Header Ads

Header ADS

Komünist Gençlik Birliğinin Köy Faaliyeti Üzerine

Stalin
6 Nisan 1924
RKP (B ) M K 'nın Örgütlenme Bürosu Toplantısında Konuşma

Yoldaşları Birinci görev, Gençlik Birliği'nin proleter çekirdeğini, tüm Birliğe önderlik eden çekirdek olarak güvence altına almaktır. Konuşmacı bu sorun üstüne hiçbir şey söylemedi. Bu şaşılası bir şey değildir; çünkü söz konusu olan proleter çekirdek değil, Komünist Gençlik Birliği'nin köylerdeki faaliyetidir. Bu yine de Komünist Gençlik Birliği'nin temel görevinin, proleter çekirdeğini güvence­ ye almak olmasını engellemiyor. Komünist Gençlik Birliği' nde bu yöndeki faaliyetin az çok başarıyla yürütüldüğünü düşünüyorum. Hiç abartmadan Komünist Gençlik Birliği'ne genç işçi katılımının başarıyla yürüdüğü söylenebilir. Birliğin, işçi gençliğin onda doku­ zundan azını kapsamayacağı gün uzak değildir.

İkinci görev, gençliğin köylü kesimlerinin gerçek öndediğini güven­ ce altına almak için proleter çekirdeğin ileri unsurlarını Sovyetler Birliği'nin merkezlerine ve temel alanlarına doğru şekilde mevzilen­ dirmektir. Gençliğin köylü kesiminin, proleter kesime ağır bastığından yola çıkıyorum. 

Gençliğin proleter güçleri, onları Sovyetler Birliği'nin bütün kırsal kesimlerine ve bölgelerine yaymaya yetmeyeceğinden yola çıkıyorum. Bu nedenle bu güçleri, köylü gençliği kolayca yönlendirebi­lecekleri noktalara dağıtmak gereklidir. Komünist Gençlik Birliği'nin, bu görevi ilk görevi kadar başarıyla çözebileceği düşüncesinde değilim. Bununla beraber bu sorunun çözümüne yönelikçalışmanın, Komünist Gençlik Birliği tarafından büyük bir enerjiyle yürütüleceğini ve sonuç­ larını en yakın zamanda göstermekte gecikmeyeceğini düşünmek için nedenler vardır.

Üçüncü görev, Komünist Gençlik Birliği'ne kırsal kesimde köylü gençlerden oluşan kalabalık bir aktif sağlamak, bu aktifı politik olarak eğitmek, proleter politikanın kırsal alana taşıyıcısı haline getirmek ve proletaryayı köylülüğün emekçi kitlelerine bağlayan çimentosu yapmaktır. Bu, güç ve çok  karmaşık bir iştir. Bu görevi kısa zamanda çözmek kesinlikle imkansızdır. Komünist Gençlik Birliği'nin bu görevle başa çıkması için proleter çekirdeğin güçle­rinin olağanüstü çabasına ihtiyaç vardır. Fakat ne pahasına olursa olsun başarılmalıdır. Çünkü bu olmadan, ne Komünist Genç­ lik Birliği'nin sağlamlaşması, ne de işçilerle köylülerin birliğinin güvence altına alınması mümkün olur. Komünist Gençlik Birliği'ne bir köylü aktif nasıl sağlanır, bu aktif nasıl eğitilebilir ve proleter politikanın kırsal alandaki taşıyıcısı durumuna nasıl getirilir.Komünist Gençlik Birliği'nin köy hücreleri sekreterleri sayısının 27 binden az olmadığı söyleniyor. Hücre sekreterlerinin dışında kooperatiflerde, Sovyetler'de, köylü komitelerinde, kültür örgütlerinde de vb. faal genç komünist görevlilerin bulunduğu söyleniyor. Hepsinin toplamının kırsal alanda yüz bin genç komünistten az olmayan bir aktifoluşturması gerektiği vurgulanıyor. Tüm bunların doğru olup olmadığına ilişkin bir şey söylemek zor. Ancak bunlar doğru ise, bu aktif iyi bir şekilde kullanılırsa, mucizeler yaratmaya yetenekli olağanüstü bir güç oluşturabileceğini söylemeliyim. Bu durum, partinin şu anda kırsal alanda çok daha küçük bir aktife sahip olması yüzünden daha da önemlidir.

