Header Ads

Header ADS

ÖN PARLAMENTOYA KİMİN İHTİYACI VAR?

Stalin

Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 32, 10 Ekim 1917.

Birkaç ay önce Kornilov, Sovyetlerin dağıtılmasını plan­lar ve askeri bir diktatörlük örgütlerken, aynı zamanda «de­mokratik» bir Ön Parlamento toplamayı da kararlaştırdı.

Ne için?,

Spvyetlerin yerine Ön Parlamento’yu geçirdikten sonra, bununla Kornilov diktatörlüğünün karşı-devrimci özünü maskelemek ve Kornilov «reformları» nın gerçek hedefleri hakkında halkı kandırmak için.

Kornilov isyanının «tasfiye edilmesi»nden sonra burju­vazinin «yeni» bir koalisyon diktatörlüğünü örgütleyen Ke- renski ve Kadetler, Çemov ve MoskovalI sanayiciler, aynı zamanda Komilovcu Ön Parlamento’ya varlık kazandırma­yı kararlaştırdılar.

Ne için?,

Sovyetlerle savaşmak amacıyla mı? Kornilovcu karşı­ devrimden çok az bir farkı olan Kerenski rejimini maskele­mek amacıyla mı? Avksentyev, Ön Parlamento’nun «ana­vatanın kurtuluşu» için toplandığına dair bize güvence ve­riyor. Çernov, Avksentyev’in tezini «geliştiriyor» ve Ön Par- lamento’nun amacının «ülkenin ve cumhuriyetin kurtulu­şu» olduğuna dair bize güvence veriyor. Ama Kornilov da, askeri bir diktatörlük kurmayı ve onu bir Ön Parlamento ile maskelemeyi kararlaştırdığında, «ülkeyi ve cumhuriyeti korumayı» düşünüyordu. Avksentyev ve Çernov’un «kurtu­luş» u Kornilov’unkinden hangi bakımdan ayrılmaktadır?

Yani şimdiki Kornilovcu düşük, Ön Parlamento denilen şey, ne amaçla yaratılmıştır?

Ön Parlamento’nun ilk mimarlarından biri, Kadet Par­tisi Merkez Komitesi üyelerinden, Devlet Duması Geçici Ko- mitesi’nin eski üyesi ve şimdi Ön Parlamento’nun bir - üyesi olan Bay Adjemov’un söylediklerini dinleyelim. Onu dinleye­lim, çünkü o diğerlerinden daha açık sözlüdür:
«Ön Parlamento’nun başta gelen görevi, Hükümet için bir temel yaratmak, kuşkusuz onun şu anda sahip olma­dığı iktidarı ona vermek olmalıdır.»
Ama hangi amaç için hükümetin bu «iktidar» a ihtiya­cı vardır? Bu kime karşı kullanılacaktır?
Gerisini dinleyin:
«Ana sorun, Ön Parlamento’nun provayı geçip geçme­yeceği, İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyetlerini okkalı bir şekilde paylayıp paylayamayacağıdır. Sovyetlerin ve Ön Parlamento’nun birbiriyle karşı karşıya olduklarına, aynı şekilde bundan iki ay sonra Kurucu Meclis’in ve yine aynı örgütlerin birbirleriyle karşı karşıya olacaklarına kuşku yoktur. Eğer Ön Parlamento sınavı geçerse, o zaman iş yo­luna girebilir» (bkz. Pazar günkü «Dyen»).
İşte bu iyi! Açık sözlülük, ve eğer isterseniz dürüstlük, buna denir!

Ön Parlamento, «Sovyetleri paylamak için» hükümete «iktidar» verecektir; çünkü Öh Parlamento, ve yalnızca o, Sovyetlerin «karşısına koyula» bilir.

Şimdi biliyoruz ki, Ön Parlamento «ülkenin kurtuluşu» için değil, fakat Sovyetlere karşı mücadele etmek için yara­tılmıştır. Şimdi biliyoruz ki, demokrasinin saflarından ka­çanlar, Menşevikler ve Sosyal-Devrimciler, Ön Parlamentoya «devrimi kurtarmak» için değil, fakat burjuvazinin Sovyet­lerle savaşmasına yardımcı olmak için girip sinmişlerdir. Sovyet Kongresine karşı baştan kara mücadele etmeleri bo­şuna değildir.

«Eğer Ön Parlamento sınavı geçerse, o zaman iş yoluna girebilir», diye umut ediyor Bay Adjemov.
İşçiler ve askerler, Kornilovcu düşüğün «sınavı geçme­mesi» ve bu iğrenç iş» in «yoluna girmemesi» için tüm ön­lemleri alacaklardır.

Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 32, 10 Ekim 1917.
Blogger tarafından desteklenmektedir.