Header Ads

Header ADS

SOVYET'LERİN İKTİDARI 1917

Stalin
Raboçi Put  (İşçi Yolu) No. 35, 13 Ekim 1917.

Devrimin ilk günlerinde, "Tüm İktidar Sovyetlere!" slo­ganı yepyeni bir şeydi. "Sovyet iktidarı", ilk kez Nisan’da, Geçici Hükümet’in iktidarına karşı koyuldu. Başkentteki ço­ğunluk hâlâ Milyukov ve Guçkov’un olmadığı bir Geçici Hükümet’ten yanaydı. Haziran’da bu slogan, işçilerin ve as­kerlerin ezici çoğunluğu tarafından gösterişli bir şekilde ta­nındı. Geçici Hükümet, başkentte tecrit olmuş durumdaydı. Temmuz’da, "Tüm İktidar Sovyetlere!" sloganı etrafında, başkentteki devrimci çoğunluk ile Lvov-Kerenski Hüküme­ti arasında bir mücadele alevlendi. .Taşranın geriliğine yasla­nan uzlaşmacı Merkez Yürütme Komitesi, Hükümetin ta­rafına geçti. Mücadele, Hükümetin lehine sonuçlandı. Sov­yet iktidarının taraftarları yasadışı ilan edildi. Ondan son­ra ölüm getiren bir "sosyalist"misillemeler ve "cumhuri­yetçi" hapishaneler, Bonapartist entrikalar ve askeri komp­lolar, cephede idamlar ve cephe gerisinde "konferanslar" dö­nemi başladı. Bu, Ağustos’un ikinci yarısına kadar sürdü. Ağustos’un sonlarma doğru tablo kökten değişti. Kornilov isyanı, devrimin tüm güçlerini germesini gerektirdi. Temmuz ve Ağustos’ta can çekişen cephe gerisindeki Sovyetler ve cephedeki Komiteler, «aniden» canlandılar ve Sibirya ve Kafkaslar’da, Finlandiya ve Urallar’da, Odessa ve Harkov’da ik­tidarı ele geçirdiler. Bu böyle olmasaydı, iktidar ele geçirilmeseydi, devrim ezilmiş olacaktı. Böylece Petrograd’da Bolşeviklerin "küçük bir grubu" tarafından Nisan’da ilan edi­len "Sovyet iktidarı", Ağustos sonunda, Rusya’daki devrim­ci sınıflar tarafından nerdeyse evrensel bir şekilde tanındı.

"Sovyet iktidarı" nın yalnızca popüler bir slogan değil, fakat devrimin zaferi için mücadelede tek emin silah, şim­diki durumdan kurtulmanm biricik .yolu olduğu şimdi her­kes için açıktır.

"Tüm İktidar Sovyetlere!" sloganını nihayet pratiğe ge­çirmenin zamanı gelmiştir.

Ama "Sovyet iktidarı"nın anlamı nedir ve bütün diğer iktidarlardan neyle ayrılır?

İktidarın Sovyetlere devredilmesinin, «homojen» bir de­mokratik hükümet kurulması, «sosyalist» Bakanlardan olu­şan yeni bir «Kabine» örgütlenmesi ve genel olarak, Geçi­ci Hükümet’in personel bileşiminde «ciddi bir değişiklik» anlamına geldiği söyleniyor. Bu, hiç de bazı Geçici Hükümet üyelerinin yerine başkalarının geçirilmesi meselesi değildir. Mesele, yeni, devrimci sınıfların ülkenin efendileri haline gelmesidir. Mesele, iktidarın proletarya ve devrimci köylü­lüğün eline geçmesidir. Ama bunun için salt bir hükümet değişikliği, yeterli olmaktan çok uzaktır. Bunun için her şeyden önce, bütün Hükümet daireleri ve kurumlan radikal bir şekilde temizlenmeli, Kornilovcular bütün bu yerlerden atılmalı ve yerlerine işçi sınıfmin ve köylülüğün devrime sa­dık üyeleri geçirilmelidir. O zaman ve ancak o zaman, ik­tidarın "merkezi ve yerel olarak" Sovyetlere geçtiğinden söz etmek olanaklı olacaktır.

