Header Ads

Header ADS

Gençlik Üzerine - Her Bakımdan Gelişmiş Kişiler olun

Kalinin

HER BAKIMDAN GELİŞMİŞ KİŞİLER OLUN


1 934 Mayıs'ında Dnepropetrovsk Komsomol Yürütme Kurulunda Yapılan Konuşmadan

Biz komsomolcuları, salt eski bolşeviklerin "mirasçı"ları olduklarından dolayı değil, kuruculuğa faal olarak katıldıkla­rı, ülkede aktif güç olduklarından dolayı da değerlendirmek­ teyiz. Bu kuşkusuzki, Lenin Komsomolu'na bir çok görev yüklemiştir. Her Komsomol örgütünün birinci görevi ise, genellikle tüm örgütlerde olduğu gibi, güçlerini amaca uygun bi­çimde ve en büyük sonucu alacak bir yolda yönetmeyi başar­mak olmalıdır.

Savaşa tüm güçlerini birden süren komutan her zaman iyi komutan demek değildir: Böyle bir savaş yürütmek her za­ man amaca uygun olmaz. Iyi komutan, savaşçılarının birik­miş enerjisini kesin zafer için saklamasını bilen komutandır. Bir zamanlar Budyoni yoldaş, bir bezay orducu komutanın iç savaştaki hatasını doğru olarak değerlendirmişti. İki taraf da askerlerini Azov steplerinden birbirine paralel olarak hareke­ te geçirm işler. Budyoni, ordusunu, sığınak yarleri olan, asker­ lerin geceleri uyuyabilecekleri, atlarını doyurabilecekleri yer­lerden götürürken; düşman ordusu çıplak yanık stepte ilerli­ yormuş. Böylece 200 kilometreden fazla yol almışlar. Budyo­ ni, ordusuyla belirlenen yere sapasağlam bir ruh ve savaşa­ cak güce sahip olarak varmış, düşman ise yorgun bir halde ulaşmış ve Budyoni yoldaş tarafından yok edilmiş. Bununla anlatmak istediğim şey; her örgütçü işini doğru olarak hazırla­ mayı bilmeli, her durumu zamanında hesaplaması ve değer­ lendirmesi ve ancak zorunlu hallerde maddi gücünün tamamı­nı harekete geçirmesi gerektiği konusudur. Bu Bolşevik üstünlügüne Lenin yoldaş kusursuz biçimde sahipti, Stalin yol­ daş da sahiptir. Komsomolcuların bu nitelige sahip olması, beraber oldugu her Komsomolcuya tanınması, ondan ne alı­ nabilecegini ve ona ne gibi yardımda bulunabilecegini ve bu­ lunması gerektigini bilmelidir. Bu, dava ugrunda ondan han­ gi işte daha iyi, daha büyük sonuç alacak biçimde yararlanabi­ lecegini bilmek açısından gereklidir. 

İşte size bir örnek: Komsomolcular arasında vtuz'larda2• vuz'larda3 (yüksek okullarda) ve teknik okullarda okuyan birçok ögrenci vardır. Bunlar sık sık birçok iş yüklenmişlerdir. Eğer bu öğrencilerin çalışma ve dinlenme rejimleri iyi düzenlenmemişse (Yüksek Eğitim ) vuz'u bi­tirdikleri zaman bazılarının sağlıgı yerinde olmayacaktır. Biri­ nin karacigerinin hasta oldugu, bir digerinin ansızın böbreklerinin agrıdığı, bir üçüncüsünün de midesinin gerektiği gibi çalış madıgı görülecektir. Öğrencilerimizin hayatlarının doğru ola­ rak yönlendirilmesine özen gösterme konusunda parti içinde herkesten önce kimin sorumlu olması gerekir? Komsomol'un!.. Bu onun işidir, bunu onun izlemesi, ilkokullardan başlayarak yüksekokullara varıncaya dek günlük çalışmaları  onun yürütmesi gerekir. Hükümetin ilgili kararlarının aksa­ madan yürütülmesine yardım etmesi ve ögrencilerin egitim sorunlarını ve hayatlarını daha iyi bir biçimde örgütlernesi gerekir. 

