Header Ads

Header ADS

BİRLEŞİK CEPHE VEYA SINIF İŞBİRLİĞİ

Dimitrov

Geçmişteki yenilgi ve acı tecrübelerden sonra ülkemizdeki proletarya ve burjuvazi arasındaki sınıf işbirliğinin tanınmış savunucu ve ideologları bugün zafere ulaşmışlardır. Ve tatmin olmayan bir duygu ile dünyaya göstermek istemektedirler ki, Birleşik Emek Cephesi için komünistlerin yapmış olduğu öneri sınıf işbirliği taktiklerinin doğruluğunu kesinleştirmektedir ve burjuva partileriyle kurulan birlik ise onların emekçi kitlelere yaptıkları bütün zararı kapatabilir.

Hayattan yeni hiçbirşey öğrenmemiş ve tuttukları eski örgütleri unutmamış sahte politikacıların boş ve cüretkar bir zaferi!

Bu kişiler tarafından çıkarılan sonuçların, Komünist Partisince önerilen Birleşik Emek Cephesiyle, sınıf işbirliği taktiklerinin kabul olunmaz bir şekilde karıştırılmaları ve bir tutulmaları üzerine dayandırıldığı açıktır.

Bundan daha büyük bir yanılgı ve Birleşik Cephe düşüncesinin daha derin bir şekilde bozulması mümkün  değildir, çünkü; kesinlikle belirtilmelidir ki Birleşik Cephe ve sınıf işbirliği, aynı olmaktan çok aksine karşıt, bir araya gelemeyecek iki ayrı taktiktir.

Gerçekten Birleşik Cephe emekçi kitlelerin, onların politik partilerinin ve ekonomik örgütlerinin belirli somut talepler ve amaçlar için birlikte çalışıp mücadele etmeleri demektir; bu amaçlara ulaşılması da burjuvazi, kapitalizm ve onların partileriyle savaşmakla olur, onlarla işbirliği yaparak  değil.

Sınıf işbirliği en iyi şekliyle bile, kitlelerin ihtiyaç ve çıkarlarının, bazı partilere, gruplara ve hatta bireylere sağlayacağı geçici ve küçük bedeller karşılığında, bu  kitlelerin, burjuvazinin sınıf  çıkarlarına, amaçlarına ve aynı zamanda sınıf politikasına bağımlı bir hale getirilmesinden başka bir şey değildir.

Sınıf işbirliği, emekçi halkı dağıtarak, onların partilerini ve örgütlerini zayıflatıp burjuvazinin sömürme ve baskı planlarını kolaylaştırırken ve büyük emekçi halk çoğunluğu üzerinde burjuvazinin hakimiyetini desteklerken, Birleşik Emek Cephesi, kapitalist burjuva ve onun tutuculuğuna karşı kapitalist toplumdaki proletarya ve bütün diğer emekçi halkın, grupların ve unsurların egemen sınıflarla çakışan çıkarları ve haklarını savunmak üzere birleştirmek amacını gütmektedir.

Sınıf işbirliği, kitlelere yabancı olan çıkar ve amaçlara ulaşmak için, onları bir pazarlık tezgahı olarak kullanır.

Birleşik Emek Cephesi ise emekçi halkın ekmeğini, varlığını, haklarını, özgürlüğünü ve geleceğini garantiye alan  somut bir platform adına yaratılmaktadır. 

Birleşik Emek Cephesi, geniş kitleleri burjuvazinin politik etkisi ve bağımlılığından, sermayenin ve partilerinin baskısından kapitalizmin boyunduruğundan kurtarmaktadır.

Diğer yandan, sınıf işbirliği kitleleri burjuvaziye teslim eder, burjuvazinin sınıfsal pozisyonunu sağlamlaştırır, halk çoğunluğunun tatminsizliğinden dolayı burjuvazinin düşeceği kritik durumlarından onu korur; böylece yeni zulüm ve daha büyük gaddarlıkla sömürme, yağma ve baskı 
politikasının devamını sağlar.

Her türlü durumda, sınıf işbirliği burjuvazinin ve kapitalizmin amaçlan için, "bir tas çorba'ya karşılık yoksul şehir ve köy emekçilerinin ve proletaryanın temel çıkarlarının ve bağımsızlığının satılması demektir.

Diğer ülkelerde olduğu gibi, Bulgaristan'daki sınıf İşbirliği kesin bir şekilde ispatlamaktadır ki, burjuva partilerinin Sosyal Demokrat Parti veya diğer küçük burjuva partileriyle kurduğu koalisyon hükümetleri her zaman, belirli anlarda burjuvaziyi tehdit eden halk hareketlerinden onu koruyup kurtaran, geçici hükümetlerdir.

