Header Ads

Header ADS

GG Karpov'un Rus Ortodoks Kilisesi hiyerarşilerinin JV Stalin tarafından kabulüne ilişkin notu. Eylül 1943

Archive source: Russian patriarchs of the twentieth century. The fate of the Fatherland and the Church on the pages of archival documents. Moscow. RAGS publishing house. 1999. p. 283-291

4 Eylül 1943'te Stalin Yoldaş'ın huzuruna çağrıldım ve burada bana şu sorular soruldu:

a) Metropolitan Sergius nedir (yaşı, fiziksel durumu, onun kilisedeki yetkisi, yetkililere karşı tutumu),

b) Metropolitans Alexy ve Nicholas'ın kısa bir açıklaması,

c) Tikhon'un patrikliğe ne zaman ve nasıl seçildiği,

d) Rus Ortodoks Kilisesi'nin yurtdışıyla ne tür bağları olduğu,

e) Ekümenik, Kudüs ve diğerlerinin Patriklerinin kimler olduğu,

f) Bulgaristan, Yugoslavya, Romanya'daki Ortodoks Kiliselerinin liderliği hakkında ne bildiğim,

g) Metropolitans Sergius, Alexy ve Nicholasın şu anda hangi maddi koşullarda oldukları,

h) SSCB'deki Ortodoks Kilisesi cemaatlerinin sayısı ve piskoposluk sayısı.

Yukarıdaki soruları yanıtladıktan sonra, bana üç kişisel soru soruldu:

a) ben Rus muyum

b) hangi yıldan itibaren partideyim,

c)Ne tür bir eğitime sahibim ve hangi nedenle kilise konularına aşinayım.

Bundan sonra Stalin Yoldaş şunları söyledi:

- Kilisenin önderliğiyle irtibat kuracak özel bir organ yaratmak gerekiyor. Bu konudan ne tür önerileriniz var?

Bu konuya tam olarak hazır olmadığım konusunda çekince koyup SSCB Yüksek Sovyeti bünyesinde bir din işleri departmanı kurulması için bir teklifte bulundum ve Bütün- Rusya Merkez Yürütme Komitesi bünyesinde kalıcı bir din işleri komisyonu olduğu gerçeğinden hareket ettim.

Stalin yoldaş beni düzelterek, SSCB Yüksek Sovyet’i altında bir din işleri komisyonu veya departmanı kurmaya gerek olmadığını, Birlik Hükümeti altında özel bir organ örgütlemekten bahsedildiğini ve bunun bir komite veya konsey oluşturmakla ilgili olabileceğini söyledi..Ve benim fikrimi sordu.

Bu soruya cevap veremeyeceğimi söylediğimde, biraz düşündükten sonra Stalin Yoldaş şunları söyledi:

1) Birlik Hükümeti altında, yani Halk Komiserleri Konseyi altında, Rus Ortodoks Kilisesi İşleri Konseyi olarak adlandıracağımız bir Konsey organize etmek gerekli;

2) Birlik Hükümeti ile Patrik arasındaki ilişkilerin yürütülmesi Konsey'e görev olarak verilecektir;

3) Konsey bağımsız kararlar, rapor vermez ve Hükümetten talimatlar alır.

Bundan sonra Stalin Yoldaş, Malenkov, Beria Yoldaşlarla Metropoliten Sergius, Alexy, Nicholas'ı kabul edip etmeyeceği sorusu üzerine görüş alışverişinde bulundu ve aynı zamanda bana Hükümetin onları kabul edeceği konusuna nasıl baktığımızı sordu.

Üçü de bunu olumlu bir etken olarak gördüklerini söylediler.

