Header Ads

Header ADS

VATAN CEPHESİNİN PROGRAMI

Dimitrov

Çar Boris hükümetinin halk aleyhtarı siyaseti, gerçek bir milli tehlike teşkil etmektedir. Gerçekte bugün Bulgaristan Hitler'in vasalı, Bulgaristan halkı ise Alman emperyalistlerinin kölesi haline gelmek­tedir. 

Hitler'in dünyaya egemen olmak hedefini güden manyak planı mukakkak hezimete mahkum olduğu­na göre, bu vatana ihanet siyasetinin her ne surette olursa olsun devam ettirilmesi, Bulgaristan halkını bilin􀀟li olarak uçuruma sürüklemek ve onun milli bağımsızlığım kaybetmesi demektir. 

Şu tarihi anda Bulgaristan halkının, ordusunun ve vatansever aydınlarının en büyük görevi, Bulga­ristan'ın kurtuluşu için kudretli bir Vatan Cephesin­de birleşmesidir. 

Vatan Cephesi şu acil görevleri ortaya koymak­tadır: 

1. Bulgaristan'ın, Bulgaristan halkının felaketi) olan canice Hitlerist savaşa sürüklerımesine meydan vermemek. 

2. Kardeş Sırp halkının Alman ve İtalyan bo­yunduruğuna karşı yürüttüğü mücadeleyi bastır­mak için gönderilmiş olan Bulgar ordularım derhal geri çekmek. 

3. Bulgaristan'm Hitlerci Almanya ile Mihvere dahil diğer devletlerle bağladığı ittifakı bozmak, Bul­garistan topraklarını Alman faşist ordularından ve gestapo haydutlarından kurtarmak. 

4. Almanya'ya ve Mihvere dahil diğer devletlere yapılan yiyecek ve ham madde ihracını durdurmak. Halkın ve ordunun yiyeceğini temin etmek ve hal­kın elverişli fiyatlarla en lüzumlu maddeleri tedarik etmesini sağlamak. 

5. Atlantik beyannamesi gereğince, Bulgaristan halkının diğer Balkan halklariyle anlaşması suretiy­le ve Bulgaristan'ın Sovyetler Birliği, İngiltere ve diğer hürriyetsever halklarla sıkı dostluk ve işbirli­ği tesisi suretiyle milli menfaatlerini teminat altına almak. 

6. Faşizme ve Hitlerci Almanya'ya karşı müca­dele ettiklerinden dolayı takip edilen bütün sivil ve askeri şahsiyetleri derhal serbest bırakmak. 

7. Halkın siyasi haklarını, özellikle basın, top­lantı ve cemiyet kurma hürriyetlerini iade etmek; bütün anayasa aleyhtarı, halk aleyhtarı ve faşist ka­nunları kaldırmak. 

8. Orduyu faşist-monarşist kliğin elinden almak ve ordunun halk aleyhtarı maksatlarda kullanılma­ması için kesin tedbirler almak. Eşit haklara sahip vatandaşlar olmaları itibariyle subay ve askerlerin haklarını temin etmek. 

9. «Brannik», «Ratnikler Birliği», «Lejyon» ti­pinde olan faşist teşkilatları dağıtmak. 

Faşist cellat ve canileri zararsız bir hale sok­mak ve onların örnek sayılacak bir şekilde cezalan­dırılması için tedbirler almak. 

10. Halk servetini ve halk emeğini yabancıla­rın el koymalarından korumak ve Bulgaristan'm hür ve bağımsız bir memleket olarak iktisadi bakımdan doğru bir şekilde gelişmesini sağlıyacak şartlar ya­ratmak. 

11. Halkın geçimini, emekçi şehirli ve köylü halkın çalışmasını, gelirini ve insan gibi yaşamasını sağlamak. 

12. Faşist taassubunu, ırk düşmanlığım ve hal­kımızın milli şerefinin düşürülmesini kökünden sö­küp atmak. 

Halkımız için zaruri olan bu görevlerin gerçek­leştirilmesi, Vatan Cephesinin kurtarıcı siyasetini metanet ve sebatla uygulamaya muktedir gerçekten milli bir hükümetin bir an önce kurulmasını gerek­tirmektedir. Bu sebepten dolayı Vatan Cephesi, yü­rüttüğü mücadelenin en yakın görevi olarak, şimdi­ki vatan haini, halk aleyhtarı Hitlerci hükümetin ik­tidardan indirilerek, gerçek bir milli Bulgar hükü­metinin kurulmasını ortaya koymaktadır. 

Bütün Bulgaristan halkının irade ve desteğine dayanan bu hükümet, Büyük Millet Meclisinin çağı­rılmasım sağlıyacak şartları da hazırlıyacaktır ve bu meclis Bulgaristan'ın gelecekteki idare şeklini tayin edecek ve vatanımızın hürriyeti, bağımsızlığı ve ge­lişmesi bakımından gereken yasal ve maddi garan­tileri sağlıyacaktır. 




Hristo Botef» radyo istasyonu, 17 temmuz 1942.
Blogger tarafından desteklenmektedir.