Header Ads

Header ADS

III. ENTERNASYONAL BELGELER 1919-1943 - Tüzük

III. ENTERNASYONAL BELGELER 1919-1943

KOMÜNİST ENTERNASYONAL TÜZÜĞÜ (1920)

1864 yılında Londra’da Uluslararası Emekçiler Birliği, vani I. Enternasyonal kuruldu. Bu Uluslararası Emekçiler Birliği’nin genel tüzüğünde: «işçi sınıfının kurtuluşunun biz­zat işçi sınıfı tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği; 

işçi sınıfının kurtuluşu için verilen mücadelenin, sınıf ayrı­calıkları ve tekelleri için değil, eşit haklar ve göreyler ve her türlü sınıf egemenliğinin yok edilmesi için verilen bir müca­dele olduğu; 
her çeşit köleliğin;

tüm toplumsal sefaletin, her türlü manevi alçalmanın ve si­yasal bağımlılığın temelinde, emekçi insanın, üretim araçla­rını, yani yaşam kaynaklarım tekelinde bulunduranların eko­nomik boyunduruğu altında bulunmasının yattığı; 

bu nedenle, işçi sınıfının ekonomik kurtuluşunun asıl büyük amaç olduğu, her siyasal hareketin bu amacın bir aracı ve ona tabi olması gerektiği;

bugüne kadar bu büyük hedefe yönelik bütün çabaların, bir ülkedeki çok çeşitli işkollarındaki işçiler arasında dayanışma eksikliği ve ayrı ayrı ülkelerin işçi sınıfları arasında birliği sağlayacak bir kardeşlik örgütünün yokluğu nedeniyle ba­şarısız kaldığı;

kurtuluşun ne yerel ne de ulusal bir sorun olduğu, modern toplumun varolduğu bütün ülkeleri kapsayan toplumsal bir sorun olduğu ve çözümün, en ileri ülkelerin teoride ve pra­tikte birlikte hareketine bağlı bulunduğu;

Avrupa’nın sanayi ülkelerinde işçi hareketinin şimdi eşzaman­lı olarak yeniden canlanışının, bir yandan yeni umutlar verdiği, öte yandan ise eski yanlışlara yeniden düşülmesine kar­şı uyarıda bulunduğu ve hareketin şimdiye kadarki kopuk­luğunu derhal gidererek birliği sağlamaya çağırdığı» söyle­niyordu.

1889’da Paris’de kurulan II. Enternasyonal, I. Enternas- yonal’in görevini sürdürme sorumluluğunu üstlendi. Fakat 1914 yılında, dünya kıyımı başladığında, tam bir yıkıma uğ­radı. Oportünizm ve burjuvazinin safına geçen önderlerin ihaneti onun kuyusunu kazdı ve II. Enternasyonal çöktü.

1919 Martında Rus Federatif Sovyet Cumhuriyeti’nin başkenti Moskova’da kurulan Komünist Enternasyonal, I. Uluslararası Emekçiler Birliği’nin yüce görevini devraldığı­nı, bu görevi sürdüreceğini ve sonuçlandıracağım kıvançla bütün dünyaya ilan ediyor.

Komünist Enternasyonal, çeşitli ülkelerin emperyalist burjuvazilerinin 20 milyon insanı feda ettiği 1914-1918 em­peryalist savaşının bitiminde kuruldu.

«Emperyalist savaşı hatırla!» Bu, Komünist Enternasyo­nalin nerede yaşarsa yaşasın, hangi dili konuşursa konuş­sun bütün emekçilere seslenirken kullandığı sözdür. Kapita­list düzenin varlığı sayesinde, bir avuç emperyalistin dört uzun yıl boyunca çeşitli ülkelerin işçilerini birbirlerine bo­ğazlatma fırsatını elde ettiğini hatırla! Burjuvazinin savası Avrupa’da ve bütün dünyada en korkunç açlık felaketine ve en korkunç sefalete neden oldu, hatırla! Kapitalizm yıkılma­dan, bu tür soygun savaşlarının tekrarlanmasının sadece mümkün olmakla kalmayıp kaçınılmaz olduğunu unutma!