Ondan sonra, tam orada, Stalin'in dacha'sında, Metropolitan Sergius'u telefonla aramak ve Hükümet adına şunları iletmek için bir emir aldım:

“Birlik Halk Komiserleri Konseyi'nin temsilcisi sizinle konuşuyor. Hükümet, sizin ihtiyaçlarınızı ve var olan tüm sorunlarınızı dinlemek için sizi ve Metropolitans Alexy ve Nicholas'ı kabul etmeyi istiyor. Hükümet sizi ya bugün, bir buçuk saat içinde veya eğer bu saat size uymazsa, resepsiyon yarın (Pazar) veya sonraki haftanın herhangi bir gününde düzenlenebilir. "

Hemen, Stalin Yoldaş'ın huzurunda Sergius'u aradım ve kendimi Halk Komiserleri Konseyi'nin bir temsilcisi olarak tanıttım, yukarıdakileri ona aktardım ve eğer Metropoliten Sergius'la birlikte iseler Metropoliten Alexy ve Nicholas ile görüş alışverişinde bulunmak istediğimi söyledim.

Bundan sonra Stalin Yoldaş'a Metropoliten Sergius, Alexy ve Nikolai'nin bu kadar ilgiden dolayı Hükümete teşekkür ettiğini ve bugün kabul edilmek istediklerini bildirdim.

İki saat sonra Metropoliten Sergius, Alexy ve Nikolai, SSCB Halk Komiserleri Konseyi Başkanı'nın ofisinde Stalin Yoldaş tarafından kabul edildikleri Kremlin'e geldiler. Yoldaş Molotov ve ben de resepsiyondaydık.

Stalin'in metropollerle konuşması 1 saat 55 dakika sürdü.

Stalin yoldaş, Birlik Hükümeti'nin kiliselerdeki vatanseverlik çalışmalarını savaşın ilk gününden itibaren bildiğini, Hükümetin cepheden ve geri cepheden çok sayıda mektup aldığını ve kilisenin durumla ilgili olarak bu konudaki konumunu onayladığını söyledi.

Savaş sırasında kilisenin vatanseverlik faaliyetinin olumlu önemine kısaca değinen Stalin yoldaş, Metropolitler Sergius, Alexy ve Nicholas'tan patrikhanenin ve kişisel olarak kendilerinin var olan çözülmemiş sorunları hakkında konuşmalarını istedi.

Metropolit Sergius, Stalin Yoldaş'a, en önemli ve en acil sorunun kilisenin merkezi liderliği sorunu olduğunu söyledi, çünkü neredeyse 18 yıldır [o] Patriarch görevine sahip olduğunu ve şahsen böyle kalıcı zorlukların olası olmadığını düşündüğünü, 1935'ten beri Sovyetler Birliği'nde Sinod bulunmadığını ve bu nedenle Hükümetin Patrik seçecek bir piskoposlar konseyinin toplanmasına izin vermesinin ve ayrıca 5-6 piskopostan oluşan bir organ oluşturmasının arzu edilir olduğunu düşündüğü söyledi.

Metropolitler Alexy ve Nicholas da (Synod) Meclis'in oluşumu lehinde konuştu ve eğitim için bu öneriyi en arzu edilen ve kabul edilebilir biçim olarak doğruladılar ve Piskoposlar Konseyi'nde patrik seçimini oldukça kanonik (din yasalarına, standardına uygun) bulduklarını, çünkü zaten kilise Patriark görevi Metropolitan Sergius tarafından 18 yıldır kalıcı olarak yerine getirilmektedir.

Metropolitan Sergius'un önerilerini onaylayan Stalin Yoldaş, sordu:

a) Patrik nasıl isimlendirilecek,

b) Piskoposlar Konseyi ne zaman toplanabilir,

c) Konseyin başarılı bir şekilde yapılması için Hükümetten herhangi bir yardıma ihtiyaç var mı (yer var mı, ulaşım gerekli mi, para gerekli mi, vs.)

Sergius, bu konuları daha önce kendi aralarında tartıştıklarını ve Geçici Hükümet altında 1917'de seçilen Patrik Tikhon'a "patrik Moskova ve Tüm Rusya" olarak isimlendirildiğini, eğer Hükümet patriğin Moskova ve Tüm Rusya Patriği unvanını kabul etmesine izin verirse, bunun arzu edilir ve doğru olacağını düşündüklerini söyledi. ,.

