Header Ads

Header ADS

PARÇA .. PARÇA GÖSTERİLERE KARŞIYIZ

Stalin
PravdaNo.: 81,
14 Haziran 1917.

Geçici hükümet bir kaç gün önce .Durnowo Köş­künü anarşistlerden temizleme kararı aldı. Temelinden yanlış olan bu karar işçilerde bir öfke fırtınası kopma­sına neden oldu. Kuşkusuz işçiler bu kararda bazı örgüt lerin varolma haklarına vurulan bir darbe gördüler. Biz ilke olarak anarşistlere karşıyız, fakat işçiler, sade­ce küçük bir bölümü de olsa, anarşistlerin arkasında olduğu sürece onlar da, örneğin menşevikler ve sosyal devrimciler gibi aynı yaşama hakkına sahiptirler. İşçiler geçici hükümetin  darbelerini protesto ettikle­rinde, bu anlamda haklıydılar. Bunun da ötesinde, sö­zü geçen köşkten anarşistlerin dışında bir kaç işletme ve sendika da yararlanmaktadır. 

Okurların bildiği üzere, protestoları sayesinde iş­çiler geçici hükümeti isteklerini kabule zorlamayı ve köşkü elde tutmayı başarmışlardır.

Şimdi işçilerin Durnowo köşkünde yeni bir eylem örgütledikleri anlaşılıyor. Durnowo köşkünde, işletme komiteleri temsilcilerinin bu gün bir gösteri düzenle­mek amaciyle baştaki anarşistlerle toplantılar yaptık­ları bize bildiriliyor. Eğer bu doğruysa, her türlü da­ğınık ve anarşist eylemleri en kesin şekilde reddettiği­mizi açıklıyoruz. Bu günkü koşulları iyi bilmeyen baş­taki anarşistlerle birlikte ayrı bölgelerin ve alayların düzenledikleri gösterileri, bölgelerin ve alayların ço­ğunluğu iradesine, sendikaların bürolarının, işletme komitelerinin merkez yönetiminin iradelerine ve niha­yet proletarya sosyalist partisinin iradesine karşı dü­zenlenen bu anarşik gösterileri, biz işçi devrimi için za­rarlı görüyoruz. 

Anarşistlerin örgütleri de dahil olmak üzere, ör­gütlerin yaşama hakkı, eğer bir kimse bu örgütleri yer­siz yurtsuz bırakmak istiyorsa, savunulabilir ve savunulmalıdır. Ancak sınıf bilincinde olan işçiler için a­narşistlerle kaynaşmak ve onlarla birlikte, daha baş­tan başarısızlığa ·mahkum, anlamsız eylemlere giriş­mek suçtur ve kabul edilmez bir davranıştır. 

İşçi ve asker yoldaşlar şunu çok iyi düşünmeliydi­ler: Kendileri nedirler- sosyalist mi yoksa anarşist mi, e­ğer sosyalistseler partimizin kararına karşı olarak a­narşistlerle el ele verip düşüncesizce oldukları açık o­lan, eylemlere girişip girişemiyeceklerine karar vermek zorundalar. 

Yoldaşlar! 10 Haziran tarihli gösteri girişimimizle biz Yürütme Komitesine ve Sovyet Kongresine genel bir gösterinin gerekliliğini kabul ettirdik. Sovyet Kongresinin 18 Haziran için genel bir gösteri kararlaş­tırdığı ve sloganların serbest olduğunu baştan bildirdi­ği bilginiz dışında olmasa gerek.

Şimdi bizim görevimiz, Petrograd'da 18 Haziranda yapılacak gösterinin bizim devrimci sloganlarımız al­tında yapılmasını sağlamaktır. 

İşte bunun için biz, her anarşik eylemi köklü şe­kilde önlemek ve o ölçüde enerjik bir şekilde 18 Hazi­ran gösterisine hazırlanmak zorundayız. 

Sizleri dağınık eylemlerin karşısında, 18 Haziran genel gösterisinin yanında olmaya çağırıyoruz. 

Yoldaşlar! Vakit değerlidir, dakika kaybetmeyin! Her işletme, her bölge, her alay ve her bölük devrimci proletaryanın sloganlarını bayraklara yazsın. Herkes işe, yoldaşlar, herkes 18 Haziran gösterisinin hazırlığı­na. 

Anarşik eylemlerin karşısında, proletarya partisi­nin bayrağı altında yapılacak ortak gösterinin yanın­da-çağrımız budur.

PravdaNo.: 81, 
14 Haziran 1917.
Blogger tarafından desteklenmektedir.