Header Ads

Header ADS

Gençlik Üzerine - Komsomolun Onurlu Yolu

Kalinin
Ekim 1933

Komsomol, yirmi yıllık kahramanca savaş ve emekten sonra, şimdi saflarında altıbuçuk m ilyon sağlam gövdeli, mad­ di bakımdan doymuş, kültürlü, neşeli ve toplum hayatında ça­lışkan genci kucaklayan bir örgüt haline gelmiştir. Komsomol'un önünde, emekçilerin çıkarları uğrunda yaratıcı emek sarfetmek, her alanda ilerlemek için geniş ufuklar ve imk;1n­ lar açılmıştır. Fakat Komsomol'un üstlendiği görevler de çok büyük ve sorumluluk gerektiren görevlerdir.

Stalin yoldaşın tanırnma göre, Komsomol partinin yede­ğidir. Parti kadrolarının tamamlanması bakımından bir kaynaktır. Bu tamamlama yaş durumuna göre, biçimsel olarak oluşmaz. Çünkü Lenin, Engels'e dayanarak şöyle diyor: "bizde, devrim partisinde gençlerin egemen olmaları doğal değil midir? Biz geleceğin partisiyiz, gelecek ise gençlerindir. Biz yenilikçiler partisiyiz, gençler ise sürekli olarak yenilikçiterin ardından daha büyük bir istekle yürürler. Biz eski çürüklüğe karşı fedakarca verilen savaşın partisiyiz, fedakarca savaşa ise ilk önce gençler atılır."5 Kuşkusuz ki, biçimsel durumlar da göz önüne alınır. Ancak işin aslı biçimde değildir.

Partiye, onun saflarında ve bayrağı altında komünizm uğruna içten bağlılıkla savaşmaya hazır ve yetenekli insanlar kabul olunur. Partiye giriş, siyasal olduğu kadar ahlaki açıdanda olağanüstü yükümlülükler getirmektedir. Bunun için parti­ye girenlerin bu görevleri yerine getirmeye ne kadar hazırlıklı oldukları ve genellikle parti üyeliğine layık olup olmadıkları özenle araştırılır ve yoklanır. Partiye girenler hakkında toplanan tüm bilgiler, kişisel nitelikleri ilk parti örgütlerinin ge­nel toplantılarında değerlendirilir. Partiye giren herkes, parti­ye girişinden itibaren yalnızca partinin program ve tüzüğünü tanımak ve onları hayatta dürüstlükle uygulamak görevini yüklenmekle kalmaz, aynı zamanda tutumu ile de partiyi kü­çük düşürmemek, partinin tüm kararlarını dürüstlükle ve bi­ linçle yerine getirmekle de yükümlüdür. Ayrıca partiye giren herkes parti çizgisi ve partinin sarsılmazlığı uğrunda gücünü ve hayatını esirgemeden tüm enerjisiyle savaşmak, partinin ve organlarının karşısında sürekli olarak namuslu ve açık yü­rekli davranmak, parti disiplinine uymak ve parti hayatına ak­tif olarak katılmak, Marksizm-Leninizm'i benimsemekle par­tililik niteliğini yorulmaksızın yükseltmek, kendisine verilen görevi tümüyle benimseyerek emek ve devlet disiplinini izle­mede örnek olmak konusunda adeta kendi kendine yemin et­mektedir. 

