Header Ads

Header ADS

SOVYETLER BİRLİĞİNDE ANNE VE ÇOCUK BAKIMI

Popova

Kadınlar, Bolşevik Parti önderliğinde halkımız tarafından inşa edilen, Leninizm'in yaşayan bir örneği olan sosyalist sistem altında oldukça saygın bir konuma sahiptir. Sovyet sistemi  çalışma hakkını bir gerçeğe dönüştürdü, ekonomik krizleri ve işsizliği ortadan kaldırdı ve insanların yaşam standartlarının iyileştirilmesi için sınırsız olanaklar yarattı.

Bu sarsılmaz temelde, Bolşevik Parti ve Sovyet Hükumeti tarafından anne ve çocuğun bakımı için yapılan kanun maddeleri yatıyor.

Kuruluşundan sonraki ilk dönemde Sovyet Hükumeti, birçok zorluklarla karşı karşıya kaldı.Dış müdahale ve iç karşı-devrime karşı Halk savaşını organize etmek zorunda kaldı; ülke açlık ve kaosun pençesindeydi. Buna rağmen, o zaman bile anne ve çocuğun refahını sağlamak için  Parti özel önlemler aldı.

Halk Komiserleri Konseyi tarafından Çocukları Koruma Komitesi kuruldu. Çocuklar için sevgi ve baba ve anne özeni, ve çocuğun ihtiyaçları için en sıcak yürekli düşünce, Sovyet Hükumeti tarafından Ocak 1918'de çıkarılan kararnameyi yaygınlaştırdı.

Kararnamede  "ezilen insanların cehaleti ve geri kalmışlığı ve sınıfın yıpranması ve kayıtsızlığı nedeniyle, dünyada neredeyse daha yaşama başlamamış olan iki milyon bebeğin hayatı, her yıl Rusya'da yok oluyor. Her yıl Rusya'da  bundan etkilenen iki milyon anne nasırlanmış elleri ile,  cani devlet sisteminin, ölümleri anlamsız olan bu masum kurbanlarının minik mezarlarını kapatırken, Rusya  topraklarını,  acı dolu gözyaşları ile  suladılar."

"Yüzyıllarca boşuna uğraştıktan sonra, insan zekası nihayet işçi sınıfının kendisinin, anneyi çocuk için ve çocuğu anne için koruyacak şekilde anneliğin korunma biçimlerini özgürce oluşturduğu o parlak ve mutlu dönemin yolunu buldu. ."

Bu kararname anne ve çocukların korunması için , sadece sosyalist devlet mümkün olan, çeşitli önlemlerin ve düzenlemelerin getirilmesinin temelini attı .

Her geçen yıl bu alanda daha kapsamlı bir tedbir programı uygulamaya konuldu. Devlet tarafından kabul edilen çok sayıda yasa ve sendikaların aldığı kararlar, anne ve çocukların hak ve ayrıcalıklarını tanımlamaktadır.

Sovyet yasaları hijyenik, sağlıklı çalışma koşulların yaratılmasını sağlar ve annelerin sağlığı için özel hükümler içerir.

Fabrika ve ofis yönetimi, hamile kadınları daha kolay işlere aktarmak, sağlıklarına zarar vermeden çalışabilecekleri işleri yapmak ve önceki altı ay boyunca ortalama kazançlarına eşit ücretler ödemekle yükümlüdür. Hamile kadınların ve emziren annelerin gece veya fazla mesai yapmasına izin vermek yasalara aykırıdır.

Annelerin bebeklerine bakabilmeleri için, normal akşam yemeği saatine ilave olarak, anneler en az yarım saat süren, aralıkları üç buçuk saatten az olmayan mola almalarına müsaade edilir. Bu molalar nedeniyle onların  ücretlerinin hiçbir kısmı kesilmez.

Ne zaman ülke zor durumda kaldıysa, Sovyet Hükümeti anne ve çocukların ihtiyaçlarına özellikle dikkat etti. Yurtsever Savaş'ının yorucu ve gergin günlerinde, insanların mola vermeden çalıştıkları zamanlarda, SSCB Hükümeti tüm fabrika ve ofis müdürlerine sekiz yaşın altında çocuğu olan annelere haftalık normal  bir gün izin vermesini emretti - ve tüm hamile kadınlara , eğer istenirse doğum iznini takip eden düzenli yıllık tatil verilmesini emretti. Savaş bitmeden önce bile, anormal doğum veya ikizlerin doğumu durumunda daha da uzatılabilmesi kaydıyla, hükümet doğum iznini 63 günden 77'ye yükseltti.

