Header Ads

Header ADS

Stalin'in Ekonomistlerle Görüşme Tutanağı, 22 Şubat 1950

  Tamamını PDF İndir

A source: Historical archive 2012 №4 pp. 13-14

Archive: ARAN. F. 1705. He. 1.D. 166.L. 29-30. Typescript

Ekonomi politik ders kitabı düzenlemesinin iki versiyonu var. Ancak ekonomi politik sorunlarına yaklaşım ve bu sorunların yorumlanmasındaki iki seçenek arasında temel bir farklılık yok. Bu nedenle iki versiyon için bir neden yok. Leontyev'in hazırladığı seçenek var ve bu seçenek temel alınmalıdır.

Ders kitabı Amerikan emperyalizminin çağdaş teorilerinin somut eleştirisini sunmalı. Bu konuda makaleler Bolşevik ve Voprosi Ekonomiki'de yayınlandı.

Ekonomik olarak bilgisiz kişiler, Çin Halk Cumhuriyeti ile Orta ve Güney-Doğu Avrupa Halk Demokrasileri, örneğin Polonya Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında ayrım yapmazlar. Ama bunlar farklı şeylerdir.

Halk demokrasisi ne demektir? En azından şu göstergeleri kapsar:

1) Siyasi iktidarın proletaryanın elinde olması;

2) sanayinin millileştirilmesi;

3) Komünist ve İşçi partilerinin öncü-lider rolü;

4) sosyalizmin sadece şehirde değil, ama kırsalda da inşası. Çin'de ise ne şehirde ne de kırda sosyalizmin inşası hakkında konuşamayız bile. Bazı işletmeler millileştirilmiştir; ama bu, okyanusta bir damladır sadece. Halkın ihtiyacı olan sanayi ürünlerinin büyük çoğunluğu esnaf tarafından üretilmektedir. Çin'de 30 milyon kadar esnaf vardır. Halk Demokrasisi ülkeleri ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında ciddi farklılıklar vardır:

1) Çin'de, Bolşeviklerin kabaca 1904-05'te sözünü ettiğine yakın bir proletarya ve köylülüğün demokratik diktatörlüğü vardır.

2) Çin'de yabancı burjuvazinin baskısı vardı, bu durum nedeniyle Çin milli burjuvazisi kısmen devrimcidir; bu nedenle ulusal burjuvazi ile bir koalisyona izin verilebilir; Çin'de komünistler ve burjuvazinin bir bloğu vardır.

Bu da olağandışı değildir. 1848'de Neue Rheinische Zeitung'da editörlük yaptığı zaman Marksın da burjuvazi ile bir bloğu vardı; fakat bu uzun sürmedi.

3) Çin hala feodal ilişkilerin tasfiye esilmesi görevi ile karşı karşıya; bu bakımdan Çin devrimi, 1789 Fransız burjuva devrimine benzer.

4) Çin devriminin özelliği, devletin başında Komünist Partisi'nin olmasıdır.

Bu nedenle Çin'in, gelişmesinin ilk aşamasında olan bir Halk Demokratik Cumhuriyeti'ne sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Bu konudaki kafa karışıklığı, kadrolarımızın derin bir ekonomi eğitimine sahip olmaması gerçeğinden ortaya çıkmaktadır.

Bir ay içinde kitap düzenlemesindeki değişikliklerin tamamlanması için, Malenkov, Leontyev, Ostrovityanov ve Yudin yoldaşlardan oluşan bir Komisyon'a sorumluluk vermek için bir karar verildi.

Svitlana M yoldaşın Rusçadan İngilizceye Çevirisinden Türkçeye çevrilmiştir, EA

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.