Ve görev işte burada gizli: Bu geniş aktif nasıl yetiştirilmeli, sadece lafta değil, gerçekte proleter politikanın köylerdeki taşıyıcısı haline nasıl getirilmelidir?

Burada geniş bir yanıt vermeyi tasarlamıyorum. Bunu kısa bir konuşmada yapmak imkansız. Fakat bu göreve yaklaşım için kaçı­ nılmaz olan birkaç temel koşula işaret etmek kesinlikle mümkün­dür. 

Bunlar hangi koşullardır? Bu koşullar en az sekiz tanedir.Birincisi: Köydeki gençlik aktifini Sovyet iktidarının yoksul köy­ lülük yararına çıkardığı kararları açıklayan güncel broşürlerle ve temel başvuru kitaplarıyla beslemek gerekir. Aktif, bu kararları tam anlamıyla bilmeli, onları yoksul köylülüğe anlatabilmeli ve kulakların girişimlerine karşı yoksul köylülüğün çıkarlarını bu kararlar temelinde temsil etmeyi bilmelidir. Bu kararlar konusundaki bilgi­ sizliğin ve köyde egemenlik kurmaya çalışanların yoksul köylülüğe verdiği sistematik zararların köylerde bugünkü temel olumsuzluk olduğu düşüncesindeyim. Köylerdeki genç komünist aktif, devrimci yasallığı kollamalıdır.

Yoksul köylülüğü etiyle kemiğiyle savunma­ lıdır. Kuşkusuz bu görev sıradan ve kuru bir görevdir. 

Kuşkusuz dünya devrimi hakkında gevezelik etmek, bu, Sovyet kararlarıyla bağıntılı sıradan, günlük 
görevi yerine getirmekten çok çok daha kolaydır. Ancak bu olmadan köylülükle herhangi bir birliğin 
müm­ kün olmayacağı da aynı şekilde şüphesizdir.

İkincisi: Köydeki genç aktifın tarımcılığın temel öğeleri ve kav­ ramları üzerine güncel broşürler ile beslenmesidir. Aktifın tarımı öğrenmesi, geliştirilmesine yönelik önlemleri tanıması ve köylüye bu alandaki gerekli bilgileri verebilmesi gereklidir. Köylü, genç komünisti çoğunlukla gayrı ciddi buluyor ve ona alayla bakıyor. Bu, köylünün onu üretimden uzak, bilgisiz, tembel olarak görmesinden kaynaklanıyor. Genç komünisti üretime yakıniaştırma ve bağlama görevi de buradan doğar. Aktif genç komünist, köylünün saygısını ve güvenini ancak tarımla yakından ilgili olduğunda, köy ekonomi­ sinin kalkınmasını, iyileştirilmesini ve sağlamlaştırılmasını gözeten öneriler getirmeyi öğrenirse kazanabilir. Bu iş elbette kolay değil ve belki de can sıkıcıdır. Fakat köylünün saygı ve güvenini kazanmak istiyorsak bunun önemli bir iş olarak görülmesi gerekir.

Üçüncüsü: Köydeki genç komünist aktif, tarım vergisi, yerel bütçe ve ülkenin finans durumu hakkında yazılan güncel broşür­lerle beslenmelidir. Köylerdeki en önemli mesele şimdi vergi ve yerel bütçedir. Bu zeminde bugün sayısız suiistimaller yaşanı yor. Kulakların vergi yükünden muaf tutulmaması ve yoksul köylülüğün haksız yere yük altına girmemesi için, vergilerin nasıl dağılması gerektiği, yerel bütçenin nasıl ve hangi ihtiyaçlara harcanması gerektiği; bu alandaki suiistimallerin ortaya çıkarılıp kökünün nasıl kurutulacağı; bunlar, genç komünistin önemsemezlik edeıneyeceği sorulardır. Her şeyle ilgilennıek ve emekçi köylülüğün yardımına koşmak; görev budur. Bu da, hiç de kolay ve cazip bir iş değildir.