Emeğin artan makineleştirilmesi ve endüstrilerimizdeki emniyet cihazlarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi göz önüne alındığında, Sovyet Hükümeti kadın emekçilerin daha kapsamlı bir şekilde işe alınmasının  olasılığını buldu. Ancak, Sovyet yasası, kadınların kendileri için çok ağır olan veya sağlıklarını etkilemesi muhtemel olan işlerde, özel bir listede listelendiği gibi işe alınmasını yasaklamaktadır. Yasa, kadın emeğinin yaygın olduğu fabrika ve ofislerde, kadınlar için  ve kadınların  bebeklerini emzirmeleri için özel odalar sağlanmasını yöneticilerin sorumluluğu olarak belirledi.

Yukarıda bahsedilen önlemler, devletin çalışan kadınların çalışma koşullarını iyileştirme konusunda ne kadar ilgilendiklerinin göstergesidir. Aynı ilgi, kollektif çiftliklerde annelerin sağlığı için de geçerlidir. Tarımsal kartel (veya kollektif çiftlik) Stalin yasası "kadınların loğusalık tan bir ay önce ve bir ay sonra  işten ayrılacağını: ortalama iş günü birimi sayısının yarısı olan çalışırken kazandığı ücret hakkıyla "

SSCB'de hamile anneler, tüm hamilelik dönemi boyunca serbest doğum merkezlerinde doktorların sürekli gözetimine girebilirler. Orada doğum öncesi ve bebek bakımı üzerinde eğitilirler.

Devrimden önce sadece çok az sayıda kadının doğumda tıbbi katılıma mali gücü yetebilirdi. 1 Ocak 1914'te doğum ocakları ve doğumhanelerde toplam 6.824 yatak vardı. Kadınların yüzde doksan beşi doğum sırasında herhangi bir tıbbi yardım almıyorlardı. Sonuç olarak yılda 30,000 kadın doğumda ölüyordu.

SSCB'de, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi, daha önce görülmemiş bir ölçekte çocuk kurumlarının oluşturulmuş bir sistemi geliştirilmiştir:


Genel hastanelerde doğum evlerinin ve doğum servislerinin sayısı o kadar fazla ki neredeyse tüm hamile anneler hastanede tedavi görmektedir. Örneğin 1944'te tüm hamile kadınların % 95'i hastanelerde doğum yaptı. 1941'de, Yurtsever Savaşı öncesinde, doğum hastanelerinde ve koğuşlarında anne adayları için  61.261, kırsal alanda 141.878 yatak vardı .

Quacks (sahte doktor)  ve kendini kendi tayin eden ebeler köylerden tamamen kayboldu. Bütün doğumdaki kadınlar kolektif çiftlik doğum hastanelerinde bakıma alındılar Sonuç olarak, doğum ölümleri kırsal kesimden kaybolmaya başladı.

Tıpkı kasabalarda olduğu gibi kırsal alanlarda da çocuk bakım evleri (kreşler) açıldı. Anneleri devlet çiftliklerinde, makine ve traktör istasyonlarında ve kolektif çiftliklerde düzenli olarak çalışan çocuklar için tüm yıl boyunca açık olan sürekli kreşlerin yanı sıra, en yoğun tarım sezonunda açık ek kreşler bulunmaktadır. 1946 yılında daimi kreşlerin  toplamı 777.000 idi.

İlginçtir ki, daha 1937'de Moskova Bölgesi, Orekhovo-Zuyevo Bölgesi, tek başına  tüm Rusya'da çarlık hükümetinin sahip olduğundan çok daha fazla doğum merkezine ve  çocuk yatağına sahipti.

Sovyet Toprağının genç vatandaşı, doğum anından itibaren en özenli ilgiye sahiptir. Bebek, anne ve çocuk merkezlerinin gözetimi altındadır. Orada, anne çocuğun bakımı hakkında ihtiyaç duyduğu her türlü uzman tavsiyesini alabilir veya bebeğini çeşitli hastalıklara karşı aşılandırabilir. Bu merkezler tarafından muhafaza edilen "süt mutfakları", vitamin açısından zenginleştirilmiş özel bebek mamaları hazırlarlar.

