Header Ads

Header ADS

BÜYÜK HALK MECLİSİ SEÇİMLERİNDEN SONRA

Dimitrov

Vatan Cephesinin Büyük Halk Meclisi seçimle­rinde elde ettiği parlak zafer, bütün gerçek vatan­severlerin kalblerini büyük bir sevinç ve ümitle dol­durmaktadır. Seçimlerin, muhalefet lehine dışardan olan büyük bir baskının havası içinde yapıldığı gözönünde bulundurulursa, bu zaferin bir kat daha büyük önemi vardır. Bilindiği gibi, eğer Bulgaristan seçmenleri Vatan Cephesine çoğunluk kazandırırsa, Bulgaristan'a ağır barış şartları, dayanılmaz tazmi­nat yükleti1eceğine, Bulgaristan topraklarının bir kısmının koparılacağma dair açık tehditler savu­ruldu. Fakat halkımızın büyük çoğunluğu siyasi ol­gunluk, çetinlik ve erkeklik gösterdi. O, bu dış bas­kıya kapılmadı ve Vatan Cephesinin adaylarına üç milyon oy vermek suretiyle c,na karşı olan sarsıl­maz itimadını bütün dünyaya muzafferane bir şe­kilde gösterdi. 

Şimdi, seçimlerden sonra Vatan Cephesi, daha büyük azim ve imanla, layık, adil ve sağlam barış uğrundaki mücadeleyi devam ettirebilecek ve bu mücadeleyi elverişli bir sonuca ulaştırabilecektir. 

Diğer taraftan muhalefet seçimlerde ağır bir manevi ve siyasi hezimete uğradı. Bütün seçim kam­panyası esnasında muhalefet, halkın muazzam ço­ğunluğunun kendisiyle olduğunu ve Bulgaristan'ın küçük bir komünist azınlığı tarafından idare edil­diğini bizde ve dışarıda alçakça iddia ediyordu. Fa­kat seçimler, bizde irticaın kendisine gösterdiği desteğe, kendisine yapılan yardıma, ekonomik güç­lüklerinin alabildiğine istismar edilmesine rağmen ve memleket içinde dışardan yaratılan korkulu ha­vaya rağmen, muhalefetin seçmen oylarının ancak dörtte birini elde ettiğini açık ve şüphesiz olarak gösterdi. Sinirleri zayıf olan bu seçmenlerin büyük bir kısmı, muhtemel olarak, barış anlaşmasının im­zalanması ile ilgili olarak yeni Bulgaristan üzerin­de sistemli bir şekilde ve teklifsizce yapılan, özel­likle bu dış baskının kuvvetli etkisi altında kalmış­tır. Memleketimiz için zararlı olan bir masal çatır çatır yıkıldı. Büyük Halk Meclisi seçimleri sonucun­da güya muazzam bir çoğunluk elde edeceğini ve ik­tidara geleceğini yaygara kopararak beyan eden mu­halefetin aslında siyasi bakımdan fiilen kaç para ettiğini şimdi herkes açık olarak görebilir. Muhale­fet liderleri kurulacak yeni hükümette bakanlıkla­rı bile taksim etmişlerdi. Onların saflarında baş­gösteren acı hayal sükutu ve tabii olarak Vatan Cep­hesine karşı kinlerinin artması, bugün anlaşılır bir şeydir. 

Seçim sonuçları memleketimizdeki sosyal güç­lerin dengesinde gereken aydınlığı getirdi, hal­kın muazzam çoğunluğunun kiminle olduğunu şüp­he götürmez bir şekilde gösterdi. Bu vakıa bizde­ki demokratik gelişmenin bundan sonraki seyri için, şüphesiz, faydalı olacaktır. Bununla beraber Vatan Cephesi, muhalefetin etkisi altında kalmış ve dış baskı karşısında zayıflık göstermiş olan temiz ruh­lu Bulgar erkek ve kadın seçmenlerinin halk da­vasına katılması gayesiyle daha da büyük gayret­ler sarfetmesi, geniş aydınlatıcı çalışmalar yürüt­mesi gerekeceği gerçeği karşısında gözlerini kapa­mıyacaktır. 