Fakat bu çalışma olmadan köylerde herhangi bir Sovyet yapılanma­ sından söz edilemez.

Dördüncüsü: Köydeki genç komünist aktifi, Sovyet inşasının sorunları üzerine, Sovyetler'in canlandırılması sorunu üzerine ve köy yönetimleri, eyalet yönetimleri, bölge ve ilçe yönetimleri görev­ lerine köylülüğü çekmenin  sorunları üstüne güncel kaynak kitaplar vs. ile beslemek gereklidir. Aktif genç komünistin, yerel Sovyetler'in hak ve sorumlulukları hakkındaki, köylünün Sovyetler karşısındaki hak ve sorumlulukları, seçim sistemi vb. hakkındaki kurallan tam anlamıyla bilmesi gereklidir. Köylülüğe partinin ve Sovyet iktidarı­ nm kırsal alandaki politikasmı açıklamak, bu politikanın dürüst bir şekilde ve özenle uygulanmasmı sağlamak; görev budur. Bu olma­ dan köylülüğün güveninin kazanılması, köylü aktifin genişlemesi, kırsal alanda proleter demokrasisinin yayılması düşünülemez.

Beşincisi: Komünist Gençlik Birliği'nin köy aktifini, tarımsal kredi ve tüketim kooperatifleri, arteller ve kolektif çi ftlikler üstüne güncel broşürlerle beslemek gereklidir. Genç komünist, köylülüğü köylerdeki kooperatitleşme için harekete geçirmeyi bilmelidir. Bu çok zor ve karmaşık bir iştir. Ancak bu, köyü, sosyalist inşaya kat­ mak için kesinlikle gereklidir. Bugün tarım ve kredi koope;atifleri köylü için öncelikli önem taşır. Kooperatifierin köylüler için tanıdık ve sıcak baktığı bir olay haline getirilmesi; görev budur.

Donanım eksikliği yoksul köylü tabakalarına, devletin kredi yar­ dımıyla arteller ve kolektif çiftlikler oluşturulmasına olanak tanıyan özel bir konum kazandırıyor. Dikkatierin bu duruma yöneltilmesi gerekir. Görev, bu iş için gerekli krediyi alması için köylülüğünyoksul kesimlerine olanak yaratmaktır.

Genç komünist bu hayati sorunları görmemezlik edemez.

Altıncısı: Köydeki genç komünist akti( köylerdeki kültürel geli­ şim için, okuma odaları nın oluşturulması, okuma-yazma bilmezli­ ğin vb. tasfiyesi için gerekli öneri vemateryallerle beslenmeli. Genç komünistiıı, SoYyerlerin ve özellikle Sovyet kül türünün yaygınlaş­tırılınasında köylerdeki kültür güçlerinin doğal yardımcısı olması; görev budur.

Yedincisi: Köydeki genç komünist aktifın, genç komünistin hak ve sorumluluklarının neler olduğunu, Komünist Gençlik Birliğiyle parti arasındaki, Sovyetler'le Komünist Gençlik Birliği arasındaki ilişkilerin nasıl olması gerektiğini tam olarak bilmesi gereklidir. Genç komünist, kendini partinin ve Sovyet iktidarının kırsal alan­ daki yardımcısı olarak görmelidir. Köylerde emirler yağdırmak, Sovyet seçimleri sırasındaki haylazlıklar, kendini parti, kooperatif "ve Sovyet" örgütleri yerine koyma denemeleri, sözüm ona din karşıtı propagandacia kendini bilmez uçarılıklar, bütün bunlar, Komü­ nist Gençlik Birliğlinin bayrağını kirleten ve bir genç komünistin adına kesinlikle yaraşmayan bir şey olarak derhal hertaraf ve tasfiye edilmelidir. Bu uçarılıklara karşı amansız mücadele ve Komünist Gençlik Birliği ile Sovyet ve parti organları arasında doğru ilişkilerin kurulması; görev budur.

