Header Ads

Header ADS

İŞÇİ VE ASKER TEMSİLCİLERİ SOVYETLERİ ÜZERİNE

14 Mart-1917, 
Stalin

Rus devrimini arabası yıldırım hızıyla ilerliyor. Devrimci savaşçıların müfrezeleri her tarafta büyüyor ve yayılıyor. Eski iktidarın temel direkleri, temelleri üzerinde sarsılıyor ve yıkılıyor. Her zaman olduğu gibi şimdi de Petrograd en önde. Onu, zaman zaman tökezleyerek, uçsuz bucaksız taşra izliyor. 

Eski iktidarın güçleri eriyor, ama henüz kesin olarak yıkılmış değiller. Onlar sadece saklanmışlardır ve başlarmı kaldırıp, özgür Rusya üzerine saldırmak için uygun bir fırsat kolluyorlar. Çevrenize bir göz atın, karanlık güçlerin uğursuz çalışmasının aralıksız sürdüğünü göreceksiniz... 

Eski güçleri tamamen yok etmek ve taşrayla birlikte Rus devrimini daha da ileri götürmek için kazanılan haklan savunmak — başkent proletaryasının önündeki acil görev işte bu olmalıdır. 

Fakat bu nasıl yapılacaktır?

Bunun için ne gereklidir? 

Eski iktidarı parçalamak için, ayaklanan işçilerle askerlerin geçici bir ittifakı yeterliydi. Çünkü Rus devriminin gücünün işçiler ve asker üniforması giymiş köylüler arasındaki ittifakta yattığı apaçık ortadadır. 

Fakat kazanılan hakları muhafaza etmek ve devrimi daha da geliştirmek için — bunun için işçiler ve askerler arasındaki geçici bir ittifak tek başına asla yeterli değildir. 

Bunun için, bu ittifakı, bilinçli ve sağlam, kalıcı ve istikrarlı, karşı-devrimcilerin kışkırtıcı saldırılarına göğüs gerebilecek derecede istikrarlı yapmak gerekmektedir. Çünkü Rus devriminin nihai zaferinin güvencesi, —bu herkesçe açıktır— devrimci işçilerle devrimci askerler arasındaki ittifakın- pekiştirilmesinde yatar. 

Bu ittifakın organları, İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyetleridir. 

Ve bu Sovyetler, birbirlerine ne kadar daha yakından kaynaştırılırlar ve ne kadar daha sıkı örgütlenirlerse, temsil ettikleri devrimci halkın devrimci iktidarı o kadar daha etkin olacak ve karşı-devrime karşı güvenceler ö kadar daha güvenilir olacaktır. 

Bu Sovyetler i pekiştirmek, her yerde Sovyetler kurmak ve bunları halkın devrimci iktidar organı olarak, bir İşçi ve Asker Temsilcileri Merkez Sovyeti altında birbirlerine bağlamaya çalışmak—işte devrimci Sosyal-Demokratlar bu doğrultuda çalışmalıdırlar. 

İşçiler, saflarınızı sıklaştırın ve Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi etrafında toparlanın!

Köylüler, köylü birliklerinde örgütlenin ve Rus devriminin önderi devrimci proletarya etrafında toparlanın! 

Askerler, kendi birliklerinizde örgütlenin ve Rus devrimci ordusunun tek gerçek müttefiki Rus halkı etrafında toplanın! 

İşçiler, köylüler, askerler! Her yerde İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyetlerinde, Rusya'nın devrimci güçlerinin ittifak, ve iktidar organlarında birleşin! 

Eski Rusya’nın karanlık güçlerine karşı tam zaferin garantisi bunda yatıyor. 

Rus halkının temel taleplerinin elde edilmesinin garantisi de bunda yatıyor: Köylüler için toprak, işçiler için emeğin korunması ve Rusya’nın tüm vatandaşları için demokratik cumhuriyet!

«Pravda» No. 8, 
14 Mart-1917, 
İmza: K. S t a l in
Blogger tarafından desteklenmektedir.