Header Ads

Header ADS

GERÇEK BİR HALK CUMHURİYETİ İÇİN

Dimitrov

Halk Meclisinde Bulgaristan İşçi Partisinin parlamento grubu adına yapılan konuşma 
25 temmuz 1946 

Bay ve bayan halk vekilleri!

Bulgaristan İşçi Partisi, kendi anane ve esas prensiplerine ve halkımızın iradesine sadık kalarak, monarşinin ortadan kaldırılması ve halk cumhuri­yetinin ilanı ve Büyük Halk Meclisinin çağrılması ile ilgili kanunun hazırlanmasına etkin olarak ka­tıldı. Onun parlamento grubu, monarşinin sonuncu tasfiyesini ve halk cumhuriyetinin yakında kurula­cağını bildiren bu tarihi kanun lehinde ittifakla rey verecektir. 

Bu kanunun Halk Meclisimiz tarafından kabu­lü ile bizde çoktan olgunlaşmış olan bir meselenin halline fiilen girişilmiş bulunulmaktadır. Tarihi 9 Eylülün esas şiarlarından biri ve Vatan Cephesi programının temel hükümlerinden biri gerçekleşe­cektir. Halkın monarşiye ve Koburg hanedanlığına, memleketimize ve millete bunca fenalıklar getirmiş olan bu hanedanlığa karşı yürüttüğü uzun yıllık mü­cadeleler nihayete erecektir. 

8 eylülde Bulgaristan halkı, bir yüksek hakim olarak, monarşi teşekkülü ve cani, yabancı ve halk aleyhtarı Koburg hanedanlığı hakkında kesin hük­münü verecektir. 

Halk Cumhuriyeti lehinde halka yapılacak damsma, 9 Eylül 1944'ten sonra Bulgaristan halk de­mokrasimiz için büyük bir galebe olacaktır. 

Büyük Halk Meclisi Bulgaristan'ın yeni anaya­sasını hazırlamak görevini yüklenecektir. Ama bu anayasa, çeşitli şekillerde büyük kapitalistlerin ve maliye kodamanlarının, Bulgar ve yabancı kartel ve tröstlerin halk üzerinde egemenliğini tesis edecek mürteci, muhafazakar, burjuva-cumhuriyetçi bir anayasa olamaz. 

Kanun tasarısının 12. maddesinde yeni anaya­sanın esas hükümleri -de kısaca olmakla beraber ta­mamiy le açık bir şekilde formüle edilmiştir. Söz ko­nusu olan, sadece Bulgaristan'da cumhuriyeti ilan etmek değil, fakat aynı zamanda bu cumhuriyetin halkçı v􀀧 demokratik içeriğini de teminat altına al­maktır. Biz her türlü cumhuriyet taraftarı değiliz. Halkımız genellikle cumhuriyet değil, gerçek halk cumhuriyeti, kara ve rezil maziye dönülmemesi için lazım gelen maddi, siyasi, kültürel ve manevi temi­natlar verecek bir halk cumhuriyeti; memleketimi­zin ileriye doğru ve daima ileriye doğru demokra­tik yolda gelişmesini sağlıyacak bir halk cumhuri­yeti; doymak bilmez, muhtekir ve tufeyli kapital için yer olmıyacağı, tufeyliler, muhtekirler, halkı so­yanlar ve ezenler için yer bulunmıyacağı bir halk cumhuriyeti istemektedir. Bulgaristan halkı, bizde 􀀽meğin kesin bir sosyo-ekonomik amil olacağı, top­rağın onu işleyenlere ait olacağı, bütün yeraltı ve yerüstü tabiat servetlerinin bütün halkın malı ola­􀁁ağı, kadının, erkeğin malik olduğu aynı haklara sa­hip olacağı, gençliğin ise gelişmesi ve sosyal çalış­malarını yürütmesi için geniş bir sahaya sahip bu­lunacağı durumunu kesin olarak sağlamlaştıracak bir halk cumhuriyeti istemektedir. Emekçi halkımız çalışmağa muktedir olup da çalışmak istemiyen, topluma faydalı emek vermeyi istemiyen yeme­melidir, halkın maddi, kültürel ve manevi nimetle­rinden faydalanmamalıdır diyen prensibin gerçek­leştirileceği bir halk cumhuriyeti istemektedir. 

