Header Ads

Header ADS

KONFERANS KAPANIŞ KONUŞMASI 16 Mayıs 1918

TATAR-BAŞKIR SOVYET CUMHURİYETİ KURUCU KONGRESİNİN TOPLANMASI İLE
İLGİLİ DANIŞMA KONFERANSINDA KONUŞMALAR

KONFERANS KAPANIŞ KONUŞMASI

16 Mayıs
Merkezi Sovyet iktidarı adına şunu açıklamama izin veriniz: Halk Komiserleri Konseyi, Doğu halklarının ezilen ve sömürülen kitlelerinin ve her şeyden önce, haklarından en çok mahrum bırakılan müslüman Doğu'nun kurtuluş ha­reketlerine yardımcı olmayı, her zaman kutsal görevi ola­rak görmüştür ve böyle görmeye devam edecektir. Devri­mimizin tüm karakteri, Sovyet iktidarının iç doğası, tüm uluslararası durum ve nihayet Rusya'nın emperyalist Avru­pa ile ezilen Asya arasındaki coğrafi konumu - tüın bwılar, Sovyet iktidarına, Doğu'nwı ezilen halklarının kurtuluş sa­vaşlarında onları kardeşçe destekleme politikasını dikte et­mektedir.

Bugün varolan baskı biçimlerinden en hilekarı ve en tehlikelisi ulusal baskıdır. Hilekardır, çünkü burjuvazinin haydut suratına çok rahat bir maske olur. Tehlikelidir, çün­kü ulusal çatışmalar yaratarak darbeleri beceriyle burju­vaziden uzaklaştırır. Eğer Avrupalı haydutlar, işçileri birbi­rine karşı kışkırtmayı ve onları dünya katliamının savaş ala­nına sürmeyi başardılarsa, bu savaşı şu ana kadar sürdür­meyi hala başarıyorlarsa - bunun nedeni, diğer şeyler ya­nında, Avrupalı işçilerin kafasını bulandıran burjuva mil­liyetçiliğinin gücünün henüz tükenmemesidir. Milliyetçilik, burjuvaziyi nihai olarak yenmek için söküp atmak gereken son konumdur. Ancak bazı yoldaşlarımızın yaptığı gibi, ulu­sal Sorunu es geçmek, onu görmezlikten gelmek, varlığını inkar etmek, henüz milliyetçiliği yıkmak , demek değildir. Kesinlikle değildir! Ulusal nihilizm, sosyalizm davasına sa­dece zarar verir, çünkü burjuva milliyetçilerinin ekmeğine yağ sürer. Milliyetçiliği yıkmak için, her şeyden önce ulusal sorunu ele almak ve çözmek gerekir. Fakat ulusal sorunu açıkça ve sosyalistçe çözebilmek için, onu, Sovyet hattına oturtmak gerekir, onu bütün yönleriyle ve kesinlikle, Sov­yetlerde örgütlenmiş emekçi kitlelerin çıkarlarına tabi kıl­mak gerekir. Burjuvazinin elindeki son manevi silah böy­le, yalnız böyle düşürülebilir. Şimdi kurulacak olan Tatarların ve Başkırların özerk Cumhuriyeti, bu genel ve tilin devrimimiz için önemli sorunun pratik bir çözümüdür. Dile.. yelim ki, bu özerk cumhuriyet, müslüman Doğu'nun halk­larına, baskıdan kurtuluş yolunu aydınlatan canlı bir me­şale olsun. 

Tatar-Başkır Cumhuriyeti'nin kurucu Sovyet kongresi­ni toplama görüşmesinin kapandığını açıklamama ve özerk Cumhuriyet,iizin örgütlenmesinde size başarı dilememe izin verin.

Pravda, No. 96 ve 101, 18 ve 24 Mayıs 1918.
Blogger tarafından desteklenmektedir.