Sosyalizmi kurmakla ugraşan proleter devletimiz, kapitalist kuşatma çemberi içindedir. Demek ki biz, her zaman düş­manlarımızın saldırılarına karşı hazırlıklı olmak zorundayız. Gündelik hayatımızda bunu bir an bile unutmamamız gerekir. Hepimizin sürekli savaş nöbetinde bulunması zorunludur.

 Bir savaş patlakverdiği zaman, ordumuz, başlıca kimler­ den kurulu olacaktır? Bu ordunun büyük bir kitlesi Komso­ molculardan oluşacaktır. Bu nedenle Komsomolcuların özel­ likle uyanık olmaları gerekir. Komsomolcuların düşman saldı­ rısı karşısında komünistterin yönetiminde ve onlarla omuz omuza ilk vuruşa gögüs germeleri gerektigini ısrarla akılların­ da tutmaları gerekir. Düşmanın ilk vuruşu ise bilindigi hepsinden müthiştir. Bu durum, Komsomolcuların ve onların yönettikleri işçi gençliğin, savaş tekniğini dikkatle öğrenmesi zorunluluğunu gösterir. Voroşilof yoldaş Komsomolcuların önüne savunma işleriyle ilgili görevleri kesin ve açık olarak tümüyle koydu. Bunlar bilinen şeylerdir, yapılmaları gerekir ve onları tekrarlamama gerek yoktur. 

Fakat burada, Komsomol çalışmalarında kültür-fizik gi­bi çok önemli bir konunun altının çizilmesinde zorunluluk vardır. Spor güzel bir uğraştır, kişiyi sağlamlaştırır. Fakat spor ikinci dereceden bir iştir, bunun için amaç haline, rekor­culuk haline gelmemesi gerekir. Biz, insanı eksiksiz olarak geliştirmeyi istiyoruz. Oyle ki, koşmayı, yüzmeyi, süratli ve gü­zel yürümeyi başarabilsin. Tüm organları düzgün çalışsın, tek kelimeyle çalışmaya ve savunmaya hazır, normal, sağlam in­ san olsun; bedensel niteliklerine eş olarak, zihinsel, yönü de doğru olarak gelişebilsin. 

Ben Voroşilof yoldaşla birlikte bir çok askeri okulu gezdim. O, özellikle bu sorunlar üzerine dikkat çekiyordu. Voro­ şilof yoldaş, bizim rekorculuktan kaçınmamız, spora salt spor diye kapılmamamız, sporu komünist eğitimin genel görevleri­ ne bağımlı kılmamız gerektiğini söylüyordu. Çünkü biz, gerçek bir sporcu değil, sadece sağlam kollara ve sindirim siste­mine sahip olan; her şeyden önce gen iş bir siyasal görüşe ve örgütçülük yeteneğine sahip Sovyet yapılanmasının vatandaş­larını yetiştirmekte ve geliştirmekteyiz. Bu nedenle Komso­mol, milyonlarca emekçi genci kültür-fiziğe alıştırmak ve spo­rumuzu dah yüksek bir düzeye ulaştırmakla, kültür-fizikçileri­ mize açık bir siyasal ve sosyal görünüm sağlamalıdır. 

Komsomolcuların beni doğru anlamalarını; onların istek­lerini gemlemek istediğimi düşünmemelerini, hayatımızın her alanındaki olayları bolşevikçe örgütlendirmenin ne denli büyük bir önem taşıdığının anlamalarını isterim. 

