Header Ads

Header ADS

Sosyal-Demokratlar ve Seçim Anlaşmaları - 3

VI Lenin

Toplu Eserler, Cilt 11, sayfa 275-298
PDF olarak İndir

önceki sayfa

İyi bilindiği gibi, büyük şehirlerde, siyasi partilerin örgütlenme durumunun seçimlerin bir aşamasını silip süpürdüğü durumlar oldu . Yasaya göre seçimler iki aşamadan oluşuyordu. Ancak uygulamada  seçmenler, yarışan partilerin karakterini kesin olarak bildiği ve bazen de belirli bir partinin Duma'ya göndermeyi amaçladığı adayları tanıdığı için, seçimlerin bazen doğrudan veya neredeyse doğrudan olduğu kanıtlandı. 

Kırsal kesimde, bunun tersine, seçmenler çok dağınık durumda, ve partilerin harekete geçmesinin önündeki engeller o kadar büyük ki, İlk Dumaya ve İkinci Duma’ya seçimler daha çok  "gizlilik" altında yürütüldü. Başka bir deyişle, çoğu zaman ve çoğu durumlarda bile, parti propagandacıları polisten korku nedeniyle seçmenlere  isimlerden açıkça söz etmeden, genel olarak partiler hakkında konuşmak zorunda kalacaklardı. Radikal ve devrimci köylüler (ve yalnızca köylüler değil) kendilerini açıkça “partisiz” unvanının arkasına saklayacaklardı. Her-on-hane-başına-bir delegenin seçiminde, kişinin şu veya bu adaya güveni, bu konuda kişisel güven duyduğu, konuyla ilgili karar vereceği Sosyal-Demokratın konuşmalarına sempatisi üzerine bilgisidir. Burada yerel bir Parti örgütü tarafından desteklenen Sosyal-Demokratların sayısı çok az olacaktır. Ancak, yerel kırsal nüfusun sempatilerini kazanacak Sosyal-Demokratların sayısının, bu bölgelerdeki yerel Parti birimlerinin sayısından beklenenden çok daha yüksek olduğunu kanıtlayabilir.

Mevcut düzen altında yasal bir Sosyalist Partiyi hayal eden Popüler Sosyalistler gibi küçük-burjuva romantikleri, kitleleri sadece Parti üyeleriyle etkilemeyen örgütlenme tutarlılığı, uzlaşmazlığı, militan ruhu ve kaypak olmamasından dolayı, yeraltı partisine olan güvenin ve sempatinin, ne kadar büyüdüğünü anlamıyorlar. Savaşta çelikleşmiş, Plehves'e alışkın olan (baskıya, hapishaneye, işkenceye EA) ve Stolypin lerin sert tedbirlerine aldırış etmeyen gerçek bir devrimci yasa dışı parti, iç savaş döneminde kitleleri “acemi basitliği” ile “sadece anayasal bir yol” alan herhangi bir tüzel partiden daha fazla etkileyebilecek niteliktedir. 

Partiye üye olan Sosyal-Demokratlar ve parti üyesi olmayan Sosyal-Demokratlar, her-on-haneye-bir  temsilci ve delege seçimlerinde başarılı olma şansına sahip olacaklar. Kırsal kesimdeki seçimin bu aşamasında Trudoviklerle bir blok veya ortak bir liste, başarılı olmak için hiç de önemli değildir. Bir yandan, oradaki seçim birimleri  oldukça küçük, ve diğer yandan, gerçek parti Trudovik'ler ya da onlara  benzeyenler, oldukça nadir olacaktır.

