Header Ads

Header ADS

Devrimin Gerisinde Kalmak

Stalin
Pravda, No.: 48
4 Mayıs 1917

Devrim yürüyor. Derinlemesine ve genişlemesine büyüyerek, gittikçe yepyeni alanlara yayılıyor ve ülkenin top­lumsal ve ekonomik yaşantısmı baştan aşağı devrimciletiriyor.

Devrim sanayiye nüfuz ederek, üretimin işçiler tarafın­ dan denetlenmesi ve düzenlenmesi sorununu ortaya atıyor (Donetz Havzası).

Tarıma yayılarak, kullanılmayan toprakların kollektifişlenmesine ve köylülüğe alet ve hayvan sağlanmasına hız veriyor (Schlüsselburg kaza dairesi) 

Savaşın ve savaşın yarattığı ekonomik yıkımın yaralarını teşhir ederek, dağıtım alanına sıçrıyor ve bir yandan şehirlere yiyecek sağlanması (yiyecek bunalımı) ve diğer yandan kırsal bölgelere mamul mal sağlanması (mal bunalımı) sorununu gündeme getiriyor.

Bütün bunların ve benzeri acil sorunların çözümü, dev­ rimci kitlelerin maksimum inisiyatif göstermesini, yeni ya­şamı kurma çalışmasında İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyetlerinin aktif müdahalesini ve son olarak, tüm iktidarın, devrimin geniş yolunda ülkeyi yönetebilecek olan yeni sınıfa devredilmesini gerektirmektedir.

Mahalli yerlerdeki devrimci kitleler daha şimdiden bu yolu tutmaktadır. Bazı yerlerde devrimci örgütler sözümona «Toplumu Kurtarma Komitelerine aldırmadan, daha şim­diden iktidarı kendi ellerine almışlardır (Urallar, Schlüssel­ burg) .

Oysa devrime önderlik etmesi gereken Petrograd Tem­silciler Sovyeti Yürütme Komitesi, çaresizlikle yerinde saymakta, kitlelerin gerisinde kalmakta  ve  onlardan  kopmak­  ta, ve tüm iktidarı ele  geçirme  ana  sorununun  yerine,  Ge­çici Hükümet için «adaylar»  önemsiz  sorununu  geçirmektedir. Ama kitlelerin gerisinde kalarak, Yürütme Komitesi, devrimin arkasında kalmakta ve ilerlemesini zorlaştırmak­tadır.

Önümüzde,   Yürütme  Komitesinin  iki   belgesi durmak­ tadır; askerlere  hediyeler  götüren  «Cephedeki  İşçi  Delegele­ ri İçin Notlar» ve  «Cephedeki  Askerlere  Çağrı».  Ve  bunlar neyi göstermektedir? Yürütme Komitesi’nin bu aynı geri kalmışlığını.  Çünkü  günün  en  önemli  sorunları   konusundabu belgelerde, en isyan ettirici, en kar- rimci  cevapları  vermektedir!

Stalin
Pravda, No.: 48
4 Mayıs 1917

Devamı
Blogger tarafından desteklenmektedir.