Merkezlerde ayrıca sendika ve diğer kamu kuruluşları ile yakın ilişki halinde olan yasal danışmanlık ofisleri de bulunmaktadır. Bunlar annelerin kendi çıkarlarını ve çocuklarının çıkarlarını korumalarına yardımcı olurlar.

Annelerin Sovyet Devleti tarafından sağlanan yardımı büyük ve çeşitlidir. Emekçi kadınlara, doğum izni süresince maaşlarının veya maaşlarının % 100'üne kadar devlet sosyal sigorta fonlarından ödeme yapılmaktadır. Büyük ailelerin annelerine özel para yardımı yapılır. Yeni doğmuş bebeklerin ebeveynleri, bebek bezi ve özel bebek mamaları satın almak için sosyal sigorta fonlarından doğum yardımı alırlar.

Üç milyondan fazla çocuk,  hasta çocuklar için özel çocuk klinikleri, sanatoryumlar ve orman okulları, yazlarını sendikalar tarafından ve genç Piyonerler kamplarında veya özel oyun alanlarında tutulan yazlık evlerde geçirmektedir. Bu kurumlar tıbbi tedaviyi çocuğun bilgisini genişleten eğitim çalışmaları ile birleştirmektedir.

Stalinin savaş sonrası beş yıllık planı, anne ve çocuk bakım programının daha da genişletilmesini öngörüyor. Beş yıllık plan döneminin sonunda -1950'de kreşlerin sayısı 1.251.000'e yükseltilecek. Bu, her yıl üç veya dört milyon çocuğa hizmet veren mevsimlik kreşlerin dışında. Bu sayı, şehirdeki ve kırsal kesimdeki tüm başvuru sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olacaktır. Aynı dönemde yaklaşık on bin çocuk uzmanı tıp fakültelerinden mezun olacaktır.

Savaşın en başında Sovyet Hükümeti, çocukları Hitler sürüsünden kurtarmak için tehlike bölgelerinden tahliye etmek için enerjik önlemler aldı. Savaşın ilk yıllarında RSFSR'nin yirmi doğu bölgesinde ve Kazak Cumhuriyeti'nde 1.869 çocuk kurumu açıldı. Bu rakam SSCB'nin diğer bölgelerinde kurulan yeni çocuk kurumlarını kapsamaz. Savaş zorluklarına rağmen toplam çocuk kurum sayısı arttı. Çocuk evlerindeki yer sayısı neredeyse iki katına çıktı ve çocuk hastanelerinde süt mutfakları, doğum merkezleri ve yatak sayısında artış oldu. Ekim 1942'de "Çocuklar için tıbbi tedavide halk sağlığı hizmetlerinin ve çocuk kurumlarının çalışmalarını iyileştirmek ve muhtaç çocuklar için daha fazla yiyecek sağlamak için alınan tedbirler hakkında" bir karar yayınlandı. Bu, savaş sırasında çocuklar için büyük ölçüde iyileştirilmiş koşulla 502.375 çocuğa hitap eden özel diyet genel yemek odaları zinciri kuruldu. Her kasaba, işçi yerleşimi ve ilçe merkezi için çocuk kurumlarının çalışmalarından sorumlu bir çocuk uzmanına sahip olmak üzere düzenlemeler yapıldı.

Savaş ilerledikçe ve ülkenin karşı karşıya olduğu muazzam zorluklara rağmen, Komünist Parti ve Sovyet Hükümeti tarafından annelerin ve çocukların refahının ilerletilmesi için ilave önlemler alındı. 8 Temmuz 1944'te SSCB Yüksek Sovyeti ülkemizde annelerin statüsünü daha da yükselten bir kararname yayınladı.

Sovyet sistemi altında annelik 'yücedir; Anne yüceltildi, onur ve evrensel saygı duyulur, her türlü ilgi ve düşünceyi çeker. Alışılagelmiş Annelik, çalışan kadınlar için, burjuva sistemi altında ağır ve acı yük, Sovyetler Ülkesinde 'bir gurur ve asil görev haline gelmiştir .

8 Temmuz 1944 tarihli kararname ile hamile kadınlara, büyük aile annelerine ve evlenmemiş veya dul kalmış annelere devlet yardımı önemli ölçüde artmıştır. Kadınlar, üçüncü çocuklarının doğumundan sonra para yardımı ve dördüncü doğumuna ilave olarak düzenli bir şekilde aylık bir ödenek alırlar. Bu yardımların ve ödeneklerin miktarı her yeni çocuğun doğumuyla artar.

