Header Ads

Header ADS

III. ENTERNASYONAL BELGELER 1919-1943 - Versay

III. ENTERNASYONAL BELGELER 1919-1943

EKKİ NİN VERSAY BARIŞ ANTLAŞMASINA KARŞI BİLDİRİSİ (1919)

Bütün Dünya Emekçilerine!
5 yıl Önce soygun savaşım başlatan hükümetler,, şimdi ona soyguncu bir barışla son verme girişimindeler. Ingiliz, Fransız, Amerikan burjuvazisi Versay’da, banş koşullan di­ye adlandırdıktan koşullarla Alman burjuvazisinin temsilci­lerini teslim aldılar. Versay yeni bir Brest oluyor. Versay antlaşmasının her maddesi şu ya da bu halkın boynuna geçi­rilmiş bir ilmiktir.

Muzaffer koalisyonun gazabı ve intikam hırsı sınır tanı­mıyor. Anglo-Fransız ve Amerikan burjuvazileri «Milletler Cemiyetinin kuruluşunu ilan ederken aslında bütün Avrupa­lI ulusların iradelerini alaya alıyor. Müttefik devletlerin bur­juvazisi Almanya’yı parça parça etmeye çalışıyor. Alman­ya'nın birçok bölgesi kopartılıp ondan ayınhyor, kömürü ve ekmeği yağmalanmak isteniyor, ticaret filosu elinden almı­yor, Almanya baş döndürücü miktarlarda tazminat ödemeye zorlanıyor. Sözde başka ülkelerin ilhak edilmesine karşı sa­vaş yürütmüş olan İttifak Devletleri burjuvazisi, şimdi biz­zat en kaba, en sinik biçimlerde ilhaklara girişti. Daha önce Almanya’ya ait olan sömürgelere şimdi hayvan sürüleri gi­bi davranılıyor. Müttefik emperyalistleri ellerine büyük bir neşter geçirdiler ve Almanya’nın canlı gövdesinde anatomi çalışıyorlar... Uluslararası jandarmalar —bunlar, kendilerine dünya «demokrasilinin temsilcileri süsü veren Anglo-Fran- sız ve Amerikan emperyalistleridir.

Bütün hayaller yıkıldı. Maskeler düştü. Bitmez tüken­mez, korkunç emperyalist savaştan ders almayanlar, şimdi Versay’dan insanlığı mutlu kılmaya hazırlanan emperyalist barıştan ders almak zorundalar. Dört buçuk yıl boyunca, sa­vaşı «Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı», küçük halkların «Bağımsızlığı», «Özgürlük ve Kültür», «Demokrasi» için sür­dürdüklerini söyleyerek halklarını aldatan hükümetlerin mas­keleri düştü, onların birer cellattan, hırstan gözü dönmüş köle tacirlerinden başka birşey olmadıkları meydana çıktı.

Milletler Cemiyeti çiçeği açmaya fırsat bulamadan sol­du. Versay barışının koşullarını gördükten sonra birçok iş­çiye Milletler Cemiyetini cazip göstermek mümkün olmaya­caktır. Beşiğini kasap Clemenceau’nun salladığı Milletler Ce­miyetinin, Avrupa’nın milyonlarca emekçisini çarmıha ger­meye uğraşan bir soyguncular birliği olduğu bütün dünyaca görüldü.

Versay barışı bütün ağırlığıyla en başta Alman işçi sını­fının omuzlarına biniyor. Eğer Versay Antlaşması belirli öl­çülerde de olsa kalıcı kabul edilseydi, bu. Alman işçi sınıfının çifte boyunduruk altında, hem kendi burjuvazisinin hem de yabancı kölecilerin boyunduruğu altında inlemesi anlamına gelecekti.

Komünist Enternasyonalin, dünyanın bütün dürüst işçi­lerinin Alman işçi sınıfından yana duygular beslediğini be-lirtmeye gerek bile yok. Bütün ülkelerin komünist işçileri, Versay barışının koşullarını, uluslararası proletaryaya indiri­len ve ancak bütün ülkelerin proletaryasının birleşik gücüyle savuşturulabilecek bir darbe olarak kabul ediyorlar.

