Header Ads

Header ADS

1 MAYIS

18 Nisan (1 Mayıs) 1917.
Stalin

Savaşan ülkelerin burjuva vampirlerinin dünyayı kan­ lı bir mezbahaya çevirmelerinden bu yana, yaklaşık üç yıl geçmiştir.

Şimdi üç yıldan beri, dün soy kardeşi olan ve bugün asker üniforması giymiş bütün ülkelerin işçileri, düşman gibi karşı karşıya gelmişler ve proletaryanın düşmanlarının keyifleri için birbirlerini sakat bırakmakta ve öldürmekte­dirler.

Halkların insan güçlerinin toptan katledilmesi, toplu yıkım ve sefalet, bir zamanlar gelişen şehir ve köylerin yı­kıntıları, kitlesel açlık ve vahşiliğe düşme — tüm bunlar, bir avuç taçlı ve taçsız haydut, yabancı toprakları talan edebilsin ve sayısız milyonların üstüne yatabilsin diye —savaş işte buraya varmaktadır.

Dünya, savaşın demir pençesinde boğulmaya başlamıştır.

Avrupa halkları buna daha fazla dayanamaz ve savaş delisi burjuvaziye karşı şimdiden ayaklanmaktadırlar.

İşçileri birbirinden ayıran duvarda ilk kez gedik aç­ makta olan Rus devrimidir. Rus işçileri, günümüzün evren­sel «yurtsever» cinnetinde, şu unutulmuş sloganı ilk ilan edenlerdir: «Bütün Ülkelerin İşçileri, Birleşin!»

Rus devriminin gök gürültüsünün ortasında, Batı’nm işçileri de uyuşukluklarından sıyrılmaktadırlar. 

Almanya’da grevler ve gösteriler, Avusturya ve Bulgaristan’da gösteriler, tarafsız ülkelerde grevler ve mitingler, İngiltere ve Fransa’ da büyüyen kargaşa, cephelerdeki kitlesel kardeşleşme —bunlar, patlamak üzere olan sosyalist devrimin ilk kırlangıçlarıdır.

Ve bugün kutladığımız bu bayram, 1 Mayıs bayramı,kan gölü içinde halklar arasında yeni kardeşlik bağlarının kurulduğunu gösteren bir işaret değil midir?

Kapitalist hırsızların ayaklarının altındaki toprak yan­maktadır, çünkü Enternasyonal’in Kızıl Bayrağı, gene Av­ rupa üzerinde dalgalanmaktadır.

Öyleyse, yüzbinlerce Petrograd işçisinin, dünya işçile­rine dostluk elini uzattıkları bu 1 Mayıs günü, yeni, devrim­ ci bir Enternasyonal’in doğuşunun teminatı olsun!

Bugün Petrograd meydanlarında çınlayan slogan — «Bü­tün Ülkelerin İşçileri, Birleşin!»— dünyada 
yankılansın ve bütün ülkelerin işçilerini sosyalizm için mücadelede birleş­tirsin!

Kapitalist hırsızların başları üzerinden, onların yağma­cı hükümetlerinin başları üzerinden, bütün ülkelerin 'işçi­ lerine el uzatıyor ve haykırıyoruz:

Yaşasın 1 Mayıs!

Yaşasın ulusların kardeşliği! Yaşasın sosyalist devrim!
«Pravda» No. 35,
18 Nisan (1 Mayıs) 1917.
İmzasız makale.
Blogger tarafından desteklenmektedir.