Header Ads

Header ADS

PARTİSİZ GARİP YARATIKLAR

15 Nisan 1912
Stalin

Partisiz ilericilik moda oldu. Bir kere bu, Rus entelek­tüelinin doğasıdır, -o modaya gereksinme duyar. Önce senin örneğine heyecan duyuluyordu, sonra çürümeye dönüşüldü, şimdide sıra partisizlikte.

Nedir Partisizlik?

Rusya'da, çıkarları birbirine ters toprak sahipleri ve köy­lüler vardır, bunlar arasında mücadele kaçınılmaz bır ol­gudur. Fakat partisizlik bu gerçeğin önünden geçiyor, par­tisizlik , çıkarların karşıtlığını gizleme eğilimidir. 

Rusyada, burjuvalar ve  proleterler vardır, bu iki sınıf­tan birinin zaferi diğerinin yenilgisi demektir. Fakat partisizlik, çıkarların karşıtlığını örtüyor, bunların mücadelesi ger­çeği önünde gözlerini kapıyor. 

Her sınıf, özel bir programı, özel bir fizyonomisi olan kendi partisine sahiptir. Partiler, sınıflar mücadelesini yöne­tirler: Parti olmaksızın mücadele değil, fakat karışıklık, bu­lanıklık, çıkarların karışması olurdu. Fakat partisizlik, açık­lığı ve kesinliği değil, puslu havayı ve programsızlığı sever. 

Sınıf karşıtlığının örtülmesi, sınıf mücadelesini gizlemek, fizyonomiden yoksunluk, program prensibini reddetme, karı­şıklık ve çıkarların karışması için çabalama - işte budur par­tisizlik.

Partisizlik ne için çaba harcıyor?

Birleşmezlerin birleştirilmesi, gerçekleşmezin gerçekleş­tirilmesi için. 

Burjuvazi ile proletaryayı birbirine bağlamak, toprak sahipleri ile, köylüler arasında köprü kurmak, kuğunun, yen­gecin ve turna balığının yardımıyla yol almak icin caba harcıyor partisizlik. 

Partisizlik, birleşmezi birleştirmede çaresiz kaldığını seziyor ve bunun için iç çekiyor: 

"Ah eğer ve fakat olmasaydı 
Buraya kızarmış güvercinler uçardı!" 

Ancak kızarmış güvercinler kimsenin ağzına uçmuyor ve partisizlik, sürekli geriden bakıyor, aptallığını sürdürüyor. 

Başsız bir insan, veya daha doğru söylenirse, omuzların üstünde baş yerine bir lahana - budur partisizlik.

"İlerici" dergi "Saprossy Shisni"  tam da bu po­zisyonu alıyor. 

"Sağ partiler daha şimdiden karar aldılar", diyor "Sap­rossy Shisni", "tüm ilerici muhalefet ile mücadele etmek amacıyla, gerici bir kütlede birleşecekler ... Bunun için, sağ­cı blok'un karşısına, tüm ilerici toplum unsurlarını icine alan sol blok konulmalıdır" (bk. "Saprossy Shisni" Nr. 6.).

Fakat bu "ilerici unsurlar" kimdir?

Bunlar, barışcıl Yenilemeciler , Kadeter, Trudowi­ki ve Sosyal-demokratlardır. Yani, "ilerici" burjuvalar, top­rak sahipleri, derebeyi topraklarına susayan köylüler ve burjuvaziye karşı savaşan  proletarya. 

Ve "Saprossy' Shisni"  bu"unsurların birleşmesi için çalışıyor.

Çok orijinal ve budalaca bir şey değilmi?

İlkesiz kişilerin bu organımı Sosyal-demokratlara, dör­düncü Duma seçimlerinde taktik üzerine ders vermek istiyor? 

Garip yaratıklar! ...

Petersburg "Swesaa"sı (Yıldız) Nr. 30 

15 Nisan 1912 
İmza: K.S. 

Blogger tarafından desteklenmektedir.