Burjuvazi, sınıf işbirliğinin Sosyal Demokrat taktiklerini öyle görmekte ve kendilerini sıkıntılı bir noktada bulduğu, sömürü ve baskı politikasına ve sınıf hakimiyetine yöneltilen halk hareketlerini saptırmak veya yoketmek gereğini duyduğu zaman bu taktiklere başvurmaktadır.

Yine burjuvazi, güçlükleri ve tehlikeleri yendikten ve ayaklarını sağlamca yere bastıktan hemen sonra Sosyal Demokrat Parti ile işbirliğini reddeder ve amaçlarına ulaştıktan sonra da onu sessizce kapı dışarı eder.

Hem ülkemizde, hem de dışarıda bunun örnekleri o kadar çoktur ve o kadar bilinir ki, burada anlatmaya lüzum görmüyoruz.

Komünist Partisi tarafından önerilen Birleşik Emek Cephesi, Sosyal Demokrat Parti tarafından bu kadar ısrarla elde edilmeye çalışılan sınıf işbirliği taktiklerinin tam tersidir ve burjuva partilerinin ve Sosyal Demokrat Partinin seçim anlaşmaları veya hükümet koalisyonları ile ortak hiçbir yanı yoktur. Dahası var: Komünist Partisinin öteki işçi ya da küçük çiftçi-köylü partileri ve örgütleriyle Birleşik Cephe kurmasının ilk şartı, bu son sayılanların burjuvazi ve onun partileriyle ilişkilerini kesmeleri ve onlarla işbirliği yapmaktan vazgeçmeleridir.

Birleşik Emek Cephesi, burjuvazi ile sınıf işbirliği düşüncesinde değil, günlük hayatlarında ekmek, giyecek, konut, vergi, tazminat, politik haklar, özgürlükler, barış ve savaş ile ilgili bütün büyük meselelerde gösterdiği gibi emekçi halkın, burjuvazi ve kapitalizm ile uyuşmazlığı üzerine dayandırılmıştır.

Bu nedenle, emek ve sermaye arasında uyuşmaz bir sınıf mücadelesine karşı çıkmaktan çok uzak olan Birleşik Emek Cephesi, belirli şartlar altında meydana gelen ve büyüyen bir sınıfsal mücadele biçimidir.

Bu anın en büyük emri, emekçi halkın burjuvaziyle sınıf  işbirliğine girmesi değil, sermayeye ve partilerine karşı Birleşik Emek Cephesinin kurulmasıdır. Ve Birleşik Cephenin kurulması için ilk ve kaçınılmaz şart burjuvazi ile sınıf işbirliği taktiklerinin tamamiyle reddedilmesi ve Demokratik Birlik ve Ulusal Liberal Parti ile hükümet koalisyonunun dağıtılmasıdır.

Bunu anlamak istemeyenler ve anlamayanlar ya da anlamayı çıkarlarına uygun bulmayanlar, şüphesiz, Birleşik Cephenin karşısında olacaklar, onu sabote edecekler ve uygulanmasını önlemeye çalışacaklardır. Tamamiyle bu nedenledir ki Sosyal Demokrat Parti bugün, kendisini bir yol ayrımında bulmakta ve iç değişimler geçirmektedir, çünkü eski sınıf işbirliği burjuva taktikleri ile Birleşik Emek Cephesi taktikleri arasında bir seçme yapmak zorundadır.

Bazı Sosyal Demokrat Parti liderleri, -popülist organ Mir'in(14) tavsiye ettiği gibi- burjuva partileri ile işbirliğini, sandalyeler ve bakanlıkların dağıtılması için anlaşmaları ve gelecek seçimlerde seçim ganimetlerini eşit olarak sömürmek için perde arkası pazarlıklar yapma taktiklerini izlemeyi uygun bulabilirler. Fakat, bu taktiklerin kötülüklerini bir kere görmüş olan parti üyeleri için. Birleşik

Cephe ve sınıf işbirliği arasındaki derin farkı kavramak ve burjuvaziye karşı uyuşmaz bir sınıf mücadelesi üzerine dayandırılan Birleşik Emek Cephesinin faydalı taktiklerini uygulamak güç olmayacaktır.

Emekçi halkın kaderiyle ilgili bu sorunları çözerken bireysel isteklerden, kavramlardan ve liderlerin
hesaplarından daha güçlü bir şey vardır: Kitlelerin ihtiyaç ve emirleri 

Bunun için Komünist Partisi Birleşik Emek Cephesi önerisini yaparken ve onun gerçekleşebilmesi uğruna olanca gücüyle çalışırken herşeyden önce ve özellikle bugünkü durumda en büyük yandaşı (müttefiki) olan canlı, amansız ve bozulmaz hayata güvenmektedir.

29 Ağustos 1923

(14) Mir - Karşı-devrimci Halk Partisinin 1894'ten 1944 Aralığına kadar yayınlanan organı
Blogger tarafından desteklenmektedir.