Beklendiği gibi de, Vatan Cephesinin parlak za­fer kazanmasında en büyük pay Bulgaristan İşçi Partisine düşmektedir. Onun kazandığı 2.270.000 oy, içinde yaşadığımız şartlarda Vatan Cephesi için mu­azzam bir kuvvettir. Aynı zamanda bu oylar gerçek bir Demoklcs kılıcı gibi irtica ve halk düşmanları­nın başı üzerinde sarkacaktır. Seçimlerin bu sonuç­larından sonra halkımız, Vatan Cephesi tarafından çizilmiş olan kurtarıcı yoldan daha da emin olarak ileri yürüyebilecektir. İç ve dış düşmanların eski düzeninin yenilenmesi, Bulgaristan'ı menfur geçmişe döndürmek üzerine olan ümitleri yıkıcı bir darbe yemektedir. 

Partimiz, halkımızın oylarının hemen hemen % 60'ın orta vermesiyle kendisine yüklediği büyük sorumluluğu anlamaktadır. Partimiz, bu yüksek ve fevkalade değerli itimadı tamamiyle hak etmek için gereken bütün gücünü sarfedecektir. 

Vatan Cephesindeki müttefiklerimizin seçimler­de beklenen oyları elde etmedikleri vakıası belir­tilmeye değer. Bu, «Zveno» Halk Birliği için özel­likle karakteristiktir. Bütün memleket ölçüsünde ve ayrı ayrı seçim daireleri bakımından, seçimlerin verdiği sonuçlan namusluca tahlil edecek olan her­kes, bu belirli seçim başarısızlığının başlıca sebe­binin, önce olduğu gibi seçim kampanyası esnasın­da da alakalı partilerin muhalefetten açık ve kesin olarak farklı olmadıkları, muhaliflerin herhangi bir «komünist tehlikesi» veya «komünist diktatörlüğü» var olduğuna dair yaptıkları çirkin demagojiye kar­şı kafi derecede mücadele etmedikleri niteliğinde olduğu sonucuna varmaması imkansızdır. Bu su­retle onlar birçok seçmenlerinin nazarında muhalefetle bir sayılıyorlardı ve bundan dolayı bu seçmen­ler kolayca muhalefet demagojisinin etkisine kapı­larak, muhalefet adaylarına oy vermeyi tercih etti­ler. 

Ama şüphe yok ki, müttefiklerimiz aldıkları dersten faydalanacaklar ve işledikleri hataları ça­buk düzeltmek, \ 'atan Cephesi saflarında yerlerini sağlamlaştırmak ve sosyalistler partisiyle elele vere­rek, Halk Cumhuriyetimizin kurulmasında kendile­rine düşen yapıcı rolü layıkiyle yerine getirmek için lazım olan herşeyi yapacaklardır. 

Büyük Halk Meclisi seçimleri, Vatan Cephesine halkın lehine yürüttüğü faaliyett(! yeni imkanlar sağlamaktadır. Bu imkanlar halkımızın demokratik ve gelişmiş güçlerinin bundan böyle de bir kat da­ha geniş ölçüde birleşmesine yardım edecektir. Halk davasını baltalayan bir grupun Büyük Halk Mecli­sinde var olması, gerçekten Vatan Cephesine bir­takım ek güçlükler yaratacaktır. Fakat bu hal öte yandan, şüphe yok ki, halkımızın ve onun Büyük Halk Meclisindeki ve dışındaki sadık ve vefakar temsilcilerinin uyanıklığını arttıracak, milletimizin yükselişi ve halk refahının temini yolunda bütün engelleri yok etmek hususundaki enerji ve azimle­rini yüz misline çıkaracaktır. 

Vatan Cephesi Bulgaristan'ı idare etmeğe de­vam edecektir. Bu hususta parlamentoda gereken temeli bir kere daha elde etti. Bizzat seçimler, mem­leketimizde Vatan Cephesi idaresinden başka bir idare kurmanın mümkün olmadığını açık olarak gösterdi. 

Büyük Halk Meclisi seçimlerinden sonra her zamankinden daha büyük bir hakla denilebilir ki, Va­tan Cephesinin, Halk Cumhuriyetimizin haklı kur­tuluş davası, herşeye rağmen galip gelecektir. 

Rabotniçesko delo s. 251, 

29 ekim 1946
Blogger tarafından desteklenmektedir.