.. Lenin-Stalin partisinin üyesi olmak büyük bir onurdur. Oyle ya, onun saflarına iyiler arasından en iyiler seçilmekte­dir. O, emekçilerin öncü birliğidir. Proletaryanın çıkarları uğ­ rundaki mücadelede savaşçı ordunun önünde bilinçle yürü­mektedir. Komünizmin zaferini kendi önüne ve hayatının karşısına: temel görev olarak koymaktadır. Tüm davranışları­ nı bu savaşın çıkarlarına uydurmaya hazırdır. Bu ise tüm_üyle doğaldır; çünkü S. M. Kirorun söylemiş olduğu gibi: "Onü­müzde kapitalist dünyayla yapılacak müthiş bir savaş durmak­tadır. Biz kapitalistlerin kalıntılarını yalnızca ülke içinde kökünden kazıyacak değiliz. Biz, kapitalizmin tüm kalelerine saldıracağımız zamanın geleceğini biliyoruz."6 Komsomol, partinin yönetimi altında işçi sınıfı davasının savaşçıları olan gençliği eğitmekte kapitalizme saldırmaya hazır bulunan yeni parti üyeleri hazırlamaktadır. Komsomol'un satlarında özel­ likle bu nitelikteki kişilerin doğru olarak eğitilebilmesi için ise gençliğin enernasyonal görevlerinin Komsomol'un çalış­ malarında önemli bir yer tutması gereklidir. 

Stalin yoldaş diyorki: 

"Gençliğimiz eski yükten kurtulmuştur ve Leninist vasiyetleri çok daha kolay benimsemektedir. Gençlik, Leninist vasiyetleri çok daha kolay kavradığı için ve özellikle bu ne­denden dolayı geri kalanları ve tereddüt edenleri ileriye götürmeleri için çağırılmıştır. Her ne kadar onun bilgisi yeterli değilse de, bilgi elde edinebilinilen bir şeydir. Bugün bilgiye sahip değilse yarın olacaktır. Bundan dolayı görevi, Leniniz­mi öğrenmek ve yine öğrenmektir. Konsomolcu yoldaşlar! Bolşevizmi öğrenin ve tereddüt edenleri ilerletin ! Daha az çe­ ne çalın', daha çok çalışın, o zaman çalışmalırınız mutlaka ba­ şarılı olacaktır." 7 

Fakat Lenin ve Stalin bir çok kez Marksizmin, onun for­müllerinin, sadece ezberlemekle öğrenilemeyeceğini; metni satır satır bilen bir ezbercinin kötü Marksist-Leninst örneği oluşturacağını hatırlatmışlardır. Marksizm-Leninzm pratik si­yasal hayatta, toplumsal ve ekonomik faaliyetlerde en doğru ve yoğun biçimde uyguladığı takdirde öğrenilir. Bu nedenle gençliğin Leninizmin ruhuna uygun biçimde eğitilmesi yalnız okuma alanında değil, pratik alanda da yürütülmelidir. Kom­somol; bilim adamları, yazarlar, mühendisler, tarımcılar, işçi­ler ve kolhozcular, profesyonel birlik, siyaset ve idare işçileri, Kızılordulular, havacılar vs. bakımından çok zengin değil mi? Burada ne kadar değişik karaterler ve beyinler, ne kadar çe­ şitli uğraşlar var! Ve bunların hepsi de çoşkun, keskin bir rlu­ yarlığa ve yüksek bir çalışma yeteneğine sahip olan ve halkla­ rına en fazla yarar sağlamaya çabalayan kişilerdir. Burada Komsomol'un görevi, çok değişik biçimlerde kendini göste­ren bu insan enejisinden ustalıklı bir şekilde yararlanmak, onu organik biçimde yönetmek; kişisel emelleri hırpalama­ dan, gençlik enerj isini bürokratik yapılada kösteklemeden, Leninizm yoluna, partili mücadele yoluna yöneltmektir. 

Ancak bunun yanısıra Komsomol yöneticilerinin gemisi­nin kolayca çarpabileceği sayısız tehlikeleri, su altı kayalarınıda göz önüne almalan gerekir. Leninizm bilgisi yalnızca kla­ vuzluk eder, siyasal sorunların doğru biçimde çözümünü ko­ laylaştırır. Sonuçta yine Komsomolcular tarafından çözöle­ cek sorunlarda yöneticilerin bolşevik olup olmadıkları, karar­ larda ilke olarak yeterlilik ve yetkinliğinde ve amaca uygunluğunda analaşılır. 