Lafta Versay Barış Antlaşmasını protesto eden şimdiki Alman hükümeti, aslında Müttefik emperyalistlerin Alman işçi sınıfı üzerindeki şeytani planlarına yardımcı oluyor. Cel­lat Clemenceau’nun Almanya’daki en sadık uşakları, Schei- demann ve Ebert. Scheidemann ve Ebert’in partisinin iple­ri, Alman Devriminin en başından beri Müttefik emperya­listlerinin elinde. Clemenceau’nun tahrikleriyle Scheidemann ve Ebert, Sovyet Rusya üzerine beyaz muhafız birlikleri gön­derdiler ve gönderiyorlar. Scheidemann ve Ebert’in yönettiği Sosyal Demokratlar, Müttefik emperyalistlerine yaranmak için Karl Liebknecht’i, Rosa Luxemburg’u öldürdüler ve Al­man işçilerinin Sovyet iktidarını hedefleyen büyük hareketi­ni kanla, ateşle bastırdılar. Scheidemann hükümeti, Londra ve Paris borsalarınm emirlerini yerine getirerek, binlerce komünist Alman işçisini ortadan kaldırmış bulunuyor. Alman­ya’da işçi hareketinin özellikle yükseldiği her dönemde, hain Sosyal Demokratların hükümeti onu durdurmaya çalıştı; Scheidemann ve Ebert, Almanya’da Sovyetler iktidarı kuru­lursa Müttefik güçlerin Alman halkına ekmek vermeyeceğini söyleyerek aç işçileri korkuttular.

Scheidemann’ın Sosyal Demokrat partisinin merkez ko­mitesi, Versay'a ilişkin bildirisinde, Versay’dan alınacak dersin, «anavatanın savunulması sorununda Alman Sosyal Demokratlarının takındığı tutumun doğruluğu konusundaki en iyi kamt»ı oluşturduğunu iddia ediyor.

«Bütün ülkelerin sosyalistleri, savaş sırasındaki tavrımı­zı şimdi anladınız mı?» —böyle diyor Scheidemann bildiri­sinde.

Ah siz riyakârlar, ah siz sinikler!

1914 yılında iki haydut aynı ganimetin peşine düşmüştü. Haydutlardan biri daha başarılı oldu. Bu haydut sadece bu ganimetin tümünü elde etmekle kalmadı, aynı zamanda biz­zat rakibinin cebine de el attı. O zaman öteki haydut, bu kötü oyunda masum bir çehre takınarak, kınlmış pozlarda namuslu insanlara dönerek haykırdı: «Görüyorsunuz; düş­manınım tutumu, sonunda benim taktiğimin doğru olduğunu kanıtladı. Biz Scheidemann’larm Alp’lerdeki kar kadar te­miz olduğuna hâlâ inanmıyor musunuz?»

Versay Barışı koşulları bütün dürüst işçilere bambaşka bir şeyi gösterdi. Bütün dünyanın sınıf bilinçli işçileri, eğer savaş Alman emperyalistlerinin zaferiyle son bulmuş olsay­dı, onların da şimdinin galiplerine karşı, tıpkı bu galiplerin şimdi olduğu kadar acımasız davranacaklarım açıkça anladı­lar. O zaman da hiç şüphesiz, bugün Scheidemann'ların Nos- ke’lerin yaptığı gibi yalan dolu martavalları ortaya sürme işini Renaudel’ler, Henderson’lar yapacaklardı.

Versay Barış koşullan göstermiştir ki, emperyalizm tek bir ülkede bile yaşadığı sürece, zorbalık ve soygunculuk da yaşamaya devam edecektir.

Proleter dünya devrimi —bütün dünyanın ezilen sınıfla­rının biricik kurtuluşu budur.

Proletarya diktatörlüğü ve Sovyet iktidarının kurulması —bütün dünyanın proleterlerinin Versay’dan almaları gere­ken dersten çıkarılacak tek vargı budur.

Kapitalizm yaşadığı sürece sürekli bir barış olamaz. Sü­rekli barış, burjuva düzeninin yıkıntıları üzerinde inşa edi­lecektir.

Yaşasm işçilerin ezenlere karşı ayaklanmaları! Kahrol­sun Versay Banşı! Kahrolsun yeni Brest! Kahrolsun sosyal- hainlerin hükümeti! Yaşasm bütün dünyada Sovyetler ikti­darı!

Komünist Enternasyonal Yürütme Komitesi Başkanı
G. Zinovyev, Petrograd, Haziran 1919




















Blogger tarafından desteklenmektedir.