Gençler arasındaki arkadaşlık duyguları konusunda da birkaç kelime söylemeyi özellikle istiyorum. İnsanlar gençlik çağında dostluğa, arkadaşlarını kolektif olarak desteklemeye çok yatkındır. Zor durumdayken arkadaşını terkedecek gen­ce seyrek raslanır. Bu duyguların savaş anlarında çok büyük önemi vardır. Komşunun sağlamlığına karşı duyulan tam gü­ven, savaşanların savaş yeteneğini olağanüstü bir güce ulaştırır. . Düşmanın ateşi paniğe ya hiç yol açmaz, ya da büyük bir olasılıkla bu paniği azaltır. Bu duygular savaşanları birleştirir ve disipline eder. Gençlik arasında arkadaşlık duygusunu ve sınıfsal dostluğun her yönteme başvurularak geliştirilmesi gerekir. Bu, en iyi sosyalist niteliklerden biridir. Bu nitelik her yerde, özellikle sınıf mücadelesinde gereklidir. 

Birçok kimse arkadaşlık duygusunu sıradan bir sözcük saymaya alışmıştır. Oysa bu duygu doğru olarak gelişirse; Komsomolcular ve partisiz gençler, arkadaş ve dostça üretim-. deki sevinçlerini paylaşmaya, güçlükleri birlikte yenmeye, tekniği birlikte benimsemeye; birbirine gerçekten yardım etme­ ye kültür-fizik, spor vb. ile uğraşarak dinlenme sırasında 'bile birlikte olmaya gayret ederlerse o zaman arkadaşlık, sosyalist yarışmaya çok iyi bir dayanak olacak, büyük meyveler verecektir. 

Komsomolumuz olağanüstü güzel, çok ilginç bir dönem­ de yaşamaktadır. Tüm insanlık tarihinde bir tek genç kuşak bile böyle bir dönemde yaşa mamıştır. 

Aslında ileriye doğru büyük atılımlar yapmadan, tek adım atmadan yetmiş yaşına dek yaşanabilir. Yani, yaşamın­ da büyük değişiklikler olmamıştır, aynı evde doğmuş aynı ev­ de ölmüşsündür. 

Şu anda biz ve gençlerimiz, tümümüz en yüce devrimler döneminde yaşa maktayız. Gözlerimizin önünde hala feodal kalıntılarıyla duran devletler var. Aynı zamanda ise eskiden Avrupa'nın en ha rhar ülkesi, halkların eski zindam olan Rus­ ya'da son hızla sosyalizm kurulmaktadır. Ha ngi tarih kesitince bundan daha ilginç bir dönem va­ rolmuştur? Günümüzde görülen büyük kahramanlık ve acı ne zaman görülmüştür? Fransız devriminin olaylar ve sarsın­ tılar ba kımından en zengin günlerinde bile, bu denli kahra­ manlık ve acı varolma mıştır. Kuşkusuz Fransız devrimini dev­ rimimizle kıyaslamamalıyız. O zamanına göre ilerici de olsa yine de bir burjuva devrimiydi. Bizim sosyalist devrimimiz ta­ rihte ilk kez, tarihin en ileri sınıfı olan proletarya için savaşır­ ken, aynı zamanda tüm emekçilerin çıkarları için savaştı. Komsomolculara ve gençliğimize Gorki'nin "Burevestnik"ini4 okumalarını önemle öneririm. Orada eski Rusya'daki ilerici insanların devrimci emelleri olağanüstü bir biçimde anlatılmıştır. 

Sosyalizm davası için yaşamak isteyen yaratır, hayatı değiştirir, savaşı yürütür, eskiyi yıkıp döker, yeniyi yaratıp ku­rar. Bizim Sovyet gerçeğimiz ise, her emekçiye, her genç işçi­ ye ve kolhozcuya tüm yeteneklterini en iyi bir biçimde geliştir­me olanaklarını vermektedir. Insanlık tarihinde şimdiye ka­ dar böyle ilginç bir dönemin var olmadığı açıktır. Çünkü Ekim Devrimine kadar, bir avuç zenginin milyonlarca emekçi üzerindeki egemenliği koşullarında bir parça ekmek uğruna savaş yürütülmüştür. 