Stalin yoldaş bunun doğru olduğunu söyleyerek kabul etti.

İkinci sorunla ilgili olarak, Metropolitan Sergius, Piskoposlar Konseyi'nin bir ay içinde toplanabileceğini söyledi ve ardından Stalin Yoldaş gülümseyerek, "Bolşevik temposunu göstermek mümkün mü?" diye sordu. Bana dönerek fikrimi sordu. Eğer Metropolitan Sergius'a piskoposluğun Moskova'ya (hava yoluyla) en hızlı şekilde ulaştırılması için uygun nakliye konusunda yardımcı olursak, katedralin 3-4 gün içinde monte edilebileceğini söyledim.

Kısa bir görüş alışverişinden sonra, Piskoposlar Konseyi'nin 8 Eylül'de Moskova'da toplanmasına karar verildi.

Üçüncü soruyla ilgili olarak, Metropolitan Sergius, Konsey'i yürütmek için devletten herhangi bir sübvansiyon istemediklerini söyledi.

Metropolitan Sergius ikinci soruyu gündeme getirdi ve Metropolitan Alexy ruhban sınıfı yetiştirme sorununu getirdi ve her ikisi de Stalin Yoldaş'tan bazı piskoposluklarda teoloji kursları düzenlemesine izin verilmesini istedi.

Stalin yoldaş, buna katılırken, Hükümetin gerektiğinde bir ilahiyat akademisi kurulmasına ve tüm piskoposlarda ilahiyat seminerlerinin açılmasına izin verebileceğini söylerken, aynı zamanda neden teolojik dersler sorununu gündeme getirdiklerini sordu.

Metropolitan Sergius ve daha sonra Metropolitan Alexy, bir ilahiyat akademisi açmak için hala çok az güçleri olduğunu ve uygun eğitime ihtiyaç duyduklarını ve seminerler konusunda, en azından18 yaşındaki  adayları kabul etmenin zaman ve geçmiş deneyim açısından uygun olmadığını düşündüklerini söyledi...çünkü  kişilerin belirli bir dünya görüşünü geliştirene kadar, onları çoban olarak eğitmenin çok tehlikeli olduğunu, büyük bir okul-terk etme oranı olduğunu ve belki de gelecekte, kilisenin teolojik kurslarla çalışma konusunda uygun deneyime sahip olması durumunda bu sorunun ortaya çıkacağını, ancak o zaman bile seminerlerin ve akademilerin örgütsel ve programatik tarafının büyük ölçüde değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Stalin yoldaş, "Oldu, nasıl isterseniz, bu sizin işiniz ve eğer ilahiyat kursları istiyorsanız onlarla başlayın, ancak hükümetin ilahiyat okullarının ve akademilerin açılmasına itirazı olmayacaktır" dedi.

Üçüncü bir soru olarak Sergius, Moskova Patrikhanesi dergisinin ayda bir kez yayınlanacak ve hem kilisenin tarihçesini hem de teolojik ve yurtsever nitelikteki makale ve konuşmaları kapsayacak şekilde yayınlanmasının düzenlenmesi konusunu gündeme getirdi.

Stalin yoldaş cevap verdi: "Dergi yayınlanabilir ve yayınlanmalıdır."

Daha sonra Metropolitan Sergius, bir dizi piskoposlukta kilise açılması konusunu gündeme getirdi ve neredeyse bütün piskoposluklardaki piskoposlarının kendisine bu konuda [sorular] sorduğunu, az sayıda kilise olduğunu ve kiliselerin uzun yıllardır açılmadığını söyledi.

Metropolitan Sergius, aynı zamanda, kiliselerin açılması konusunda sivil makamlarla müzakerelere girme hakkını piskoposluk piskoposuna vermeyi gerekli gördüğünü söyledi.