Geçici Hükümet’teki «sosyalist» Bakanların herkesçe bi­linen acizliklerinin nedeni nedir? Bu Bakanların, Geçici Hü­kümet dışındaki kişilerin ellerinde sefil oyuncaklar haline gelmelerinin nedeni nedir («Demokratik Konferans»ta Çernov ve Skobelev, Zarudni ile Peşekhonov’un verdiği «rapor­ları» anımsayın!)? Bunun nedeni, her şeyden önce, onların dairelerini yönetmeleri yerine, dairelerinin onları yönetme­sidir. Diğer şeylerin yanısıra, bunun nedeni, her dairenin hâlâ, Bakanların takdire şayan arzularını «boş lafa» çevi­ren, Hükümetin her devrimci önlemini sabote etmeye hazır olan Çarlık zamanı bürokratlarının oturdukları birer kale olmasıdır. İktidarın Sovyetlere sözde değil gerçekten geçe­bilmesi için, bu kaleler ele geçirilmeli, Kadet-Çarlık rejimi­nin uşakları buralardan atılmalı ve buralara, devrime sadık olan, seçilebilir ve azledilebilir güçler getirilmelidir.

iktidar Sovyetlere — bu, cephe gerisindeki ve cephede­ki tüm Hükümet kuramlarının radikal bir şekilde tepeden tırnağa tamamen temizlenmesi demektir.

iktidar Sovyetlere — bu, cephe gerisindeki ve cephede­ ki her «üst»ün seçilebilir ve azledilebilir olması demektir.

İktidar Sovyetlere — bu, şehir ve kırdaki, ordu ve /do­nanmadaki, «daire» ve «kurumlar» daki, demiryolu, posta ve telgraf dairelerindeki tüm «iktidar temsilcilerinin» seçilebi­lir ve azledilebilir olması demektir,

İktidar Sovyetlere — bu, proletaryanın ve devrimci köy­lülüğün diktatörlüğü demektir.

Bu diktatörlük, emperyalist burjuvazinin diktatörlüğün­den, Komilov ve Milyukov’un çok yakın bir zaman önce Kerenski ve Tereşçenko’nun hayırhah yardımlarıyla kur­maya çalıştıkları diktatörlükten temelden farklıdır.

Proletarya ve devrimci köylülüğün diktatörlüğü, emek­çi çoğunluğun, demokratik bir barış, üretim ve dağıtım üze­rinde işçi denetimi, toprağın köylülerin eline geçmesi, hal­ka ekmek sağlanması doğrultusunda sömürücü azınlık üze­rindeki, çiftlik sahipleri ve kapitalistler, vurguncular ve ban­kerler üzerindeki diktatörlüğü demektir.

Proletarya ve devrimci köylülüğün diktatörlüğü, komp­lolar ve el altından pazarlıklar olmadan, herkesin gözü önünde Uygulanan açık bir diktatörlük, kitlelerin diktatör­lüğü demektir. Çünkü böyle bir diktatörlük, çeşitli «yükten kurtulmalar» la işsizliği arttıran lokavtçı kapitalistlere, ve yiyecek fiyatlarını arttıran ve kıtlığa neden olan bankerlere ve spekülatörlere hiç merhamet etmeyeceğini saklamaya ge­rek duymaz.

Proletarya ve devrimci köylülüğün diktatörlüğü, kitlele­re karşı şiddet uygulamayan bir diktatörlük, kitlelerin ira­desi doğrultusunda ve kitlelerin düşmanlarının iradesine en­gel olmak için uygulanan bir diktatörlük demektir.

İşte, «Tüm İktidar Sovyetlere!» sloganının sınıfsal içe­riği budur.

İç- ve dışişlerindeki gelişmeler, uzayıp giden savaş, ve barış özlemi, cephedeki yenilgiler ve başkentin savunulması sorunu, Geçici Hükümet’in çürüklüğü ve Moskova’ya «taşın­masının» tasarlanması, ekonomik yıkım ve açlık, işsizlik ve tükeniş — bütün bunlar, Rusya’nın devrimci sınıflarını kar­şı konulmayacak şekilde iktidara sevkediyor. Bu, ülkenin daha şimdiden proletarya ve devrimci köylülüğün diktatör­lüğü için olgunlaşmış olduğu demektir.

"Tüm iktidar Sovyetlere!" devrimci sloganını nihayet gerçekleştirmenin zorunlu olduğu zaman gelmiştir.

Raboçi Put  (İşçi Yolu) No. 35, 13 Ekim 1917.




Blogger tarafından desteklenmektedir.