Header Ads

Header ADS

KARŞI-DEVRİMİN BİR ZAFERİ

Stalin
23 Temmuz 1917


Karşı-devrim kendini örgütledi. Tüm çizgi boyunca bü­yüyor ve saldırıyor. Karşı-devrimin önderleri, daha dün Hü­kümeti boykot eden Kadet beyefendiler, bugün ülkede pat­ronlar gibi davranmak İçin dümen basma geri dönmeye hazırdırlar.

"Hükümet" partileri, Sosyal-Devrimciler ve Menşevik ler ve onların "devrimin kurtuluşu" Hükümeti, son derece düzensiz olarak geri çekiliyor. Bunlar her türlü tavizi ver­meye, her şeye razı olmaya hazırdırlar — yalnızca emret. Bolşevikler ve yandaşlarım teslim etmek mi?

— Başüstüne, Kadet beyefendiler, buyrun alın Bolşevikleri.—

Baltık delegasyonu ve Kronstadt Bolşeviklerini teslim etmek mi?

— Emrinize amadeyiz, «Karşı-İstihbarat Teşkilatı»ndan beyefendiler, buyrun alın delegasyonu.—

Kadetlere hoş gelmeyen Bolşevik gazeteleri, işçi ve asker gazetelerini kapatmak mı?

—Emriniz başüstüne, Kadet beyefendiler, kapatacağız onları.—

Devrimi silahsızlandırmak, işçileri ve askerleri silahsız­landırmak mı?

— Memnuniyetle, çiftlik sahibi ve kapitalist beyefendi­ ler. Biz yalnızca Petrograd işçilerini değil, fakat 3-4 Temmuz olaylarına katılmamış oldukları halde, Sestrotesk işçilerini de silahsızlandıracağız.

Söz ve toplantı özgürlüğünü, kişi ve konut dokunulmazlığını   kısıtlamak,   sansür   ve  Okrana'yı   yürürlüğe koymakmı?

— Hepsi olacak, karşı-devrimci beyler, eksiksiz hepsi.— Cephede ölüm cezasını yeniden getirmek mi?

— Memnuniyetle, doymak bilmez beyler...—

Sovyet tarafından kabul edilen zemin üzerinde duran Finlandiya Meclisini feshetmek mi?

— Hemen şimdi, çiftlik sahibi ve kapitalist beyefendiler.—

Hükümet programını değiştirmek mi?

— Emriniz başüstüne, Kadet beyefendiler.—

Menşevikler ve Sosyal-Devrimciler taviz verme yolun­da ilerlemeye hazırdırlar, yeter ki Kadetlerle bir uzlaşmaya, herhangi bir pazarlığa varabilsinler...

Ama karşı-devrim giderek daha da küstahlaşıyor ve ye­ ni yeni kurbanlar isteyip, Geçici Hükümeti ve Yürütme Ko­mitesini utanılacak bir şekilde istifa etmeye sürüklüyor. Kadetlere hürmeten, lağvedilmiş olan Devlet Duması üyele­rinden ve diğer ayrıcalıklıların üyelerinden oluşan, bu koro içinde Merkez Yürütme Komitesinin ise acıklı bir azınlık oluşturacağı, Moskova’da «Olağanüstü bir Meclis» toplan­ması öneriliyor. Akıllarını yitirmiş durumda olan bakanlar, portföylerini Kerenski’nin ayakları dibine yığıyorlar. Kadetlerin diktasına göre bir hükümet üyeleri listesi hazırlanıyor.

Kanla kazanılan özgürlük, Çarlık Duması’nın ve hain Kadetlerin yardımıyla boğazlanmak isteniyor işte devlet gemimizin şimdiki dümencileri tarafından sürüklenmekte olduğumuz utanç batağı budur...

Ama savaş sürüyor, cephedeki felaketleri daha da ağır­ laştırıyor, ve bunlar, cephede ölüm cezasını 
yemden getir­mekle, durumu düzeltebileceklerini sanıyorlar. Kör budala­lar! Onlar bir saldırının, ancak savaşın hedefleri ordu tarafından açıkça anlaşıldığı ve paylaşıldığı zaman, ordu, ka­nını kendisi için hayati önemi olan bir dava uğruna dök­tüğünü bildiği zaman kitlenin desteğine sahip olabileceğini kavramıyorlar. Onlar, askerlerin mitingler ve toplantılar dü­zenledikleri demokratik bir Rusya’da, bu bilinç olmadan bir kitle saldırısının .düşünülemeyeceğini 
kavramıyorlar.

Ve ekonomik yıkım daha çok derinleşiyor, açlık, işsizlik ve genel perişanlıkla tehdit ediyor, onlar ise devrime karşı polisiye önlemlere başvurmakla ekonomik bunalıma son ve­rebileceklerini düşünüyorlar. Karşı-devrim böyle istiyor. Kör budalalar! 

Onlar burjuvaziye karşı, devrimci önlemler alın­madıkça ülkenin yıkımdan kurtarılamayacağını kavramıyorlar.

Takibata uğratılan işçiler, harap edilen örgütler, aldatılan köylüler, tutuklanan askerler ve denizciler, iftira atılan ve kötülenen proletarya partisinin önderleri, ve bunun yanısıra şenlik yapan, iftira atan ve küstahlaşan karşı-devrimciler — ve bütün bunlar devrimi «kurtarma» maskesi altında yapılıyor. İşte Sosyal-Devrimci ve Menşevik Partiler tarafından getirildiğimiz geçit budur.

Bütün bunlardan sonra hâlâ, devrimi boğazlayarak devrimi "kurtaran" bu efendilerle birleşmemizi öneren insanlar var (bkz. «Novaya Jizn»),

Bunlar bizi ne sanıyorlar?

Hayır efendiler, devrime ihanet eden insanlarla hiçbir alışverişimiz olamaz.

İşçiler, Temmuz günlerinin çetin ânında, kudurganla­şan karşı-devrimin devrim üstüne ateş açtığında sınıfın semtlerini terketmeyen tek Partinin Bolşevikler olduğunu hiçbir zaman unutmayacaklar.

İşçiler o ümitsiz zamanda, "hükümet" partilerinin, Sosyal-Devrimciler ve Menşeviklerin, işçileri, askerleri ve de­nizcileri ezen ve silahsızlandıranların kampında olduklarını hiçbir zaman  unutmayacaklar.

İşçiler bütün bunları hatırlayacak ve gerekli sonuçlan çıkaracaklardır.

Raboçi i Soldat (îşçi ve Asker) No. 1 23 Temmuz 1917.
İmza: K. Stalin

Blogger tarafından desteklenmektedir.