Büyük Halk Meclisi, memleketin esas kanunu­na, yeni anayasaya, Bulgaristan halkının yabancı­ların zulmüne, monarşizme, faşizme ve irticaa kar­şı uzun yıllar yaptığı mücadelede elde ettiği bütün siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal başarılan kay­dedince ve sağlayınca, aynı zamanda her türlü geri­ye dönüş, memleketimizin her ne şekilde olursa ol­sun geriye dönmesi imkanlarını da ortadan kaldıra­cak ve toplumun gelişmeğe devam etmesini ve bü­tün halkın refahım mümkün kılacaktır. 

Bizde, esas olarak eski Tırnova anayasasının alınmasını ve onda sadece bazı değişiklikler yapıl­masını teklif eden burjuva anayasacıları vardır. Görülüyor ki, iddiacı efendiler eskilerden hiç bir şeyi unutmamışlar ve yeni hiç bir şey öğrenmemiş­lerdir. Onlar bizde yapılmış olan derin demokratik değişiklikleri gözönünde bulundurmamaktadırlar. Onlar, halk cumhuriyeti ilanından sonra eflk.i ana­yasanın değiştirilmesi meselesinin değil, yepyeni bir anayasanın meydana getirilmesi meselesinin ortaya konulduğunu gözden kaçırmaktadırlar. 

Bununla beraber en saf Bulgann da, eski, yıp­ranmış tulumlara yeni şarap doldurmanın tamamen bir akılsızlık olacağını bilir. Yeni Bulgaristan'ın ya­malı, eski ve çürümüş değil, yeni ve sağlam devlet elbisesine ihtiyacı vardır. Devlet kuruluşumuzun ye­ni temele, yeni şekillere ihtiyacı vardır. Bütün genç, demokratik halklarla birlikte, tarihçe reddedilmiş, eski, formel ve yalancı demokrasi yolundan değil, yeni gerçek halk demokrasisi yolundan yürümek az­mindeyiz, çünkü vatanımızın hürriyeti ve bağımsız­lığı, milletimizin yükselmesi ve mesut geleceği an­cak bu yoldan gerçekleştirilebilir. 

Büyük Halk Meclisi se􀀏imleri esnasında halkı­mızın en layık, en sadık evlat ve kızlarının, halkı­mızın bütün tabakalarının temsilcilerinin seçilmesi gerektiği görüşünü kesinlikle savunuyoruz. Aynı za­manda Büyük Halk Meclisi seçimleri esnasında yal­nız Vatan Cephesi partilerinin değil, kanunen var olan diğer bütün muhalif" siyasi grupların da seçim­lere serbestçe katılmaları hususunda tam bir imkan temin edileceğini de kesin olarak beyan ediyoruz. 

Bilindiği üzere, bu muhalefet gruplarına, XXVI. alelade halk ımeclisi için yapılmış olan seçimlere ka­tılmak imkanı verilmişti, ama onlar aptallıkları ve korkaklıkları yüzünden seçimleri boykot etmeyi ter­cih ettiler. Onlar bu başarısız boykottan edindikleri acı deneyden sonra, şimdi, geçen yıl işledikleri si­yasi hatayı tekrarlamağa meyilli olmayacaklarım. tahmin etmek tabiidir. 

Her halde halkın Büyük Halk Meclisine verece­ği oyla, bizde irticaın halk arasında ciddi kökleri olduğu fikrine kesin olarak son vermek, memleke­timizin menfaatı gereğidir. 27 ekimde dünya, Bul­garistan halkının gerçekten demokratik ve ilerlemiş bir halk, ağır geçmişinden gereken bütün dersleri sonuna kadar almış olan, kuvvetlerinin, toprakları­nın ve maddi kaynaklarının halk aleyhtarı ve de­mokrasi aleyhtarı maksatlarda, askeri maceralar ve tecavüzkar, yağmacılık savaşları için kullanılma­sına artık hiç bir zaman izin vermeyecek bir halk olduğuna apaçık inanmak imkanına sahip olacak­tır. Halkımız, Sovyetler Birliği, Federatif Yugoslavya Halk Cumhuriyeti, diğer İslav kardeşleri ve bü­tün demokratik halklarla birlikte, demokrasi, barış ve halklar arasında kardeşçe işbirliğinde ebediyen sağlam bir unsur olmaya sabırla ve yılmadan azmet­miş bulunmaktadır. 

Menfur monarşiye ve lanetli faşizme ölüm! Yaşasın yenilmez Vatan Cephesi! 

Yaşasın Bulgaristan Halk Cumhuriyeti! 


Rabotniçesko delo 

s. 168, 26 temmuz 1946.
Blogger tarafından desteklenmektedir.