Header Ads

Header ADS

FAŞİZME KARŞI BİRLEŞİK CEPHE BÖLÜM: VIII BİRLEŞİK CEPHE

BÖLÜM: VIII

BİRLEŞİK CEPHE

Geçen birkaç ay içinde Bulgar emekçi halkının en önemli başarılarından biri, şehir proletaryası ve köylü kitleler arasında ve özel Çiftçi Birliği ve Komünist Partisi gibi iki politik kitle örgütü arasında bir Birleşik Cephenin kurulması olmuştur.

Birleşik Emek Cephesinin büyük gerekliliği ve önemi hem 9 Haziran 1923 darbesi ve hem de Eylül 1923 Ayaklanmasında açık ve tartışma götürmez bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Israrla belirtilmelidir ki, 9 Haziran darbesi başarılı olmuştur, çünkü Stamboliski(27) hükümeti ve Çiftçi Birliği liderleri her şekilde, şehir ve köy-şehir proletaryası ve emekçi köylüler arasında bir Birleşik Cephenin kurulmasını istemeyerek sabote etmiş, böylece darbeye katılan bankerler ve spekülatörler kliği askerinin ve Makedonya kolunun görevini ko­laylaştırmıştır.

Eylül Ayaklanması başarısızlığının önemli poli-tik nedeni de; 9 Haziran'dan sonra başlayan Komünist Partisi ile Çiftçi Birliği arasındaki Birleşik Emek Cephesi ve dostluk işbirliğinin tamamlanmasından önce harekete geçilip empoze edilmesidir.

26) Vassil Kolarov - (1877-1950), Bulgar Komünist Partisinin ve uluslararası işçi hareketinin ileri gelen liderlerinden. Kolarov 1919-1922 arasında Bulgar Komünist Partisi Merkez Komitesi Sekreteri, 1922-23'te Komünist Enternasyonal Yürütme Komi­tesi Genel Sekreteri, 1922-1943 arasında da Prezidyum üyesi olarak çalıştı. G. Dimitrov'la birlikte 1923 Eylül ayaklan­masını yönetti, sonra SSCB'ne iltica etti ve orada Bulgaristan Komünist Partisi Mülteci Bürosunun üyesi oldu. 1944'te Bulga­ristan'a döndü, 1945-1946'da Ulusal Meclisin Başkanlığını yaptı, 1947-1949 arasında Başbakan Yardımcılığında ve Dışişleri Bakanlığında bulundu, Temmuz 1949'da Dimitrov'un ölümünden sonra Başbakan oldu ve 23 Ocak 1950'de ölünceye kadar Başbakanlık yaptı.

(27) Stamboliski, Alexander: (1879-1923) önemli bir Bulgar şahsiyeti, Bulgar Çiftçi Birliğinin ideologu ve lideri. Almanlar­dan yana politikaya ve Çar Ferdinand'ın kişisel rejimine karşı verdiği yürekli kavga yüzünden 1915 yılında müebbet hapse mahkum edildi. 1919-1923 yılları arasında Başbakanlık görevinde bulundu. 14 Haziran 1924'te faşistler tarafından hunharca öldürüldü.

Halkın binlerce ölü bırakarak kanı pahasına gerçekleştirmeye çalıştığı Eylül Ayaklanması, prole­tarya ve köylü kitleleri arasındaki Birleşik Cepheyi ve burjuva-faşist gerici hareketine karşı ve işçi-köylü hükümeti için yapılan mücadelede Komünist Partisi ve Çiftçi Birliğinin birleşik hareketini kutsal-laştırmış ve perçinlemiştir.

18 Kasım seçimleri emekçi halkın Birleşik Cep­hesinin gücünü ve oldukça kısa bir zamanda gerçekleştirilen büyük gelişmeyi çarpıcı bir şekilde kanıtlamıştır.

Birleşik Cephenin yolu şimdiden açıkça plan­lanmıştır. Birleşik Cephenin kurulması işçilerin, küçük esnafın ve diğer bütün örgütlerin de katılmasıyla hızla tamamlanmaktadır ve burjuva-faşist gericiliğinin gazabını aşarak halkın kesin zafe­rine, kaçınılmaz bir biçimde ulaşacaktır.

