Header Ads

Header ADS

ÜÇ BÜYÜK ULUSAL GÖREV

Dimitrov

Memleketimizin önünde üç büyük ulusal görev durmaktadır. Şu anda halkın, Vatan Cephesi ile hü­kümetinin, Vatan Cephesi siyasi partilerinin ve sos­yal teşkilatlarının, keza Bulgaristan'ın bütün kadın ve erkek vatanseverlerinin dikkat ve kuvvetleri bu görevlerin halli üzerinde toplanmalıdır. 

Birinci büyük ulusal görev adil ve şerefli bir barış elde etmektir. Şimdiye kadar bu yönde yapı­lanın yamsıra, Paris barış konferansı esnasında Bul­garistan'ın Mitlerci Almanya'nın uydusu olarak değil ona karşı savaşmış olan bir memleket olarak dav­ranış görmeğe layık olduğunu oldukça inandırıcı bir şekilde göstermek lazımdır. Yalnız konferansta­ki dostlarımızın değil, fakat aynı zamanda yeni Bul­garistan'a karşı körükörüne edinilen belirli kanı ve inançlarla hareket edenlerin de, Balkanlarda ve Av­rupa' da sağlam bir barış kurulması lehine olarak büyük Yunanistan hülyası peşinde koşan şövenist­lerin Yunan-Bulgar hududuna ve savaş tazminatı • ödemelerine dair hayali emperyalist emellerinin ke­sin olarak reddi gerektiğine kanaat getirmeleri la­zımdır. Bulgaristan ordusu bizzat Yunanistan'ın Hit­lerci çapulculardan kurtuluşu uğruna ve bu çapul­cuların Avusturya Alplerine kadar takip edilerek bozguna uğratılması için o kadar değerli madde ve insan kaybı verdikten sonra bize şerefsiz ve daya­nılmaz şartlar kabul ettirilmesi, görülmemiş bir haksızlık olacaktır. Genel barışın ve halklar arasın­da, özellikle Balkan halkları arasında kardeşçe işbirliği kurulmasının lehine olarak, yeni, demokra­tik Bulgaristan'ın, Batı Trakya meselesini olumlu olarak halletmek suretiyle Ege denizi kıyılarında yer elde etmesi hususunda sahip olduğu yasal hak­kın tanınması lazım geldiği bütün yetkili çevreler­ce açık olarak anlaşılması lazımdır. 

Barış anlaşmasının imzalanmasına gelince, hiç şüphesiz ki, bu, ancak Bulgaristan'ın tek temsilcisi olan ve Bulgaristan milleti adına konuşmak ve memleketimizi ilgilendiren herhangi bir şart ve taahhüdü üzerine almak hakkına sahip bulunan tek hükümet olan Vatan Cephesi hükümeti ile yapılabi­lir. 

İkinci büyük ulusal görev, monarşinin tasfiyesi ve halk cumhuriyetinin kurulması bahsinde halka danışılmasıdır. Bu tarihi olaya bütün halkımız bi­linçli ve etkin olarak katılmalıdır. Vatanını sevip de halk danışmasına «Halk cumhuriyeti için» yazı­sını taşıyan üç renkli pusulayla katılmadık tek bir kadın veya erkek seçmen kalmamalıdır. 8 Eylül ple­bisiti, bütün halkın lanetli monarşinin bütün ka­lıntıları ve onların faşist, mürteci destekleyicileri üzerinde, bütün halk aleyhtarı koyu kuvvetler üze­rinde, memleketimizde bulunan eskiyi canlandır­mak istiyen bütün unsurlar üzerinde bir zafer ol­malıdır. Halka danışma kampanyası ve siyasi aydın­latma çalışmaları yarının Bulgaristan Halk Cum­huriyetinin kurulması yolunu kesin olarak açmalı­dırlar. 

Üçüncü büyük ulusal görev, Büyük Halk Mec­lisi seçimlerinin yapılmasıdır. Meclisimizin yeni ana­yasayı, halk cumhuriyetinin anayas'lsını hazırlayıp kabul etmesi ve aynı zamanda bir yıl süreyle ka­nun çıkarması gerekecektir. 

Büyük Halk Meclisi seçimleri kampanyasının görevi, halkımızın en sadık ve layık oğul ve kızla­rının, bütün halk tabakalarını temsil edecek halk vekilleri olarak seçilmesi ve aynı zamanda bizzat halkın, gerçek, halkçı, demokratik bir anayasa ola­cak olan gelecekteki anayasanın esas hükümleri hakkında fikir yürütmesi olacaktır. Bu suretle mem­leketimizin geleceği bakımından büyük önemi .;lan anayasa meselesini kesin olarak halletmek işinde bizzat Büyük Halk Meclisine kolaylık yapılmış ola­caktır. 

