Header Ads

Header ADS

Devrimci Cephe Üzerine

Stalin

"Dyelo Nar oda" Şosyal-Devrimcileri Bolşeviklerden hoşnut değiller. Bolşeviklere sövüp sayıyorlar, Bolşeviklere- iftira ediyorlar, hatta Bolşevikleri tehdit ediyorlar. Ne yüzünden? Onların "Dizginsiz demagojileri", "fraksiyonel sekterlikleri", "bölücü siyasetleri", ve "devrimci disiplinleri" olmaması yüzünden. Kısacası: Bolşeviklerin "Dyelo Naroda" Sosyal-Devrimcileri ile birliğe karşı olmaları gerçeği yüzünden. 

"Dyelo Naroda" Sosyal-Devrimcileri ile bir birlik!... Ama açıkçası, böyle bir birlik şimdi olanaklı mıdır? Kendiniz karar verin. 

Petrograd’daki Demokratik Konferans’ın boş tartışmalarla kendini tükettiği ve Konferansa önayak olanların devrimin "kurtuluşu" için telaşla formüller uydurdukları, Kerenskı Hükümeti’nin ise Buchanan ve Milyukov’un teşvikiyle "kendi yolunda" gitmeyi sürdürdüğü bir sırada, Rusya’da belirleyici süreç cereyan etmektedir—-varlığını sürdürmek için müthiş bir mücadele vermekte olan yeni bir iktidarın, gerçekten halkçı ve gerçekten devrimci bir iktidarın büyümesi. Bir yanda, devrimin başında duran; henüz ezilmemiş, sadece geri çekilmiş olup, akıllıca Hükümetin ardına saklanmakta olan karşı-devrime karşı sürdürülen mücadelenin başında duran Sovyetler vardır. Öte yanda ise, karşı-devrimcileri koruyan, Kornilovcularla (Kadetler!) anlaşan, Sovyetlere savaş ilan eden ve ezilmemek için bunları ezmeye çalışan Kerenski -Hükümeti var.

Bu mücadelede zaferi kim kazanacaktır? Şimdi sorunun özü işte budur. 

Ya Sovyetlerin iktidarı, ve bu, devrimin zaferi ve adil bir barış demektir. Ya da Kerenski Hükümeti’nin iktidarı, bu ise karşı devrimin zaferi ve "sonuna kadar savaş" — Rusya'nın sonu — demektir. 

Konferans, konuyu karara bağlamadan, yalnızca bu mücadeleyi, elbette büyük gecikmeyle, yansıtmaktadır. 

Bu nedenle de şimdi esas olan şey, devrimin "kurtuluşu" için genel formüller hazırlamak değil, fakat Sovyetlere Kerenski Hükümeti’ne karşı sürdürdükleri mücadelelerinde doğrudan destek sağlamaktır. 

Bir birleşik devrimci cephe mi istiyorsunuz? Sovyetleri destekleyin, Kerenski Hükümeti’yle ilişkiyi koparın, ve birlik kendiliğinden gelecektir. Bir birleşik cephe, tartışmaların bir sonucu olarak değil, fakat mücadele süreci içinde oluşur. 

Sovyetler, Kadet komiserlerine yol verilmesini talep ediyor. Ama Kerenski Hükümeti, bu istenmeyen komiserleri bunlara zorla kabul ettiriyor ve zora başvurma tehdidinde bulunuyor... Kimden yanasınız, "Dyelo Naroda"dan yurttaşlar, Sovyetlerden mi, yoksa Kerenski’nin komiserlerinden mi? 

Taşkent’te çoğunluğu Sosyal-Devrimcilerden oluşan Sovyet, iktidarı ele geçirmiş ve eski memurlara yol vermiştir. Ama Kerenski Hükümeti Taşkent’e bir cezalandırma seferi gönderiyor ve eski yetkililerin geri getirilmesini, Sovyet’in "cezalandırılmasını" vb. talep ediyor... 

Kimden yanasınız, "Dyelo Naroda"dan yurttaşlar, Taşkent Sovyeti’nden mi, yoksa Kerenski’nin cezalandırma seferinden mi? 

Hiçbir cevap yok. Çünkü "Dyelo Naroda" yandaşları tarafından Bay Kerenski’nin bu karşı-devrimci uygulamalarına karşı hiçbir protesto, hiçbir mücadele eylemi bilmiyoruz. 