Sekizincisi: Köylerdeki genç komünist aktifın, işçilerle köylüler arasındaki ittifak hakkında, bu ittifakın içeriği ve önemi hakkında, proletarya diktatörlüğü hakkında, komünizmin temelleri üstüne, Ekim Devrimi'nin tarihi hakkında ve de köylülerin eskiden çarlık ve toprak sahiplerinin egemenliği altında nasıl yaşadıkları, şimdi nasıl yaşadıkları ve işçi-köylü ittifakının sağlarnlaşması ve sosyaliz­ min yayılması koşulları altında nasıl yaşayacakları hakkında güncel broşürler ile beslenmesi gereklidir. Genç komünist aktif, köylülerin önyargılarına kesinlikle uymamalıdır. Bu önyargıları göz önüne almak ile onlara uyum sağlamak; bunlar, iki farklı şeydir. 

Genç komünist, köylüyle komünist dil ile konuşmasını bilmeli; köylüyü, somut gerçekiere dayanarak, sosyalizm dışında bir kurtuluşunun olmadığına ikna etmeyi bilmelidir.

Bunlar, Komünist Gençlik Birliği'nin köylerdeki aktifinin poli­ tik eğitimi için ve onu, proleter politikanın köylerdeki taşıyıcısı yapmak için yerine getirilmesi vazgeçilmez koşullardır. Komünist Gençlik Birliği Merkez Komitesi nin görevi, bu koşulların gerçek­ leştirilmesini kolaylaştırmak ve denetlemektir. Komünist Gençlik Birliği'nin köylerdeki devasa büyümesinin tehlikelerinden bahse­ diliyor. Komünist Gençlik Birliği'nin köylü gençlikle dolup taşmasından bahsediliyor. Belli bir tehlikenin olduğu şüphesiz. Komünist Gençlik Birliği'nin, yukarıda konulan görevleri gerektiği gibi yerine getirdiğinde, bu tehlikeden korkmasına gerek olmadığı da bir o kadar şüphesizdir. Köylerde yüz bin insandan oluşan genç komü­ nist bir aktif; bu öyle bir güçtür ki, köylü gençliğin akınıyla tehlikeye girmesi söz konusu olmayacaktır. Tüm mesele, bu aktifın eğitimini sonuna kadar hızlandırmaktır. Tüm mesele, bu aktifın faaliyetini uygun bir şekilde işçi ve köylü birliğinin güçlendirilmesine yönelt­ mektiL Tüm mesele, köylülüğü yeni inşaya, Sovyet inşasına çekil­ mesinde bu aktiften yararlanmaktır.

Yani;
a) Komünist Gençlik Birliği'nde önderlik eden asal güç olarak proleter çekirdeği güvence altına almak.
b) Bu çekirdeğin faal güçlerini bu önderliğe dayanarak Sovxetler Birliği'nin ana merkezlerine mevzilendirmek.
c) Köylerdeki proleter politikanın sağlamlaştırılması için kırsal alandaki gençlik aktifini yetiştirmek; bunlar, genelde Komünist Gençlik Birliği'nin ve özelde Komünist Gençlik Birliği Merkez Komitesi'nin öncelikli görevleridir.

Bu görevleri üstlenir ve onları günü gününe bir çalışmayla yerine getirirse, Komünist Gençlik Birliğinin, köylerdeki faaliyeti sırasında karşılaşacağı tehlikelerden endişelenmesine gerek yoktur.

Stalin
6 Nisan 1924
RKP (B ) M K 'nın Örgütlenme Bürosu Toplantısında Konuşma
Blogger tarafından desteklenmektedir.