Söylediğimin daha iyi anlaşılması için sosyal yaşamımizdan alınmış iki örnek üzerinde duracağım. Biz kahramanlarımıza karşı yalnızca sevgi göstermekle, onları alkışlamakla, onurlandırmakla kalmıyoruz. Kahramanlığın geniş ölçüde kendini göstermesini sosyal sistemimizin ürünü olduğunu çok iyi bilerek, onların nicelik bakımından artmaları ve yük­selmeleri için gereken her şeyi yapıyoruz. Kahramanlık güzel bir insancıl niteliktir ve özellikle gençliğe özgüdür. Fakat ona biz, aynı zamanda ülkenin savunma unsurlarından biri olarak bakmaktayız. Diğer eşit koşulların yanısıra, kahraman ordumuzun daha fazla zafer şansına sahip olduğunu açıklamayı fazla buluyorum. Kültür-fiziğin ve sporun halk arasında yayılması çok ya­rarlıdır. Çünkü insanları disipline eder, sağlıklarını düzeltir, çalışmaya alıştırır. Tek sözle kültür-fizik ve spor; sağlam, güç­lü, çevik, becerikli, yiğit, engellerle savaşmasını başaran ve ge­leceğe güvenle bakan insanların yaratılmasında önemli bir et­ kendir. Fakat bütün bunların işin yalnızca dış, fiziksel yanı ol­duğu görülür. Komsomol'un önünde ise, tüm bu toplumsal harekete devrimci Marksizmin ideolojik içeriğini özümletme görevi durmaktadır. Fakat bu nasıl yapılmalıdır? Araç tektir: Spor faaliyetlerini genel sosyalizm kuruculuğuna bağlamak. Bana bunun basit bir gerçek olduğunu, herkesin bunu bildiği­ni, bizde topluma yararlı olan her davanın sosyalizm kurucu­luğunun bir parçasını oluşturduğunu söyleyebilirler. Ancak in­san bilincine, bu genel fikrin içeriğinin sokulması özellikle ge­rekir.

Moskova'daki son kültür-fizik gösterileri "Herşey Sov­yet ülkesinin savunması uğrunda" sloganına uyularak örgüt­ lendirilmişti. · Cesaretle söylenebilir ki, ülkemizin savunulma­sı görevi halkın bilincine derinliğine işlemiştir. Kültür-fizikçi­ lerin savunma konusundaki çalışmalarıyla gösterileri halkın bilincine, halkın amaçlarına tümüyle uygundur. Buradan çıkan sonuç şudur: Amaçların pratik dava haline getirilebilme­si için kültür-fizik örgütlerinin kendi özelliklerine uygun bir biçimde, savunmanın sağlamlaştırılmasına günü gününe katı­labilmelerinin koşulları tesbit edilmelidir. Kültür-fizikçiler bu­ nunla birlikte çalışmalarını sosyalist vatanın savunulması ko­nusundaki halkın genel amaçlarının düzeyine yükseltecekler­ dir. Yani Çalışmalarını öylesine derin bir içerikle dolduracak­ lardır ki, bunda spor faaliyetinin her ayrı dalı, gelişmesini sağ­ layacak bitmez tükenmez besin özlerine kavuşacak ve daha da gelişebilmesi için güçlü bir itici güç alacaktır. 

Marksizim-Leninizm'le ilgili kitabi bilgiler günlük çalışmalarla ve savaşla, yani pratikle ancak bu suretle birleştirile­bilir. Lenin'in dediği gibi "Eski burjuva toplumunun en iğ­renç çizgisini oluşturan"8 teori-pratik kopukluğu önlenebilir. Komsomol, Lenin-Stalin partisinin yedeği olma rolünü gere­ğince ancak bu biçimde yapacak ve eski bolşevikler vardiyası­na nöbetçi savaşçılar hazırlayabilecektir. 