Komünist Enternasyonalin seçtiği hedef: her türlü ara­cı kullanarak, gerekirse silah elde uluslararası burjuvaziyi yıkmak için ve devletin tümden yok oluşuna geçiş aşaması olarak uluslararası bir Sovyet Cumhuriyeti’ni kurmak için mücadele etmektir. Komünist Enternasyonal, proletarya dik­tatörlüğünü, insanlığa kapitalizmin vahşetinden kurtulma im­kânı veren biricik yol sayar. Ve Komünist Enternasyonal, Sovyet iktidarını bu proletarya diktatörlüğünün tarihsel ola­rak verilmiş biçimi sayar.
Emperyalist savaş, bir ülkenin proleterlerinin kaderini diğer bütün ülkelerin proleterlerininkiyle sim sıkı birbirine bağladı. Emperyalist savaş, I. Enternasyonalin genel tüzü­ğünde söylenenleri bir kez daha doğruladı: İşçilerin kurtulu­şu ne yerel ne de ulusal, ama uluslararası bir sorundur.

Komünist Enternasyonal, gerçekte sadece beyaz derili insanların varlığını kabul eden II. Enternasyonalle bağla­rını kesin olarak koparttı. Komünist Enternasyonal, kendi­sini bütün dünya emekçilerinin kurtuluşu görevine adıyor. Komünist Enternasyonal saflarında beyaz, sarı, siyah derili insanlar, dünyanın bütün emekçileri kardeşçe birîeşiyor.

Komünist Enternasyonal, Rusya’daki büyük proleter dev- riminin, dünya tarihinin ilk muzaffer sosyalist devriminin kazanımlarım tümüyle destekler ve bütün dünyanın proleter­lerini aynı yoldan yürümeye çağırır. Komünist Enternasyo­nal, nerede yaratılırsa yaratılsın, her Sovyetler Cumhuriye­tini desteklemeyi görevi sayar.

Komünist Enternasyonal, zafere daha çabuk ulaşmak için, kapitalizmi ortadan kaldırma ve komünizmi yaratma amacıyla mücadele eden Emekçiler Birliği’nin sıkı merkezi bir örgütlenmeye sahip olması gerektiğini bilir. Komünist Enternasyonal gerçekten, fiilen, bütün dünyanın birleşik ko­münist partisi gibi olmalıdır. Ayrı ayrı ülkelerde çalışan par­tiler, sadece onun tekil seksiyonları olmak durumundadırlar. Komünist Entemasyonal’in örgütsel mekanizması, öteki ül­kelerin örgütlü proleterlerinin mümkün en büyük desteğini her an elde edebilme imkânını bütün ülkelerin işçilerine sağ­lamalıdır.

Bu amaçla Komünist Enternasyonal aşağıdaki tüzük maddelerini kabul eder:

1. Yeni Uluslararası İşçiler Birliği, değişik ülkelerin prole­terlerinin, kapitalizmi yıkma, proletarya diktatörlüğünü ve sınıfların tümden ortadan kaldırılmasına ve komünist toplumun ilk evresi olan sosyalizmin gerçekleştirilmesi­ne yönelecek bir uluslararası Sovyetler Cumhuriyetini kurma hedefiyle girişecekleri ortak eylemleri örgütle­mek için kurulmuştur.

2. Yeni Uluslararası îşçiler Birliği kendisine «Komünist Enternasyonal» adını verir.

3. Komünist Entemasyonale üye tüm partiler, «Şu şu şu ülkenin komünist partisi (Komünist Entemasyonal’in Seksiyonu)» adım taşır.

4. Komünist Enternasyonalin en üst kurumu, bütün üye parti ve örgütlerin katıldığı Dünya Kongresi’dir. Dünya Kongresi yılda bir kez düzenli olarak toplanır. Sadece Dünya Kongresi, Komünist Enternasyonalin programım değiştirmeye yetkilidir. Dünya Kongresi, program ve taktiğe ilişkin. Komünist Enternasyonalin faaliyetleriy­le bağıntılı en önemli sorunları görüşür ve bunlar ko­nusunda karar alır. Her partinin veya örgütün sahip ola­cağı oy hakkı özel bir kongre kararıyla belirlenir.

5. Dünya Kongresi, Komünist Enternasyonalin Dünya Kongreleri arasında geçen sürede Komünist Enternas- yonal’in yönetici orgam olan Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesini seçer.

6. Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesinin yerleşe­ceği yer, her defasında Komünist Enternasyonal Dünya Kongresince saptanır.

7. Komünist Enternasyonalin olağanüstü bir Dünya Kong­resi, Yürütme Komitesinin kararıyla ya da son Dünya Kongresi sırasında Komünist Enternasyonal’e üye olan partilerin yarısının talebiyle gerçekleşir.

