Header Ads

Header ADS

KENDİ YOLLARINDA 1917

Stalin
Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 3, 6 Eylül 1917.

Marx, Almanya’daki 1848 Devrimi’nm zayıflığını, diğer şeylerin yanısıra, devrimi bileyecek ve onu mücadele ateşi içinde çelikleştirecek güçlü bir karşı-devrimin olmamasıy­la açıklıyordu.

Biz Rusların bu konuda kaderimize yakınmamız için hiçbir neden yoktur, çünkü bir karşı-devrime, hem de ol­dukça esaslı bir karşı-devrime sahibiz. Ve Generallerin ve burjuvazinin karşı-devriminin en son eylemleri ve devrimci hareketin karşı dalgası, devrimin tam da karşı-devrimle yap­tığı savaşlarda geliştiğini ve güç kazandığını büyük bir can­lılıkla gösterdi.

Bu çarpışmaların ateşi içinde, öldü sanılan ve Temmuz ve Ağustos’ta burjuvazinin entrikalarıyla yıkılan Sovyetler ve Komiteler yeniden canlanmışlardır ve gelişmektedirler.

Devrimin karşı-devrim üzerinde zafer kazanacak düze­ye yükselmesi, bu örgütlerin omuzlarında olmuştur.

Kornilovcu karşı-devrimin düzensizlik içinde geri çekil­diği ve Kerenski’nin teklifsizce diğer kişilerin şöhretini ken­dine maletmekte olduğu şu anda, eğer bu örgütler — demir­yolcuların, askerlerin, denizcilerin, işçilerin, posta ve telgraf hizmetlilerinin ve diğerlerinin «izinsiz» komiteleri — olma­saydı, eğer bunların devrimci inisiyatifi ve bağımsız mili­tan eylemleri olmasaydı, devrimin süpürülüp temizleneceği özellikle açık hale gelmiştir.

İşte bu yüzden bu örgütlere saygılı davranmak için da­ha çok neden vardır. İşte bu yüzden bu örgütleri güçlen­dirme ve genişletme çalışmamızı enerjik bir şekilde sür­dürmemiz için daha çok neden vardır. Bu «izinsiz» komite­ler yaşasın ve gelişsin; güçlü ve muzaffer olsunlar!— işte devrim dostlarının sloganı böyle olmalıdır.

Ancak düşmanlar, ancak Rus halkının can düşmanları bu örgütlerin üstüne yürüyebilirler.

Oysa Kerenski Hükümeti, karşı-devrimin daha ilk hü­cumlarından bu yana, «izinsiz» komitelere sanık gibi dav­randı. Kornilov’a karşı mücadele etmekte yeteneksiz ve is­teksiz olan, kitlelerden ve kitle hareketinden, karşı-devrim- den korktuğundan daha çok korkan Kerenski Hükümeti, Komilovcu eylemlerin ilk gününden bu yana, Petrograd Hal­kının Karşı-Devrimle Mücadele Komitesi’nin yoluna engel­ler koydu. Ve Komilovizme karşı mücadeleyi sabote etmeyi tüm zaman. boyunca sürdürdü.

Ama bununla da kalmadı. Kerenski Hükümeti 4 Ey- lül’de, devrimci Komitelere karşı açık savaş açtığını bildi­ren ve bunları yasadışı ilan eden özel bir emir yayınladı. Bu Komitelerin faaliyetlerine «izinsiz eylemler» diyerek çamur atıyor ve şunları söylüyor:
«Gelecekte izinsiz eylemlere artık izin verilemez, ve Geçici Hükümet bunları izinsiz ve Cumhuriyete zarar ve­ren eylemler olarak değerlendirerek bunlarla mücadele edecektir.»
Görüldüğü kadarıyla Kerenski, «Direktuvar»ın yerine henüz bir «Konsüllük»ün geçmemiş olduğunu ve kendisi­nin Rusya Cumhuriyeti’nin ilk konsülü olmadığını unut­muştur.

Kerenski’nin, bu gibi emirler yayınlamak için önce, «Direktuvar» ve «Konsüllük» arasında daha gerçekleştirilmesi gereken bir hükümet darbesi olduğunu bilmediği ortadadır.

Kerenski, cephe gerisinde ve cephedeki «izinsiz» komi­telere karşı mücadelede ancak Kaledinlere ve Kornilovlara, ve yalnızca bunlara yaslanabileceğini anlamıyor, bu arada her halükârda, bunların kaderini hatırlaması iyi olacaktır..

Biz, devrimci Komitelerin, kendilerini arkadan vurmak için Kerenski’nin yaptığı bu girişimi layıkıyla savuşturacak­larına eminiz.

Biz, devrimci Komitelerin kendi yollarından sapmaya­caklarından kesinlikle eminiz.

Ve eğer «Direktuvarın ve devrimci Komitelerin yolları kesinlikle ayrıldıysa, «Direktuvar» için daha fena ya!

Karşı-devrimci tehlike henüz geçmemiştir — yaşasın dev­rimci Komiteler!

Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 3, 6 Eylül 1917.
Blogger tarafından desteklenmektedir.