Hiç kuşkusuz yürüttüğümüz savaşın kökenine ve ülke­mizde olagelen değişikliğin temeline dayanılarak bir süre sonra sanat eserlerinin en güzelleri yaratılacaktır. Devrimci gerçeğimizin en yüce eserleri, sanatçılar için en iyi örnekleri oluşturacaktır. Böyle bir dönemde yaşamak ise gerçekten bü­ yük mutluluktur. 58 yaşında olmama rağmen, bu dönemde yaşadığım için kendimi en mutlu insan sayıyorum. Biz biliyo­ruz ki, sosyalizm geldiğinde yaşam iyi ve ilginç olacaktır. Fa­kat en güzel an, sınıf savaşının kaynadığı andır. Bu duygu, sa­vaşa bizzat katılan, savaştan proletaryanın zafer kazanmış olarak çıkacağını bilenlerin duygularıdır. Tüm bu duygular, gençliğimize sosyalizm savaşında yeni başarılar elde etmek için esin kayanağı olacaktır. Biz partinin eğittiği kişilerin -Le­ ninst Komsomol'un çocuklarının- sosyalizm davasına bağlılık­larını her gün nasıl gösterdiklerini biliyoruz. Partinin ilk çağrı­sında maden ocaklarında nasıl maden ürettiklerini, nasıl met­ro inşa ettiklerini, uzayın derinliklerinde alabildiğine nasıl uç­tuklarını, çetin doğa koşulları ile yiğitçe nasıl savaştıklarını ve Sovyetler Birliği'nin nasıl baş kahramanları olduğunu, kül­tür ve tekniği nasıl benimsediklerini görmekteyiz.

Partimiz Merkez Komitesi, Stalin yoldaş ve diğer üyeler Komsomol'un parti tarafından ileri sürülen sorunlara mısıl sa­ rıldığını biliyorlar. Parti ve hükümet, Komsomol'dan ve ülkemiz gençliginden sonsuz bir sevgi, baglılık ve destek bulmak­ tadır. Biz eski bolşevikler yanılmadıgımızdan eminiz. Komso­ molcular, birligimizin yeni kurucularıdır. 

Eger gerçek bir sosyalist olmak istiyorsan, o zaman haya tının sonuna kadar genç kalacaksın. 

Niçin gerçek sosyalist dedim? Sosyalizm insanlara niçin böyle bir güç vermektedir? Gerçek sosyalistin özel yaşamı ikinci plandadır: Ailende herhangi bir tatsızlık varsa bu çok üzücü bir şeydir. Ancak, sosyalizm bundan zarar görmemeli. Açıktır ki, sen yalnız a ile sorunlarını, kendini ve yavuklunu düşünürsen, gerçek sosyalist ola_mazsın. Çalışmaya aktif ola­ rak katılırsan, onun nasıl bir giysi giydiğini bile farketmeye­ceksin ve yaşamınızdaki ufak tefek şeyleri, kişisel dertleri unutacaksın. 

Güçlü bir sosyalist olabilmek için her şeyden önce sağ­ lam bir sosyalist dünya görüşüne sahip olmak gereklidir. Sos­yalist dünya görüşü bize her soruna, her olaya karşı akılcı ve dogru bir tavır alma olanagı verir. Astronomide teleskop, la­ baratuvardaki araştırıcı için mikroskop neyse, proletarya dev­rimi için savaşan kişiye de sosyalist dünya görüşü odur. Sosya­list dünya görüşü siyaset adamına, işçiye içinde bulunduğu du­rumu dogru ve çok yönlü olarak görmek, anlamak ve belirt­mek olanağı verir. Bunlar bir bütün halinde ele alımnca insa­ nı güçlendırmekte, sadece bireysel değil daha büyük uyumsuzlukları da etkisiz hale getirmektedir. Eğer genel kolektif düşünce ile yaşarsan, toplumun davası senin için herşeyden üstünse, eğer sen çevreni saranların duygularıyla ilgilenir ve besledikleri umutlarla yaşarsan, emekçilerin genel ilgileri de­mek olan bu konular biz yaşlı komünistleri gençleştirir. 