Komsomol'un üretimdeki rolü, sanayide olduğu gibi ta­rımda da önemlidir. Emek verimliliği, kapitalizmle savaşta so­ nuca ulaştıran bir güçtür. Emeğin verimliliği, sosyalist düzen­ den ne ölçüde üstün olduğunu göstermektedir. Emek verimli­ liğinin yükselmesi, herkesin yeteneklerine göre çalıştığı, ihti­ yaçlarını yeterince tatmin ettiği komünizme giden en kestir­me yoldur. 

Ülkemizdeki, sosyalizm kuruculuğu kısa sürede sosya­lizmde ne kadar güçlü üretim güçlerinin var olduğunu göster­ miştir. Asıl sorun bu güçleri ortaya çıkarmak ve örgütlü ola­ rak bir amaca doğru yöneltmek gibi pratik bir beceriden iba­ rettir. Sosyalist ülkede üretimin özelliği, emeğin zorunlu ve kö­ lece olmaktan çıkıp namuslu, yiğitçe bir onur davası haline gelmesinden ibarettir. Bu yeni emek kavramının başta Kom­ somol'un ve Sovyet vatandaşlarının, gençliğin iliğine-kemiği­ ne işlemesi gerekir. Sosyalizm, emeği hak ettiği düzeye yük­ seltmiştir. Oysa emek, sınıflı toplumlarda toplum merdiveni­ nin en alt basamağına indirilmişti. Kapitalist toplumda emeğin verimliliği işçilere sefalet, kapitalistlere ise servet getir­ mektedir. Bizde, sosyalizm ülkesinde, tam tersine, emeğin yüksek verimliliği emekçilerin maddi ve kültürel durumlarını iyileştirmekte, sosyalist devleti sağlamlaştırmaktadır. 

Komsomol çağındaki gençler üretim içinde sayıca yük­sek bir oran oluştumaktadırlar. Yalnız sanayide, yeni zavot­larda değil, makİnalaşmış bölümü başta olmak üzere, tarım­da da böyledir. Kolhozlardaki Komsomol birlikleri hemen hemen daima yöneticidirler. 

Emeğin örgütlenmesi, verimliliğinin yükseltilmesi, sosya­ list toplumun ilk ihtiyaçları düzeyinde de olsa en karmaşık sorunlardan biridir. 

Lenin şöyle diyordu: · 

"Emeğin verimliliği önünde sonunda, yani toplum düzeninin zaferinde en önemli, en belli başlı şeydir. Kapitalizm, toprak köleliği düzeninde görülmemiş bir emek verimliliği ya­ratmıştı. Kapitalizm, ancak sosyalizmin yeni, çok daha yük­ sek emek verimliliği yaratmasıyla kesin olarak yenilgiye uğra­ tılabilir ve kesin olarak yenilgiye uğratılacaktır. Bu çok güç ve çok uzun bir davadır. .. 

Komünizm, kapitalist emek verimliliğine oranla gönüllü, bilinçli, birleşmiş, geliştirilmiş teknikten yararlanan işçilerin yüksek verimliliğidir. 

Komünizm, kendisi için ya da "yakınları" için değil, "uzak" olanlar için, yani bütün olarak toplum, sosyalist devlet, Sovyet Cumhuriyetleri Birliği'ndeki yüzmilyonlarca insan için çalışma ile; her pud9 tahılın, kömürün, demirin ve diğer ürünlerin korunması konusunda, sıradan işçilerin üretimi yükseltmeleri uğrunda ağır emeği ortadan kaldırmak için fe­ dakarca kaygı gösterilen yerde başlar." 10 Gençliğin bu sorunun çözümüne canla başla sarılması ge­ rekir. Bu sorunun örgüt sorunlarının tartışıJdıgı Komsomol toplantılarında yer alması zorunludur. Sosyalist yarış ve Stahanofçu yöntem üretimdeki yaratıcılığa, özellikle genç teknik elemanların üretimdeki yaratıcılığına geniş olanaklar sağlamaktadır. Üretimle ugt-aşan Komsomolcuların ve özellikle mühendislerin görevi, ayrı ayrı üretim dallarında Stahanof yoldaşın yöntemini bütün çeşitliligiyle uygulamaktır. Uretim işlerinin genel çizgileriyle işçilerin sosyalist yarışın öncü sa­vaşçısı olmasının, birlikler ve kişiler arasında sürekli olarak yarışı alevlendirmelerinin özellikle şimdi büyük önemi var­ dır. Ben bir işçinin sosyalist yarışta bütün yıl boyunca birinci gelmesine önem veriyorum. Burada olaganüstü bir çabayla sistem, makine ve araca karşı özen ve iyi ilişki gerekmekte ve sonuçta da iyi bir üretim saglanmaktadır. 

