Header Ads

Header ADS

İKİ KARAR

11 Nisan 1917.
K. Stalin .

İki karar. Biri — İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyeti’nin Yürütme Komitesi»ne ait. Diğeri —Rus-Baltık Vagon Fab­ rikaları işçilerinin (4000 işçi) kararı.

Birincisi, «Özgürlük' Borçlanması» denilen şeyi destek­ lemekten yana.

İkincisi, buna karşı.

Birincisi, «Özgürlük Borçlanması» nı, görünürdeki de­ğeriyle, özgürlük lehine bir borçlanma olarak eleştirisiz ka­ bul etmektedir.

İkincisi, «Özgürlük Borçlanması» m özgürlüğe karşı bir borçlanma olarak nitelemektedir, çünkü o, «yalnızca emper­yalist burjuvazinin çıkarma olan, kardeşin kardeşi katlet­mesinin devam ettirilmesi amacıyla çıkarılmaktadır».

Birincisi, şaşkın kafaların kuşkularını yansıtmaktadır — ordunun ikmali ne olacak, borçlanmayı desteklemeyi red­ detmekle, ordunun ikmali zarar görmeyecek mi?

İkincisinin bu tür hiçbir kuşkusu yoktur, çünkü o, bir çözüm getirmektedir: O, «ordunun tüm gereksinimlerini karşılamanın parasal' kaynak gerektirdiğini kabul eder ve İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyeti’nin dikkatini, bu parala­rın, bu kıyımı başlatan ve sürdürmekte olan ve bu katliamdan milyonlar kazanan burjuvazinin cebinden alınması gerektiğine çeker».

Birinci kararın yazarları memnun olmalılar, nasıl olsa «görevlerini yapmış» değiller mi?

İkinci kararın yazarları, proletaryanın davasına karşı bu tür bir tavırla birincilerin «Entemasyonal’e ihanet etti­ ğini» düşünerek, protestoda bulunuyorlar.

Bunu yapmakla tam isabet kaydediyorlar!

Özgürlüğe karşı yönelmiş bir «Özgürlük Borçlanması» na taraftar ya da karşı olmak.

Kim haklıdır? Karar verin, işçi yoldaşlar.

«Pravda» No. 29, 
11 Nisan 1917.
K. Stalin .
Blogger tarafından desteklenmektedir.