Header Ads

Header ADS

Stalin - UKRAYNA HALKININ SAVAŞI

Stalin
Şubat sonlarına doğru, Almanya’yla barışın kabul edilmesinden önce, Ukrayna Sovyet Cumhuriyeti Halk Sekreterliği, Brest Litovsk’a Eski Kiev Rada’sı- nın(*), Alman koalisyonuyla yaptığı antlaşmayı imzalamaya hazır olduğunun belirtildiği bir bildiriyle birlikte bir heyet gönderdi. Brest’teki Alman komutanlığı temsilcisi olan ünlü Hoffman, Halk Sekreterliği heyetini kabul etmek istemedi, onlarla barış görüşmeleri yapmanm yararlı olduğuna inanmadığını açıkladı.

Aynı zamanda Alman ve Avusturya-Macaristan vurucu taburları, Petliura ve Viniçenko haydamak. müfrezeleriyle uyuşarak Sovyet Ukrayna’sını işgal ediyorlardı. Almanların cevabının anlamı barış değil, Sovyet Ukrayna’sı ile savaştı.

Eski Kiev Rada’sı ile imzalanan antlaşmaya göre, Ukrayna, Almanya’ya Nisan sonundan önce otuz milyon pud(*) buğday sağlamak zorundaydı, ayrıca Almanya «serbest mineral ihracını» zorunlu tutuyordu.

Sovyet Ukrayna Halk Sekreterliği, kuşkusuz antlaşmanın bu özel şartını biliyordu ve Viniçenko’nun ileri sürdüğü koşullar altında barış imzalamaya razı olduğunu resmen açıklarken ne gibi bir yükümlülük altına girdiğinin de bilincindeydi.


Bununla birlikte, Alman hükümeti, Hoffman’ın kişiliğinde, şehir ve kırlardaki tüm Ukrayna Sovyetleri tarafından tanınmış olan Ukrayna Halk Sekreterliği ile barış görüşmelerine girmeyi reddetti. Alman hükümeti, Ukrayna halkı tarafından tanınmış olan ve «gerekli miktarda» buğdayı sağlayabilecek tek kuruluş olan Halk Sekreterliğiyle barış antlaşması yerine, ölülerle ittifakı, devrilmiş vê kovulmuş olan Rada ile ittifakı yeğ tutuyordu.

Bunun anlamı, Avusturya-Alman istilasının amacının buğday elde etmek olmayıp, herşeyden önce Ukrayna Sovyet iktidarını devirmek ve eski burjuva rejimini yeniden kurmak olduğudur.

Bunun anlamı, düşmanın yalnızca Ukrayna’dan milyonlarca pud buğday elde etmekle kalmayıp, UkraynalI işçi ve köylülere, kanları pahasına kazandıkları iktidarı kaybettirip, bu iktidarı büyük mülk sahipleri ve kapitalistlere geri vererek, işçi ve köylülerin elinden bütün haklarım da almak isteğidir.

Avusturya ve Alman emperyalistleri süngülerinin ucunda, eski tatar boyunduruğundan hiç de geri kalmayan yeni ve aşağılayıcı bir boyunduruk getirmektedirler.

Ukrayna halkı bunu kesinlikle anlamıştır ve hararetle buna karşılık vermeye hazırlanmaktadır. Ukrayna halkının kendilerini köleleştirmeye gelenlerin işgaline karşı cevabı, bir köylü kızıl ordusunun oluşturulması, işçi kızıl muhafızlarının seferberliği, ilk panik olaylarından sonra «uygar» istilacılarla bir dizi başarılı çarpışmalar, Bakmaç, Konotop, Nejin’nin geri alınması ve Kiev’e yaklaşılması, istilacılara karşı yürümek üzere binlerce savaşçı çıkaran kitlelerin büyüyen coşkusu olmuştur.

Sovyet Ukrayna’sı, batıdan gelen yabancı istilasına karşı yurtsever kurtuluş savaşına girişmiştir. Ukrayna’da meydana gelen olayların anlamı budur.

Bunun anlamı, her pud buğdayın ve her maden parçasının, Almanlar tarafından, ancak büyük bir mücadeleyle ve Ukrayna halkıyla amansız bir savaş sonunda alınabileceğidir.

Bunun anlamı, Ukrayna’nın,. Almanların buğday elde edebilmeleri ve Petliura-Veniçenko’yu tahta geçirebilmeleri için biçimsel olarak fethedilmesi gerektiğidir.

Almanların iki tavşanı birden vurmayı (buğday elde etmeyi ve Sovyet Ukrayna’sını ezmeyi) Umdukları «kısa av seferi», büyük bir olasılıkla, yabancı istilacıla rın, buğdaylarını ve özgürlüklerini ellerinden almak istedikleri yirmi milyon Ukraynalıya karşı uzun bir savaşa dönüşecektir.

Ukraynalı işçi ve_ köylülerin, «uygar» istilacılara karşı verilen kahramanca savaşı desteklemek için güçlerini esirgemeyeceklerini eklemeye gerek var mı?

Yine, Ukrayna’da başlayan ulusal savaşın tüm Sovyet Rusya’m tam desteğine güvenebileceğini kanıtlamaya gerek var mı?

Ukrayna’daki savaş, uzayıp giden bir niteliğe büründükten sonra, sonunda Rusya’nın tüm dürüst ve soylu elemanlarının batıdan gelen yeni istilaya karşı savaşma dönüşürse ne olacaktır?

Eğer Alman işçi ve askerleri, bu savaşta, sonunda, Almanya’yı yönetenlerin hiç de «Alman vatanını savunma» kaygısında olmayıp sadece patlayasıya yiyen yontulmamış bir ayının doymak bilmez içgüdülerine hizmet ettiklerini anlar ve bunu anladıktan sonra zorunlu pratik sonuçları çıkarırlarsa ne olacaktır? Ukrayna’da tüm uluslararası güncel olayların temel düğümünün, Rusya’da başlayan işçi devriminin ve batıdan gelen emperyalist karşı-devrirnin düğümünün düğümlediği açık değil mi?

Olayların katı mantığının bugün götüreceği sonuç, patlayasıya yiyen yontulmamış emperyalist ayısının Sovyet Ukrayna’sıyla çarpışırken boynunun kırılacağı değil mi?


İzvestiya, No. 47, 14 Mart 1919
Blogger tarafından desteklenmektedir.