Bu üç büyük ulusal görevin milletimizin ve memleketimiz geleceğinin lehine olarak başarıyle halledilebilmesi için bir sıra peşin şartlara ihtiyaç vardır. Bunların birincisi ve başlıcası, şüphesiz, h;d kımızın Vatan Cephesi tarafından canlandırılan sağlam, faşist aleyhtarı, demokratik birliğidir. Bu birlik her şeyden önce alt tabakalar arasında, bizzat halk tabakaları arasında, şehir ve köylerde azami derecede sağlamlaştırılmalıdır. Bunun yanısıra, Va­tan Cephesinin başında bulunan ve memleketin ida­resini temsil eden beş faşist aleyhtarı, demokratik parti arasında var olan karşılıklı anlayış ve dürüst­çe işbirliğinin tam manasiyle temin edilmesi lazım­dır. Belirli bir süre için var olan ve başlıca olarak Vatan Cephesi saflarında sahte Vatancepheci ve es­kiyi canlandırmak isteyen unsurların bulunmasın­dan doğan anlaşmazlıklar, Vatan Cephesi partileri saflarını bu gibi istenmeyen ve zararlı misafirler­den, iki sandalyeye oturan, iki yüzlü bir siyaset yü­rüten ve hareketleriyle partiler arası münasebetle­ri bozan kimselerden azimle, bizzat kendileri te­mizlemek suretiyle bir an önce tasfiye edilmelidir.

Bununla beraber, devlet cihazının, demokratik,ekonomik, iç ve dış bir memleket siyasetinin tatbi­kine engel olan ve halk idaresine karşı memnuniyet­sizlik uyanması için bilinçli olarak sebepler yaratan faşist taraftarlarından, sabotajcılardan ve zararcı­lardan temizlenmesi hususunda acil ve kesin tedbir­ler alınmalıdır. 

Bilindiği gibi, Halk Meclisinin bir kararı üze­rine hükümet bütün parlamento gruplarının temsil­cilerinden meydana gelen özel bir komisyon aracı­lığiy le, orduyu, gerçekten halkçı ve savaş yeteneği tam, hürriyet ve demokrasiyi, yüksek milli menfaat­lerimizi sadakatle ve yılmadan savunan bir ordu olabilmesi için, faşist, eskiyi canlandırmak isteyen ve demokrasi aleyhtarı unsurlardan temizlemeye gi­rişti. Zengin meyvalarını bundan sonra verecek olan bu tedavi planı, elbette, genel olarak subaylara kar­şı yöneltilmiş değildir. Bilakis bu planla, subaylar uygun olmıyan unsurlardan kurtarılmakla, subayla­rın lehine hareket edilmiş oluyor. Bu unsurlardan temizlenen subay mevcudu, fevkalade önemli ve so­rumlu olan hizmetinin ifasına kendisini tamamen rahat ve bütün varlığı ile verebilmesi için, gereken durulmayı sağlayabilecektir. Faşist olmayıp da az­ledilmiş subaylara gelince, bunların iyi niyetle ha­reket ettikleri takdirde, vatandaşlık durumlarını memlekete tamamen faydalı vatandaşlar olacak şe­kilde tanzim etmeleri hususunda kendilerine gere­ken maddi ve diğer kolaylıklar gösterilecektir. 

Fakat aynı zamanda diğer dairelerin de, özel­likle iktisadi bakanlık ve müdürlüklerin, keza dışiş­leri ve eğitim bakanlıklarının da temizlenmesi ge­rekmektedir. Bu hususta ordunun idaresi ve kont­rolüne dair kanunun 4. maddesi yönetici görevini aynen görebilir. 

Vatan Cephesi, programını uygulama yolunda duran bütün engelleri kesin olarak yok etmelidir. O, geçmişin kötü mirasını, yani bütün yolsuzluk ve münasebetsizlikleri ve özellikle halkın iaşesi, gıda maddelerinin, ve diğerlerinin dağıtım sahalarında­ki her türlü rüşvetçiliği, bizde, maalesef, az olmıyan bu yolsuzluk ve münasebetsizlikleri demir süpürge ile temizlemelidir. Hem bu iş, muhtemelen zarar görecek şahısların sosyal durumu, mevkii ve partideki durumu gözönüne alınmadan, yapılmalı­dır. 

İçinde bulunduğumuz zaman; Vatan Cephesi­nin, onun partilerinin, hükümetinin ve Halk Mecli­sinin, halkın karşısına sağlam, birleşmiş olarak, açık alınla, yüks􀀶k toplum ve devlet sorumluluğu hissi ile ve vatanımız uğrundaki olumlu, yaratıcı eserle­riyle çıkmalarını ısrarla istemektedir. 

Şunu unutmıyalım ki, işçi sınıfına ve emekçi köylülere, memleketin sosyo-politik hayatında işgal ettiği özel yeri yüzünden kendi partimize, adı geçen üç büyük ulusal görevin doğru olarak halledilme­sinde oldukça büyük bir sorumluluk düşmektedir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.