Evli olmayan anneler de çocuklarını yetiştirmelerine yardımcı olmak için devlet yardımı alırlar. Çocuk on iki yaşına gelene kadar bu tür annelere aylık bir ödenek ödenir. Ya da çocuğunu hükümet masrafları ile karşılandığı bir eve yerleştirebilir.

1940 yılında Sovyet Hükümeti anne ve çocuk bakımı, kadın işçiliğinin korunması ve yeni doğan bebeklerin bakımı için 1.000 milyon ruble harcadı .

Kararnamenin 8 Temmuz 1944'te yürürlüğe girmesinden bu yana, 1 Ocak 1947'ye kadar , annelerin çocuklarının desteği için ödeneklerde toplam 7.300 milyon ruble ödendi ve bir yıl 1947'de toplam 6.000 milyon ruble. 1945'te büyük ailelerin annelerine ödenek olarak 2.000 milyondan fazla ruble ödendi.

(..istatistikler)

Sovyetler Birliği, dünyada annelik ve büyük ailelerin herkes tarafından böylesine saygı duyulduğu tek ülkedir. Genç vatandaşları yetiştirme konusunda Annelerin asil çalışmaları tüm ulus tarafından takdir edilir ve yüceltilir. Bu tutum, on çocuğu ve daha fazlasını yetiştirmiş olan annelere verilen "Kahraman Anne" unvanında ve ayrıca Annelerin Zafer Düzeni ve Annelere verilen Annelik madalyası kurumunda ifadesini buldu. On sekiz ay içinde Anne Kahraman unvanı 5.838 Sovyet kadına verildi ve 750.000'den fazla anne Annelik Zaferi Nişanı veya Annelik madalyası aldı.

1948'in başlangıcında, Sovyetler Birliği'ndeki toplam "Kahraman Anne"  sayısı 24.993 idi. Maternal Glory  madalyası 592.604'e ve Annelik madalyası 1.640.452 kadına verilmiştir.

Sovyet Hükümeti tarafından konut inşaatı ve sosyal ve kültürel hizmetler için harcanan büyük, sürekli artan miktarlar, her yıl Sovyet anneleri ve Sovyet çocukları için koşulları doğal olarak iyileştirmektedir.

Savaşın neden olduğu zararı giderme çabasının bir parçası olarak Bolşevik Partisi ve Sovyet Hükümeti tarafından Kasaba ve köylerde konut inşaatı büyük çapta başlatıldı. Yüz binlerce ev yeniden inşa edildi ve Sovyetler Birliği'nin kurtarılmış bölgelerine yeni evler inşa edildi. Savaşla evsiz kalan RSFSR, Ukrayna ve Beyaz Rusya'daki milyonlarca insan yeni veya yeniden inşa edilmiş evlere taşındı.

SSCB bütçesinde 1948 için sağlanan sosyal ve kültürel hizmetlere yapılan harcamalar, 1947'de bu tür hizmetlere yapılan harcamaları yaklaşık 10.000 milyon ruble aşmaktadır. Dil bilgisi okullarına devam edenlerden çok daha fazla öğrenci, savaştan önce olduğundan daha fazla olacaktır: sağlık kurumları, doğum hastaneleri ve çocuk kurumlarının sayısı artırılacaktır.

---

Çarlık yasalarındaki aşağılayıcı evlilik ilişkileri biçimlerine son veren Sovyet Hükümeti'nin ilk kararnameleri, Karı-koca arasında karşılıklı saygı ve işbirliği, ailede eşit yasal statüleri ve çocuklarla ilgili eşit haklar temelinde, kadının toplumdaki eşit pozisyonuna dayanan yeni bir ailenin, Sovyet ailesinin yükselişini başlattı.  İnsanın insan tarafından sömürülmediği ve kapitalizmin orman yasalarının hiçbirinin işlemediği SSCB'de uluslar arasında dostluk ve kardeşlik hakimdir. Bu Sovyet ideolojisinin bir parçası ve parselidir. Bütün bunlar, yeni, sosyalist ailenin birlikte daha güçlü bir şekilde bir araya geldiği çerçeveyi sağlar - ulusun kaderi için büyük önem taşıyan bir süreç. Ülkemizde evlilik, tüm dürtü motiflerinden arınmış ve her iki tarafın samimi sevgisine dayanan gönüllü bir erkek ve kadın birliğidir. Sovyetler Birliği'nde evlilik, kapitalist toplumda evliliğe ortak olan baskıcı ekonomik bağımlılık, sınıf, ulusal, ırksal veya dini kısıtlamaların tüm izlerinden muaftır.