Metropolitler Alexy ve Nicholas, Sovyetler Birliği'ndeki kiliselerin eşitsiz dağılımına dikkat çekerek Sergius'u desteklediler ve her şeyden önce kiliselerin hiç olmadığı veya çok az olduğu bölge ve bölgelerde kiliseler açma isteğini dile getirdiler.

Stalin yoldaş, Hükümetin bu konuda hiçbir engelinin olmayacağını söyledi.

Sonra Metropolit Alexy, sürgünde, kamplarda, hapishanelerde vb. bulunan bazı piskoposların salıverilmesi konusunda Stalin Yoldaşın önüne sordu.

Stalin yoldaş onlara, "Böyle bir liste sunun, değerlendireceğiz" dedi.

Sergius, Birlik içinde serbest ikamet ve dolaşım hakkı ve mahkemede hapis cezasını çekmiş eski din adamlarına kilise hizmeti yapma hakkı verilmesi konusunu gündeme getirdi, yani yasakların kaldırılması sorusu veya daha ziyade pasaport rejimiyle ilgili kısıtlamalar gündeme geldi.

Stalin yoldaş beni bu konuyu incelemeye davet etti.

Stalin Yoldaş'dan izin isteyen Metropolit Alexy, kilise hazinesiyle ilgili meseleler üzerinde durdu:

a) Metropolit Alexy, piskoposlara kiliselerin hazinesinden ve piskoposların hazinesinden merkezi kilise aygıtının hazinesine (Patrikhane, Sinod) bir miktar kesinti yapma hakkını vermeyi gerekli gördüğünü söyledi ve bu bağlamda Metropolitan Alexy, Lensovet'in idari denetimine göre müfettiş Tatarintseva'nın bu tür kesintilerin yapılmasına izin vermediğine örnek verdi;

b) aynı mesele ile bağlantılı olarak, Metropolitans Sergius ve Nicholas'ın yanı sıra, Kilise Yönetimine İlişkin Tüzüğün değiştirilmesini, yani din adamlarına Kilise'nin yürütme organının üyeleri olma hakkının verilmesini gerekli görülmesini önerdi.

Stalin yoldaş buna bir itiraz olmadığını söyledi.

Konuşmada Metropolit Nicholas, mum fabrikaları konusunu gündeme getirerek, şu anda kilise mumlarının zanaatkarlar tarafından yapıldığını, kiliselerde mumların satış fiyatının çok yüksek olduğunu ve Metropolitan Nikolay'ın piskoposluklarda mum fabrikalarına sahip olma hakkını vermenin daha iyi olacağını düşündüğünü belirtti.

Stalin yoldaş, kilisenin, SSCB içinde örgütsel güçlenmesi ve gelişmesiyle ilgili her konuda Hükümetin kapsamlı desteğine güvenebileceğini söyledi. Piskoposluklarda ilahiyat okullarının açılmasına itiraz etmeden ilahiyat eğitim kurumlarının örgütlenmesinden söz ederken, piskoposluk yönetimlerinde mum fabrikalarının ve diğer sanayilerin açılmasının önünde hiçbir engel kalmayacağını söyledi.

Ardından bana hitap ederek Stalin Yoldaş, "Piskoposun kilise fonlarını elden çıkarma hakkını sağlamalıyız. Ruhban okullarının, mum fabrikalarının vb. örgütlenmesine engel olmaya gerek yok" dedi.

Ardından üç metropolite hitap eden Stalin Yoldaş, "Şimdi gerekliyse veya gelecekte gerekirse, devlet ilgili sübvansiyonları kilise merkezine bırakabilir" dedi.