İşletmelerde üretimin örgütlenmesi çok büyük önem ta­şır, şu kadarını söylemek yeterlidir: Eger usta, işi seri halde üretime sokar ya da az çok bir çeşit çalışma düzeni kurarsa, işçi çok daha kolay ve çok daha verimli çalışabilecektir. Eger usta, işçilerin kişisel özelliklerini bilirse; yani birinin agır fa­ ka.t daha dakik ve daha temiz, bir başkasının daha çabuk fa­ kat daha kaba çalıştıgını göz önüne alırsa işi, bu yapısal özel­ liklere uygun olarak bölüştürür. Bütün·bunların üretim danış­ma toplantılarında incelenmesi gerekir. Uretim danışma top­ lantıları iyi bir teknik ölçüdür ve öyle de olması gerekir. 

Bazıları bunun dar bir particilik anlayışı ya da çok küçük bir sorun oldugunu söyleyebilir ve yigitlige, kahramanlığa eği­limli Komsomolcuyu, bu yolla kazanılabilmenin mümkün olup olmadığını sorabilirler. Oysa kanımca, Komsomol yöne­ ticilerinin, görünüşte günlük olan bu çalışmalarda Komsomol­cu kitlelerine birinin digerine engel olmadığını, tersine bunla­rın birbirlerini tamamladığını göstermeleri, açıklamaları gere­kir. Acaba, teknikten sistematik olarak verebileceği herşeyi istemeye alışan bir işçi, kötü bir pilot olabilir mi? Karakteri­ nin kendisini havacılıkta da göstereceğini, yani onun uçaktan da genellikle alınabilecek her şeyi alacağını tahmin etmek ge­ rekir. Onun karakterinin bir askeri birliği yönetmede de ken­disini daha az olumlu göstermeyeceğini anlamak gerekir. De­mek ki, büyük işlerin ve kahramanlıkların yolu kapanmış de­gildir. Fakat iş yalnız bu kadarla da kalmamaktadır. Emek, na­mus, yigitlik ve şeref sorunu olduğuna göre, Komsomolcula­rın üretim sorunlarını inceleme toplantılarında özellikle bundan hareket etmeleri gerekir. Gençlerin bilincine işini namus­la yapan ve ona karşı candan bir ilgi gösteren işçinin Lenin-­ Stalin davasına, namus davasına, yiğitlik ve onur davasına hiz­met ettiği yerleştirilmelidir. Kendisinin sosyalizmin baş kuru­ cusu olduğu, şehir ve köylerdeki milyonlarca kurucunun da saygıya ve onura yaraşır olduğu aşılanmalıdır. Komsomol, bu­ na özellikle özen göstermelidir. Çünkü burada partinin temel ilkelerinden biri yerine getirilmektedir. 

Komsomolumuzun enternasyonal görevleri de önemli bir davadır ve tüm dünyadaki emekçi gençliğin gözleri ona yö­ nelmiştir. Stalin yoldaşın sözleriyle belirtirsek, bütün dünya proletaryasının zaferi uğrundaki savaşta, bu atılım birliğinde­ ki onurlu yerimize layık olalım. 

