerin ödenmemesi nedeniyle ibadethanelerin, binaların vb., tasfiye edilmesini yasaklanması;

4) “papaz” ve inananlar açıkça karşı-devrimci eylemlerle bağlantılı olmadıkları için “dini nitelikteki” tutuklamaların yasaklanması;

5) dini topluluklara bina kiralarken ve fiyat oranları belirlerken, Rusya Merkez Yürütme Komitesinin 29 / III-23, 54 tarihli kararına kesinlikle uyulması;

6) parti üyelerine kilisenin parçalanması ve dini önyargıların ortadan kaldırılması konusundaki başarımızın, inananlara zulüm etmeye bağlı olmadığını- zulüm sadece dini önyargıları güçlendirir- ancak dini önyargıların sabırlı ve düşünceli bir şekilde eleştirisiyle, Tanrı, kült ve din fikirleri hakkında ciddi tarihsel kapsamının inananlara dikkatli bir tavır ve şekilde yapılması yoluyla olduğunu açıklayın.

7) bu direktifin uygulanması için il komitelerinin, bölge komitelerinin, bölge bürolarının, ulusal Merkez Komitelerin ve bölge komitelerinin sekreterlerinin şahsen atanması.

Aynı zamanda Merkez Komitesi, kiliseye ve müminlere yönelik böyle bir tavrın, kilise ve din topluluklarının dini bir karşı devrim silahına dönüştürmediğini dikkatle gözlemlemek anlamında örgütlerimizin uyanıklığını herhangi bir şekilde zayıflatmaması gerektiğine dikkat çeker.

Merkez Komitesi Sekreteri, 

Stalin.

16 / ѴІІІ 23 y.

Notlar ve Yorumlar:

Dosya, MK RCP Sekreterliği başkanı tarafından imzalanan, 8 Eylül 1923 tarihinde gönderilen MK RCP'nin (b) antetli kağıdına bir not içermektedir. (B) D. Ivanov (?) “Merkezin POLİTBUROSUNA Komite, "Temsilcimizin Merkez Komitesine bağlı Kilise Komisyonu'na getirilmesine ilişkin 10 / Ѵ tarihli Politbüro kararını revize edip etmediğinizi size bildirmek için" bir talep ile " Büro'nun 24 / from-23 kararıyla, Zhakov Yoldaş yerine komisyona prot [okol] No. 7 MK önerildi. Kastelovskaya ". Not" ACİL "damgalıdır. RCP Merkez Komitesi Sekreterya Bürosu'nun" 8 / 9-23 "tarih ve gelen numara (L. 121) ile damgası.

Kaynak;

Politbüro ve Kilise, Svitlana M, Erdoğan A

Çeviri; Erdogan A
Aralık 2020

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.