Header Ads

Header ADS

Kafkas Sovyet Cumhuriyeti'ne

Moskova ,14 Nisan 1921
Pravda Gruzii No. 55
8 Mayıs 1921

N. Lenin

Toplu Eserler, Cilt. 32, s: 316-18

Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Dağıstan ve Dağlılar Cumhuriyeti Komünist Yoldaşlara.

Kafkas Sovyet Cumhuriyetlerine en candan selamlarımı sunar, aralarındaki sıkı ittifakın burjuvazi yönetiminde hiç görülmemiş, ve kapitalist düzende imkansız bir milli barışa örnek olması umudunu dile getirmek isterim. 

Ne ki, Kafkas milliyetlerinin işçileri ve köylüleri arasında milli barış önemli olmakla birlikte, sosya­lizme geçiş olarak şura iktidarının korunması ve geliştirilmesi daha da önemlidir. Görev, güc bir gö­revdir; fakat başarılması mümkündür. Başarının en onemli şartı, Transkafkasya komünistlerinin, kendi lerinin ve Cumhuriyetlerinin durumunun R.S.F.S.C.'­nin durumu ve koşullarından apayrı özelliğini iyice anlamaları, ve bizim taktiklerimizi taklit etmek· ten kaçınarak onları farklı, somut koşullara ustalık­la uydurup değiştirmek gereğini takdir etmeleridir.

Rus Sovyet Cumhuriyeti dışarıdan hiç siyasi ya­da askeri yardım almadı. Tersine. yıllar boyu itilafın askeri istilalarına ve ablukalarına karşı savaştı.

Kafkas Sovyet Cumhuriyetleri R.S.F.S.C.'den si­yasi ve biraz da askeri yardım almışlardır. Sadece bu, arada muazzam bir fark yaratmıştır. 

ikincisi, artık bir itilaf saldırısından, yada Gürcü, Azeri, Ermeni, Dağıstan ve Dağl ı gericilere itilaftan askeri yardım gelmesinden korkmak icin bir sebep yoktur. itilaf Rusya'da «parmakları nı yakmış» tır bir kere; herhalde artık bir süre, daha ihtiyatlı davran­mak zorunda kalacaktır. 

Üçüncüsü, Kafkas Cumhuriyetlerinin Rusya'dan da daha belirgin bir köylü karakteri var. 

Dördüncüsü, Rusya ekonomik bakımdan. ileri kapitalist ülkelerden epeydir ayrı düşmüştür. Kaf­kasya, kapitalist Batı ile ticarete ve "birlikte yaşama" ya daha önce ve daha büyük bir kolaylıkla baş­lıyabilecek durumdadır. 

Aradaki farklar bunlardan ibaret değil; fakat bu kadarı dahi farklı taktikler kullanma gereğini göster­mektedir. 

Sizler daha ılımlı ve ihtiyatlı davranmalı, küçük burjuvaziye, aydınlara, özellikle köylülere taviz ver­meye daha hazır almalısınız. Bir anlaşma ve ticaret siyaseti güderek kapitalist Batıdan son derece hızlı ve yoğun yarar sağlamanın bütün imkanlarını kul­lanmalısınız. Petrol, manganez, kömür (Tvareçeli madenleri ) ve bakır gibi muazzam yeraltı kaynakla­rınız var. Geniş kapsamlı anlaşma ve yabancı ülke­lerle ticaret siyasetini geliştirmek icin her türlü im­kanlara sahipsiniz. 

Bu siyaset geniş çapta ele alınarak, kararlılık, ustalık ve ilıtiyatla uygulanmalıdır. işçilerin ve köy­lülerin durumunu iyiye götürmek, aydınların ekono­mik kalkınma gayretine katılmalarını sağlamak için bu siyasetten sonuna kadar yararlanmak gerekir.

italya, Amerika ve diğer ülkelerle ticaret yoluyla zengin topraklarınızın üretim güçlerini, su kaynakla­rınızı. ve tarımla hayvancılığı ilerietmek bakımından özeılikle önemli olan sulama tesislerinizi geliştirmek­te ııiç bir gayretten kaçınmamalısınız. 

Kafkas Cumhuriyetlerinin R.S.F.S.Ç.'den ayrı ola­rak yapabileceği ve yapması gereken şey, sosyaliz­me daha yavaş, daha ihtiyatlı ve daha sistemli bir geçişi sağlamaktır. Anlamanız ve bizim kendi taktik­lerimiz dışında yapabilmeniz gereken şey budur. 

Biz dünya kapitalizminin duvarında ilk gediği açmak için savaştı k. Gedik açılmıştır. itilaf ülkeleri­nin ablukaları ve askeri yardımlarıyla destekledikleri beyazlara, Sosyalist - Devrimcilere ve Menşeviklere karşı korkunç ve insan-üstü bir savaşta mevzileri­mizi elden çıkarmadık. 

Sizin, Kafkasyanın komünist yoldaşları, zorla bir gedik açmaya ihtiyacınız yok. 1921 'in elverişli milletlerarası durumundan yararlanmalı, ve yeniyi da­ha büyük bir ihtiyatlıkla ve daha yöntemle kurma­sını öğrenmelisiniz. 1921'de Avrupa ve dünya 1917 ve 1918'in Avrupası ve dünyası değildir. 

Bizim taktiklerimizi taklit etmeyin. Kendilerine üzgü yanlarının nedenlerini, onları ortaya çıkaran ko­şulları, ve sonuçlarını tahlil edin; 1917-21 tecrübesi­nin lafzını aşın; onun ruhunu, özünü ve ondan çıkan dersleri uygulayın. Kapitalist ülkelerle ticareti. eko­nominizin temeli yapmakta bir gün bile gecikmeme­lisiniz. On milyonlarca lira değerinde maden ürünlerinizi elinizden almaları bahasına bile olsa ... 

Köylülerin durumunu düzeltme yolunda derhal çaba harcamalısınız ve elektrifikasyon ve sulama projeleri üzerinde çalışmaya başlamalısınız. En büyük ihtiyacınız sulama tesisleridir. Herşeyden çok sulama bu bölgeyi diri ltecek, ona yeniden can verecek; geçmişi gömecek, sosyalizme geçişi daha bir sağlama bağlayacak. 

Sallapati üslubumu mazur göreceğinizi umarım: mektubu Yoldaş Miyasnikov'la gönderebilmek için çok kısa bir zamanda yazmak zorunda kaldım. Bir kere daha, Kafkas Sovyet Cumhuriyetlerinin işçi ve köylülerine selamlarımı ve iyi dileklerimi yollarım

Moskova ,14 Nisan 1921 Pravda Gruzii No. 55
8 Mayıs 1921

N. Lenin
Toplu Eserler, Cilt. 32, s: 316-18


Blogger tarafından desteklenmektedir.