Header Ads

Header ADS

Bir gösteri de Konuşma - Stalin 1917

Stalin

Wassilewski-Ostrow semtindeki bir gösteride yapılan konuşma

18 Nisan (1 Mayıs) 1917

Devrim süreci içinde ülkede iki güç ortaya çıktı: 3 Haziran Duması tarafından seçilen geçici hükümet ve işçilerle askerler tarafından seçilen işçi ve asker millet­vekilleri sovyeti. 

Bu iki kuvvet arasındaki' ilişkiler gün geçtikçe kö­tüleşmekte ve aralarındaki eski işbirliği yok olmakta­dır. Bu gerçeği görmezlikten gelmek büyük yanlış olur.  

İlk olarak burjuvazi ikili egemenlik sorununu orta­ya attı, ilk olarak seçenekleri koydu ortaya: Ya geçici hükümet, ya da işçi ve asker milletvekilleri sovyeti. A­çık bir biçimde yöneltilen bu sorunun cevabı karşısında kaçamak davranmak yakışıksız bir davranış olur.

İşçilerle askerlerin açıkça ve tek kelimeyle söylemeleri gerekir: Hangisini kendi hükümetleri olarak görüyorlar, geçici hükümeti mi, yoksa işçi ve asker milletvekilleri sovyetinimi?

Geçici hükümete güven gösterilmesinden, bunun gerekliliğinden söz ediliyor. Fakat en önemli ve temel sorunlarda, kendisi halka güvenmeyen bir hükümete na­sıl güvenilebilir? Bu gün savaştayız, Çar'ın halkın habe­ri olmadan İngiltere ve Fransa ile imzaladığı ve geçici hükümetin, halkın oyunu almadan onayladığı anlaşma­lar gereğince girdiğimiz bir savaşta. Bu anlaşmaların neler olduğunu bilmek halkın hakkıdır. İşçilerle asker­lerin, niçin kan döküldüğünü bilmeye hakları var. İşçi­lerle askerlerin, anlaşmaların açıklanması için ileri sür­dükleri isteğe geçici hükümet ne ile cevap verdi?

Anlaşmaların geçerlikte kaldığını açıklamakla. 

Fakat geçici hükümet anlaşmaları açıklamadı ve a­çıklamayı da asla düşünmüyor. 

Geçici hükümetin gerçek savaş amaçlarını halktan sakladığı ve böylece halka güvenmemekte direndiği açık değil mi? En önemli ve temel sorunlarda kendilerine güvenmeyen bir geçici hükümete işçilerle köylüler na­sıl güvenebilirler? 

Geçici hükümetin desteklenmesinden, böyle bir des­teklemenin gerekliliğinden şöz ediliyor. Fakat siz söy­leyin: Bir devrim döneminde; varoluşunun ilk günün­den başlayarak devrimi frenleyen bir hükümet destekle­nebilir mi? Şimdiye kadar devrimci girişimlerle demok­ratik önlemler yalnız ve yalnız işçi ve asker milletvekil­leri sovyetinden çıkıyordu. Geçici hükümet, söz konusu sovyeti ancak sonradan, istemeyerek ve karşı koyarak kabullendi. Onu da, uygulamada engeller çıkararak an­cak kısmen ve yalnız sözle. Bu güne kadar olanlar bun­lar'. Ama nasıl olur da devrim içindeyken devrimin yoluna engeller koyarak onu geriye çeken bir hükümet desteklenebilir? Ülkenin demokratikleştirilmesinin sürdü­rülmesinde işçi ve asker milletvekilleri sovyetine geçi­ci hükümetin engeller çıkarmamasını istemek gerekmez mi? 

Ülkede karşı devrimci kuvvetler seferber oluyorlar. Ordu içinde kışkırtma yapılıyor. Köylülerle şehirli kü­çük burjuvalar arasında kışkırtma yapılıyor. Karşı dev­rimci kışkırtmalar, özellikle işçi ve asker milletvekilleri sovyetine karşı yöneltilmiştir; Bunlar geçici hükümetin adı ardına saklanıyorlar. Üstelik gecici hükümet isci ve asker milletvekilleri sovyetine karşı yapılan hareketleri  açıkça destekliyor. Geçici hükümeti niçin desteklemeli, diye bir soru gelmez mi akla? Karşı devrimci kışkırtma­yı desteklediği için değil herhalde?! 

Tüm Rusya'da bir tarım hareketi başladı. Köylüler, toprak sahiplerinin boş bıraktıkları toprakları kendilik­lerinden ekmeye kalkıştılar. Bu ekim işine girişilmemiş olsa, ülkede kıtlık baş gösterebilir. Köylülere yardımcı olmak için, Sovyetlerin tüm Rusya Şurası , köylüle­rin çiftlik arazilerine el koymaya yönelik eylemlerini desteklemeye karar verdi. Ama buna karşılık geçici-hü­kümet ne yapıyor şimdi? Köylülerin hareketinin keyfi bir hareket olduğunu açıklayarak, onların çiftlik arazi­lerini işlemelerini yasaklıyor ve komiserlerine bunun i­çin gerekli emirleri veriyor. (bkz. 17 Nisan tarihli "Rjet­sch" . Geçici hükümeti niçin desteklemeli diye sormaz mı insan kendi kendine? Köylülere karşı savaş ilan. ettiği için değil herhalde?! 

Geçici hükümete güvensizliğin, devrim birliğini ze­deleyeceğinden ve kapitalistlerle toprak sahiplerini on­dan uzaklaştıracağından söz ediliyor. Fakat kapitalist­lerle toprak sahiplerinin, halk yığınlarının devrimini gerçekten destekleyebileceklerini kim söyleyebilir?

İşçi ve asker milletvekilleri sovyeti zaten, sekiz sa­atlik iş gününü getirmekle geniş emekçi kitlelerini dev­rimin etrafında toplayıp, kapitalistleri kendinden uzak­laştırmadı mı? Küçük bir fabrikatörler grubunun kuş­kulu dostluğunun, devrim için milyonlarca işçinin kan­la mühürlenmiş gerçek dostluğundan daha değerli ol­duğunu kim söyleyebilir? 

Sovyetlerin tüm Rusya Şurası, almış olduğu, köylüleri destekleme kararı ile zaten toprak sahiplerini ken­dinden uzaklaştırarak köylü yığınlarını devrime bağla­madı mı? 

Devrim için, bir avuç toprak sahibinin kuşkulu dostluğunun, şimdi asker elbisesi giydirilmiş olan mil­yonlarca yoksul köylünün gerçek dostluğundan daha değerli olduğunu kim söyleyebilir? 

Devrim herkesi hoşnut edemez. O, bir yandan çalı­şan yığınları hoşnut ederken, diğer yandan bu yığınla­rın açık ve gizli düşmanlarına vurur. 

Onun için; burada bir seçme yapmak gerekiyor: Ya işçiler ve yoksul köylülerle birlikte devrimden yana ol­mak, ya da kapitalistler ve toprak sahipleriyle birlikte devrime karşı olmak.

O halde biz kimi destekleyeceğiz?

Hangisine kendi hüküınetimiz olarak bakabiliriz? İşçi ve asker milletvekilleri sovyetine mi, yoksa geçici hükümete mi?

İşçi ve askerler sadece, kendi seçtikleri işçi ve asker milletvekilleri sovyetini destekleyecekleri apaçık bellidir.

Soldatskaya Prawda No 6
Askerlerin Pravdası
25 Nisan 1917

Blogger tarafından desteklenmektedir.