Evliliklerin kaydedilmesine ilişkin Sovyet yasası, istikrarlı aile bağlarını teşvik etmek için tasarlanmıştır. Ulusun hayati çıkarlarına dayanan Sovyet yasası, evlilikle ilgili anlamsız tavırları hoş görmez. Ebeveynleri, çocuklara ve çocukları yaşlı ebeveynlerine bakmaları için desteklemeye zorlar.

Sovyet annelerin entelektüel çıkarlarının yelpazesi olağanüstü geniştir, çünkü SSCB'de, kadınların çocuklarına karşı olan görevlerini, sosyalist toplumumuzda kutsal sayılan görevleri  ihmal etmek zorunda kalmadan çalışma ve eğitim haklarından yararlanması için tüm koşullar sağlanmıştır. 

Toplumdaki onurlu konumlarından ve Sovyet Devletinin kendileri için günlük kaygısının bilincinden ilham alan Sovyet anneleri, yüksek prensipleri olan ve sonsuz bir şekilde ülkelerine adanmış cesur vatandaşlar yetiştirmektedir. Kamusal ve ekonomik faaliyetlerin tüm alanlarında önemli bir rol oynarken, kadınlar çocuklarının eğitimi konusunda büyük sorumluluk sahibidir. Bu ülkelerine olan görevdir.

Komünist Parti  Yedinci Kongresinde Yoldaş Stalin, "kadınlar ülkemiz nüfusunun yarısını temsil ediyorlar; onlar büyük bir işçi ordusunu temsil ediyorlar; ve onlar çocuklarımızı , gelecek neslimizi, yani geleceğimizi yetiştirmek için göreve çağrıldılar"diyordu. *
* JV Stalin, Leninizmin Sorunları, Moskova 1947, s. 492.

Bugün komünist ahlak, komünist etik ve Sovyet vatanseverliği ruhunda eğitime özel önem verilmektedir. Lenin şunları söylemişti: "Komünist ahlakın temeli, komünizmin sağlamlaştırılması ve tamamlanması için mücadeledir" Bu aynı zamanda komünist eğitim, öğretim ve öğretimin de temelidir. ** ** Lenin, Selected Works, Two-Vol. ed., Cilt II,

Lenin'in bu öngörüsü Sovyet kadınları için kutsaldır ve onlar gerçekten de SSCB vatandaşlarını yetiştirmekteler. Lenin tarafından başlatılan ve Partimiz tarafından Stalin Yoldaş liderliğinde son zaferine kadar devam eden büyük davayı sürdüreceklerdir .

Lenin'in bize söylediği ve Stalin'in bize öğrettiği gibi, SSCB'ye saldırı tehlikesinin ve yeni bir dünya savaşının  emperyalizm var olduğu sürece olasılığının var olduğunu biliyoruz. Sadece halk böyle bir savaşı önleyebilir.

1916'da Lenin, işçi sınıfı kadınların rolünün yazılması, çocuklarını Sosyalizm için savaşçı olarak yetiştirmelerini tavsiye etti ve onlara oğullarına şunları söylemelerini öğretti:

Yakında bir erkek olacaksın. Sana bir silah verilecek. Silahı al ve asker sanatını iyice öğren. Proleterlerin bu bilgiye gereksinimi, şu anki savaşta yapıldığı gibi,ve Sosyalizm hainlerinin yapmanızı söylediği gibi  kardeşlerinizi, diğer ülkelerin işçilerini kurşunlamak için değil,  Proleterlerin bu bilgiye  kendi ülkelerindeki burjuvaziye karşı  savaşarak , onu yenerek ve onu silahsızlandırmak, sömürüye, yoksulluğa ve savaşa son vermek için, gereksinimi vardır . '' *

Sovyet anneleri, insanlığın yüce amacına, Lenin ve Stalin'in amacına sadık Sosyalist ülkemizin vatanseverlerini yetiştiriyorlar. Evrensel sevgi ve saygıya sahipler. Yüksek ahlaki nitelikleri sayesinde, kendilerini Sosyalist Devlet, Komünist Parti ve halk lideri ve öğretmeni Stalin Yoldaş tarafından sergilenen istekliliğe layık  olduklarını gösterdiler.

