Header Ads

Header ADS

MERKEZ KOMİTESİ OTURUMUNDA KONUŞMA 16 Ekim 1917

Stalin

MERKEZ KOMİTESİ OTURUMUNDA KONUŞMA

16 Ekim

Ayaklanma günü, amaca uygun şekilde seçilmelidir. Ka­rar  ancak bu şekilde anlaşılabilir. Hükümetin saldırısını beklemeliyiz deniliyor. Ama bir saldırının ne olduğunu an­lamalıyız. Ekmek fiyatları yükseldiğinde, Kazaklar Donetz Havzası’na gönderildiğinde, vb.— tüm bunlar zaten saldı­rıdır. Eğer askeri bir saldırı yoksa ne kadar beklememiz ge­rekir? Kamenev ve Zinovyev’in önerdikleri şey, objektif ola­rak, karşı-devrimin kendini hazırlamasını ve örgütlemesini mümkün kılmaya yol açacaktır. [Böyle olursa —ÇN] son­suza kadar geri çekilecek ve devrimi kaybedeceğiz. Karşı­ devrime kendini örgütleme fırsatı vermemek için, ayaklan­ma gününü ve koşullarını bizzat seçme olanağını kendimi­ze niçin sağlamayalım?

Stalin yoldaş uluslararası durumu tahlil etmeye geçer ye şimdi davaya daha fazla güven duymanın gerekli oldu­ğunu kanıtlar. 

Burada iki çizgi vardır: Çizgilerden biri dev­rimin zaferine doğru yönelmekte ve Avrupa’ya bakmakta­dır, diğeri ise devrime inanmamakta ve sadece bir muhale­fet hesabı yapmaktadır. Petrograd Sovyeti, birliklerin geri çekilmesine rıza göstermeyi reddederek, daha şimdiden ayak­lanma yolunu seçmiştir. Donanma, Kerenski’ye karşı çık­mış olduğuna göre, zaten ayaklanmıştır. O halde biz kararlı ve geri dönülmez bir şekilde ayaklanma yolunu tutmalıyız.

MK Plenurhunda tutulan kısa tutanak
Blogger tarafından desteklenmektedir.