Sosyal-Demokratların katı Parti ruhu, yıllarca yasa dışı olarak var olmayı başardı ve tüm Milletlerden oluşan 100.000 - 150.000 üyeliğe ulaştı ve Sol içinde Birinci Duma'da Parti Grubu oluşturan tek Parti’- bu Parti ruhu, kararlı bir mücadeleden korkmayan ve mücadeleyi gönülden isteyenler için güçlü bir öneri ve güvence sağlayacak, ancak kendi güçlerine tamamen güvenmiyorlar, inisiyatif almaktan ve açıkça ortaya çıkmaktan korkuyorlar. Bizim, son derece sıkı bir “yasa dışı” parti olmanın bu avantajını kullanmamız gerekir ve bizim her türlü kalıcı blok ile, en küçük bir şekilde  bile  zayıflatılmasından kazanacağımız bir şey yok. Bizimle rekabet edecek azimli ve kararlı diğer tek devrimci parti Sosyalist-Devrimcilerdir. Ancak, kırsal seçimlerin ilk aşamasında gerçekten parti temelinde onlarla bir blokun oluşması ancak istisna olarak mümkün olabilir: ülkedeki gerçek seçim koşullarının ne olduğunu  açıkça görmek buna ikna olmak için yeterlidir. [1]. Partisiz devrimci köylülerin aktif olacağı için, herhangi bir tarafla ilişki kurmaktan kasten kaçınırken, kesinlikle parti çizgileri boyunca arzu ettiğimiz anlamda onları etkilemek, her açıdan bizim daha fazla lehimize olacaktır. Birliğin, ajitasyonun partisiz olma karakteri, devrimci köylülerin onu asla dışlamak istemeyeceklerinden, partinin Sosyal-Demokratının onu engellemesini gerektirmez; ve onun partisiz devrimci birliğe katılımı, özellikle Birlik Kongresi'nin köylü hareketini destekleme konusundaki kararı ile onaylanmıştır. Bu nedenle, Parti prensibimizi koruyup ve muhafaza ederken, büyük ahlaki ve siyasi avantajlarını tam olarak kullanarak, aynı zamanda, kendimizi partisiz devrimci köylüler arasında, parti dışı devrimci derneklerde, çevrelerde ve toplantılarda çalışma, parti dışı devrimci bağlantılarımızın yardımı ile çalışma ve benzeri görevlere tam olarak adapte edebiliriz. Katı Parti ilkemizi kısıtlayacak ve daraltacak bir blok olan - devrimci köylülüğün çok küçük bir bölümünü organize etmeyi başarmış olan Sosyalist-Devrimciler ile bir blok oluşturmak yerine, Parti konumumuzu daha geniş ve özgürce kullanacağız ve partisiz “ Trudovik ” ler arasında çalışmanın tüm avantajlarından yararlanacağız.

Bundan çıkarılması gereken sonuç, kırsal kesimdeki seçim kampanyasının daha düşük aşamalarında, yani on-haneye- bir temsilcinin ve delegelerin seçiminde (bazen delegelerin seçimi muhtemelen pratikte ilk aşamada yapılacak bir seçimle aynı olacaktır), herhangi bir seçim anlaşmasına katılmamıza gerek yoktur. Her-on-hane-başına-bir temsilci veya delegenin ofisine aday olabilecek kesin siyasi görüşlere sahip insanların yüzdesi o kadar küçüktür ki, köylülerin güvenini ve saygısını kazanmış olan Sosyal-Demokratlar (ve bu şart olmadan hiçbir adaylık ciddi olarak düşünülemez ) herhangi bir anlaşma yapmak zorunda kalmadan büyük şansa sahiptirler.

Delegelerin meclislerine gelince, orada politikamızı, bütün konuyu önceden karar verecek ana seçim yarışmalarının kesin sonuçlarına dayandırmamızla mümkün olacaktır. Burada bloklara değil, tabii ki, yakın ve kalıcı anlaşmalara değil, koltukların dağıtımı ile ilgili kısmi anlaşmalara girebiliriz ve girmeliyiz. Burada ve daha çok Duma milletvekillerinin seçimi için seçmenlerin meclislerinde, Trudoviklerle birlikte, Kadetleri yenmeliyiz ve Sosyalist Devrimcilerle birlikte Popüler Sosyalistleri yenmeliyiz, vb.

notlar

[1] Sosyalist-Devrimcilerin Birinci Duma’da parti olarak öne çıkamamaları kesinlikle tesadüf değildi;yapmadıklarından değil, yapamadıklarından. Duma'da, aynı şekilde Üniversitede -Sosyalist Devrimciler  partisiz Trudovikler arkasına saklanmanın ya da  bu grupla bir bloğa girmenin daha avantajlı olacağını düşündüler. Lenin
Çeviri
Erdoğan A
3 Temmuz  2019

Kaynak
Blogger tarafından desteklenmektedir.