Header Ads

Header ADS

BAKANLIK MAKAMLARI İÇİN PAZARLIK

Stalin
17 Mart 1917

Birkaç gün önce, «Yedinstvo» grubunun Geçici Hü­kümet, Savaş ve Birlik konularında aldığı kararlar basında yayınlandı.

Bu, Plehanov-Buryanov grubudur, «anavatan savunucuları»nın  bir grubudur. Bu grubun niteliğini anlamak için, şu görüşlerini bil­mek yeterlidir:

1. «Geçici Hükümet’in eylemleri üzerinde gerekli de­mokratik kontrol, en iyi şekilde, işçi demokrasisinin Geçici Hükümet’e katılmasıyla elde edilebilir»;

2. «Proletarya», diğer şeylerin yanısıra, «Avrupa’yı Avusturya-Alman gericiliğinin tehdidinden kurtarmak» için «savaşa devam etmelidir».

Kısacası, onlar işçilerden şunu talep ediyorlar: Baylar, rehinelerinizi Guçkov-Milyukov Geçici Hükümeti’ne gönde­rin ve İstanbul’u alana kadar lütfen savaşa devam edin!

Plehanov-Buryanov grubunun sloganı işte budur. Ve tüm bunlardan sonra bu grup, Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi’ne kendisiyle birleşme talebinde bulunacak kadar küstah!

«Yedinstvo» grubunun ileri gelenleri, Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi’nin hem «anavatan savunusu» nu,  hem de şimdiki hükümette, geçici bir hükümet bile olsa, (dev­rimci bir geçici hükümetle karıştırılmasın!) yer almayı red­deden Zimmerwald-Kiental kararlarını desteklediğini unu­ tuyorlar!

Onlar, Zimmerwald ve Kiental’in Guesde ve Sembat’ın bir reddi olduğunu ve tersi olarak da, Guçkov ve Milyukov’ la birliğin, Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi ile birliği dışladığını anlamıyorlar...

Onlar, zaten uzun süreden beri Liebknecht ve Scheidemann’ın bir parti içinde beraberce yaşamadıkları ve yaşa­yamayacakları gerçeğini görmezlikten gelmişlerdir...

Hayır efendiler, siz birlik çağrınızı yanlış adrese yönelt­tiniz!

Kuşkusuz, Bakanlık makamları için pazarlık edilebilir, insan Milyukov ve Guçkov,la ...«savaşa devam» vb. şeyler için birleşebilir. Bütün bunlar zevk meselesidir. Fakat bu­nun Rusya Sosyal-Demokrat İşçi Partisi ile ne ilgisi var, ni­ ye onunla birleşeceksiniz?

Hayır efendiler, kendi yolunuza gidin.

«Pravda» No. 11, 
17 Mart 1917.
İmzasız makale.
Blogger tarafından desteklenmektedir.