İnanılmaz, ama gerçektir. Petrograd Sosyal-Devrimcisi Kerenski, Direktuvar’da oturup, kendini "makineli tüfeklerle" silahlandırmakta ye Taşkent Sovyetindeki Sosyal-Devrimcilere karşı yürüyüşe geçmektedir, oysa Sosyal-Devrimciler Partisi’nin merkez yayın organı "Dyelo Naroda", sanki hiç üstüne vazife değilmiş gibi, derin bir sessizliği sürdürüyor. Sosyal-Devrimci Kerenski, Taşkent’in Sosyal-Devrimcileriyle bıçak bıçağa gelmeye hazırlanıyor, oysa "Dyelo Naroda" açıkça "tarafsız" kalmaya karar vererek, Kerenski’nin pogrom "emri"ni sessizce geçiştirerek yayınlıyor! 

Fakat ne türden bir partidir ki bu, merkez yayın organının açık suç ortaklığıyla üyeleri birbiriyle boğaz boğaza geliyor? 

Devrimci cephenin birliğinden söz ediliyor. Ama kimlerle birlik? 

Sessiz kaldığı için kendisine ait hiçbir fikri olmayan Sosyal-Devrimciler Partisi ile mi? Sovyetleri mahvetmeye hazırlanan Kerenski grubu ile mi? 

Ya da devrim ve devrimin kazanmaları uğruna yeni bir iktidar yaratmakta olan Sosyal-Devrimcilerin Taşkent grubu ile mi? 

Taşkent Sovyeti’ni desteklemeye hazırız, devrimci Sosyal-Devrimcilerle aynı saflarda dövüşeceğiz, onlarla bir birleşik cephe oluşturacağız. 

Ama "Dyelo Naroda"dan yurttaşlar, aynı zamanda hem Taşkent grubunu hem de Kerenski’yi desteklemenin olanaksız olduğunu hiç anlamayacaklar mı? Çünkü her kim Taşkent grubunu desteklerse, Kerenski ile ilişkisini koparmalıdır. 

Onlar Kerenski Hükümetiyle ilişkiyi kesmeyerek ve "tarafsızlığı" sürdürerek, kendi Taşkentli yoldaşlarının davasına ihanet ettiklerini hiç anlamayacaklar mı? Bolşeviklerle bir birleşik cephe istemeden önce, ya Kerenski ile, ya da Sol Sosyal-Devrimcilerle kesinlikle ilişkilerini keserek, ilk başta kendi evleri içinde, kendi öz partileri içinde birlik kurmak zorunda olduklarını hiç anlamayacaklar mı ? 

Bolşeviklerle bir birleşik cephe mi istiyorsunuz? O zaman Kerenski Hükümeti ile ilişkiyi kesip, Sovyetleri iktidar mücadelelerinde destekleyin, ve o zaman birlik olacaktır. 

Komilov isyanı günlerinde birlik neden öylesine kolayca ve basitçe kurulmuştu? 

Çünkü o zaman birlik, bitmek bilmeyen tartışmaların bir sonucu olarak değil, fakat karşı-devrime karşı doğrudan bir mücadelenin akışı içinde ortaya çıkmıştı. 

Karşı-devrim henüz ezilmemiştir. Yalnızca geri çekilmiştir ve Kerenski Hükümetinin ardında saklanmaktadır. Eğer devrim muzaffer olmak istiyorsa, karşı-devrimin siperlerinin bu ikinci hattını da ele geçirmek zorundadır. Ve bu zaferin en yüksek noktası kesinlikle, Sovyetlerin iktidar mücadelesinde başarıları olacaktır. Kendini "barikatın öbür tarafında" bulmak istemeyen, Sovyetlerin ateşine hedef olmak istemeyen, devrimin zaferini isteyen, Kerenski Hükümeti ile ilişkiyi kesmeli ve Sovyetlerin mücadelesini desteklemelidir. 

Devrimci cephenin birliğini mi istiyorsunuz? 

O zaman Direktuvar’a karşı Sovyetleri destekleyin, karşı-devrime karşı mücadeleyi kararlı bir şekilde ve sonuna kadar destekleyin — bunu yapın, ve birlik, olayların gelişimi içinde, basit ve doğal olarak, kendiliğinden, Kornilov isyanı sırasında olduğu gibi, elde edilecektir. 

Sovyetlerle misiniz, yoksa onlara karşı mısınız? Seçiminizi yapın, "Dyelo Naroda"dan yurttaşlar! 

"Raboçi Put" (İşçi Yolu) No. 14, 

19 Eylül 1917. Başyazı.
Blogger tarafından desteklenmektedir.