Bundan sonra, Metropolitans Sergius, Alexy ve Nicholas'a hitap eden Stalin Yoldaş, onlara şunları söyledi:

“Yoldaş Karpov bana çok kötü yaşadığınızı bildirdi: sıkışık bir apartman dairesi, piyasadan yiyecek alıyorsunuz, ulaşım aracınız yok. Neye ihtiyacınız olduğunu ve Hükümetten ne almak istediğinizi bildirin. "

Metropolit Sergius, Stal Yoldaş'ın sorusuna yanıt olarak, patriklik ve patrik için öncül olarak, Metropolit Alexy'nin Novodevichy manastırına eski başrahip birliklerini Patriarkın emrine vermek için yaptığı önerileri kabul etmeyi isteyeceğini söyledi ve Gıda temini konusunda ise bu ürünler piyasadan satın alınıyor ancak ulaşım açısından, eğer mümkünse araba tahsis etme konusunda yardım isterim.

Stalin yoldaş Metropolitan Sergius'a şunları söyledi:

“Yoldaş Karpov, Novodevichy Manastırı'ndaki binalara baktı: tamamen kötü durumdalar, büyük onarımlar gerekiyor ve onları yerleşime hazırlamak çok zaman alıyor. Binalar nemli ve soğuk. Hükümet yarın size oldukça rahat ve hazırlanmış bir bina sağlayabilir ve size daha önce eski Alman büyükelçisi Schulenburg tarafından yerleşim edilmiş olan Chisty Pereulok'ta 3 katlı bir konak sağlayabilir. Ama bu bina Alman değil, Sovyet olduğundan, içinde oldukça sakin bir şekilde yaşayabilirsiniz. Bu konağı sizlere bu köşkte bulunan tüm malları, mobilyaları ile sağlıyoruz ve bu yapı hakkında daha iyi bir fikir sahibi olmak için şimdi size planını göstereceğiz” dedi.

Birkaç dakika sonra, Stalin Yoldaş Poskrebyshev'in Stalin Yoldaş'a avluları ve bahçesi ile sunduğu Chisty Pereulok konağının planı metropollere bilgi için gösterildi ve Yoldaş Karpovun, metropolitlerin yukarıdaki binaları kişisel olarak denetlemeleri için ertesi gün 4 Eylül'de bir fırsat sağlamasına karar verildi.

Gıda arzı konusuna bir kez daha değinen Stalin Yoldaş, metropollere şunları söyledi:

"Piyasadan yiyecek satın almak sizin için zahmetli ve pahalı ve şimdi kolektif çiftçi pazara çok az yiyecek sağlıyor. Bu nedenle, sizlere yiyeceği Devlet fiyatlarında devlet sağlayabilir. Ayrıca yarın veya yarından sonraki gün 2- 3 araçı yakıtla birlikte hizmetinize sunacağız ".

Stalin yoldaş, Metropolitan Sergius ve diğer Metroplotenlere kendisine soracak başka soruları olup olmadığını, kilisenin başka ihtiyaçları olup olmadığını sordu ve bu konuda Stalin yoldaş birkaç kez sordu.

Üçü de artık herhangi bir özel istekleri olmadığını söyledi, ancak bazen, Stalin yoldaşın dikkatini çektiği ve her duruma uygun doğrulama ve düzeltme önlemlerini almamı önerdiği gerekçeyle din adamlarının gelir vergisiyle yeniden vergilendirilmesi nin söz konusu olduğunu söyledi.

Ondan sonra Stalin Yoldaş Metropolitanlara şöyle dedi: “Eğer Hükümete soracak başka sorunuz yoksa belki daha sonra aklınıza gelir. Hükümet, Rus Ortodoks Kilisesi İşleri Konseyi olarak adlandırılacak özel bir devlet aygıtı oluşturmayı planlıyor ve Konsey başkanlığına Yoldaş Karpovanın atanması öneriliyor. Buna nasıl bakıyorsunuz? "

Üçü de Karpov yoldaşın bu göreve atanmasını çok olumlu bir şekilde kabul ettiklerini açıkladılar.

Stalin Yoldaş, Konseyin hükümet ile kilise arasında bir iletişim yerini temsil edeceğini ve başkanının kilisenin yaşamı ve karşılaçabileceği sorunlar hakkında hükümete [rapor vermesi] gerektiğini söyledi.

