Header Ads

Header ADS

MİLLİ MESELEYE İLİŞKİN SON SÖZ 1917

Stalin

29 Nisan 1917

Ana hatları ile iki karar birbirine uyuyor. Pjata­kow, "ayrılma hakkının ·tanınması" hariç, bizim kararı­mızdaki bütün hususları kopya etmiştir. Burada yalnız bir şey olabilir: Ya uluslara ayrılma hakkı veririz, ki bu­nun açıkça söylenmesi gerekir, ya da onlara bu hakkı vermeyiz.

Şimdi Finlandiya'da, ulusal özgürlüğün sağ­lanmasına yönelik bir hareket var. Geçici hükümet bu harekete karşı çıkıyor. Burada kimi desteklememiz ge­rektiği sorunu çıkıyor ortaya. Biz ya geçici hükümetin politikasından yana, yani Finlandiya'nm zorla tutulma­sından, haklarının en aza indirilmesinden yanayız, ki bu takdirde suyu geçici hükümetin değirmenine akıttığımız için işgalciyiz, ya da Finlandiya'nın bağımsız­lığından yana. Hangisinden yana olduğumuzun burada gayet açık olarak belirtilmesi gerekiyor, sadece hakla­rın belirtilmesi ile yetinilemez.

İrlanda'nın bağımsızlığı için bir hareket var. Biz kimden yanayız, yoldaşlar? Ya İrlanda'dan yana, ya da İngiliz emperyalizminden yana. Soruyorum: Biz, baskı­ya karşı mücadele veren halklardan yana mıyız, yoksa bu halkları baskı altında tutan sınıflardan yana mı? Biz şöyle diyoruz: Sosyal demokrasi, sosyalist devrim çizgisinde olduğu için halkların emperyalizme karşı yö­nelmiş devrimci hareketlerini desteklemek zorundayız. 

Ya ulusal baskıya karşı ayaklanan halklardan, sos­yalist devrimin öncüleri için bir hinterland kurmak zo­runda olduğumuz görüşündeyiz-böylece doğu ile batı a­rasında bir köprü kurarak gerçekten dünya sosyalist devrim rotasını koruyacağız-, ya da bunun yapmayıp yalıtlanmış (tecrit edilmiş) duruma düşerek emperya­lizmi yok etmek için baskı altında tutulan milliyetler içindeki her türlü devrimci hareketten yararlanma tak­tiğinden vaz geçeceğiz. 

Biz emperyalizme karşı yönelmiş her hareketi des­teklemek zorundayız. Yoksa Fin emekçileri bize ne der­ler sonra? Pjatakow ile Dzierzynski bize, her milli ha­reketin gerici olduğunu söylüyorlar. Bu doğru değildir, yoldaşlar. Yani İrlanda'daki İngiliz em­peryalizmine karşı yürütülen hareket demokratik bir hareket, emperyalizme karşı bir hareket değil midir? Yani biz bu hareketi desteklemeyelim mi?

Petrograd Şehir Konferansı ve RSDİP'nin (B) Nisan 1917'deki Tüm Rusya Konferansı,
Moskova Leningrad, 1925 
Blogger tarafından desteklenmektedir.