Header Ads

Header ADS

PARTİ MERKEZ KOMİTESİNİN SİYASİ RAPORU

Dimitrov

BULGARİSTAN İŞÇİ PARTISİNİN BEŞİNCİ KONGRESİNDE OKUNAN PARTİ MERKEZ KOMİTESİNİN SİYASİ RAPORU 

19 Aralık 1948

Bulgaristan İşçi Partisinin başlangıcı, derin geçmişlere kadar uzanır. Bu partinin temelleri, Sos­yal-demokrat Partisi adı altında, 1891 konferansın­da, Buzluca'da atılmıştır. Fakat parti, ancak 1903 yılında, geniş sosyalistlerden ayrılmasından, yani partinin sosyal reformistlerden, «obştodeltsi» kana­dından temizlenmesinden sonra, Dimitır Blagoef ile onun yakın arkadaşları Georgi Kirkof ve Gavril Georgief'in önderliği altında işçi sınıfının Marksist partisi şeklini aldı. 

Bizim partimiz, yabancı küçük burjuvaziye ve burjuvazinin nüfuz ve etkilerine karşı, henüz genç olan işçi sınıfının kendisi için bir sınıf olarak kendi ideolojisi ve teşkilatı ile bağımsız sosyal bir güç ola­rak yaşayabilmesi için hiç durmadan mücadele ede­rek büyümüştür. İşçilerin sınıf bilincinin gelişmesi, teşkilatlandırılması ve hayatı çıkarlarının savunul­ması maksadiyle kurulmuş küçük ve büyüyen bir grup olan; geçen yüzyılda ve bu yüzyılın başların­da olduğu gibi sosyalizmin ajitasyon ve propaganda teşkilatı halinde bulunan Parti, yavaş yavaş büyü­müş, 1914 - 1918 Birinci Dünya Savaşında ve özel­likle savaştan sonra, artık bizde işçi sınıfının kitle­vi siyasi bir partisi haline gelmiştir. 

Partimizin ve emekçilerin anlatılmaz bir sevinç ve hayranlıkla karşıladıkları ve büyük ideallerini ka­bul ettikleri Büyük Ekim Sosyalist Devriminin et­kisi altında, Parti, 1919'da B.K.P. adını aldı ve Bol­şevik Partisinin önderliği altında Komünist Enter­nasyonalinin kurulmasına iştirak etti; partimiz, bu enternasyonalin, 1943'te kendi kendini dağıtmasına kadar, etkin bir üye oldu. 

Partimiz, otuz yıl boyunca ve özellikle 1923 Ey­lül ayaklanmasından sonra, bolşeviklikten uzak olan dar sosyalistliğin eskimiş anlayışlarını yenerek, ken-di çevresinde ve işçi hareketi arasında çeşitli - sağcı ve solcu - eğilimlere ve gruplara karşı savaşarak, Bolşevik Partisinden ders alarak ve kendi tecrübe­lerini gi􀀟ikçe arttırarak gelişti, baştanbaşa değişti ve ideolojik bakımdan Marksizm - Leninizm ruhun­da silahlandı. O, işçi sınıfını teşkilatlandırmağa ve kesin savaşa götürmeğe, işçi sınıfı ile diğer köy ve kasaba emekçi tabakalarının savaş birliğini teşki­latlandırmağa ve yönetmeğe, azgın faşist diktatör­lüğünü yıkmağa ve memleketimizi sosyalizmin za­feri ile parlak başarılarına ulaştırmağa azmetıniş , olarak, memleketin geleceğini ellerine almağa muk­tedir bir Marksist-Leninist partisi, işçi sınıfının teş­kilatlı ön müfrezesi ve yeni tipten bir parti olarak sağlamlaştı. 

Partimiz, gelişmesi boyunca, kahramanlık ve iş­çi sınıfı ile emekçi halka karşı sarsılmaz sadakatle dolu olan, güç, dikenli ve dolambaçlı bir yol geçti. Uzun zaman illegal bir durumda bulunmuş, ağır he­zimetlere uğramış ve büyük sayıda değerli kurban­lar vermiş olan Partimiz, bir an için bile varlığını ve savaş kabiliyetini kaybetmemiştir. 

Parti, işçi sınıfının kurtuluş davasına daima sadık kalmıştır. Hatalara ve tereddütlere rağmen bü­tün varlığı esnasında, daima halk kitlelerinin ara­sında kalmağa, onlarla ileri yürümeğe, onlara pro­leter enternasyonalizmi maneviyatı ile amansız sı­nıf mücadelesi ruhu aşılamağa, çıkarlarını namus­luca ve fedakarca korumağa, onları amansız düş­manlarına karşı cesaretle savaşa götürmeğe uğraş­mıştır. Monarşist-faşist diktatörlüğünün ve Alman işgalinin en ağır yıllarında, Parti, faşizme ve yaban­cı istilacılara karşı yürütülen savaşın ön saflarına cesaretle geçerek, partizan harekatını teşkilatlandır­dı ve idare etti, Vatan Cephesini kurdu, fedakar ve dürüst idaresiyle memleketi 9 Eylüle ulaştırdı ve geniş halk kitlelerinin sempati ve itimadını kazan­mağa muvaffak oldu. 

Vatan Cephesine katılan Sosyal-demokrat Par­tisinin de son zamanlarda Partimizle birleşmesi su­retiyle - ki bu birleşme Marksizm-Leninizm esas­ları gereğince yapılmış, Partimizin tüzük ve disipli­ninin kabulü hususuna dayanmıştır - işçi sınıfının arasında kalan son bozguncu elemanlar da yok edilmiştir ve bu sınıfın şimdi artık bir tek siyasi devrimci partisi vardır. 

Partimizin bugün devlet idaresinde ve memle­ketimizin bütün sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel hayatında idareci bir kuvvet olarak tanınmış olma­sı hali, gayet doğal-yasal bir belirtidir. 

Partimizin şüphe götürmez hizmetleri, kongre­nin genel bir ilgi ile karşılanması ve halkın bu kong­re kararlarına bağladığı ümitler, sosyalist toplumu­nun, insanın insan tarafından istismar edilmesine set çekecek olan toplumun temellerini kurarken memleketimizin kalkınmasını sağlamakta Partiye düşen tarihi görevin parlak şahadetine işaret eder.

Hiç şüphe götürmez ki, işçi sınıfının ön safla­rında bulunan, emekçi halkın itimat ve desteğine da­yanan ve daima muzaffer Marks-Lenin bilgisine sa­dık kalan Bulgaristan sosyalistlerinin partisi, tarihi görevini başaracaktır. Şimdiki kongremizin karar­ları, bunun teminatı olacaktır.
Blogger tarafından desteklenmektedir.