Vatandaş savaşı ve sosyalizmin kuruluş dönemierini ele alın. O günlerde tüm emekçiler, yaşlılar da dahil olmak üzere kahramanlık ve ataklık mucizeleri gösteriyor, olaganüstü üy­ küler yaratıyorlardı; şimdi de gösteriyorlar ve yara tıyorlar. Bunun, bizi degiştirenler tarafından, yani Komsomolcular, iş­ çi ve kolhozcu gençlik tarafından anlaşılması gerekir. Onla­rın, savaşlarda çelikleşmiş eski bolşeviklerden ve proleterler­ den kolektif alışkanlıklar edinmeyi, yaratıcılık ateşiyle yanma­ yı, olan biten olayları ve kuramsal degerlendirme yapmayı öğ­renmeleri gerekir.

Bizim çoşkun yaşamımıza ayak için çalış mada yalnızca yanıp tutuşmak yeterli Bolşevik partı­ sinin gücü, Marx -Engels-Lenın-Stalin'in yol göstericiliğinde bilimsel bilgiyle silahlanınasından ve bu silaha en iyi bir bi­çimde egemen olmasından ibarettir. Bolşevikler devrimci ku­ ramı, illegal koşullarda, sürekli jandarma takibi altında, çarlı­ ğa ve burjuvaziye karşı amansız savaş vererek, kürek ve sür­ cezasını göze alarak proletaryanın savaşlarmı benimsedi­ Gerçekten de biz okuma konusunda zaman zaman "ser­best" insanlardık. Bizi hapse attıkları oluyordu. Biz de hapishanede okuyorduk ki, buna da her zaman erişemiyorduk, şimdi gençliğimiz kuşkusuz bu "avantaja" sahip değil. 

Komsomolcular, hele aktivistler bazen okumaya ve kendi­leriyle ilgilenmeye zaman ayıramamaktan yakınmaktadırlar. Bende meşgul bir insanım, böyle olduğu halde yine de hergün okumaya zaman ayırıyorum. Her gün hiç olmazsa sekiz-on sayfa okuyorum. Hem de evrak değil. Marksist kitaplar okuyo­rum. Bundan başka da edebiyata ait yeni eserleri izliyorum. 

Bir zamanlar Stalin yoldaş en kötü şeyin, insanların ha­zır formüller ve hazır çözümlerle düşünmeleri olduğunu söy­lemişti. Doğaldır ki bu, en kolayıdır. Eğer şu ya da bu kuramı kendi sözlerinle belirtmek istersen her şeyden önce üzerinde iyi düşünmen, onu anlaman gerekir. Aksi halde şaşırman mümkündür. Ezberlenmiş formüllerle konuşursan da belle­ gerektiği gibi çalışmaz, uyuklar. Bunun için kuramsal ça­ konusunda birinci koşul şu ya da bu tezin ezberlenınesi değil, sorunun derinlemesine öğrenilmesi anlaşılmasıdır. 

Komsomolcular, hele becerikli Komsomolcular çok çalış maktadırlar. Onların işleri fazladır. Ancak yine de çok yönlü gelişmiş insanlar olmak zorundadırlar. 

Sosyalizmin kurulmasında eğitilmiş insanlara ihtiyaç var­ dır. Eğitilmiş insan ise çok okuyan değil, özellikle materyalist felsefe ile ilgilenen, bilimin zenginliklerini benimseyen, oku­dukları üzerinde düşünen ve devrimci kuramı devrimci pratikle birleştirmek gerektiğini anlayana denilir. 

Komsomolcular zamanlarını doğru olarak kullanmasını öğrendiklerinde bu kuramı kavrama konusunda da yeterli olacaktır.

24 Mayıs 1934 tarihli "Konsomolskaya Pravada"
Blogger tarafından desteklenmektedir.