Sovyetler Birliği'nde gençlik, bedensel ve ruhsal gelişme konusunda olağanüstü uygun koşullar içinde bulunmaktadır. Ailesel durum, çocuklarla ana ve babalar arasındaki ilişki o derece iyiye doğru değişti ki bu, hiçbir kıyaslama kabul et­ mez. Bu ilişkiler sosyalizme bir hayli yaklaşmıştır. Kapitalist dünyada bu ilişkiler içtenlikten yoksun, bencil, kaba ve acıma­ sızdır. Bizde ise, kelimenin tam anlamıyla insancıllaşmıştır. Buna belki de kadınların eşit haklara sahip olmaları çok yar­ dım etmiştir. 

Bizim okulumuz çocuğu korkutmaz ve sekiz yaşındaki çocuk okula kendi mülküne giren efendi gibi özel bir güven duygusuyla gider. Ilkokul ile ortaokul ve ortaokul ile yükseko­ kul arasındaki kopmaz bağlar okumaya susamış gençliğin yük­sekokula kadar gelişini kolaylaştırmaktadır. Birinci sınıf ma­ kinalarla çalışan ve gelişen tekniği çabucak benimseyen işçi gençlik1 yüksek uzmanlığa erişmek için bütün olanaklara sa­hiptir. Işlerine karşı ilgi duyan ve inisiyatif sahibi olanlar, üre­ tim merdiveninden kolaylıkla çıkabilir. Kolhoz gençliği için yalnızca eski köyde değil en gelişmiş kapitalist ülkenin köy ekonomisinde de akla bile getirilemeyecek ufuklar açılmıştır. Uretimin kolektif karakteri nedeniyle, çalışmanın halkın gö­zü önünde en ·iyi bir biçimde yapılması, çalışma yönteminin güzel, başkaları için dikkate değer olabilmesi, tüm yetenekle­rin ortaya çıkması ve tüm güçlerin bu yönde kışkırtılması, teş­vik edilmesi gerekir. Yüksek teknik ve gelişmekte olan bilimsel tarım yöntemleri, insanları sadece zekaca geliştirmek ve emek verimliligini artırılmakla kalmamakta, yetenekli gençli­ gin ilerlemesi için de en geniş alanları açmaktadır. 

Parti; işçi, kolhozcu, Sovyet memuru olan genç insanla­ rın önünde profesyonel birlikleri, Komsomol, Osoaviahim11, kültür-fizik hareketi, kültür, egitim vb. örgütlerde faaliyette bulunmaları için geniş alanlar açmıştır. Bu örgütlerde a ktif güçlerin gelişimi için bütün olanaklar hazırdır. Buralarda her­ kes yeteneklerini ve çalışmalarını gösterebilir ve Komsomol buralardan yetenekli insanları kendine çekebilir. Daha doğru­ su bulabilir. Ey mutlu Komsomol! Sen Lenin-Stalin'in yüce davasına hizmet için ne çok olanaklara sahipsin. Senin önün­ de yeni insanın egitilmesi ve biçimlenmesi davası için· ne geniş ufuklar ve olanaklar açılmıştır! 

Komünist partisi insanlar arasında siyasal bakımdan ol­ duğu gibi ekonomik bakımdan da tam eşitlik sağlama görevi­ ni üzerine almıştır. Parti sosyalist devleti, halkın çok yönlü ge­ lişmesi, onun bütün değerli yetenek ve becerilerinin gelişme­ si temeli üzerinde kurmaktadır. Komünist partisi halkımızın uygulamadaki ve toplum hayatındaki tüm olaylara ne denli bi­ linçli yanaşırsa, vatanımızın o derecede sağlam ve yenilmez hale geleceği kanısındadır. 

