Header Ads

Header ADS

KENDİ KENDİNİ KIRBAÇLAMAK

Stalin
Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 27, 4 Ekim 1917.

Kısa süre önce Taşkent’te, şimdilerde Rusya’da «eşine çok rastlanan» «çok sıradan» bir olay meydana geldi. Olay ların devrimcileştiren mantığından etkilenen Taşkent işçi­leri ve askerleri, eski bileşimiyle Sovyetlerin Yürütme Komitesi’ne olan güvensizliklerini dile getirdiler, yeni bir Dev­rimci Komite seçtikten sonra Kornilovcu yetkilileri devir­diler ve bunların yerine başkalarını atayıp, iktidarı kendi ellerine aldılar. Bu, Geçici Hükümet’in atılgan yiğitlerinin «anarşist» Taşkent Sovyeti üstüne savaş açmaları için ye­terli olmuştur. Doğrusu, olgular, Sovyet’in çoğunluğunun Anarşist değil, Sosyal-Devrimcilerden oluştuğunu gösteriyor. Fakat bu, Geçici Hükümet’in «pasifleştirme stratejisyenleri»ni ne alâkadar eder!

Ve uysalca Kerenski’nin peşinden giden «Dyelo Naro- da»nın Sosyal-Devrimci Hamlet’leri, Taşkent Sovyetini ciddi ciddi «karşı-devrimci» ilan edip,. Sosyal-Devrimcilerin Taş­kent Sovyetinden geri çağrılmasını talep ettiler ve Türkis­tan’da «devrimci bir düzensin zorunluluğunu ilan ettiler..

Yetmişlik Merkez Yürütme Komitesi bile, yoksul Taş- kentlilere tekme atmanın zorunlu olduğunu düşündü...

Yalnızca bizim Partimiz, devrimci Taşkent Sovyetini Hükümetin ve ajanlarının karşı-devrimci saldırılarına kar­şı gayretle ve hiçbir koşula bağlı olmadan destekledi.

Ve ne görüyoruz?

O günden beri sadece birkaç hafta geçti, «öfkeler ya­tıştı»; Taşkent’ten daha dün gelen bir delege, Taşkent «olayı»nm gerçek hikayesini bize anlattı — ve Taşkentlile-rin, Geçici Hükümet’in ajanlarının karşı-devrimci çabala­rına rağmen devrimci görevlerini gerçekten yerine getirdik­leri ortaya çıkıyor.

Petrograd işçi ve Asker Temsilcileri Sovyeti, Taşkentli yoldaşlarına güvenlerini gösteren bir kararı oybirliğiyle al­mıştır ve «bütün fraksiyonların» oyuyla «Sovyet, Taşkent devrimci demokrasisinin haklı taleplerini seve seve destek­lemeye tamamen hazır olduğunu dile getirmektedir». Sos- yal-Devrimciler Partisi adına oylama gerekçelerini ortaya koyan Şirokova, partinin, Bolşevik kararı lehinde oy vere­ceğini ilan etmiştir.

Ya Sosyal-Devrimcilerin Taşkent Sovyetinden geri çağ­rılmasına ne denir? Bu Sovyet’in «karşı-devrimci niteliğine» ve «uygunsuz tavrı»na ne olmuştur?

Bütün bunlar şimdi unutulmuştur...

Çok iyi, Sosyal-Devrimcilerin «değişen davranışlarını ve fikirlerini» hoş karşılıyoruz: Hiç olmamaktansa, varsın geç olsun.

Ama «Dyelo Naroda»nm önderleri onbeş gün önce Taş­kent Sovyetine korkakça sırt çevirdiklerinde, bizzat kendi­lerini merhametsizce kırbaçladıklarını anlamıyorlar mı?

Raboçi Put (İşçi Yolu) No. 27, 4 Ekim 1917.
Blogger tarafından desteklenmektedir.