Header Ads

Header ADS

KURUCU MECLİS’İ KİM SUYA DÜŞÜRÜYOR? 1917

Stalin
Rahoçi Put (İşçi Yolu), No. 28, 5 Ekim 1917.

Uzlaşıcı gevezeler, Ön Parlamento hakkında ortalığı la­fa boğarken ve onların yol arkadaşları, Bolşeviklere karşı yiğitlik taslar ve onları Kurucu Meclisi torpidolamakla suç­larken, karşı-devrimin eski tüfekleri daha şimdiden Kurucu Meclisi gerçekten torpidolamanın ilk güç denemesini yapı­yorlar.

Daha bir hafta önce, «Don Kazakları»nm önderleri, «halkın hazır olmadığı» gerekçesiyle Kurucu Meclis seçim­lerinin ertelenmesini önerdiler.

İki gün sonra, Kadet «Reç»in yakın işbirlikçisi «Dyen», «tarımsal huzursuzluk dalgasının... Kurucu Meclis seçim­lerinin gecikmesine neden olabileceğini» ağzından kaçırdı.

Ve dün, şimdi Geçici Hükümeti yöneten aynı takımın, Moskova’daki «kamu şahsiyetlerinin de Kurucu Meclis için seçimlere gidilmesini «olanaksız buldukları» haberi ulaştı:
«Devlet Duması üyesi N. N. Lvov, teknik ve siyasi ne­denlerden dolayı, ülkedeki anarşi karşısında seçimlerin şimdi yapılmasının olanaksız olduğunu açıkladı. Ve Kuz- min-Karavayev, Hükümetin Kurucu Meclis için hazır ol­madığını, daha hiçbir yasa tasarısının hazırlanmamış ol­duğunu ekledi.»
Apaçık ki burjuvazi, Kurucu Meclis seçimlerini engelle­me niyetindedir.


Apaçık ki, şimdi kendini Geçici Hükümet içinde emni­yete almış ve kendisi için karşı-devrimci Ön Parlamento gö­rünümünde «demokratik» bir kamuflaj yaratmış oian bur­juvazi, Kurucu Kurucu Meclis’in toplanmasını bir kez daha «ertelemek» için yeterince güçlü olduğunu düşünmektedir.

«İzvestiya» ve «Dyelo Naroda»nın uzlaşıcı beyefendile­rinin elinde bu tehlikeye karşı koymak için ne vardır?

Eğer Geçici Hükümet «ülkenin sesine kulak vererek» ve «kamu şahsiyetleri» nin ayak izlerini takip ederek Kurucu Meclis seçimlerini erteliyorsa, bunların ellerinde buna karşı koymak için ne vardır?

Kötü ünlü Ön Parlamento mu acaba? Ama Kornilov’un planına uygun olarak meydana getirilen ve misyonu Ke- renski Hükümeti’nin çıbanlarını .gizlemek olan Ön Parla­mento, tam da toplanması ertelenecek olan Kurucu Mac- lis’in yerine geçmek için yaratılmıştır. Kurucu Meclis uğru­na mücadelede bu Komilovcu düşük ne yapabilir?

Bunak Merkez Yürütme Komitesi mi acaba? Ama bir gün demiryolu işçilerine, diğer gün Sovyetlere çifte atan kit­lelerden kopuk bu kurum ne gibi bir otoriteye sahip olabilir?

«Dyelo Naroda»nm hakkında öylesine iğrenç bir iki­yüzlülükle söz ettiği «büyük Rus devrimi» mi acaba? Ama «Dyelo Naroda» ukalâlarının kendileri de devrimin Kurucu Meclis ile bağdaştırılamaz olduğunu söylüyorlar («ya dev­rim ya Kurucu Meclis»!). Kurucu Meclis uğruna mücadele­de «devrimin kudreti» hakkında boş konuşmalar ne gibi bir güce sahip olabilir?

Burjuvazinin karşı-devrimci saldırılarına karşı koyula­cak güç nerededir?

Bu güç, büyüyen Rus devrimidir. Uzlaşıcılar buna inan­mıyorlar. Ama bu, Rus devriminin gelişmesini, kırsal bölge­lere sıçrayıp yayılmasını ve çiftlik sahipleri iktidarının te­mellerini silip süpürmesini önlemiyor.

Sovyet Kongresine karşı mücadele eden ve Kornilovcu Ön Parlamento’yu güçlendiren Menşevikler ve Sosyal- Devrimciler, bununla Kurucu Meclisi torpidolamak için bur­juvaziye yardım ediyorlar. Ama bilsinler ki, eğer bu yolda gitmeye devam ederlerse, gelişen devrimle karşı karşıya gel­mek zorunda kalacaklar.

Rahoçi Put (İşçi Yolu), No. 28, 5 Ekim 1917.
Blogger tarafından desteklenmektedir.