En ileri sınıf ve tüm emekçilerin öncü birligi olan prole­ taryanın dünya çapındaki tarihsel rolü büyük ve önemlidir. Proletaryanın bu görevi yapabilmesi için, kolhozcu köylülerle birlikte tüm insanlığın kültürünü işlemesi ve benimsemesi, bi­ limin ve tekniğin tüm başarılarını öğrenmesi, bilginin doruğu-  na dek yükselmesi, dünyada herkesten daha çok okumuş ol­ ması gerekir. Bizdeki bilimin gelişmesi dünya biliminin önün­ de gitmeli, bilimimiz hem de bilginin tüm dallarında dünya yüzünde en ileri bilim olmalıdır. Çünkü Sovyetler Birliği sınır­ larının ötesinde bilim, onu kendi aç gözlü sınıf çıkarlarına uy­ duran, ondan mümkün olduğu kadar daha fazla emekçiyi kö­ leleştirmek için yararlanan, onun gelişmesini köstekleyen sö­ mürücü sınıfın elindedir. Onu eski dünyanın zincirlerinden kurtarmak ve emekçilerin savunması için güçlü bir silah hali­ ne getirmek, komünizmin kurulması yolunda bir Arşimet kal­ dıraca haline getirmek, özgür insanın doğaya egemenliğini ku rmak için araç haline getirmek; işte gençliğimizin ve ön planda Komsomol'un görevi budur. Sosyalizm dünyası tek­ nik, bilim ve sanat alanlarında öncü olmalıdır. Bizde gençli­ ğin nerede, ne ile, ne üzerinde isterse istesin çalışması için olanaklar vardır. Bilimi ve doğa güçlerini ilkel biçimde sınır­ landırılmış olarak değil, örgütlü bir biçimde bilimin ve tekni­ ğin en mükemmel bütün araçlarıyla silahlanmış olarak ege­ menliğimiz altına almak suretiyle, insanlığın bugünkü başarı­ larının temeline dayanarak ileri doğru hareket ettirelim. Bu ufuk, insanın doğaya, evrene egemen olması konusundaki ko­ lektif savaşa katılmak, gençlik için ne denli çekicidir. 

İnsan faaliyetinin hangi dalını ele alırsak alalım -pedagoji faaliyetinden askerliğe kadar- bunların hepsi ve ayrı ayrı her biri bizim koşullarımızda düşünce bakımından derin bir yapı­ ya ulaşmaktadır. Sanatı ele alın! Sanat kapitalist ülkelerde-raşi­ tİk 12 durumdadır. SSCB'de ise sanat coşkun bir gelişme halin­ dedir, çünkü sayıları yüzmilyonları bulan halk, sanatı susam ış­ çasına kucaklamaktadır. Biz bunu halkımızın yalnız tiyatroya, müziğe, resim sergilerine vb. sanat olayiarına ilgisinde değil, metronun süslemelerini ne denli mutlu ve gizlenemez bir gu­ rurla seyretmesinde de görüyoruz. Ben, Komsomol'un yönlen­ diriciliği altında en kısa bir zamanda Marx-Engels-Lenin-Sta­ lin fikirlerini her yerde kökleştirerek, sanatta ve sosyal ideolo­ jinin diğer türlerincieki bütün burjuva sahteciliğin, ikiyüzlülü­ ğün maskesini indirmesi, kökünden sökmesi için, üzerine dü­ şen herşeyi yapacağından kuşku duymuyorum. 

Altın çuvalının baskısı altından özgürlüğe çıkarılan SSCB halklarının yaratıcılığındaki tek hedef, tüm emekçi insanlığın mutluluğudur. Gençlik için bu amaç adına, sosyaliz­ min tüm dünyada zaferi adına; parti ile birlikte onun savaş bayrakları altında; Stalin yoldaşın önderliğinde fedakarca ·sa­vaşmaktan daha değerli ne olabilir? Onu fikir bakımından da­ ha fazla ne zenginleştirebilir, daha fazla ne çekebilir?
Blogger tarafından desteklenmektedir.