Header Ads

Header ADS

ULUSAL SORUN ÜZERİNE TARTIŞMAYA CEVAP

STALİN
29  Nisan 1917

İki karar tasarısı, genelde birbirine benzemektedir. Pyatakov bizim karar tasarımızın bütün noktalarını, biri hariç—«ayrılma hakkının» tanınması— kopya etmiştir; Ya biri, ya da diğeri: Ya ulusların ayrılma hakkını reddederiz, o zaman bu açıkça belirtilmelidir; ya da onların bu hakkını reddetmeyiz. Şu anda Finlandiya’da ulusal özgürlüğü kazanmak için bir hareket vardır ve Geçici Hükümet tarafın­ dan ona karşı bir mücadele yürütülmektedir. Şu soru orta­ya çıkmaktadır: Kimi destekleyeceğiz? Ya Geçici Hükümet’in Finlandiya’yı zorla alıkoyma ve onun haklarını minimuma indirgeme siyasetini destekleriz — bu durumda biz, Geçici Hükümet’in değirmenine su taşıyan ilhakçılar oluruz; ya da, Finlandiya’nın bağımsızlığını destekleriz. Burada hangisini destekleyeceğimizi açık-seçik ifade etmemiz gerek­mektedir; salt hakların saptanmasıyla kendimizi sınırlaya­mayız.

İrlanda’da bir bağımsızlık hareketi var. Kimin tarafındayız, yoldaşlar? Ya İrlanda'nın, ya da İngiliz emperyaliz minin. Ve soruyorum: Baskıya direnen halkların yanında mı, yoksa bunları ezen sınıfların yanında mıyız? Sosyal-Demokrasi sosyalist bir devrim için çalıştığı sürece, halkların emperyalizmi hedef alan devrimci hareketini desteklemelidir, diyoruz.
Ya —sosyalist devrimin öncüsü için— ulusal baskıya karşı ayaklanan halklardan bir cephe gerisi yaratmamızın gerekli olduğu görüşündeyiz — o zaman Batı ile Doğu ara­sında bir köprü kurar, ve gerçekten de dünya sosyalist devrimi için çalışırız; ya da bunu yapmayız — o zaman kendi­mizi tecrit olmuş durumda bulur ve ezilen milliyetler arasındaki her devrimci hareketten emperyalizmi yıkma amacıyla yararlanma taktiğinden feragat ederiz.

Emperyalizmi hedef alan her hareketi desteklemeliyiz. Yoksa Fin işçileri bize ne diyecektir? 

Pyatakov ve Jerzinski, bize, her ulusal hareketin gerici bir hareket olduğunu söylüyor. Bu doğru değildir, yoldaşlar. Örneğin İngiliz emperyalizmine karşı bir hareket olan İrlanda hareketi, demok­ ratik bir hareket değil midir, emperyalizme darbe vuran bir hareket değil midir? Ve bu hareketi desteklememiz gerek­ memekte midir?

İlk kez: RSDİP(B) Petrograd Şehir Konferansı ve Tüm-Rusya Konferansı Nisan 1917, de yayınlanmıştır.
Moskova/Leningrad  1925.

Blogger tarafından desteklenmektedir.