Header Ads

Header ADS

Bı\GRANOF HÜKÜMETİNE DAİR

Dimitrov

Bagranof hükümeti Alman taraftarı bir hükü­mettir. Başlıca bakanlıklardan Savunma Bakanlı­ğı, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları, Demiryolları Ye Bayındırlık Bakanlıkları, Sanayi ile Ticaret Ba­kanlıkları Bagranof, General Rusef, Profesör Sta­nişef, Slaveyko Vasilef gibi açık Alman taraftarları­nın elinde bulunmaktadır. Almanlar ve Naiplik Ku­rulu, yeni hükümetin yardımiyle Bojilof'unkinden daha çevik, daha elastiki bir Alman taraftarı siyaset yürütelJ.ileceklerini ümit etmektedirler. 

Bagranof hükümetinin bileşimi ve karakteri, za­man kazanmak ve mümkünse gelişmekte olan ayak­lanma hareketini ve Almanlara karşı ordu safların­da artan memnuniyetsizliği felce uğratmak maksa­diyle belli bir süre için halkı, mümkünse müttefik­leri de, aldatmak hususunda girişilen bir teşebbüse şüphe götürmez bir tarzda aracılık etmektedir. Bag­ranof hükümeti halledilmez bir görevi halle dawt 􀀇 edilmiştir, yani «ne şiş yansın, ne de kebap». Ama bundan dolayı bu hükümetin varlığı devamlı ola­maz. O da, Bulgaristan'm geçirmekte olduğu buh­ranın yeniden keskinleşmesine sebep olacaktır. 

Bagranof hükümeti Almanların ve bizim faşist­lerin, Bulgaristan'ın Sovyetler Birliği'ne karşı taraf­sızlık maskesinin korunması, onunla diplomatik mü­nasebetlerin bundan böyle de devam ettirilmesi su­retiyle Alman taraftarı siyasetin yürütülmesine de­vam edilmesi hususundaki isteklerine aracılık et­mektedir. Şüphesiz Almanlar takipettikleri siyaseti, Macaristan deneyini tekrarlamaktansa, Bulgar ida­recileri vasıtasiyle yürütmeyi daha uygun bulmak­tadırlar. Çünkü iç durum ve memleketimizde halkın ve ordunun ruh haleti, Almanların Bulgaristan'ı doğrudan doğruya işgale baş vurmaları halinde ken­dilerine iyi bir şey vadetmemektedir. 

Bizde faşist cephenin ve efendilerinin hesapları bunlardır. Fakat hiç şüphe yok ki, bu hesapları çar­şıya uymamaktadır. Bagranof hükümetinin, Bulga­ristan'm geçirmekte olduğu derin buhranı hallede­cek durumda olmak şöyle dursun, fakat bu buhranı en önemsiz derecede bile hafifletmek iktidarında ol­madığında da hiç şüphe edilemez. Bu buhranın se­bepleri şundan ibarettir: Bizim idareciler Bulgaris­tan halkının iradesi dışında halk aleyhtarı, Alman taraftarı bir siyaset takip etmektedir, memleketi, menfaatleri ve geleceğini düşünmeden Almanlara teslim ettiler ve böylece onlar Bulgaristan'ı yeni, ko􀀨kunç bir felakete sürüklemektedirler. Bu buh­ran, ancak Hitlerci Almanya ile münasebetleri kes­mek ve Sovyetler Birliği'yle ve onun müttefikleriyle sebatlı bir Bulgar milli işbirliği siyaseti takip et­mek suretiyle halledilebilir. Ancak Bulgaristan hal­kının iradesini ifade eden ve Almanları Bulgaris­tan' dan kovmak rnaksadiyle yürütülen mücadelede halka ve orduya dayanan gerçek bir Bulgar milli hükümeti, buhranın bu tarzda halline yardım edebi­lir. 

Asıl şimdi, Bagranofların memleket içinde ve dışında çeşitli aldatıcı ve demagojik manevralar çevirmekle zaman kazanmağa ve Almanlara karşı ayaklanma hareketinin gelişmesini kösteklemeğe uğraştıkları bir sırada, Vatan Cephesi bu hükümet hakkında beslenen her çeşit hayalin içyüzünü mey­dana çıkarmakta ve yeni bir kuvvetle Almanya aleyhtarı halk kurtuluş mücadelesinin geniş ölçüde kuvvetlendirilmesine çağırmaktadır. 

Hristo Botef,. radyo istasyonu 

2 haziran 1944 .
Blogger tarafından desteklenmektedir.