8. Yürütme Komitesi çalışmalarında asıl ağırlığı, Dünya Kongresi tarafından Yürütme Komitesinin yerleşeceği yer olarak belirlenen ülkenin partisi üstlenir. Bu ülke­nin partisi Yürütme Komitesine, kararlarda oy hakkı bu­lunan beş temsilci gönderir. Bunun dışında, olağan Dün­ya Kongresince saptanacak 10-13 kadar en önemli komü­nist partisi, Yürütme Komitesine kararlarda oy hakkı bulunan birer temsilci gönderir. Komünist Enternasyo- nal’e alman öteki örgüt ve partiler, istişari oy kullana­bilen birer delege ile Yürütme Komitesinde temsil edil­me hakkına sahiptirler.

9. Yürütme Komitesi, iki toplantı arasında. Komünist En­ternasyonali bütün çalışmalarını yönetir. Komünist En­ternasyonali merkezî organım («Komünist Enternasyo­nal» dergisini) en az dört dilde çıkartır. Komünist Enter­nasyonal adına gerekli duyuruları yapar. Komünist En­ternasyonali üye bütün örgüt ve partileri bağlayan ilke­leri belirler. Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesi­nin üye partilerden, uluslararası disiplini zedeleyen grup veya kişileri ihraç etmelerini isteme ve aynı biçimde. Dünya Kongresi kararlarım çiğneyen partileri Komünist Enternasyonalden çıkartma yetkisi vardır. Bu partiler Dünya Kongresi’ne başvurarak karan temyiz etme hak­kına sahiptirler. Gerekli durumlarda Yürütme Komitesi, çeşitli ülkelerde tümüyle kendi emrinde bulunacak olan teknik ve başka yardımcı bürolarım örgütler. Yürütme Komitesi üyeleri, siyasal görevlerini her ülkenin parti merkeziyle en sıkı ilişki içinde yerine getirirler.

10. Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesi, Komünist Enternasyonal’e üye olmadığı halde sempatizan veya yakın durumda bulunan Örgüt ve partilerden istişari oy hakkına sahip temsilciler alabilir.

11. Komünist Enternasyonal’e üye olan ve sempatizanlar arasında sayılan tüm partilerin ve tüm örgütlerin organ­ları, Komünist Enternasyonalin ve onun Yürütme Ko­mitesinin bütün resmi kararlarım yayımlamakla yüküm­lüdürler.

12. Avrupa ve Amerika’daki genel durum, bütün dünya ko­münistlerini yasal örgütlerin yanısıra yasadışı komünist örgütler kurmaya zorunlu kılıyor. Yürütme Komitesi her yerde bunun pratiğe geçirilmesini sağlamakla yükümlü­dür.

13. Kural olarak. Komünist Enternasyonali üye partiler arasındaki ilişki Yürütme Komitesi aracılığıyla yürütü­lür. Acil durumlarda ilişki doğrudan kurulur, fakat ay­nı anda Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesine bildirilir.

14. Komünizmi temel alan, uluslararası çapta biraraya gelen sendikalar. Komünist Entemasyonal’in Sendikalar Seksiyonu’nu oluştururlar. Bu sendikalar, Komünist En­ternasyonal Dünya Kongresi’ne, bulundukları ülkenin ko­münist partisi aracılığıyla temsilci gönderirler. Komü­nist Enternasyonal Sendikalar Seksiyonu, Yürütme Ko­mitesine kararlarda oy hakkına sahip bir temsilci gön­derir. Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesi, Ko­münist Enternasyonal Sendikalar Sefcsiyonu’na karar­larda oy hakkına sahip bir temsilci göndermeye yetkili­dir.

15. Komünist Enternasyonal’in üyesi olan Komünist Genç­lik Enternasyonali, bütün Ötekiler gibi, bu Yürütme Ko­mitesine ve kendi yürütme komitesine tâbidir. Komünist Gençlik Enternasyonali Yürütme Komitesinin bir üyesi. Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesinde kararlar­da oy hakkı sahibi olarak bulunur. Komünist Enternas­yonal Yürütme Komitesinin, Komünist Gençlik Enternas-
yonali Yürütme Komitesine, kararlarda oy hakkı bulu­nan bir temsilci gönderme yetkisi vardır.

16. Yürütme Komitesi, Komünist Kadın Hareketinin Ulus­lararası Sekreterini saptar ve Komünist Enternasyonal’in Kadın Seksiyonunu örgütler.
17. Bir ülkeden ötekine iltica eden her Komünist Enternas­yonal üyesi, oradaki Komünist Enternasyonal üyelerinin kardeşçe desteğiyle korunur.



Blogger tarafından desteklenmektedir.