Sonra bana hitap eden Stalin Yoldaş, "Kendiniz için konseyinize üye olacak 2-3 yardımcı seçin, bir aygıt oluşturun, ancak şunu unutmayın: birincisi, başsavcı değilsiniz; ikincisi, faaliyetleriniz daha çok kilisenin bağımsızlığında vurgulanır. "

Daha sonra Molotov yoldaş'a seslenen Stalin Yoldaş, "Bunu nüfusun dikkatine sunmalıyız, tıpkı daha sonra patriğin seçimi hakkında nüfusu bilgilendirmek gerekeceği gibi. "" dedi.

Bu bağlamda Molotov, Vyacheslav Mihayloviç, hem Stalin Yoldaş hem de Metropoliten Sergius ve Aleksi tarafından uygun yorumların, değişikliklerin ve eklemelerin hazırlanmasında, radyo ve gazeteler için derhal bir tebliğ taslağı hazırlamaya başladı.

Bildirim metni şu şekilde kabul edildi:

"Bu yıl 4 Eylül'de, SSCB Halk Komiserleri Konseyi Başkanı Stalin yoldaş, Patriark olarak görevli Metropolitan Sergius, Leningrad Metropolitan Alexy ve Exarch of Ukrayna, Kiev Metropolitan Nikolai ve Galiç ile söyleşinin gerçekleştirildiği bir görüşme yaptı...

Görüşme sırasında Metropolitan Sergius, Halk Komiserleri Başkanı'na Ortodoks Kilisesi'nin yönetici çevrelerinin Moskova ve Tüm Rusya Patriğini seçmek ve Patrik yönetiminde Kutsal Sinod'u kurmak üzere bir Piskoposlar Konseyi toplamayı planladıklarını bildirdi.

Hükümet başkanı JV Stalin yoldaş bu önerilere sempatiyle tepki verdi ve Hükümet açısından herhangi bir engel olmayacağını açıkladı.

Sohbete SSCB Halk Komiserleri Konseyi Başkan Yardımcısı VM Molotov yoldaş katıldı. "

Bu duyuru 5 Eylül 1943'te İzvestia gazetesinde yayınlandı.

Bildiri, aynı gün radyoda ve TASS'da gazetelerde yayınlanmak üzere Poskrebyshev Yoldaş'a teslim edildi.

Bundan sonra Molotov Yoldaş, şu soruyla Sergius'a döndü: York Başpiskoposu başkanlığındaki, Moskova'ya gelmek isteyen Anglikan Kilisesi'nden bir heyeti kabul etmek ne zaman daha uygundur?

Sergius, Piskoposlar Konseyi'nin 4 gün içinde toplanacağı için patrik seçimlerinin yapılacağı, Anglikan heyetinin her an kabul edilebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Molotov yoldaş, kendisine göre bu heyeti bir ay sonra almanın daha iyi olacağını söyledi.

Bu resepsiyonun sonunda Metropolitan Sergius, Hükümete ve kişisel olarak Stalin Yoldaş'a kısa bir teşekkür konuşması yaptı.

Yoldaş Molotov Stalin Yoldaş sordu: "Belki bir fotoğrafçı çağırmalıyız?"

Stalin yoldaş, "Hayır, çoktan geç oldu, saat 2:00, bu yüzden başka bir zaman yapacağız."

Metropolitlere veda eden Stalin yoldaş, onları ofisinin kapısına kadar götürdü.

Bu resepsiyon kilise için tarihi bir olaydı ve o günlerde Sergius'u ve diğerlerini tanıyan ve gören herkes için açık olan Metropolitans Sergius, Alexy ve Nicholas üzerinde büyük izlenimler bıraktı.

Kaynak;

Polit Buro and The Church, Svitlana M, Erdogan A

Çeviri; Erdogan A
Aralık 2020

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.