İktidar koalisyonundaki halk düşmanlarının ve canilerin emekçi kitlelerin Birleşik Cephesi ta­rafından, özellikle seçimlerden sonra, ölüm korkusu­na uğratılmalanrıın tek sebebi budur. Bugün, bu Cep­heyi yoketmek, birlikte savaşan işçileri ve köylüleri bölmek ve özellikle Çiftçi Birliğini ve Komünist Parti­sini birbirinden ayırıp karşı karşıya getirmek için insanüstü çabalar harcamaktadırlar; çünkü bilmek­tedirler ki halka hakim olabilmek için onu önce bölmek ve sonra her parçasını ayrı ayrı vurmak ge­rekmektedir.

Eylül ve Ekim günlerinde bu amaçla insanlık dışı kitle katliamı yapmış olan burjuva-sosyalist koalis­yonu ve bir sürü "iyi niyet sahibi" halk "koruyucusu" şiddete, politik madrabazlığa ve demagojiye bugün de büyük ölçüde başvurmaktadırlar.

Karanlık planlarını yürütebilmek için başlıca çabalarını Çiftçi Birliğinin sağ kanat unsurlarına

yöneltmişlerdi. Bu unsurlar 9 Haziran'dan önce Birlik ve Hükümet içinde, köylü burjuvazisi politikasını ve Birleşik Emek Cephesini yıpratma politikasını des­teklemişlerdi. Bu politikacılar ise Çiftçi Birliği ve hükümet liderlerini köy ve şehir emekçi kitleleriyle dolayısıyla da Komünist Partisi ile karşı karşıya ge­tirmişti.

Bugün şu gerçeği kabul etmeyecek dürüst ve açık fikirli bir Çiftçi militanı bulunabilir mi? Komünleri (Komünist belediye kurulları) dağıtarak burjuvazinin durumunu güçlendirenler, böylece hem 9 Haziran dar­besini kolaylaştırıp ve hem de Ulaşım İşçileri ve Ma­denciler Birliğini dağıtanlar, Eylül Ayaklanmasının başarısızlığına yol açarak şehirleri darbeyi örgütleyenlere teslim edenler Çiftçi hükümeti değil miydi?

Çiftçi Birliği şimdi, emekçi halk için son derece zararlı olan ve hataları taraftarlarının başlarıyla ödenen bu yanlış politikaya mı dönecektir?

Çok pahalıya mal olan Haziran ve Eylül olay­larının kanlı derslerini bu kadar çabuk mu unuttu­lar?

Son altı ay içinde ülkede olanlardan sonra, eski ölüm saçan hataları tekrarlayıp emekçi kitlelerin Birleşik Cephesini ve Komünistlerle Çiftçiler arasındaki dostluğu bozma çabalarında halk düşmanlarına yardım etmek, Bulgar halkının temel çıkarlarına karşı bir suç olacaktır. Bulgaristan'daki bütün işçiler ve köylüler bunu açıkça bilmiyorlar mı?

Köylü burjuvazisinin sayısı pek büyük olmayan hizmetkarları ve Çiftçi Birliği içindeki burjuva-sosyalist koalisyonu taraftarları eğer Birliği ve Köylü kitlelerini eski tehlikeli ve yıpratıcı yola itebilecekle­rini düşünüyorsa yanılmaktadırlar.

Şehir ve köylerdeki emekçi halk ve onların Komünist Partisi ile Çiftçi Birliği saflarındaki öncüleri Birleşik Cephelerini gözbebekleri gibi koru­yacaklardır; çünkü halk düşmanlarının barbar re­jiminden ancak bu şekilde kurtulabileceklerini, emeklerinin, hayatlarının ve geleceklerinin efendile­ri olabilmelerinin ancak bu yoldan gerçekleşebi­leceğini çok iyi bilmektedirler.

12 Aralık 1923
Blogger tarafından desteklenmektedir.