Örneğin, Alma-Ata'dan Yekaterina Yefrmovna-Revi örneğini ele alalım. ...... (...)

Annelik mükafaatleriyle ile onurlandırılan birçok Sovyet anne, devrimden önce çok zor zamanlar geçirmişdi.

Örnekler .. (…)

Genç kuşağın uygun eğitimi ve refahı sadece sosyalist ülkemizdeki özel bir mesele değil , aynı zamanda devlet ve toplum için bir meseledir.

SBK (B.) Merkez Komitesi'nin 1916 tarihli "8 Mart Dünya Kadınlar Günü' açıklaması şöyle diyor:

"CPSU (B.) Merkez Komitesi, Parti örgütlerinden kadınların ve çocukların çıkarlarını gözetmeyi günlük uğraşlarında daha fazla gündeme getirmeleri gerektiğini, çocukların eğitiminin devlet için büyük önem taşıdığını asla unutmamalarını talep ediyor. Tüm Sovyet hükümeti, Parti ve kamu kuruluşları yükselen kuşağı yetiştirmek için kadınlara her türlü yardımı yapmalıdır. ”

Sovyetler Birliği'nde çocukların eğitiminde gösterilen kamu inisiyatifi ve faaliyeti hiç bir sınır tanımıyor.

(..)

Ülkemizde kurulan çocuk kurumları sistemi milyonlarca Sovyet kadının işten, çalışmadan ya da rekreasyondan vazgeçmeden aileye sahip olmasını mümkün kılmıştır.

"Çarlık Rusya'sında yetim, terk edilmiş ve gayri meşru '' çocuklar acı ve kırgınlık ile doluydu. Bürokratik yetimhanelerde yok oldular.

Sovyet hükümeti buna  son verdi. Ülkemizde artık evsiz çocuk yok. faşistler tarafından ülkemiz üzerine zorlanan savaş , yüz binlerce çocuğu aileden yoksun bıraktı. Ancak savaş sırasında çocuk evlerinin sayısı iki katına çıktı ve şu anda 627.000 genç vatandaşı barındırıyor. Sovyet kamu kurumları yetimlerin eğitimine büyük ölçüde yardımcı oluyor. Birçok ofis ve fabrika çocuk evlerini, kreşleri, ana okullarını veya okulları barındırıyor" .

Onların binalarını döşemelerine, ekstra yakıt tedarik etmelerine, çocukların yaz için tatile gittiklerinde ulaşım olanaklarına  ve kutlamalara katılmalarına yardımcı oluyorlar.

Birçok kişi yetimleri evlat ediniyor veya düzenli olarak yardım ediyor. Bu, Sovyet halkının karakteristik insanlık duygularının bir yansımasıdır. On binlerce 'Sovyet ailesi, ebeveynlerini kaybeden küçük çocukları evlat edindiler.

(..)

Bir ailenin birkaç çocuğu evlat edinmesiyle ilgili birçok örnek vardır. Sadece RSFSR'de 30.000 çocuk yasal olarak evlat edinilmiştir ve 162.000'inde  veli si vardır.

Sovyet toprağı,  savaştan zarar görenleri bu yaraları unutturmaya çabalarını, onları neşeli ve enerjik , zorluklardan korkmayan bir şekilde yetiştirirken  ülkemiz insanları daima Maksim Gorkinin içten sözlerini akıllarından çıkarmazlar:

“Çocuklar hiç bir zaman şimdiki kadar kıymetli olmamışlardı, şimdi önlerinde dünyaca öneme sahip bir amaç, anneleri ve babaları tarafından harika bir şekilde başlatılmış bir amaç, tüm dünyanın aydınları ve emekçi halkları arasında yavaş yavaş kök salan yeni bir yaşam inşa etme arzusu amacı . " 
Sosyalist ülkenin gelecekteki vatandaşlarının Sovyet okulları tarafından eğitimi, aile ile yakın temas halinde yürütülmektedir. Çocuklar, kültürün erkekleri ve kadınları olarak yetiştirilirler; Lenin ve Stalin  in Partisi'ne adanmış, çalışkan, yurtsever, ülkelerinin refahı ve sonsuza dek refahının üstünde hiçbir şey yoktur.

Aileye ve okula ek olarak, eğitim çalışmaları Komünizmin gelecekteki inşacılarının çok yönlü gelişimine katkıda bulunan çok sayıda okul dışı kurumda yürütülmektedir.  Binlerce çocuk kulübü kız ve erkek çocuklarına açıktır. 100 genç doğa bilimci  merkezi, 200 çocuk teknik eğitim merkezi, 170 çocuk spor salonu, 700 çocuk kütüphanesi, çok sayıda değerli kitap, 143 çocuk tiyatrosu ve çocuklar için çok sayıda turizm ve gezi merkezi, sanat kulüpleri, amatör dramatik ve müzik grupları var.

Sovyet kadınlar, elde ettikleri gerçek kurtuluş için Hükümetlerine ve Partilerine çok teşekkür ediyorlar ve çocuklarını yetiştirme konusundaki ahlaki sorumluluklarının tamamen farkındalar.

CPSU (B.) Merkez Komitesi'nin 1947 yılında "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'" açıklaması annelerin genç nesli yetiştirmede sunduğu olağanüstü hizmetleri vurgulamaktadır.

"Yurtsever Sovyet kadınları," diyor bu açıklamada, "Yurtsever Savaşı sırasında Lenin ve Stalin Partisi'ne sınırsız bağlılıklarını ve ülkelerine olan sevgilerini kanıtlayan savaş sonrası zorlukları, ülkenin ulusal ekonomisini iyileştirmek ve daha da geliştirmek için çok çalışan görkemli Sovyet gençliğini gündeme getirdi. "

Leningrad Emekçi kadınları Stalin Yoldaş'a bir mektup yazdı:

"Geriye baktığımızda, sanki yüksek bir dağdan aşağıya bakıyor gibiyiz, ve bunun dün olduğuna, o kir, yoksulluk ve aşağılamayla yaşadığımıza inanamıyoruz."

Kadınların önüne, önce kendi doğal yeteneklerini geliştirmek ve inisiyatif göstermek için tüm fırsatları açan ve onlara özgür anneliğin mutluluğunu sağlayan Sovyet sistemidir.

"Dünyada başka hiçbir ülkede dünyaya çocuk getirme ve vatandaş yetiştirme yüce sorumluluğu olan anneler olarak kadınlar Sovyetlerde olduğu kadar saygı duyulmadı ve yasalarca korunmadı. Sovyet Merkez Yürütme Komitesi nin 27 Haziran 1936 tarihli  Kararından .

Stalin Anayasası kadınlara erkeklerle eşit haklar tanımaktadır. Bu hakların sonuna kadar kullanılmasının gerçek yolu , Bolşevik Parti ve Sovyet Hükümeti politikası ile sağlanmaktadır. SSCB Anayasası'nın 122. maddesi "kadınların  erkeklerle çalışma, iş, dinlenme ve tatil ödeme, sosyal sigorta ve eğitim de eşit hak tanınması, ve devletin anne ve çocuğun çıkarlarının devlet tarafından korunması, büyük ailelere ve evli olmayan annelere devlet yardımları, tam ücretli annelik izni ve yaygın doğum evleri, kreşler ve anaokulu ağı sağlanması "yoluyla eşit haklarını kullanma olasılığı garantilenmiştir.

Stalin Anayasası, kadınların özgürlüğüne ve özgürlüklerinden gerçek anlamda yararlanabilmelerine olanak tanıyan koşullara yasal düzenlemeler vermektedir.

Parti ve Hükümet tarafından annelere, yeni nesil Komünizm inşaatçılarının sağlığı ve eğitimi ve diğer her şeyi kapsayan çocukların çıkarlarının korunması için gösterilen ilgi, Sosyalist Devletimizin, Sovyet hümanizminin en dikkate değer özellikleridir. Lenin ve Stalin tarafından verilen insanlar için ilgi öğretisi, Sovyet Devletinin anne ve çocuğun çıkarlarının korunması yönündeki tüm çabalarının altında yatan nedendir.

Çeviri
Erdoğan A
8 Mart 2020

Kaynak
Popova
From the Woman In the Land Of Socialism
Blogger tarafından desteklenmektedir.